logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Buzău: Un român care realizează decoruri pentru filme de Hollywood, pictor pentru Francis Ford Copolla

Image

Pictorul Gheorghe Stanciu, membru în cadrul unor echipe care au produs decoruri cinematografice pentru filme celebre precum 'Cold Mountain', 'Modigliani', 'Mirrors', 'Closer to the Moon' sau 'Wednesday', a realizat reproduceri, afișe și portrete pentru regizorul Francis Ford Copolla, care va fi onorat în luna aprilie cu premiul AFI Life Achievement Award.

Gheorghe Stanciu s-a născut la Buzău și s-a specializat în decoruri cinematografice. Cu toate că nu a lucrat la niciun film regizat de Francis Ford Copolla, a pictat la comanda acestuia mai multe reproduceri, afișe ale unor filme și portrete.


'A fost o comandă de fapt, în primă fază am făcut niște reproduceri după Paul Gauguin, apoi am continuat colaborarea de-a lungul mai multor ani cu Francis Ford Copolla. Ulterior, a mai comandat diverse picturi. A regizat un film în România, sunt mai bine de 16 ani de atunci, la acel film ne-am văzut, printr-o recomandare a unui alt regizor de film la care am lucrat. La filmul lui Copolla nu am lucrat, dar dorea pe cineva care să îi realizeze niște lucrări, acela a fost începutul. Erau reproduceri după Gauguin. Ulterior am ținut legătura printr-o persoană de contact care îmi spunea ce dorește, dimensiuni, cel mai probabil pentru niște locații pe care le deținea. Cred că în urmă cu doi, trei ani a fost ultima comandă, i-am mai realizat afișe ale unor filme regizate de el, dar le dorea fără înscrisurile de pe ele, le-am pictat, au mai fost niște portrete de familie, după niște fotografii. Când l-am cunoscut, mi-a dat impresia unui om foarte deschis și jovial. I-am urmărit filmele, cele mai importante, evident 'Nașul' sau 'Apocalypse Now', înainte de a-l cunoaște', a declarat, pentru AGERPRES, artistul plastic Gheorghe Stanciu.

A urmat Universitatea Națională de Arte București, în prezent având un atelier de creație artistică în Capitală. A realizat patina pentru decoruri în cadrul unor echipe care au lucrat pentru filme precum 'Hellraiser: Hellseeker'(2002) regizat de Rick Bota, 'Cold Mountain' (2003), cu Jude Law, Nicole Kidman, Renee Zellweger, Natalie Portman și Philip Seymour Hoffman, în regia lui Anthony Minghella, 'Vacuums' (2003) cu Chevy Chase, regizat de Luke Cresswell, '7 Seconds' (2004) cu Wesley Snipes, în regia lui Simon Fellows, 'Haute Tension' regizat de Alexandre Aja, cu Oana Pellea sau 'Modigliani' (2004) cu Andy Garcia și George Ivașcu.

Pe lista proiectelor la care a fost cooptat pentru producerea decorurilor se mai regăsesc producții precum 'Seed of chucky', 'Pumpkinhead: Ashes to Ashes' (2006) cu Lance Henriksen, 'Mirrors' (2007) cu Kiefer Sutherland, 'Closer to the Moon' regizat de Nae Caranfil, 'Harley and the Davidsons', 'The Sisters Brothers' (2018) cu John C. Reilly și Joaquin Phoenix, 'Washington' (2020), regizat de Roel Reine, 'Around the World in 80 days' (2021), 'Django' (2022) sau 'The Gray House' (2023), în regia lui Roland Jofee.

Printre ultimele proiecte la care a participat, având rolul de head-painter, se regăsește un film al celebrului regizor Tim Burton.

'Sunt buzoian, dar m-am mutat la București. De-a lungul anilor am lucrat foarte mult ca pictor de decoruri în cinematografie. În acest domeniu la decoruri nu se fac doar tablouri, învechim clădiri, obiecte. Am început cu pictura din facultate, iar în zona decorurilor am început prin anul 1998, 1999. Sunt cel puțin 25 de ani de activitate, cel mai recent film pentru care am lucrat a fost 'Wednesday', al lui Tim Burton. Am lucrat la acest proiect ca pictor de decoruri, am fost head-painter. Eu am fost o parte din proiect, este o întreagă echipă care lucrează la un astfel de film. Am fost implicat în 'Cold Mountain', am făcut parte la acel moment dintr-o echipă foarte mare. Când spun decor, vă dau exemplu, este nevoie în film de o stradă de epocă dintr-o anume parte lumii. Decorul acela se construiește din materiale ușoare, apoi noi îl pictăm pentru a părea vechi, contemporan cu perioada respectivă și atunci intervine cineva cu experiența necesară', a mai precizat Gheorghe Stanciu.


În perioada 28 ianuarie-28 februarie 2025, Muzeul Județean Buzău a organizat expoziția internațională de grup 'Despre portrete #2', ce a reunit lucrări ale unor artiști din Statele Unite ale Americii, Republica Macedonia de Nord, Germania, Vietnam, Ucraina, România fiind reprezentată, alături de alți artiști, și de Gheorghe Stanciu.

'Gheorghe Stanciu a făcut parte din echipa internațională ale cărei lucrări au fost expuse la Muzeul Județean Buzău. În martie 2025 când am programat și deschis expoziția dedicată lui Gheorghe Munteanu Murgoci, Gheorghe Stanciu a fost cel care a realizat și a donat muzeului un portret al savantului român', a declarat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.

De-a lungul timpului, pictorul român a participat cu picturi la expoziții din țară și străinătate, inclusiv la Pintea ArtGallery din Viena - Austria, în anul 2014.


Consiliul de administrație al American Film Institute (AFI) a anunțat că Francis Ford Coppola va fi cel de-al 50-lea câștigător al premiului Life Achievement Award, pentru întrega sa carieră în film. Premiul va fi acordat lui Coppola în cadrul unei gale la Dolby Theatre din Los Angeles, în data de 26 aprilie 2025.

Regizorul american a realizat în România filmul 'Youth Without Youth' (2007), o dramă cu actorii Tim Roth, Marcel Iureș, Mircea Albulescu, Florin Piersic Jr., Adrian Pintea, după nuvela lui Mircea Eliade.

'Coppola a făcut un film despre Dracula, dar a și filmat în România 'Tinerețe fără tinerețe' după Mircea Eliade. A primit Oscar pentru 'Nașul', 'Apocalypse now' a primit premiul Cesar și un premiu Palme d'Or onorific. 'Cotton Club' este poate cel mai spectaculos film din punct de vedere estetic, și ca peliculă politică amintesc 'The Conversation', cu regretatul Gene Hackman. Francis Ford Coppola este foarte atent la detalii și decoruri, dar și la muzica pe care o compune uneori, talent moștenit de la tatăl lui', a transmis, pentru AGERPRES, criticul român de film Irina Margreta Nistor. AGERPRES/(A, AS - redactor: Florin Zafiu, editor: Irina Poenaru, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 552

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 07-04-2025 18:15

Mureș: Biblioteca Județeană lansează a 12-a ediție a concursului național de lectură 'Bătălia Cărților'

Biblioteca Județeană Mureș a lansat, luni, cea de-a 12-a ediție a concursului național de lectură Bătălia Cărților, în limbile română și maghiară, prin care se urmărește stimularea pasiunii pentru lectură, dezvoltarea gândirii critice și exprimarea opiniilor despre cărți în rândul copiilor și adolescenților. '

Cultura - Media 07-04-2025 17:20

Teatrul Național pentru Copii 'Abracadabra' sărbătorește, în Duminica Floriilor, 24 de ani de la înființare

Teatrul Național pentru Copii 'Abracadabra' sărbătorește, pe 13 aprilie, de Duminica Floriilor, 24 de ani de când a ridicat pentru prima dată cortina. 'Pe vremea când nu existau Facebook-ul și nici tableta, mai exact, în ziua de Florii a anului 2001, Magicianul Poveștilor împreună cu talentații lui asistenți

Cultura - Media 07-04-2025 17:14

Musicalul 'Romeo și Julieta' - opt reprezentații în luna aprilie, la Teatrul de Operetă și Musical 'Ion Dacian'

Musicalul 'Romeo și Julieta' va avea, în luna aprilie, opt reprezentații, pe 10, 11, 12, 13, 24, 25, 26 și 27, după ce spectacolul a fost foarte bine primit, informează Teatrul Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian' într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES. Potrivit comunicatului, după cele patru reprezentați

Cultura - Media 07-04-2025 12:30

REPORTAJ Arad: Aluaturi tradiționale de Paști, frământate la muzeu de sute de copii

Arome îmbietoare de aluat proaspăt distrag atenția de la artefactele antice din muzeul arădean, în aceste zile în care sute de copii sunt invitați să învețe cum se prepară pâinea și colacii de Paști după rețetele tradiționale, cu ingrediente simple, sub îndrumarea gospodinelor și brutarilor locali. Complexul

Cultura - Media 07-04-2025 09:04

Expoziția 'Prispa cu flori' - sâmbătă, la Muzeul Satului; lucrările sunt inspirate din arhitectura și tradițiile românești

Expoziția 'Prispa cu flori', care reunește lucrările elevilor din școli de arte ale Capitalei, inspirate din arhitectura și tradițiile românești, se va deschide, sâmbătă, la Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti'. Vernisajul, programat pentru ora 12:00, la Casa Glod, face parte din amplul eveniment 'Vin Flo

Cultura - Media 07-04-2025 08:40

Concursul Internațional de Vioară 'Ion Voicu' începe luni; marea finală - sâmbătă, la Ateneul Român

Prima ediție a Concursului Internațional de Vioară 'Ion Voicu', organizat de Asociația Culturală 'Ion Voicu' în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Universitatea Națională de Muzică București și Filarmonica 'George Enescu' din București, debutează luni. Concursul, care va avea loc de luni până s&

Cultura - Media 07-04-2025 06:00

Ministrul Intotero, la reuniunea omologilor de la Varșovia; discuții despre 'Busola Culturală' a politicilor europene

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, participă, luni și marți, la Reuniunea informală a miniștrilor culturii din Uniunea Europeană de la Varșovia, care are temă principală rolul culturii în consolidarea identității europene. 'Evenimentul reprezintă o oportunitate pentru un dialog deschis între miniștrii culturii din statele me

Cultura - Media 06-04-2025 14:13

Ministrul Intotero, la reuniunea omologilor de la Varșovia; discuții despre 'Busola Culturală' a politicilor europene

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, participă, luni și marți, la Reuniunea informală a miniștrilor culturii din Uniunea Europeană de la Varșovia, care are temă principală rolul culturii în consolidarea identității europene. 'Evenimentul reprezintă o oportunitate pentru un dialog deschis între miniștrii culturii din statele me

Cultura - Media 05-04-2025 09:48

Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' de Radu Afrim - premieră, sâmbătă, la Teatrul de Stat Constanța

Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' cu textul, regia și scenariul semnate de Radu Afrim, va fi prezentat în premieră, sâmbătă, de la ora 19:00, la Teatrul de Stat Constanța. Spectacolul include textele 'Vizită în casa unui bărbat în absența soției' sale de Adriana Bittel, 'Variabila Dost

Cultura - Media 04-04-2025 19:05

Sibiu: Primul bust de copil realizat de Brâncuși, expus la Muzeul Național Brukenthal

Vizitatorii Muzeului Național Brukenthal au ocazia să vadă începând de sâmbătă primul bust de copil realizat de Constantin Brâncuși, sculptat în 1906, a anunțat vineri, la vernisaj, managerul instituției, Alexandru Chituță. 'Prezentăm în premieră la Sibiu și în Transilvania una dintre cele mai impo

Cultura - Media 04-04-2025 16:12

Călin Pop a lansat single-ul 'La fundul sacului'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'La fundul sacului'.

Cultura - Media 04-04-2025 15:24

Mureș: Cetatea Țărănească din Saschiz se redeschide în mai; taxă de vizitare pe întreg situl UNESCO

Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, a anunțat, vineri, că Cetatea Țărănească sau Cetatea de Refugiu din comună, construită în secolul al XIV-lea, va fi deschisă oficial pentru vizitare începând cu primul weekend din luna mai, odată cu Sărbătoarea Rabarbărului, și că administrația publică locală a luat decizia instituirii unei taxe de vizitare a

Cultura - Media 04-04-2025 14:28

Ziua Academiei/ O nouă Aulă, clădire administrativă și consolidarea sediului actual - proiecte majore în trei-patru ani

Secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, a prezentat, vineri, pentru prima dată în cadrul unei sesiuni festive aniversare, câteva dintre proiectele de construcție și de reabilitare a unor imobile din patrimoniul instituției, anunțând că noua Aulă și complexul care va fi realizat în preajma sediului istoric al Academiei di

Cultura - Media 04-04-2025 14:27

Iași: Palatul Culturii, gazda expoziției itinerante 'Jandarmeria Română 1850 - 2020'

Expoziția itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' poate fi vizitată începând de vineri, până în data de 8 iunie, la Palatul Culturii din Iași. Directorul Palatului Culturii, Andrei Apreotesei, a declarat că expoziția este organizată pentru a celebra 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rom&a