logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Un fragment de cămașă de deținut - printre piesele unei expoziții dedicate centenarului Constantin Chiriță

Imagine din galeria Agerpres

Un fragment de cămașă de deținut, un exponat mai puțin spectaculos, din expoziția '100 de ani de la nașterea lui Constantin Chiriță. 70 de ani de la scrierea primului volum Cireșarii', deschisă, miercuri seara, la Biblioteca Națională a României, stă mărturie despre geneza romanului îndrăgit de generații întregi de adolescenți.

'Mi-am propus în seara asta să vă povestesc cum s-au născut 'Cireșarii'. Știu că tata a fost întrebat foarte des, aproape la fiecare interviu, la fiecare întâlnire cu elevii a fost întrebat de ce a scris 'Cireșarii'. Și răspunsurile lui sunt cunoscute: a scris cărțile pe care ar fi vrut să le citească el în adolescență, a scris cărți cu eroi tineri cu care cititorii se pot identifica, a scris cărți frumoase, a vrut să scrie cărți fără stridențe, violențe și urâțenie. Cunoaștem răspunsurile lui. Dar mai există un aspect necunoscut, un impuls, un motiv necunoscut pentru crearea 'Cireșarilor'', a afirmat fiica scriitorului, Diana Chiriță, prezentă la vernisaj, alături de unul dintre frații ei, Adrian Chiriță.


Ea a dezvăluit faptul că 'motivul' este legat de o serie de evenimente care s-au petrecut în familia mamei sale, soția lui Constantin Chiriță, respectiv de condamnarea unor membri ai acestei familii în procesul intentat conducătorilor Bisericii romano-catolice din Banat (1951).


Evenimentele au întrerupt, a mărturisit Diana, o 'frumoasă poveste de dragoste' între o studentă la Regie la Institutul de Artă Cinematografică din București (Gertrud Gregor) și un tânăr ziarist (Constantin Chiriță) 'care până atunci cutreierase țara, documentând, 'cu entuziasm', transformările României', ce preda un curs de Istoria literaturii române la institut.



'Povestea de dragoste este documentată în romanul 'Întâlnirea', al lui Constantin Chiriță. Amândoi erau foarte pasionați de ceea ce făceau: tata - de noua lui sarcină de a preda acest curs, mama - lansată cu pasiune și entuziasm în studiul Regiei. Totul părea superb, frumos, țara frumoasă, viitorul lor, frumos. La sfârșitul primului an universitar, mama a obținut Bursa republicană, care, înțeleg, a fost o bursă foarte prestigioasă și generoasă și totul părea bine, avea un viitor superb. Dar, după câteva zile, după primirea acestei burse, cineva a ajuns la camera căminului ei, a bătut în ușă și a spus: 'Începând de azi, nu mai sunteți studentă la institutul nostru'', a povestit fiica scriitorului.

Reacția regimului survenea încheierii procesului împotriva Bisericii Catolice, lot în care se afla și bunicul acesteia.

 


'Ce se întâmplase? Se încheiase procesul împotriva Bisericii Catolice. Bunicul meu, tatăl lui Gertrud, a fost condamnat la 25 de ani de temniță grea, unchiul mamei, episcopul Augustin Pacha, în vârstă de 82 de ani (episcopul catolic german de Timișoara, Augustin Pacha), a fost condamnat la 18 ani de temniță grea, iar mama a fost dată afară din institut și au urmat toate celelalte lucruri obișnuite în aceste cazuri: confiscarea averii, camioane care trăgeau în fața casei din Timișoara, se aruncau cărțile din bibliotecă de pe geam în camion, se lua mobila... lucrurile uzuale. Și pentru părinții mei a început o perioadă foarte, foarte grea de mai mulți ani. Tata a trebuit să se retragă de la institut, dar a continuat să lucreze la mai multe ziare din București. Au fost câteva clipe mai bune în acești ani foarte grei: în 1952 sau căsătorit, în 1953 s-a născut Victor, fratele nostru mai mare', a continuat Diana Chiriță.

Anul 1954 este acela în care 's-a întâmplat un lucru foarte interesant', a arătat aceasta, dezvăluind faptul că familia a găsit un fragment de cămașă aparținând bunicului încarcerat.



'M-au întrebat, de fapt, unii dintre voi ce este cu fragmentul acesta de cămașă. Deci, în '54, părinții au găsit în fața ușii de la intrarea în apartamentului lor din strada Cireșului un ghemotoc de cămașă de deținuți. Fragmentul este din acea cămașă. La început s-au speriat, au crezut că înseamnă că bunicul murise, dar, pe urmă, inspectând mai pe îndelete cămașa, au găsit o broderie în ea. Este o broderie făcută de Hans, bunicul meu, socrul lui Constantin Chiriță, cu un mesaj către familie. De la arestarea din 1951, ei nu avut niciun semn de viață de la el și nu au avut nicio posibilitate să afle ce se întâmplă cu el și nici nu se știa unde e, pentru că îl mutaseră din loc în loc', a spus fiica scriitorului.

Broderia reprezintă, de fapt, un mesaj de încurajare în trei limbi, maghiară, germană și latină, al bunicului Dianei adresat familiei.



'Acum, ce are asta de-a face cu 'Cireșarii'. În '54 s-a mai întâmplat ceva. Când credeam că nu se poate mai rău, s-a întâmplat și mai rău. S-a aflat la redacții că tata era căsătorit cu fiica unui așa-numit 'dușman de clasă' și a fost concediat de la toate (publicațiile - n.r.). Dintr-odată s-au găsit familia mică - tata, mama, Victor, care avea un an, eu, pe drum - fără nicio sursă de venit. Și s-au chinuit, tata mai câștiga bani ca ghost writer (scria și semnau alte persoane), dar în clipa aia i-a venit ideea să scrie o carte atât de frumoasă, încât nicio editură să nu-i refuze publicarea. Și această carte a fost 'Cireșarii'', a încheiat Diana Chiriță.

La vernisaj, personalitatea scriitorului a fost evocată de directorul Bibliotecii Naționale a României, Adrian Cioroianu, de editorul și eseistul Lucian Pricop, de scriitorul Petre Crăciun și de actorul Gheorghe Visu, care au subliniat că romanul 'Cireșarii' a rămas cea mai citită carte pentru copii în România, generații de tineri căutând modele de viață în personajele romanelor acestei serii.



Realizată cu sprijinul editorului Lucian Pricop și cu participarea editurilor Cartex și Roxel Cart, expoziția cuprinde fotografii cu Constantin Chiriță și familia sa, mașina sa de scris a autorului, multe din cărțile publicate de acesta în țară și în străinătate, manuscrise ale unor romane sau ale unor proiecte literare, dactilograme ale unor cărți cu corectura scriitorului. Sunt prezentate articole, recenzii, poeme și texte manuscrise de la Nichita Stănescu, Geo Bogza, Mircea Micu, Fănuș Neagu dedicate lui Constantin Chiriță, filmele cu scenarii pornind de la 'Cireșarii'. AGERPRES/(A - redactor: Daniel Popescu, editor: Antonia Niță, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

***Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Afisari: 1129

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 14-05-2025 21:23

Iași: Poetul Radu Vancu și profesorul Ioan Stanomir a prezentat caruselul 'Democrației Ideilor', la RCW

Pacea și democrația se construiesc dificil și se pierd foarte ușor, a afirmat poetul și eseistul Radu Vancu în timpul conferinței 'Democrația Ideilor', organizată la Sala Teatru la Cub din cadrul Teatrului Național 'Vasile Alecsandri' din Iași, în cadrul Romanian Creative Week (RCW), eveniment la care a fost invitat special și politologul

Cultura - Media 14-05-2025 19:21

Natalia Intotero: Într-o societate în continuă schimbare, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță

Într-o societate în continuă schimbare, în fața crizelor succesive și a ideologiilor pentru care nu există valori universale, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță, afirmă ministrul interimar al Culturii, Natalia Intotero. Natalia Intotero a participat, miercuri, la Palatul Patriarhiei, la des

Cultura - Media 14-05-2025 18:50

CNA: Somații publice - România TV, Canal 33 și decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, miercuri, cu somații publice, posturile România TV și Canal 33 și a emis o serie de decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal pentru materiale audiovizuale identificate pe Facebook, YouTube și Instagram. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AG

Cultura - Media 14-05-2025 16:01

Mureș: Descoperiri arheologice valoroase și enigmatice ale detectoriștilor, expuse la Muzeul Județean

Muzeul Județean Mureș a anunțat, miercuri, că premergător evenimentului Noaptea Muzeelor vernisează expoziția 'Enigmele comorilor', care va cuprinde materiale arheologice valoroase și enigmatice descoperite cu detectoarele de metale de către cei numiți 'căutătorii de comori'. 'Secția de Arheologie are plăcerea de a anunța d

Cultura - Media 14-05-2025 15:27

Iași: Romanian Creative Week - eveniment fanion al industriilor creative din România și UE

Cea de-a cincea ediție a Romanian Creative Week (RCW), evenimentul-fanion dedicat industriilor creative din România și cel mai amplu de acest tip din Uniunea Europeană, care se desfășoară începând de miercuri până pe 25 mai, transformă Iașiul într-un centru pentru artă, design, muzică, conferințe și instalații multidisciplinare, în

Cultura - Media 14-05-2025 15:10

Gorj: Noaptea Muzeelor la Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' - expoziție de grafică și atelier de gravură

Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' din Târgu Jiu va marca, sâmbătă, între orele 20:00 și 00:00, Noaptea Muzeelor, la care va participa academicianul Mircia Dumitrescu. 'Începând cu ora 20:00, avem deosebita onoare de a vernisa expoziția de grafică ce cuprinde lucrări semnate Mircia Dumitrescu

Cultura - Media 14-05-2025 14:36

Jurnalistul Bogdan Roșca, la Târgul Gaudeamus din Oradea: Când suntem în impas, să ne întoarcem la carte

Târgul de Carte Gaudeamus a fost deschis miercuri, din nou, la Oradea, în Piața Unirii, pentru cinci zile, de către managerul Radio România Cluj, Bogdan Roșca, și președintele de onoare al acestei ediții, profesorul universitar Ion Simuț, critic și istoric literar. 'N-am să vorbesc despre vremurile pe care le trăim, am vo

Culte 14-05-2025 12:09

Prezidențiale2025/Episcopia Greco-Catolică Maramureș: Exercitarea dreptului la vot este o datorie morală

Votul este expresia democrației, iar exercitarea dreptului de vot reprezintă responsabilitatea față de viitorul țării, se arată, miercuri, într-un mesaj adresat credincioșilor pe pagina de socializare de către Episcopia Greco-Catolică Maramureș. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot și exercitarea l

Cultura - Media 14-05-2025 11:34

Cluj: Concurs național de talente și 14 concerte, la Folk Fest

Iubitorii genului sunt invitați la Festivalul Folk Fest, care va avea loc la Cluj, în perioada 23-25 mai, și în cadrul căruia vor avea loc 14 concerte, precum și un concurs național de talente. 'Festivalul, ajuns la a cincea ediție, propune o serie de 14 concerte atractive cu artiști clujeni și din țară, nume consacrate ale fol

Cultura - Media 14-05-2025 11:24

Gorj: Personalități marcante ale literaturii române și internaționale, la a 45-a ediție a Festivalului 'Tudor Arghezi'

Personalități marcante ale literaturii române și internaționale vor participa la a 45-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură 'Tudor Arghezi', care se va desfășura la Târgu Jiu și Târgu Cărbunești în perioada 16-18 mai. Potrivit Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițional

Cultura - Media 14-05-2025 10:24

Timișoara va găzdui primul festival de film despre fotbal din România și Europa de Est

Asociația Suporterilor Timișoreni Druckeria pregătește în această toamnă prima ediție a Timișoara Football Film Festival (TMFF), un eveniment de amploare dedicat relației dintre fotbal, comunitate, identitate și cinema, fiind primul festival de acest tip organizat în România și în Europa de Est. Festivalul va avea loc &

Cultura - Media 14-05-2025 10:10

Noaptea Europeană a Muzeelor la Ateneul Român, cu vizită ghidată și un recital susținut de Athenaeum Resonance Ensemble

Filarmonica 'George Enescu' va celebra, sâmbătă, Noaptea Europeană a Muzeelor iar Ateneul Român va putea fi vizitat gratuit între orele 22:00 și 00:00, printre activitățile programate numărându-se un tur ghidat și un recital susținut de Athenaeum Resonance Ensemble. 'Filarmonica 'George Enescu' &icir

Cultura - Media 14-05-2025 10:00

REPORTAJ Sălaj/Cucerirea Antarcticii sau cum au detronat doi muzicieni români Metallica din Cartea Recordurilor

Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga sunt primii români care au concertat în Antarctica, dar și cei ce au detronat din cartea recordurilor celebra formație de muzică rock Metallica, susținând concerte pe toate continentele în 98 de zile, mai puțin cu aproximativ 60 de zile comparativ cu recordul anterior, deținut de trupa americană

Cultura - Media 13-05-2025 22:26

Ministerul Culturii: Au fost demarate lucrările de restaurare, consolidare și punere în valoare a fostei Prefecturi din Dorohoi

Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului, anunță demararea lucrărilor de restaurare, consolidare și punere în valoare a monumentului istoric 'Fosta Prefectură', azi Muzeul de Științele Naturii, din Dorohoi, județul Botoșani. Potrivit unui comunicat al Ministerul Culturii, transmis marți AGERPRES, clădirea, c

Cultura - Media 13-05-2025 17:37

American Independent Film Festival - omagiu adus regizorului David Lynch și actorului Gene Hackman

Cea de-a IX-a ediție a American Independent Film Festival aduce în atenție filmele 'Inland Empire' (2006) și 'The Conversation' (1974), care vor fi proiectate în versiuni restaurante recent, ca omagiu pentru regizorul David Lynch și actorul Gene Hackman. 'Disparițiile recente ale regizorului David Lynch (ianuarie 2025) ș