Buzău: Un român care realizează decoruri pentru filme de Hollywood, pictor pentru Francis Ford Copolla

Pictorul Gheorghe Stanciu, membru în cadrul unor echipe care au produs decoruri cinematografice pentru filme celebre precum 'Cold Mountain', 'Modigliani', 'Mirrors', 'Closer to the Moon' sau 'Wednesday', a realizat reproduceri, afișe și portrete pentru regizorul Francis Ford Copolla, care va fi onorat în luna aprilie cu premiul AFI Life Achievement Award.
Gheorghe Stanciu s-a născut la Buzău și s-a specializat în decoruri cinematografice. Cu toate că nu a lucrat la niciun film regizat de Francis Ford Copolla, a pictat la comanda acestuia mai multe reproduceri, afișe ale unor filme și portrete.
'A fost o comandă de fapt, în primă fază am făcut niște reproduceri după Paul Gauguin, apoi am continuat colaborarea de-a lungul mai multor ani cu Francis Ford Copolla. Ulterior, a mai comandat diverse picturi. A regizat un film în România, sunt mai bine de 16 ani de atunci, la acel film ne-am văzut, printr-o recomandare a unui alt regizor de film la care am lucrat. La filmul lui Copolla nu am lucrat, dar dorea pe cineva care să îi realizeze niște lucrări, acela a fost începutul. Erau reproduceri după Gauguin. Ulterior am ținut legătura printr-o persoană de contact care îmi spunea ce dorește, dimensiuni, cel mai probabil pentru niște locații pe care le deținea. Cred că în urmă cu doi, trei ani a fost ultima comandă, i-am mai realizat afișe ale unor filme regizate de el, dar le dorea fără înscrisurile de pe ele, le-am pictat, au mai fost niște portrete de familie, după niște fotografii. Când l-am cunoscut, mi-a dat impresia unui om foarte deschis și jovial. I-am urmărit filmele, cele mai importante, evident 'Nașul' sau 'Apocalypse Now', înainte de a-l cunoaște', a declarat, pentru AGERPRES, artistul plastic Gheorghe Stanciu.
A urmat Universitatea Națională de Arte București, în prezent având un atelier de creație artistică în Capitală. A realizat patina pentru decoruri în cadrul unor echipe care au lucrat pentru filme precum 'Hellraiser: Hellseeker'(2002) regizat de Rick Bota, 'Cold Mountain' (2003), cu Jude Law, Nicole Kidman, Renee Zellweger, Natalie Portman și Philip Seymour Hoffman, în regia lui Anthony Minghella, 'Vacuums' (2003) cu Chevy Chase, regizat de Luke Cresswell, '7 Seconds' (2004) cu Wesley Snipes, în regia lui Simon Fellows, 'Haute Tension' regizat de Alexandre Aja, cu Oana Pellea sau 'Modigliani' (2004) cu Andy Garcia și George Ivașcu.
Pe lista proiectelor la care a fost cooptat pentru producerea decorurilor se mai regăsesc producții precum 'Seed of chucky', 'Pumpkinhead: Ashes to Ashes' (2006) cu Lance Henriksen, 'Mirrors' (2007) cu Kiefer Sutherland, 'Closer to the Moon' regizat de Nae Caranfil, 'Harley and the Davidsons', 'The Sisters Brothers' (2018) cu John C. Reilly și Joaquin Phoenix, 'Washington' (2020), regizat de Roel Reine, 'Around the World in 80 days' (2021), 'Django' (2022) sau 'The Gray House' (2023), în regia lui Roland Jofee.
Printre ultimele proiecte la care a participat, având rolul de head-painter, se regăsește un film al celebrului regizor Tim Burton.
'Sunt buzoian, dar m-am mutat la București. De-a lungul anilor am lucrat foarte mult ca pictor de decoruri în cinematografie. În acest domeniu la decoruri nu se fac doar tablouri, învechim clădiri, obiecte. Am început cu pictura din facultate, iar în zona decorurilor am început prin anul 1998, 1999. Sunt cel puțin 25 de ani de activitate, cel mai recent film pentru care am lucrat a fost 'Wednesday', al lui Tim Burton. Am lucrat la acest proiect ca pictor de decoruri, am fost head-painter. Eu am fost o parte din proiect, este o întreagă echipă care lucrează la un astfel de film. Am fost implicat în 'Cold Mountain', am făcut parte la acel moment dintr-o echipă foarte mare. Când spun decor, vă dau exemplu, este nevoie în film de o stradă de epocă dintr-o anume parte lumii. Decorul acela se construiește din materiale ușoare, apoi noi îl pictăm pentru a părea vechi, contemporan cu perioada respectivă și atunci intervine cineva cu experiența necesară', a mai precizat Gheorghe Stanciu.
În perioada 28 ianuarie-28 februarie 2025, Muzeul Județean Buzău a organizat expoziția internațională de grup 'Despre portrete #2', ce a reunit lucrări ale unor artiști din Statele Unite ale Americii, Republica Macedonia de Nord, Germania, Vietnam, Ucraina, România fiind reprezentată, alături de alți artiști, și de Gheorghe Stanciu.
'Gheorghe Stanciu a făcut parte din echipa internațională ale cărei lucrări au fost expuse la Muzeul Județean Buzău. În martie 2025 când am programat și deschis expoziția dedicată lui Gheorghe Munteanu Murgoci, Gheorghe Stanciu a fost cel care a realizat și a donat muzeului un portret al savantului român', a declarat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.
De-a lungul timpului, pictorul român a participat cu picturi la expoziții din țară și străinătate, inclusiv la Pintea ArtGallery din Viena - Austria, în anul 2014.
Consiliul de administrație al American Film Institute (AFI) a anunțat că Francis Ford Coppola va fi cel de-al 50-lea câștigător al premiului Life Achievement Award, pentru întrega sa carieră în film. Premiul va fi acordat lui Coppola în cadrul unei gale la Dolby Theatre din Los Angeles, în data de 26 aprilie 2025.
Regizorul american a realizat în România filmul 'Youth Without Youth' (2007), o dramă cu actorii Tim Roth, Marcel Iureș, Mircea Albulescu, Florin Piersic Jr., Adrian Pintea, după nuvela lui Mircea Eliade.
'Coppola a făcut un film despre Dracula, dar a și filmat în România 'Tinerețe fără tinerețe' după Mircea Eliade. A primit Oscar pentru 'Nașul', 'Apocalypse now' a primit premiul Cesar și un premiu Palme d'Or onorific. 'Cotton Club' este poate cel mai spectaculos film din punct de vedere estetic, și ca peliculă politică amintesc 'The Conversation', cu regretatul Gene Hackman. Francis Ford Coppola este foarte atent la detalii și decoruri, dar și la muzica pe care o compune uneori, talent moștenit de la tatăl lui', a transmis, pentru AGERPRES, criticul român de film Irina Margreta Nistor. AGERPRES/(A, AS - redactor: Florin Zafiu, editor: Irina Poenaru, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Arad: Un oraș în miniatură construit cu milioane de piese LEGO, expus la muzeu
Un oraș în miniatură construit de-a lungul mai multor ani, cu milioane de piese LEGO, este expus la Complexul Muzeal Arad, începând de marți, iar printre exponate se numără creații vechi de aproape șapte decenii, făcute cu piese din primele serii ale acestor jucării. Case, școli, spitale, automobile, trenuri sau aeronave realizate din cărămiz
Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro
Timiș: Povești adevărate ale Operei Naționale Române din Timișoara, dezvăluite publicului
Opera Națională Română din Timișoara (ONRT) le va dezvălui celor care îi vor trece pragul în zilele de 3 mai și 14 mai, de la ora 15:00, în tururile ghidate, povești adevărate din istoria clădirii, despre incendiile prin care aceasta a trecut, atelierul de pictură, dar și întâmplări din culisele scenei. Florin Emilian Br&ici
Vâlcea: Expoziție de pictură realizată de Anatol Ghimpu și discipoli ai săi, deschisă la Muzeul de Artă
Cunoscutul pictor Anatol Ghimpu din Republica Moldova și mai mulți discipoli ai săi au vernisat luni, la Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea, o expoziție sub genericul ''Tradiții Academice'', eveniment ce încheie astfel o tabără de creație cu același nume care s-a desfășurat la Conacul Nicolae Bălcescu, în perioada 21 - 27 aprili
Iași: Consiliul Județean caută un sediu central potrivit pentru Biblioteca Județeană
Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a declarat, luni, că este nevoie de un sediu reprezentativ pentru o instituție culturală de anvergura bibliotecii județene, în condițiile în care aceasta a fost mutată în 2008 din vechiul său sediu din Palatul Culturii, iar de atunci funcționează în spații închiriate dintr-un complex
Cluj: Record de participare la Jazz in the Park 2025 - 308 trupe din 50 de țări
Jazz in the Park Competition, competiția dedicată trupelor tinere de jazz din întreaga lume, stabilește un nou record de participare în 2025, fiind înscrise 308 trupe din 50 de țări. ''Pe lângă artiști din Italia, Spania, Franța, Germania, România, Polonia și alte țări europene, competiția a atras anul ace
Galați: Proiect unic în țară - acces gratuit în muzee pentru toți copiii din mediul rural
Consiliul Județean Galați derulează un proiect unic în țară, intitulat ''Muzeele prin ochii copiilor'', prin intermediul căruia copiii din toate școlile din mediul rural și din cele patru orașe din județul Galați vor avea acces gratuit în toate muzeele din subordinea instituției. Proiectul, aflat la a patra ediție,
Filmul ''Milk and Cookies'', producţie UNATC în regia lui Andrei Tache-Codreanu - premieră mondială la Cannes 2025
Filmul ''Milk and Cookies'', regizat de Andrei Tache-Codreanu, va avea premiera mondială în cadrul Festivalului de Film de la Cannes 2025, în secțiunea ''La Cinef'', dedicată celor mai promițători cineaști emergenți din întreaga lume, informează un comunicat transmis, luni, AGERPRES.
Gala Premiilor Gopo 2025, marți, la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București
Gala Premiilor Gopo, ajunsă la ediția a XIX-a, va avea loc, marți, la Sala 'Ion Caramitru' a Teatrului Național 'I.L. Caragiale' din București, urmând să fie celebrate realizările cinematografice ale anului trecut. Evenimentul va fi prezentat pentru a doua oară la rând de actorul de stand-up comedy Claudiu Teohari, cunoscut publicul
Spectacolul 'Mă duc să ning' - premieră la Teatrul de Comedie, pe 11 mai
Spectacolul 'Mă duc să ning', după o piesă scrisă de George Lungoci, în regia lui Sorin Misirianțu, va avea premiera la Sala Studio a Teatrului de Comedie, pe 11 mai, de la ora 19:30, se arată într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES. Într-un amestec de haz și melancolie, spectacolul aduce în fața publicului o poveste despre c
Prezidențiale2025/ TVR organizează, marți, dezbaterea electorală finală; sunt invitați toți candidații
Televiziunea Română a anunțat că organizează, marți, de la ora 19:30, în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, dezbaterea electorală finală 'Un Președinte pentru România', precizând că au fost invitați să participe toți candidații la alegerile prezidențiale. Potrivit unui comunicat al TVR transmis AGERPRES, dezbaterea va fi difuz
Moment în memoria Papei Francisc, la Teatrul Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian'
Un moment în memoria Papei Francisc a avut loc la finalul musicalului 'Romeo & Julieta' de la Teatrul Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian'. 'Săptămâna recent încheiată a adus pe scena Teatrului Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian' patru noi reprezentații cu casa închisă ale musicalului anulu
'Cinestezia Symphonic' - primul concert cinematic pop simfonic din România, pe 25 mai, la Sala Radio
Concertul cinematic pop simfonic 'Cinestezia Symphonic', conceput și compus integral de Leyah, primul artist român care aduce acest gen în fața publicului, va avea loc pe 25 mai, la Sala Radio. Potrivit unui comunicat transmis, luni, AGERPRES, spectacolul reunește 70 de muzicieni, tehnologie vizuală inovatoare și un sound modern, care tradu
Rolul diplomației culturale, evidențiat în cadrul unui eveniment organizat de Ambasada României la Tunis
Rolul diplomației culturale în activitatea și acțiunea politico-diplomatică a fost evidențiat în cadrul unui eveniment organizat, sâmbătă, de Ambasada României la Tunis împreună cu Delegația Generală a Regiunii Wallonie-Bruxelles. Potrivit unui comunicat transmis, duminică, AGERPRES, cu ocazia prezenței la Târgul Internațion
Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj
O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i