logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Buzău: Ceasul din Palat dă ora înainte duminică, după ce a fost bombardat, incendiat și lovit de cutremure

Image

Cu o vârstă de peste un secol, cel mai mare ceas din municipiul Buzău, orologiul din turnul Palatului Comunal, cu un mecanism german format din ciocănele și clopote, continuă să bată, urmând ca duminică să fie dat înainte, după ce a fost bombardat, incendiat și lovit de trei cutremure.

Duminică, România trece oficial la ora de vară, momentul în care toate ceasurile vor fi date înainte, ora 03:00 devenind ora 04:00. Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie.

Înainte va fi dat și cel mai mare ceas din municipiul Buzău, aflat în turnul Palatului Comunal din Piața Daciei, în care funcționează Primăria Municipiului Buzău. Istoria palatului cu ceas, amintesc scriitorii, pleacă din anul 1986, atunci când primarul urbei, Nicu Constantinescu, decide să construiască o clădire într-un stil caracteristic vechii arhitecturi românești. De lucrare s-a ocupat arhitectul Alexandru Săvulescu, cel care mai avea la activ Palatul Poștei și Telegrafului din București, în prezent Muzeul Național de Istorie a României, după moartea acestuia proiectul fiind preluat de arhitectul I. Kafșinski.

Turnul cu ceas a făcut față unor incidente majore de-a lungul vremii, fiind afectat atât de război, cât și de cutremure majore.

'Inaugurarea construcției s-a făcut în 1903, în prezența regelui Carol I și a principelui moștenitor Ferdinand I. Alte personalități de prim rang au vizitat Palatul de-a lungul vremii: Take Ionescu, I.G. Duca, Armand Călinescu, Alexandru Marghiloman, Nicolae Iorga etc. (...)Vitregia vremurilor a lăsat urme care cu greu au putut fi șterse. În timpul ocupației germane din 1916-1918, mobilierul și arhiva au fost distruse, în 1944, la 8 august, palatul a fost bombardat de aviația britanică, iar în noaptea de 27/28 august același an, artileria rusească a lovit și a incendiat acoperișul și turnul cu ceas. Cutremurele din 1944 și 1977 au deteriorat și ele serios construcția, ceea ce a necesitat ample lucrări de restaurare, în 1970-1975, 1977 și 1999-2002. Ceasul, instalat în turnul Palatului, era de proveniență germană, cu ciocănele și clopote. A dispărut după Al Doilea Război Mondial. Probabil a fost și el avariat la 28 august 1944, când trupele sovietice au tras din apropiere, cu tancul, asupra Palatului Comunal și o bombă incendiară a aprins turnul cu ceas', a transmis, pentru AGERPRES, scriitorul Mircea Tănase, din volumul său 'Prin Buzăul istoric - locuri, fapte, personalități'.

Despre orologiul cu ciocănele și clopote, de proveniență germană, aflat în turnul Palatului Comunal vorbește și Doru Brătulescu, scriitor buzoian, care dezvăluie că bătăile puternice ale ceasului se auzeau de la depărtare, inclusiv astăzi sunetul său putând fi sesizat din majoritatea cartierelor, cu precădere pe timpul nopții sau într-o zi cu trafic redus.


Foto: (c) Florin Zafiu/AGERPRES


'În noaptea de 19 noiembrie 1940, la ora 3:36 a avut loc cel mai mare cutremur care a afectat o mare parte a clădirii, dar și turnul Palatului. Ceasul, instalat în turnul palatului, de proveniență germană, cu ciocănele și clopote, a fost și el avariat. Chiar dacă s-a pus problema demolării acestuia deoarece nu mai reprezenta siguranță, a fost salvat de un specialist constructor din cadrul Ministerului de Interne. La cutremurul din 1944, turnul a rezistat. Interesant este că unele scrieri menționează că ceasul german cu ciocănele și clopote din turnul palatului ar fi dispărut după cel de-Al Doilea Război Mondial. În 1973, într-o joi, pe 18 octombrie, la Buzău are loc vizita lui Nicolae Ceaușescu, președintele de pe atunci al României. Imediat după plecarea acestuia, presa de atunci sugerează, probabil având în vedere că în fața Palatului se jucase Hora Unirii, de care se agățaseră și Nicolae Ceaușescu cu soția, că ar fi bine ca orele 12:00 și 24:00 ale orologiului să fie marcate printr-o acustică atractivă, respectiv prin 'Hora Unirii'. De menționat că în acea perioadă bătăile puternice ale orologiului se auzeau la fiecare sfert de oră, iar cadranele ceasornicului erau vizibile datorită unei luminații fosforescentă pe toate fețele turnului, care aveau un efect deosebit mai ales noaptea', a precizat, pentru AGERPRES, Doru Brătulescu.

După anii '70, bătăile ceasului încetează să mai anunțe ora exactă, dar este resuscitat de o echipă formată din ceasornicari pricepuți. După o muncă minuțioasă ce a presupus recondiționarea unor piese și schimbarea cadranelor cu geamuri comandate special de la o fabrică de geamuri, mecanismul orologiului a pornit din nou, iar locuitorii s-au bucurat că, peste oraș, 'vocea' ceasului este auzită din nou.

'Presa ianuarie-martie 1974, referindu-se la Orologiul din Turnul Palatului, menționează că după 70 de ani de la instalare încetase să mai funcționeze. Și atunci s-a apelat la ceasornicarul Nicu Ispas, ajutat de Titi Condruț care avea ceasornicăria lângă 'Foto Mihu' și la frații Anghelovici, ceasornicari cu atelierul lângă Baia Comunală. Această echipă de adevărați specialiști, în urma unei munci îndelungate în care s-au folosit din plin cunoștințele lor profesionale, au reparat încâlcitul mecanism din turn redând orașului bătăile ceasului, inima Palatului. Acest lucru s-a întâmplat după ce au recondiționat unele piese folosite pentru reglarea semnalelor sonore și mai ales aprinderea automată a iluminației. Pentru a nu afecta mașinăria orologiului a fost necesară protejarea cadranelor care a fost destul de migăloasă și dusă la bun sfârșit cu ajutorul unui inginer specialist de la fabrica de geamuri', amintește autorul buzoian.

Cu timpul, ceasul a suferit mici retușuri și modernizări, dar inima sa, care pune în mișcare limbile de pe cadran și care va da duminică ora înainte, a rămas aceeași.

Primăria Buzău și-a propus, în viitorul apropiat, modernizarea Palatului Comunal și implicit a turnului cu ceas.

'Avem un reprezentant din cadrul serviciului administrativ al primăriei care periodic verifică și reglează ceasul, este un mecanism foarte vechi și trebuie reglat, tot el va da ora și înainte. Ne gândim la o punere în valoare, este un ceas foarte vechi, mecanismele sunt de valoare, el în sine este de patrimoniu motiv pentru care dorim să îl valorificăm prin punerea la dispoziție a turnului Palatului Comunal. Lucrăm la un proiect de consolidare a palatului, el este în faza de proiectare și intenționăm să accesăm fonduri europene pentru reabilitare și consolidare. Am făcut o expertiză pentru că am avut o intenție de a redeschide pentru public turnul, din păcate acolo este o scară elicoidală, tot originală, care trebuie consolidată pentru a fi sigură pentru turiști. Melodia rămâne aceeași, cea a lui Benone Sinulescu, se aude foarte departe. Priveliștea de acolo este superbă', a declarat, pentru AGERPRES, viceprimarul municipiului Buzău, Ionuț Sorin Apostu.

În prezent, de fiecare dată când bate de fix, ceasul din palat cântă melodia 'Cât e Siriul de mare' a regretului artist Benone Sinulescu. AGERPRES/(A, AS - redactor: Florin Zafiu, editor: Irina Poenaru, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 1066

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.