logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Iași: Ia românească cusută la Romanian Creative Week 2024 a ajuns la UNESCO Paris

Image

Ia românească, simbol atemporal al identității și feminității românești și moldovenești, a fost prezentată la sediul Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) din Paris, în cadrul conferinței 'Egalitatea de gen și viitorul politicilor culturale: Importanța femeilor în cultură și industriile creative'.

Proiectul 'The Living Thread' a fost lansat la Romanian Creative Week (RCW) 2024, într-un vernisaj organizat la Aeroportul Internațional Iași. Cu acest prilej, atât pasagerii, cât și personalități artistice, și nu numai, și-au dat silința să coasă la ia românească.

 

 

Potrivit unui comunicat remis presei de RCW, la evenimentul desfășurat la Paris au participat numeroase personalități ale culturii din întreaga lume, între care miniștri ai culturii și ambasadori la UNESCO. Între aceștia, miniștri din Germania, Mongolia, Kazahstan, Croația, Spania, USA, Egipt, Vietnam.

Ernesto Ottone, director general adjunct pentru cultură al UNESCO, Begona Lasagabaster, Director UNESCO pentru Egalitate de Gen, s-au numărat printre invitați.

 


 

Mai mult decât o celebrare a patrimoniului cultural, 'The Living Thread' onorează rolul femeilor în artă, cultură și transmiterea tradițiilor', se menționează în comunicatul de presă.

Conform documentului de presă, participanții conferinței au fost invitați nu doar să admire, ci să devină parte din poveste, contribuind direct la broderia iei, alături de artizanele Dana Maria Handaric Burghelea și Vasilica Racariu de la Șezătoarea Borlești, comunitate care există din 2013, fiind prima șezătoare din România modernă.

 

 

Kerstin Purschel, ambasadoarea Germaniei la UNESCO, impresionată de proiect, a dat startul personalităților care au dorit să brodeze ia la evenimentul de la Paris.

'Ne-am bucurat să aducem la sediul UNESCO din Paris un strop din magia Romanian Creative Week, un proiect cu o valoare simbolică deosebită. Este una dintre cele mai frumoase zile de sărbătoare pentru patrimoniul românesc și am avut bucuria de a găzdui ieșenii aici, la UNESCO, exact în timpul președinției române a Conferinței Generale. Acest proiect oferă o valoare simbolică și președinției române, pentru că este o încununare a tuturor eforturilor și a tuturor victoriilor românești în această arenă globală. Sunt, de asemenea, foarte bucuroasă că acest eveniment a avut loc în preajma Zilei Internaționale a Femeii, omagiind nu numai tradiția românească, dar și femeia română', este citată în documentul de presă Simona Miculescu, ambasador al Delegației Permanente a României la UNESCO și președintă a Adunării Generale UNESCO.

Totodată, proiectul aduce o viziune contemporană asupra moștenirii culturale prin colecția capsulă 'Ecourile civilizației Cucuteni', creată de studenții Universității Tehnice 'Gheorghe Asachi' din Iași. Prin îmbinarea motivelor specifice civilizației cu tehnici de imprimare 3D de ultimă oră, această colecție reinterpretează esența unei culturi preistorice prin lentila măiestriei futuriste.

'A fost un eveniment încântător, o reuniune internațională în jurul unui simbol românesc aflat în patrimoniul imaterial al UNESCO: ia. Un număr important de invitați, ambasadori de pe lângă UNESCO, miniștri ai culturii din țările membre și funcționari de nivel înalt au contribuit la broderia iei, fiecare fir cusut reprezentând o legătură între națiuni. Am remarcat pe chipul invitaților curiozitate, dar și entuziasm, căci au contribuit practic la broderie, o parte originală și inedită la nivelul organizației. Mai mult, prin colecția capsulă, persoane din lumea întreagă au fost martorii unei noi dimensiuni a valorilor culturale, prin îmbinarea tradiției cu noile tehnologii', a spus, citată în comunicatul de presă, Iulia Nechifor, funcționar internațional la UNESCO.

 

 

Irina Păcurariu, vicepreședintele Federației Patronatelor Industriilor Creative, care organizează RCW, a transmis, la rândul său, că toate drumurile acestui proiect, început într-un terminal de aeroport, au dus la UNESCO.

'Ne-am dorit ca unul dintre cele mai puternice simboluri ale creativității românești - ia, operă de artă în sine - să devină o lucrare colectivă, cusută de oameni din culturi și țări diferite. Cu fiecare nou fir adăugat, mesajul nostru devine mai puternic: existăm împreună, respectându-ne rădăcinile. Ia, cămașa cu altiță, face parte din patrimoniul imaterial UNESCO. Iași, orașul de unde începe călătoria acestei ii, este recunoscut ca oraș UNESCO al literaturii, fiind, așadar, o punte între tradiție și viitor. Sperăm ca această ie călătoare, cusută cu dor și memorie, să lase urme în inimile celor care îi vor descoperi povestea - o poveste începută în zona Cucuteni, leagănul uneia dintre cele mai rafinate culturi preistorice din Europa', a declarat Irina Păcurariu.

Proiectul este structurat pe o idee a arhitectei Ana Carina Lăcătușu, curatoarea 'The Living Thread', care a absolvit cursul de Arhitectură de Interior la Oxford Brookes University în anul 2022 și a explorat conceptul de design numit 'furnitecture', precum și integrarea lui eficientă în diferite spații. Prima cusătură a fost realizată de artistul Mircea Cantor, la RCW 2024, iar de atunci numeroși artiști și participanți din întreaga lume au contribuit la această creație colectivă.

 


 

Romanian Creative Week este organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative, singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul industriilor creative. S-a înființat în Iași, în august 2011. A organizat până acum, direct sau prin patronatele membre, mai mult de 100 de acțiuni de promovare națională și internațională a industriilor creative. Ediția din 2024 a RCW a adunat la Iași un milion de spectatori, în cele 12 zile care au însemnat 1.000 de artiști și peste 200 de evenimente: zeci de expoziții de pictură, sculptură, fotografie, festivaluri de teatru, de film și de dans, zeci de show-uri de fashion, peste 100 de designeri la secțiunile Romanian Designers și RFW Platform, spectacole de arte vizuale, concerte, tabere de creație muzicală, conferințe și workshop-uri. AGERPRES/(AS - redactor: Daniela Malache, editor: Irina Poenaru, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: Romanian Creative Week

Afisari: 396

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.