logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Prima ediție a Nordic Festival - în perioada 13 - 16 februarie, în Capitală

Image

Prima ediție a Nordic Festival, un eveniment multidisciplinar care explorează și celebrează cultura țărilor nordice, printr-un program de filme premiate, dezbateri cu invitați speciali, evenimente literare, concerte și multe alte surprize, va avea loc la București, în perioada 13 - 16 februarie, informează un comunicat transmis AGERPRES.

Sub deviza 'Enchanting Aurora - A Nordic Cultural Expedition', festivalul își propune să conecteze mediul local la stilul de viață, creațiile artistice și inovațiile recente din cele cinci țări participante - Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia - și să faciliteze dialogul și schimbul de experiență între țările nordice și România.

Pe parcursul celor patru zile ale evenimentului, publicul bucureștean va avea ocazia să cunoască și să discute cu artiștii și experții internaționali invitați, care vor aborda teme de interes public, cum ar fi educația, tranziția verde sau inteligența artificială.

Secțiunea dedicată cinematografiei nordice va avea loc la Cinema Elvire Popesco, iar selecția este pregătită de jurnalistul și criticul de film Ionuț Mareș.

'Selecția își propune să aducă cele mai importante filme de ficțiune recente din cele cinci țări organizatoare, realizate atât de cineaști consacrați și cu experiență, cât și de talente noi și promițătoare. Filme care s-au regăsit în selecția celor mai mari festivaluri internaționale și care se văd, în marea lor majoritate, în premieră în București. Secțiunea e completată cu unele documentare noi și relevante sau filme de patrimoniu restaurate, precum și cu filme pentru copii și publicul tânăr', spune selecționerul.

Opt dintre cele mai apreciate lungmetraje de ficțiune nordice recente, premiate la mari festivaluri, un documentar despre Roy Andersson, filmul-cult al lui Nicolas Winding Refn, 'Pusher', proaspăt restaurat, o invitată specială din Islanda și două proiecții pentru copii fac parte din programul secțiunii de cinema.

Selecția cuprinde câte două titluri din cele cinci țări nordice, iar marea majoritate a filmelor se văd în premieră la București în cadrul Nordic Festival.

Festivalul va fi deschis de propunerea Finlandei la Premiile Oscar, 'În familie', al regizoarei Tia Kouvo, film care a avut premiera mondială în secțiunea Encounters a Festivalului de la Berlin.

Programul cuprinde și două proiecții pentru copii. În primul rând, publicul foarte tânăr va putea vedea un calup de șase scurtmetraje norvegiene educative din 2018-2019, atât animații, cât și filme live action, recomandate pentru copiii de peste cinci ani. Apoi, în lungmetrajul de animație 'Monty și petrecerea de stradă', realizat de Mikael Wulff și Anders Morgenthaler, un băiețel plănuiește cea mai epică petrecere de stradă din toate timpurile, în încercarea de a-și împăca părinții, aflați în plin divorț.

Singurul documentar din program este producția suedeză 'Frații Andersson' ('The Andersson Brothers', 2024), a regizoarei Johanna Bernhardson. Filmul este un portret tandru a patru frați care s-au despărțit, dintre care unul este regizorul de renume mondial Roy Andersson, iar altul, tatăl cineastei.

Una dintre secțiunile Nordic Festival propune o serie de dezbateri cu invitați speciali - personalități marcante din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia, specialiști care au contribuit substanțial la dezvoltarea unor demersuri inovatoare în țările lor, în domenii ca educația, sustenabilitatea, tranziția ecologică, protejarea patrimoniului sau inteligența artificială.

Dezbaterile vor avea loc la POINT și Teatrul Odeon, iar invitaților din țările nordice li se vor alătura experți români pe aceleași teme, care vor deschide subiectele către o perspectivă locală, facilitând dialogul cu publicul și schimbul de experiență între țările nordice și România. Continuând demersul multidisciplinar, subiectele dezbaterilor vor fi contextualizate la Nordic Festival și în cadrul unui spectacol de teatru, al unui concert sau al unei expoziții.

Intrarea la evenimentele de la POINT și concertul de la Green Hours este liberă, iar dezbaterile au loc în limba engleză. Biletele pentru spectacolul de la Teatrul Odeon vor fi puse în vânzare pe website-ul teatrul-odeon.ro.

Biletele pentru proiecțiile de film vor fi puse în vânzare în luna ianuarie pe platforma Eventbook, iar intrarea la dezbateri, evenimente literare și concerte va fi liberă.

Inițiativa este organizată de Ambasada Danemarcei, Ambasada Finlandei, Consulatul Islandei, Ambasada Norvegiei și Ambasada Suediei din România și va continua în martie cu două zile de evenimente culturale în Chișinău.

Agenția Națională de Presă AGERPRES este partener media al evenimentului. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Sursa foto: Nordic Festival / Facebook

Afisari: 178

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 28-01-2025 18:56

Furt artefacte/Intotero: Trebuie să fim mai atenți cu ceea ce am primit de la cei care au făurit România

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a atras atenția asupra condițiilor în care este promovat patrimoniul românesc în străinătate, susținând că trebuie să fim mai atenți 'cu ceea ce am primit cu binecuvântare de la cei care au făurit România', în special cu exponatele din categoria Tezaur. 'Cred că Tezauru

Cultura - Media 28-01-2025 17:56

Mureș: Pandemia și războiul din Ucraina au stopat entuziasmul restaurării la Biserica din Filitelnic, de secol XV

Pandemia de COVID-19 și războiul din Ucraina au stopat entuziasmul grupurilor de străini care participau voluntar la restaurarea bisericii fortificate din Filitelnic, construită în secolul al XV-lea și salvată de la demolare, în anul 2011, de către membrii Asociației ARCUS din Târgu Mureș, cu sprijinul financiar al Institutului Național al Patrimoniului.

Cultura - Media 28-01-2025 17:39

Furt artefacte/Directorul MNIR: Am refuzat să-mi depun demisia de onoare; nu mi s-a indicat nicio încălcare a legii

Managerul Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu, a declarat marți că a refuzat să-și dea demisia de onoare considerând că nimic nu poate afecta mai grav procesul de recuperare a celor patru bunuri de patrimoniu furate în Olanda decât ''lăsarea fără conducere a MNIR în aceste zile cruciale''.

Cultura - Media 28-01-2025 16:51

ICR oferă cinci burse pentru rezidențe de traducător în formare

Institutul Cultural Român a anunțat, marți, lansarea unui apel de candidaturi pentru cinci burse de câte 2.000 de euro pentru rezidențe de traducător în formare. Bursele se adresează cetățenilor străini. Candidaților selecționați li se oferă posibilitatea de a petrece în România o perioadă care să le permită cunoașterea directă a

Cultura - Media 28-01-2025 16:31

Furt artefacte/ Intotero: I-am solicitat demisia directorului MNIR; a refuzat; am procedat la denunțarea contractului de management

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a anunțat marți că, având în vedere refuzul directorului Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu, de a-și da demisia de onoare, a procedat la denunțarea contractului de management în cazul acestuia. ''Astăzi i-am solicitat domnului directo

Cultura - Media 28-01-2025 14:47

Brăila: Data limită de înscriere la preselecția organizată pentru Festivalul Internațional 'George Grigoriu' este 10 martie

Data limită de înscriere la preselecția organizată pentru Festivalul Internațional de Muzică Ușoară 'George Grigoriu' de la Brăila, singurul festival internațional de muzică ușoară din România acompaniat live de-a lungul tuturor edițiilor, este 10 martie, au anunțat, marți, organizatorii. Concursul se adresează tinerilor cu vârsta cup

Cultura - Media 28-01-2025 14:19

Covasna: Noi descoperiri arheologice lângă Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe

Săpăturile efectuate de specialiștii Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni în zona nord-estică a municipiului Sfântu Gheorghe, în vecinătatea Arenei Sepsi, au scos la iveală noi artefacte, precum și mai multe morminte preistorice. Potrivit drd. Puskas Jozsef, arheolog la Muzeul Carpaților Răsăriteni, în situl aflat

Culte 28-01-2025 12:10

Episcopul Claudiu Pop: Iuliu Hossu și-a dat viața pentru iubirea de Dumnezeu, de țară și de aproapele

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Claudiu Pop, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că 2025, anul 'Cardinal Iuliu Hossu', instituit în România prin legea publicată în Monitorul Oficial nr. 968/25 octombrie 2023, este o ocazie specială prin care ne amintim de un ierarh, de un om credincios, care și-a dat viața pentru cre

Cultura - Media 28-01-2025 11:43

Holocaustul în benzi desenate - expoziție și prezentare de carte, joi, la ICR Tel Aviv

ICR Tel Aviv va organiza, joi, un eveniment de prezentare a proiectului expozițional 'Imagini din trecut. Holocaustul în România', conceput și realizat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România 'Elie Wiesel'. Organizată în contextul marcării Zilei Internaționale de Comemorare a Vi

Cultura - Media 28-01-2025 10:02

Furt artefacte/ Natalia Intotero: Am solicitat autorităților olandeze să acorde atenția cuvenită acestei situații

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a participat, luni, la comemorarea a 80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau, prilej cu care a discutat cu Regele Willem-Alexander al Țărilor de Jos și cu prim-ministrul Olandei, Dick Schoof, despre furtul artefactelor din patrimoniul cultural românesc. 'Aceste artefacte nu

Cultura - Media 28-01-2025 09:12

Mureș: Orchestra Filarmonicii, concert la Berlin Philharmonie, la 145 de ani de relații diplomatice între România și Germania

Orchestra Filarmonicii de Stat Târgu Mureș, dirijată de Pablo Boggiano, este invitată să concerteze, în luna noiembrie a acestui an, la Berlin Philharmonie - Main Auditorium, în cadrul unui eveniment organizat de Ambasada României din Republica Federală Germania pentru marcarea a 145 de ani de relații diplomatice între România și G

Cultura - Media 27-01-2025 21:19

Bihor: Expoziția fotografică 'The Jews of Oradea', cu supraviețuitori ai Holocaustului, vernisată la sinagoga Aachavas Rheim

Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului a fost marcată, luni seară, în Sinagoga Aachavas Rheim din Oradea, prin vernisajul unei expoziții de fotografii realizate de fotoreporterul american Daniel Owen

Cultura - Media 27-01-2025 18:04

Romfilatelia: Cu speranță și optimism, așteptăm revenirea pieselor tezaurului dacic sustrase din Muzeul Drents

Romfilatelia își exprimă convingerea că vor reveni în patrimoniul României cele două piese ale tezaurului dacic furate din Muzeul Drents din Olanda. 'Cu speranță și optimism, așteptăm revenirea pieselor tezaurului dacic sustrase din Muzeul Drents din Olanda. Este nu numai o parte din tezaurul Muzeului Național de Istorie a României,

Cultura - Media 27-01-2025 16:39

Furt artefacte/Intotero: Voi analiza oportunitatea scoaterii din țară a obiectelor inestimabile; contractele - încheiate mai atent

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a declarat, luni, într-o intervenție telefonică la ședința Comisiei pentru cultură a Camerei Deputaților, pe tema furtului artefactelor dacice din expoziția de la Muzeul Drents din Assen, că va analiza oportunitatea scoaterii din țară a obiectelor inestimabile, iar contractele pentru expoziții trebuie să fie încheiate mai ate

Cultura - Media 27-01-2025 15:50

Furt artefacte/Directorul Muzeului Național de Istorie a României: Îmi voi da demisia la momentul oportun

Directorul Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu, a declarat, luni, că toate condițiile impuse părții olandeze pentru expoziție ar fi corespuns tuturor măsurilor previzibile de siguranță, menționând că își va da demisia la momentul oportun. 'Evident sunt un țap ispășitor, în condițiile în