logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Furt artefacte/Secretar de stat Diana-Ștefana Baciuna: O reală lovitură adusă istoriei noastre

Imagine din galeria Agerpres

Secretarul de stat Diana-Ștefana Baciuna afirmă că furtul pieselor de tezaur românești de la Muzeul Drents din Assen, Regatul Țărilor de Jos, reprezintă o lovitură adusă istoriei noastre și moștenirii culturale a poporului român.

'La nivelul Ministerului Culturii ne exprimăm șocul și consternarea privind pierderea incomensurabilă a pieselor de tezaur românesc din Muzeul Drents din Olanda, care reprezintă practic o reală lovitură adusă istoriei noastre, identității noastre, identității noastre românești și moștenirii culturale și istorice a poporului român. Condamnăm ferm acest acest act criminal la adresa identității culturale a României', a declarat Diana-Ștefana Baciuna duminică, în cadrul unei conferințe de presă la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR).

Ea a precizat că scopul conferinței este 'de a clarifica unele informații care au apărut în spațiul public românesc în ceea ce privește organizarea acestei expoziții peste granițele țării și de a vă asigura (...) de faptul că în ceea ce privește Ministerul Culturii, suntem implicați 24 de ore din 24 pentru soluționarea acestei situații excepționale, împreună cu toate autoritățile, deopotrivă din România și din afara granițelor țării'.

Directorul MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a spus că expoziția a fost prezentată la cel mai vechi muzeu de arheologie din Olanda.

'Spre deosebire de România unde sistemul este foarte ierarhizat, în Olanda există zeci de muzee importante în orașe mai mici. În cazul Muzeului Drents pot să vă spun câteva lucruri (...). Muzeul din Drents este cel mai vechi muzeu de arheologie din Olanda și în același timp este unul din cele mai moderne muzee din Olanda', a afirmat managerul MNIR.

El a spus că evenimentele petrecute în ultimele 24 de ore sunt 'evenimente tragice care ne-au pus în fața unei realități pe care nici în visele noastre cele mai pesimiste nu am fi crezut că va fi posibilă'.

Managerul a precizat că sistemul de securitate a fost verificat atât de asigurator, cât și de personal al MNIR.

'Sistemul de securitate a fost verificat la două paliere: pe de o parte de către asiguratorul care a plătit asigurarea și care a cerut, și de asemenea de colegi de-ai noștri care au verificat la fața locului sistemul. Datele legate de securitate sunt parte a contractului de împrumut. (...) Înainte de a demara discuțiile propriu-zise, noi am solicitat un document internațional care se cheamă facility report, care conține toate datele tehnice ale clădirii, accese, dotări în ceea ce privește funcționarea și sistemul de securitate. La datele pe care ni le-au trimis colegii olandezi, asiguratorul a mai solicitat, având în vedere valoarea excepțională a pieselor, întărirea sistemului de securitate prin adăugarea unor elemente care să blocheze accesul la ferestre, la ieșirea de urgență și alte spații care să nu fie direct în contact cu expoziția. (...) Vă asigur că asiguratorul a făcut toate cercetările ca să fie convins că patrimoniul este păstrat în mod corespunzător pe perioada expunerii', a explicat Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Acesta a precizat că ceea ce s-a întâmplat 'iese din comun'.

'Este primul atentat cu exploziv, primul jaf în care s-a folosit explozibil, în cazul unui muzeu european. Deci, s-a intrat în clădire din afară folosind explozibil. Nu este o practică în sistemul actual. În cazul acesta vă asigur că în declarația pe care a făcut-o conducerea muzeului figura existența unui post de control, 24 din 24. (...) Tot în contract au fost introduse o serie de cerințe specifice ale noastre, de exemplu, vitrine speciale antifurt pentru piesele deosebite. Piesele care au fost furate erau în vitrine speciale, cerute de Muzeul Național de Istorie. (...) Asigurarea generală se cifrează la peste 30 milioane de euro pentru toată expoziția', a afirmat managerul MNIR.

El a precizat că atât la predarea pieselor către muzeul care le găzduiește, cât și la recepționarea pieselor de către proprietar, se face o verificare, se consemnează toate datele și se realizează fotografii martor.

'Din informațiile pe care le am de la colegii olandezi, celelalte piese nu au suferit niciun fel de daune. Vitrinele lor sunt intacte', a mai spus managerul.

Emanuel Viorel Petac, președintele Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, a afirmat că 'în privința recuperării nu se poate da un termen'.

'În privința recuperării nu se poate da un termen. Asta se întâmplă și astăzi, s-a întâmplat și acum 20 de ani când au fost faimoasele braconaje din Munții Orăștiei, inclusiv cu brățările de aur dacice, cu mii de monede de aur, argint și alte cele. O parte s-au recuperat, o parte nu s-au recuperat, o parte sunt și astăzi căutate, alte parte o puteți vedea în expoziția Tezaur a Muzeului Național de Istorie, prin urmare eforturile sunt continue, se poate întâmpla peste două zile, se poate întâmpla peste câțiva ani. Este o anchetă în derulare', spus Emanuel Viorel Petac. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: George Onea, 
editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

 

Citește și:

Parchetul General: A fost întocmit un dosar penal în cazul furtului pieselor din tezaurul dacic

MC: Coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice de la Sarmizegetusa - furate din expoziția MNIR din Olanda

MAE: Explozie și exponate furate din expoziția MNIR din Olanda 'Dacia! Regatul aurului și argintului'

 

*imagini video, cu exponatele colecției, din arhiva AGERPRES (19 decembrie 2022).

Afisari: 1223

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 21-04-2025 21:10

Clopote trase zilnic până la înmormântarea Papei Francisc, în bisericile din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș

Clopotele din toate bisericile greco-catolice din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, cea mai mare Eparhie a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, vor fi trase zilnic la ora 12:00, până la înmormântarea Papei Francisc. 'Până la înmormântarea Sfântului Părinte, în toate biser

Culte 21-04-2025 20:20

Alba: Slujbă celebrată în 'Mica Romă' pentru odihna sufletului Papei Francisc

O Sfântă și Dumnezeiască Liturghie Arhierească pentru odihna sufletului Papei Francisc a fost celebrată, luni seara, de către episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Cristian Crișan, alături de opt preoți, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj, unde, cu acest prilej, a fost expus și tronul pe care S

Culte 21-04-2025 14:27

Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință

Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-

Culte 21-04-2025 13:37

Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne

Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului

Culte 21-04-2025 12:15

Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă

Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve

Cultura - Media 21-04-2025 10:00

REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT

Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici