logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Simion: Cultura - o armă care îi dă unui popor forţa de a supravieţui în istorie

Imagine din galeria Agerpres

Cultura este o armă care îi dă unui popor forţa de a supravieţui în istorie, a afirmat, marţi, academicianul Eugen Simion, preşedintele Secţiei de filologie şi literatură, la sesiunea festivă dedicată Zilei Culturii Naţionale, organizată de Academia Română la Ateneu.

"Aceasta mi se pare a fi adevărata putere a culturii: o armă care îi dă unui popor forţa de a supravieţui în istorie. O armă tăcută, manifestată pe mari serii istorice, pentru a asigura viitorul identităţii unei naţiuni, într-o istorie plină de necunoscute", a spus Simion, în comunicarea cu tema "Cultura: A câta putere în stat?".

El a remarcat că în lumea contemporană "cultura este totuşi o putere marginalizată, pusă mereu la încercare, contestată uneori în identitatea ei şi în simbolurile ei, un fenomen în luptă cu legile economiei de piaţă".

Fostul preşedinte al Academiei Române şi-a exprimat speranţa în perenitatea culturii române.

"Va rezista, va supravieţui, va învinge cultura română, care a trecut prin atâtea? Câtă vreme va exista limba română şi se vor ivi sau vor fi citiţi poeţi ca Eminescu, Arghezi, Blaga şi, cu voia dumneavoastră, Nichita Stănescu, câtă vreme vor exista şi vor fi citiţi istorici ca Nicolae Iorga, critici şi istorici literari ca Lovinescu şi George Călinescu, cultura română va fi în continuare o mare putere tăcută secretă, va fi - spun cu toată convingerea - diplomaţia noastră cea mai fină şi cea mai penetrantă. În fine, va rămâne forţa noastră de apărare cea mai bună în istorie", a subliniat Eugen Simion.

El a îndemnat la citirea operei eminesciene, ca semn de respect acordat poetului naţional.

"Eminescu este un umanist european. El nu este un xenofob, nu este un naţionalist în sensul de astăzi, un sens care mie nu-mi place, să spun drept. (...) Tot secolul al XIX-lea în care a trăit Eminescu este un secol al naţiunilor şi al naţionalismului. Iar Eminescu dacă are articole mai aspre în publicistica lui o face într-un moment în care România - să nu uităm - nu devenise un stat independent, într-un moment în care românii voiau să intre pe scena istoriei. Acesta este Eminescu, un poet care ne reprezintă, un poet care ne prezintă în ceea ce avem noi mai bun. Cu jalea noastră, cu resemnarea noastră, cu furiile noastre. Noica spunea că este partea noastră cea mai bună. Eu aş spune că trebuie să-l respectăm prin a începe să îl citim", a adăugat academicianul.

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a atras atenţia asupra unor "atentate grave" asupra "marelui monument care este limba noastră".

"Mulţi specialişti ne atrag atenţia că limba română se află acum în pericol. Nu cred că trebuie să ne lăsăm copleşiţi de asemenea semnale, dar nu e bine nici să le ignorăm. Asistăm la o serie de atentate grave asupra limbii române, de la poluarea ei cu barbarisme şi expresii nepotrivite, calchiate mecanic din alte limbi şi până la asalturile asupra unităţii sale. Sunt unii, mânaţi de interese extra-ştiinţifice, care tind astăzi să despartă limba română de dialectele sale sudice şi mai ales de dialectul aromân, aşa cum sunt alţii care vor să diminueze numărul orelor de română din şcoli şi să organizeze studiul limbii şi literaturii după criterii anistorice, nerespectând succesiunea curentelor culturale şi creând un adevărat haos în structurarea materiei. Dar astăzi se cuvine să sărbătorim", a spus Pop.

El a subliniat că "menirea Academiei Române, ca şi a Ministerului Educaţiei, ca şi a Ministerului Culturii, devenit, simptomatic, şi al Identităţii Naţionale este de a veghea asupra calităţii educaţiei tinerilor din România".

"Iar această educaţie, înscrisă ferm în cadre europene şi universale, trebuie să rămână una românească, dacă mai credem în menirea acestei ţări numite România şi dacă mai dorim să lăsăm urmaşilor raţiunile de a sărbători, peste decenii şi secole, Ziua Culturii Naţionale. Gaudeamus Igitur", a încheiat preşedintele Academiei Române.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a susţinut că "şcoala şi profesorii trebuie să-l orienteze pe tânăr spre cultură".

"Este posibilă întoarcerea la Eminescu, când tinerii sunt îndemnaţi către profesii care să producă insistent şi instant bani? Răspunsul optimistului din mine este 'Da'. Trebuie să încercăm, chiar dacă recentele studii arată că doar 28% dintre tineri sunt interesaţi de educaţie şi de carieră profesională. Cum? Prin cultură şi educaţie, care sunt, după opinia mea, inseparabile. Cu familia responsabilă pentru cei acum şase ani de-acasă, şcoala şi profesorii trebuie să-l orienteze pe tânăr spre cultură. Împreună, părinţi, profesori, instituţii, cu pricepere, cu răbdare, cu perseverenţă. Copilul, adolescentul sau tânărul trebuie să înveţe să trăiască în substanţa spirituală a neamului său, iar spiritul unui popor este o verigă din lanţul dezvoltării spiritului universal", a subliniat ministrul Andronescu.

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer Daniel Breaz, a afirmat că "România are o geografie culturală extrem de ofertantă: de la tradiţii şi obiceiuri, la obiectivele culturale de patrimoniu, oameni de cultură iluştri, artişti-tezaur care duc faima ţării pretutindeni în lume, produse culturale de înaltă ţinută, dar insuficient valorificate internaţional".

"În contextul actual, credem că principala misiune a noastră, a tuturor românilor, ar trebui să fie aceea de a reînvăţa să admirăm, de a învăţa sau reînvăţa să fim mândri de patrimoniul nostru cultural şi, implicit, de a milita împreună pentru a-l valoriza şi a-l promova corect şi eficient. Acest lucru nu trebuie să se întâmple numai la nivelul elitelor culturale, ci trebuie activat instrumentarul admiraţiei încă de la cele mai fragede vârste, investind în formarea judecăţilor de gust estetic ale tinerilor, în elaborarea unor strategii în sfera educaţiei pentru conştientizarea importanţei patrimoniului naţional, care să conducă la accesul neîngrădit la consumul cultural şi la acel gen de expectaţii ale consumatorului de artă care să-i oblige pe creatori să-şi potenţeze activitatea şi să se orienteze nu spre mode, ci spre valorificarea elementului autohton cerut de publicul larg", a spus ministrul Culturii.

La sesiunea festivă, la care preşedintele Klaus Iohannis a rostit un cuvânt de salut, au mai susţinut prelegeri academicienii Răzvan Theodorescu şi Mihai Cimpoi şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

Actorul Dorel Vişan a oferit un recital de poezie, iar "Camerata Regală" a susţinut un concert.

Foaierul Ateneului Român a găzduit o expoziţie foto-documentară realizată de Biblioteca Academiei Române, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române.

În acelaşi cadru, Academia Română a lansat aplicaţia digitală "Mihai Eminescu, întreaga operă", prin care opera eminesciană este disponibilă, în regim gratuit şi într-un format compatibil cu telefoanele inteligente, în magazinele App Store şi Google Play. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 27-01-2025 14:30

Prima ediție a Nordic Festival - în perioada 13 - 16 februarie, în Capitală

Prima ediție a Nordic Festival, un eveniment multidisciplinar care explorează și celebrează cultura țărilor nordice, printr-un program de filme premiate, dezbateri cu invitați speciali, evenimente literare, concerte și multe alte surprize, va avea loc la București, în perioada 13 - 16 februarie, informează un comunicat transmis AGERPRES. Sub deviza '

Cultura - Media 27-01-2025 14:30

Dirijorul Alexandre Bloch, violoncelistul Valentin Răduțiu, soprana Ana Maria Labin - joi și vineri, la Ateneu

Renumitul dirijor Alexandre Bloch, violoncelistul Valentin Răduțiu, soprana Ana Maria Labin și cunoscuta actriță Ana Ularu se reunesc pentru două concerte vocal-simfonice excepționale, joi și vineri, pe scena Ateneului Român, în stagiunea Filarmonicii 'George Enescu'. 'Publicul va avea ocazia să trăiască o experiență artistică intensă,

Cultura - Media 27-01-2025 14:12

Dublă reprezentație cu opera Don Giovanni de Mozart - joi și vineri, la Opera Națională București

O dublă reprezentație a operei Don Giovanni, de Wolfgang Amadeus Mozart, este programată joi și vineri, de la ora 18,30, pe scena Operei Naționale București. 'În interpretarea regizorală a inegalabilului maestru Andrei Șerban, suntem invitați să reconstituim prin imaginație - într-o cheie anistorică, care traversează generații înt

Cultura - Media 27-01-2025 10:56

Furt artefacte/ Muzeul Național Brukenthal - închis de luni până vineri pentru conștientizarea protejării patrimoniului

Muzeul Național Brukenthal va fi închis de luni până vineri, într-o campanie numită 'Și tu ai fost jefuit! Muzeele contează!', prin care atrage atenția asupra protejării patrimoniului cultural național, informează un comunicat de presă. 'Și tu ai fost jefuit! Muzeele contează! O campanie a Muzeului Național Bruken

Cultura - Media 27-01-2025 09:37

Furt artefacte/ Managerul Muzeului Național Brukenthal cere ca Jandarmeria să păzească muzeul din Sibiu

Managerul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, Alexandru Chituță, insistă ca acest muzeu, cel mai vechi din România, să fie păzit de jandarmi, ceea ce ar spori siguranța și ar reduce cheltuielile, potrivit unui comunicat de presă. 'În mai multe rânduri am atras atenția decidenților politici că Muzeele sunt importante n

Cultura - Media 27-01-2025 09:18

Furt artefacte/Președintele Rețelei Naționale a Muzeelor susține că în România nu se putea face o expoziție ca în Olanda

Președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România, Ciprian Ștefan, managerul Muzeului ASTRA din Sibiu, susține că muzeul din Olanda din care s-au furat cele patru piese de tezaur 'este probabil de zece ori mai dotat decât orice muzeu național din România', motiv pentru care o expoziție ca aceasta a fost posibilă acolo, și nu în țar

Cultura - Media 27-01-2025 08:22

Buzău: Muzeul Județean organizează ''Despre portrete #2'', un studiu al figurii umane cu artiști internaționali

Muzeul Județean Buzău organizează expoziția internațională de grup 'Despre portrete #2', eveniment având ca temă studiul figurii umane, reunind artiști din spații geografice diferite, dar și din generații diferite. Potrivit Muzeului Județean Buzău, evenimentul se desfășoară în perioada 28 ianuarie - 28 februarie iar expoziț

Cultura - Media 27-01-2025 05:15

Reprezentanțele ICR comemorează victimele Holocaustului; au loc proiecții de filme, lansări de carte, expoziții și dezbateri

Reprezentanțele ICR din întreaga lume marchează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului prin proiecții de filme, lansări de carte, expoziții și dezbateri. *** Pe 27 ianuarie, de la ora 19,00, Institutul Cultural Român invită publicul în Sala Mare din Aleea Alexandru nr. 38, la prezentarea proiectul

Cultura - Media 26-01-2025 13:58

REPORTAJ/Cluj: Atlantidele Europei, prezentate într-o expoziție găzduită de Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Sate scufundate în apă sau pământ, apoi în uitare, cu casele lor și cu tot cu viețile celor care le-au însuflețit, fac obiectul unei interesante expoziții deschise la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, sub titlul 'Atlantida. Lumi pierdute'.  

Cultura - Media 26-01-2025 13:07

Furt artefacte/Secretar de stat Diana-Ștefana Baciuna: O reală lovitură adusă istoriei noastre

Secretarul de stat Diana-Ștefana Baciuna afirmă că furtul pieselor de tezaur românești de la Muzeul Drents din Assen, Regatul Țărilor de Jos, reprezintă o lovitură adusă istoriei noastre și moștenirii culturale a poporului român. 'La nivelul Minister

Cultura - Media 26-01-2025 11:45

Furt artefacte/Turcan: Sunt lucruri ciudate; infractorii au folosit dinamită și au sustras câteva piese

Fostul ministru al Culturii Raluca Turcan a declarat că sunt 'lucruri ciudate' în cazul furtului pieselor din tezaurul dacic, menționând că atenția merită îndreptată spre faptul că infractorii au folosit dinamită, că au sustras doar câteva bunuri de tezaur și că există o suspiciune legată faptul că acest jaf s-a întâmplat &

Cultura - Media 26-01-2025 08:51

Muzeul Național de Istorie a României organizează o conferință de presă pe tema furtului pieselor din tezaurul dacic

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) organizează, duminică, o conferință de presă pe tema furtului pieselor din tezaurul dacic. 'Având în vedere cumplitul eveniment care a avut loc în data de 25 ianuarie la Muzeul Drents din Assen, Regatul Țărilor de Jos (Olanda) - furtul a patru obiecte de patrimoniu din categoria Tezaur, a

Cultura - Media 25-01-2025 21:24

Mihail Neamțu: Solicit de urgență o anchetă privind înstrăinarea și vulnerabilizarea tezaurului dacic

Președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Mihail Neamțu, solicită premierului, Ministerului Culturii, Ministerului Public și Ministerului Afacerilor Interne să demareze imediat o 'investigație amplă' asupra modului în care s-a permis expunerea și punerea în pericol a tezaurului dacic, 'un patrimoniu istoric unic, de o valoare in

Cultura - Media 25-01-2025 15:50

MC: Coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice de la Sarmizegetusa - furate din expoziția MNIR din Olanda

Coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr. și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României,

Cultura - Media 25-01-2025 14:24

MAE: Explozie și exponate furate din expoziția MNIR din Olanda 'Dacia! Regatul aurului și argintului'

Ministerul Afacerilor Externe informează că, în cursul dimineții de sâmbătă, Muzeul Național de Istorie a României și Ministerul Culturii din România au fost notificate că Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, în care are loc expoziția 'Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului', organizată în co