logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Dezbatere la Arad: Știrile false se distrubuie de șase ori mai rapid decât cele reale

Image

Știrile false se viralizează online și ajung să fie distribuite de șase ori mai rapid decât informațiile reale, de aceea inteligența artificială, folosită acum și la crearea de fake news, trebuie utilizată pentru a se combate dezinformarea, consideră organizatorii unei dezbateri care a avut loc la Arad, la care au participat sute de studenți.

'Dezinformarea și inteligența artificială - rolul UE în combaterea acestui fenomen' a fost subiectul discuțiilor care au avut loc, vineri, la Universitatea 'Aurel Vlaicu' Arad, la care au participat peste 300 de persoane, marea majoritatea fiind formată din studenți.

Vorbitorii au atras atenția asupra faptului că veștile negative și știrile false circulă mai repede decât veștile bune sau informațiile reale, iar asta poate afecta toate aspectele vieții unei comunități.

Europarlamentarul Gheorghe Falcă a spus că știrile false sunt distribuite în mediul online de șase ori mai rapid decât cele reale, pentru că algoritmii favorizează un anumit tip de conținut care provoacă emoție.

Întrebat de un student cum vede situația României în urma anulării alegerilor prezidențiale, europarlamentarul a spus că România a fost ținta campaniilor de dezinformare în care a fost implicată Rusia și în care s-a folosit și inteligența artificială.

'În România au fost cele mai mari interferențe (ale Rusiei - n.r.)', a spus Falcă, care a adăugat că Uniunea Europeană caută acum soluții pentru a proteja alegerile din toate statele membre.

'Vom fi întotdeauna în spatele inteligenței artificiale, dar prin reglementări se poate crea cadrul de apărare. În același timp, inteligența artificială va ajuta omenirea enorm de mult', a afirmat europarlamentarul, care a subliniat că este vital să se investească în acest sector.

La dezbatere a intervenit, printr-o transmisie video online, și europarlamentarul Dan Barna, care a subliniat că informația ajunge tot mai puțin la public prin media clasice, iar oamenii ar trebui să cerceteze singuri ce este real și ce nu, înainte de a redistribui conținut.

'E nevoie de adaptare la noile mijloace de informare, care acum sunt foarte credibile. Credibilitatea e pe internet, nu la tv sau în presa scrisă', a atras atenția Barna, care le-a transmis studenților că noi toți trebuie să adoptăm gândirea critică și în raport cu informațiile din online.

'Nu mai haliți pe nemestecate ce este pe net', le-a transmis europarlamentarul tinerilor.

Un participant i-a întrebat pe vorbitori cum ar putea el, ca o persoană obișnuită, să verifice dacă SUA au cheltuit cu adevărat 350 de miliarde de dolari în războiul din Ucraina, cum susține administrația Donald Trump.

'Care ar fi sursele din care să mă informez?', s-a întrebat participantul, care a evidențiat faptul că pentru el președintele unei țări ar trebui să fie o sursă credibilă.

Bărbatul nu a primit un răspuns concret, iar un alt participant a concluzionat că 'suntem lăsați să ne apărăm singuri' în fața dezinformării, dacă guvernele nu intervin cu instrumente prin care informația să fie filtrată pe platformele sociale.

Dan Barna a spus că blocarea informației pe internet este aproape imposibilă, 'exact cum gura lumii nu poate fi acoperită', dar a subliniat că reglementări pot fi făcute, mai ales unele care să se aplice în campania electorală.

Concluzia vorbitorilor a fost că inteligența artificială, folosită intens pentru a se crea și propaga informații false, ar trebui folosită în instrumente care să limiteze dezinformarea în mediul online.

'Am avut o dezbatere extrem de interesantă cu reprezentanți ai Parlamentului European, despre dezinformare și inteligența artificială, aspecte care sunt pe ordinea de zi acum. Spun că a fost importantă pentru că studenții noștri trebuie să cunoască tot ce se întâmplă în prezent și trebuie să fie bine informați, iar ceea ce se poate crea cu inteligența artificială generează de multe ori plus valoare, dar uneori poate genera și probleme. (...) O dezinformare care îmi vine acum în minte, pentru că este recentă, este cea referitoare la Papa Francisc, pentru că aproape în fiecare an apar dezinformări legate de anumite afirmații pe care le-ar face. Ultima, distribuită de nenumărați oameni, este aceea că Papa îndeamnă lumea, acum în perioada de început a Postului Paștelui, să nu țină post pentru că este important doar să fim buni la suflet și să nu ținem post', a declarat, la finalul evenimentului, rectorul Universității 'Aurel Vlaicu', Teodor Cilan.

Dezbaterea a fost organizată de Biroul de Legatură în România al Parlamentului European. AGERPRES/(A, AS - redactor: Marian Buga, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 376

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 15-05-2025 14:32

Vaslui: Concerte, expoziții și concursuri, organizate în cadrul Nopții Muzeelor

Asociația 'Museum vasluiensis' derulează proiectul 'Noaptea muzeelor - orașul tineretului în lumină', în cadrul 'Nopții muzeelor'. Desfășurat sub egida Vaslui - Capitala Tineretului în România 2025, proiectul este implementat prin programul local pentru finanțarea nerambursabilă a activităților n

Cultura - Media 15-05-2025 12:33

Sibiu: Un angajat al Filarmonicii în greva foamei; conducerea instituției acuză că anterior a fost sechestrată de sindicaliști

Conflictul de câțiva ani între conducerea Filarmonicii de Stat din Sibiu și sindicat a luat amploare și, pentru prima dată, cei din conducere acuză sindicaliștii că i-ar fi sechestrat și că unul dintre aceștia l-ar fi împins pe manager, după care a intrat în greva foamei, potrivit unui comunicat de presă. Conducerea Filarmonicii

Cultura - Media 15-05-2025 12:33

Proiect: Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi inclus în lista monumentelor istorice de importanță națională

Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi declarat monument istoric de importanță națională, având în vedere valoarea sa istorică, culturală, peisagistică și educațională, potrivit unei propuneri legislative care a fost depusă de un grup de parlamentari. Potrivit proiectului, Parcul Rozelor va fi inclus în lista monumentelor istorice, conform

Cultura - Media 15-05-2025 11:42

UNITER: Cristina Deleanu - o prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire

Actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc, se arată într-un mesaj al Uniunii Teatrale din România publicat, joi, pe Facebook. 'O prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire, actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc.

Cultura - Media 15-05-2025 11:23

Timiș: Expoziție dedicată mănăstirii medievale de la Igriș, prima construită de regalitatea maghiară în Europa de Est

Pasionații de istorie și arheologie pot descoperi, de joi, expoziția 'Mănăstirea cisterciană de la Igriș (1179-1500), din perspectiva cercetărilor arheologice', care va rămâne la Muzeul Național al Banatului (MNB) din Timișoara timp de patru luni. Mănăstirea de la Igriș a fost prima și cea mai mare construită de regii maghiari în Europa de

Cultura - Media 15-05-2025 10:20

Noaptea Muzeelor/ Expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție ale unor celebrități - la Galeriile Artmark

Galeriile Artmark prezintă, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor, 'All Stars' - o expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție cu autografele marilor staruri, autohtone și internaționale, din sport, muzică ori cinema, precum Hagi, Pele, Verstappen, Schumacher, George Foreman, Cassius Clay, Ilie Năstase, dar și Alice Cooper ori Sylvester Stallone.

Cultura - Media 15-05-2025 09:21

Sibiu: Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este în Muzeul ASTRA

Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este o locuință din lemn din județul Hunedoara, veche de 225 de ani, din Muzeul ASTRA, cel mai mare obiectiv de gen în aer liber din Europa, aflat în pădurea Dumbrava Sibiului, la marginea municipiului reședință de județ, a anunțat joi, pe Facebook, Consiliul Județean (CJ). 'S-a sc

Cultura - Media 15-05-2025 08:40

A murit actrița Cristina Deleanu

Actrița Cristina Deleanu a murit la vârsta de 84 de ani, a anunțat, joi, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. 'Doamne! Sunt în stare de șoc! Cel mai vechi și fidel colaborator al meu de la TVR, actorul Eugen Cristea, prieten de suflet cum puțini am, tocmai a primit cea mai cruntă veste: minunata sa soție, Cristina Deleanu, nu mai este!&

Cultura - Media 14-05-2025 21:23

Iași: Poetul Radu Vancu și profesorul Ioan Stanomir a prezentat caruselul 'Democrației Ideilor', la RCW

Pacea și democrația se construiesc dificil și se pierd foarte ușor, a afirmat poetul și eseistul Radu Vancu în timpul conferinței 'Democrația Ideilor', organizată la Sala Teatru la Cub din cadrul Teatrului Național 'Vasile Alecsandri' din Iași, în cadrul Romanian Creative Week (RCW), eveniment la care a fost invitat special și politologul

Cultura - Media 14-05-2025 19:21

Natalia Intotero: Într-o societate în continuă schimbare, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță

Într-o societate în continuă schimbare, în fața crizelor succesive și a ideologiilor pentru care nu există valori universale, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță, afirmă ministrul interimar al Culturii, Natalia Intotero. Natalia Intotero a participat, miercuri, la Palatul Patriarhiei, la des

Cultura - Media 14-05-2025 18:50

CNA: Somații publice - România TV, Canal 33 și decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, miercuri, cu somații publice, posturile România TV și Canal 33 și a emis o serie de decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal pentru materiale audiovizuale identificate pe Facebook, YouTube și Instagram. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AG

Cultura - Media 14-05-2025 16:01

Mureș: Descoperiri arheologice valoroase și enigmatice ale detectoriștilor, expuse la Muzeul Județean

Muzeul Județean Mureș a anunțat, miercuri, că premergător evenimentului Noaptea Muzeelor vernisează expoziția 'Enigmele comorilor', care va cuprinde materiale arheologice valoroase și enigmatice descoperite cu detectoarele de metale de către cei numiți 'căutătorii de comori'. 'Secția de Arheologie are plăcerea de a anunța d

Cultura - Media 14-05-2025 15:27

Iași: Romanian Creative Week - eveniment fanion al industriilor creative din România și UE

Cea de-a cincea ediție a Romanian Creative Week (RCW), evenimentul-fanion dedicat industriilor creative din România și cel mai amplu de acest tip din Uniunea Europeană, care se desfășoară începând de miercuri până pe 25 mai, transformă Iașiul într-un centru pentru artă, design, muzică, conferințe și instalații multidisciplinare, în

Cultura - Media 14-05-2025 15:10

Gorj: Noaptea Muzeelor la Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' - expoziție de grafică și atelier de gravură

Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' din Târgu Jiu va marca, sâmbătă, între orele 20:00 și 00:00, Noaptea Muzeelor, la care va participa academicianul Mircia Dumitrescu. 'Începând cu ora 20:00, avem deosebita onoare de a vernisa expoziția de grafică ce cuprinde lucrări semnate Mircia Dumitrescu

Cultura - Media 14-05-2025 14:36

Jurnalistul Bogdan Roșca, la Târgul Gaudeamus din Oradea: Când suntem în impas, să ne întoarcem la carte

Târgul de Carte Gaudeamus a fost deschis miercuri, din nou, la Oradea, în Piața Unirii, pentru cinci zile, de către managerul Radio România Cluj, Bogdan Roșca, și președintele de onoare al acestei ediții, profesorul universitar Ion Simuț, critic și istoric literar. 'N-am să vorbesc despre vremurile pe care le trăim, am vo