REPORTAJ/Buzău: Ceasul din Palat dă ora înainte duminică, după ce a fost bombardat, incendiat și lovit de cutremure

Cu o vârstă de peste un secol, cel mai mare ceas din municipiul Buzău, orologiul din turnul Palatului Comunal, cu un mecanism german format din ciocănele și clopote, continuă să bată, urmând ca duminică să fie dat înainte, după ce a fost bombardat, incendiat și lovit de trei cutremure.
Duminică, România trece oficial la ora de vară, momentul în care toate ceasurile vor fi date înainte, ora 03:00 devenind ora 04:00. Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie.
Înainte va fi dat și cel mai mare ceas din municipiul Buzău, aflat în turnul Palatului Comunal din Piața Daciei, în care funcționează Primăria Municipiului Buzău. Istoria palatului cu ceas, amintesc scriitorii, pleacă din anul 1986, atunci când primarul urbei, Nicu Constantinescu, decide să construiască o clădire într-un stil caracteristic vechii arhitecturi românești. De lucrare s-a ocupat arhitectul Alexandru Săvulescu, cel care mai avea la activ Palatul Poștei și Telegrafului din București, în prezent Muzeul Național de Istorie a României, după moartea acestuia proiectul fiind preluat de arhitectul I. Kafșinski.
Turnul cu ceas a făcut față unor incidente majore de-a lungul vremii, fiind afectat atât de război, cât și de cutremure majore.
'Inaugurarea construcției s-a făcut în 1903, în prezența regelui Carol I și a principelui moștenitor Ferdinand I. Alte personalități de prim rang au vizitat Palatul de-a lungul vremii: Take Ionescu, I.G. Duca, Armand Călinescu, Alexandru Marghiloman, Nicolae Iorga etc. (...)Vitregia vremurilor a lăsat urme care cu greu au putut fi șterse. În timpul ocupației germane din 1916-1918, mobilierul și arhiva au fost distruse, în 1944, la 8 august, palatul a fost bombardat de aviația britanică, iar în noaptea de 27/28 august același an, artileria rusească a lovit și a incendiat acoperișul și turnul cu ceas. Cutremurele din 1944 și 1977 au deteriorat și ele serios construcția, ceea ce a necesitat ample lucrări de restaurare, în 1970-1975, 1977 și 1999-2002. Ceasul, instalat în turnul Palatului, era de proveniență germană, cu ciocănele și clopote. A dispărut după Al Doilea Război Mondial. Probabil a fost și el avariat la 28 august 1944, când trupele sovietice au tras din apropiere, cu tancul, asupra Palatului Comunal și o bombă incendiară a aprins turnul cu ceas', a transmis, pentru AGERPRES, scriitorul Mircea Tănase, din volumul său 'Prin Buzăul istoric - locuri, fapte, personalități'.
Despre orologiul cu ciocănele și clopote, de proveniență germană, aflat în turnul Palatului Comunal vorbește și Doru Brătulescu, scriitor buzoian, care dezvăluie că bătăile puternice ale ceasului se auzeau de la depărtare, inclusiv astăzi sunetul său putând fi sesizat din majoritatea cartierelor, cu precădere pe timpul nopții sau într-o zi cu trafic redus.
Foto: (c) Florin Zafiu/AGERPRES
'În noaptea de 19 noiembrie 1940, la ora 3:36 a avut loc cel mai mare cutremur care a afectat o mare parte a clădirii, dar și turnul Palatului. Ceasul, instalat în turnul palatului, de proveniență germană, cu ciocănele și clopote, a fost și el avariat. Chiar dacă s-a pus problema demolării acestuia deoarece nu mai reprezenta siguranță, a fost salvat de un specialist constructor din cadrul Ministerului de Interne. La cutremurul din 1944, turnul a rezistat. Interesant este că unele scrieri menționează că ceasul german cu ciocănele și clopote din turnul palatului ar fi dispărut după cel de-Al Doilea Război Mondial. În 1973, într-o joi, pe 18 octombrie, la Buzău are loc vizita lui Nicolae Ceaușescu, președintele de pe atunci al României. Imediat după plecarea acestuia, presa de atunci sugerează, probabil având în vedere că în fața Palatului se jucase Hora Unirii, de care se agățaseră și Nicolae Ceaușescu cu soția, că ar fi bine ca orele 12:00 și 24:00 ale orologiului să fie marcate printr-o acustică atractivă, respectiv prin 'Hora Unirii'. De menționat că în acea perioadă bătăile puternice ale orologiului se auzeau la fiecare sfert de oră, iar cadranele ceasornicului erau vizibile datorită unei luminații fosforescentă pe toate fețele turnului, care aveau un efect deosebit mai ales noaptea', a precizat, pentru AGERPRES, Doru Brătulescu.
După anii '70, bătăile ceasului încetează să mai anunțe ora exactă, dar este resuscitat de o echipă formată din ceasornicari pricepuți. După o muncă minuțioasă ce a presupus recondiționarea unor piese și schimbarea cadranelor cu geamuri comandate special de la o fabrică de geamuri, mecanismul orologiului a pornit din nou, iar locuitorii s-au bucurat că, peste oraș, 'vocea' ceasului este auzită din nou.
'Presa ianuarie-martie 1974, referindu-se la Orologiul din Turnul Palatului, menționează că după 70 de ani de la instalare încetase să mai funcționeze. Și atunci s-a apelat la ceasornicarul Nicu Ispas, ajutat de Titi Condruț care avea ceasornicăria lângă 'Foto Mihu' și la frații Anghelovici, ceasornicari cu atelierul lângă Baia Comunală. Această echipă de adevărați specialiști, în urma unei munci îndelungate în care s-au folosit din plin cunoștințele lor profesionale, au reparat încâlcitul mecanism din turn redând orașului bătăile ceasului, inima Palatului. Acest lucru s-a întâmplat după ce au recondiționat unele piese folosite pentru reglarea semnalelor sonore și mai ales aprinderea automată a iluminației. Pentru a nu afecta mașinăria orologiului a fost necesară protejarea cadranelor care a fost destul de migăloasă și dusă la bun sfârșit cu ajutorul unui inginer specialist de la fabrica de geamuri', amintește autorul buzoian.
Cu timpul, ceasul a suferit mici retușuri și modernizări, dar inima sa, care pune în mișcare limbile de pe cadran și care va da duminică ora înainte, a rămas aceeași.
Primăria Buzău și-a propus, în viitorul apropiat, modernizarea Palatului Comunal și implicit a turnului cu ceas.
'Avem un reprezentant din cadrul serviciului administrativ al primăriei care periodic verifică și reglează ceasul, este un mecanism foarte vechi și trebuie reglat, tot el va da ora și înainte. Ne gândim la o punere în valoare, este un ceas foarte vechi, mecanismele sunt de valoare, el în sine este de patrimoniu motiv pentru care dorim să îl valorificăm prin punerea la dispoziție a turnului Palatului Comunal. Lucrăm la un proiect de consolidare a palatului, el este în faza de proiectare și intenționăm să accesăm fonduri europene pentru reabilitare și consolidare. Am făcut o expertiză pentru că am avut o intenție de a redeschide pentru public turnul, din păcate acolo este o scară elicoidală, tot originală, care trebuie consolidată pentru a fi sigură pentru turiști. Melodia rămâne aceeași, cea a lui Benone Sinulescu, se aude foarte departe. Priveliștea de acolo este superbă', a declarat, pentru AGERPRES, viceprimarul municipiului Buzău, Ionuț Sorin Apostu.
În prezent, de fiecare dată când bate de fix, ceasul din palat cântă melodia 'Cât e Siriul de mare' a regretului artist Benone Sinulescu. AGERPRES/(A, AS - redactor: Florin Zafiu, editor: Irina Poenaru, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ziua Internațională a Păsărilor - sărbătorită, marți, la Muzeul Antipa
Muzeul Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' invită, marți, elevii și cadrele didactice din unitățile de învățământ să descopere frumusețea și diversitatea păsărilor, printr-o serie de activități educative și interactive, cu ocazia Zilei Internaționale a Păsărilor. Potrivit unui comunicat al Muzeului Antipa transmis
'Traviata' de Verdi, producție 'Oleg Danovski' - luni, la Sala Palatului
Spectacolul extraordinar 'Traviata' de Giuseppe Verdi, cu regia artistică semnată de Anghel I. Arbore, producție a Teatrului Național de Operă și Balet 'Oleg Danovski', va aduce 100 de artiști pe scena Sălii Palatului din Capitală, luni, de la ora 19:00. Potrivit site-ului salapalatului.ro,
Lucrarea 'Măști' de Ion Țuculescu - în licitație la 40.000-60.000 de euro
Lucrarea 'Măști' de Ion Țuculescu este cel mai bine cotată la licitația colecției de artă a familiei filosofului Ioan Drăgan organizată de casa Artmark pe 8 aprilie la Palatul Cesianu-Racoviță, fiind pusă în vânzare la suma estimativă de 40.000-60.000 de euro. Sesiunea cuprinde peste 200 de loturi, între lucrările sco
Patriarhul Daniel - mesaj transmis arhiepiscopului Albaniei, la întronizare: Vă felicităm cu ocazia acestui eveniment binecuvântat
Patriarhul Daniel i-a transmis sâmbătă un mesaj, cu prilejul întronizării, arhiepiscopului Tiranei, Durresului și al Întregii Albanii, Preafericitului Părinte Ioan. 'Biserica Ortodoxă Română a primit, cu multă bucurie, vestea întronizării Preafericirii Voastre în demnitatea de Arhiepiscop al Tiranei, Dur
Botond Nagy, regizorul spectacolului 'Proorocul Ilie': Voi continua să îmi desfășor activitatea cu aceeași pasiune
Regizorul Botond Nagy a anunțat că, în contextul controversei create în jurul spectacolului 'Proorocul Ilie', montat la Teatrul Național 'I.L. Caragiale'' din București, a primit mesaje cu caracter amenințător și discriminator pe platformele de socializare, drept pentru care a făcut plângeri penale și a sesizat Consiliul Național
Spectacolul 'Procesul lui Eichmann' - sâmbătă, în premieră absolută, pe scena Operei Naționale București
Opera 'Procesul lui Eichmann' de Gil Shohat, un libret (în două acte și 66 de scene) bazat pe piesa de teatru omonimă a dramaturgului israelian Motti Lerner, va fi prezentată, sâmbătă, de la ora 18:30, în premieră absolută, pe scena Operei Naționale București. Acest proiect cultural își propune, potrivit ONB, să
ActiveWatch: CNA nu trebuie să cenzureze abuziv dreptul constituțional al cetățenilor la libertatea de opinie
ActiveWatch și Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) constată 'cu îngrijorare' că 'CNA și-a lărgit de facto jurisdicția la tot conținutul video online, într-un mod abuziv, dincolo de baza legală și, mai mult, a ajuns să ia decizii care echivalează cu acte de cenzură, dispunând ștergerea din online a unor conținuturi protejate de dreptul
Jose Luis Peixoto și Goncalo M. Tavares - printre scriitorii care vor fi prezenți la Bookfest 2025
Jose Luis Peixoto și Goncalo M. Tavares se numără printre scriitorii care vor fi prezenți la Salonul Internațional de Carte Bookfest, care se desfășoară între 28 mai și 1 iunie și are ca oaspete Portugalia. Mottoul salonului este 'Unde marea s-a sfârșit și pământul așteaptă' - cuvintele care încheie romanul 'Anul morții lui
CNA: 37 de eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, YouTube, Facebook
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 24 - 28 martie, 37 de ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online, publicate pe platformele TikTok (15), YouTube (cinci), Facebook (17), însoțite de solicitări pentru o eventuală închidere a unor conturi. 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea c
Bănescu, despre afirmațiile privind 'fișa postului' jurnalistului obiectiv: Regret profund formularea atât de deficitară
Vasile Bănescu, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a afirmat, vineri, că regretă 'profund' formularea 'atât de deficitară, deci grav interpretabilă', susținută în sprijinul eliminării de pe Internet a unui comentariu făcut de jurnalistul Marius Tucă, precizând că aceasta 'se referea strict contextual' exclusiv la BEC
Ana Blandiana: Literatura română a stat foarte bine și stă minunat
Scriitoarea Ana Blandiana afirmă că literatura română 'stă minunat' și avem scriitori de primă mărime 'în toate generațiile', iar faptul că niciun autor român n-a obținut încă Premiul Nobel poate fi o întâmplare. 'Literatura română întotdeauna a stat foarte bine. Și acum stă minunat. Efectiv,
APADOR-CH solicită comisiilor parlamentare de cultură demiterea lui Vasile Bănescu din CNA
Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a solicitat comisiilor de cultură din Senat și Camera Deputaților retragerea din funcția de membru al Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a reprezentantului Guvernului, Vasile Bănescu, în urma eliminării de către Consiliu de pe Internet a unui material de opinie
Intotero, despre spectacolul 'Proorocul Ilie': Colegii care au atribuții în domeniu trebuie să fie mai implicați
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a afirmat, în urma sesizărilor publice postate pe rețelele de socializare referitoare la spectacolul 'Proorocul Ilie' de la Teatrul Național București, că angajații din cadrul ministerului 'care au atribuții în domeniu trebuie să fie mai implicați'. Ea a afirmat că secretarul de
Gorj: Procedura pentru elaborarea proiectului de conservare-restaurare a operelor lui Brâncuși, lansată a patra oară
Procedura de achiziție publică pentru serviciile de elaborare a proiectului de conservare-restaurare a componentelor artistice ale Ansamblului monumental 'Calea Eroilor', realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu, a fost lansată pentru a patra oară. Licitația pentru acest proiect a mai fost lansată de trei ori până
Bistrița-Năsăud: Peste 3.000 de copii din mediul rural au împrumutat cărți din bibliobus - 'biblioteca pe roți'
'Biblioteca pe roți' inaugurată în Bistrița-Năsăud în urmă cu șapte ani a făcut posibil ca mii de cărți să ajungă în mâinile unor copii și adolescenți din zone îndepărtate ale județului, lipsite de biblioteci școlare sau librării. Proiectul bibliobus-ului, inițiat de Biblioteca Județeană 'George Coșbuc