Filarmonica de Stat din Târgu Mureș aniversează 75 de ani de la înființare

Filarmonica de Stat din Târgu Mureș aniversează în acest an 75 de ani de la înființare, iar momentul festiv va fi marcat printr-un concert aniversar în data de 13 martie, în cadrul căruia va fi interpretată Simfonia nr. 2 de Gustav Mahler, cunoscută drept ''Simfonia învierii''.
''Concertul, organizat cu ocazia celei de a 75-a aniversări a Filarmonicii de Stat Târgu Mureș, va cuprinde Simfonia a 2-a de compozitorul Gustav Mahler, subintitulată 'Învierea'. Înaintea concertului, patru personalități vor primi din partea Filarmonicii o diplomă de excelență în semn de apreciere pentru activitatea depusă. Este vorba despre Szallos-Farkas Margrit, profesor universitar doctor Carmen Mihăescu, Ovidiu Maior și Csíky Boldizsár (...). Diploma de Excelență este acordată în semn de recunoștință și apreciere pentru contribuțiile esențiale aduse dezvoltării instituției Filarmonica de Stat Târgu Mureș, atât în trecut, cât și în prezent. 'Activitatea dumneavoastră remarcabilă a contribuit la consolidarea valorilor culturală și artistică ală filarmonicii, lăsând o amprentă de neșters în inimile celor care au avut privilegiul de a lucra alături de dumneavoastră'', se arată în textul înscris pe diplome'', a declarat, miercuri, managerul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, Gyorgy Levente, într-o conferință de presă.
Foto: (c) DORINA MATIŞ / AGERPRES FOTO
Potrivit managerului, Filarmonica de Stat Târgu Mureș a fost înființată de doi muzicieni de excepție, Zeno Vancea (1900-1990) și Géza Kozma (1902-1986), în anul 1950, după ce Guvernul României a aprobat Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 63. 412/21.03.1950, iar la începutul anilor 60 a fost înființat și Corul Mixt.
''Filarmonica de Stat Târgu Mureș are personalitate juridică și își desfășoară activitatea în stagiuni permanente de concert în Palatul Culturii din Târgu Mureș, clădirea aparținând Consiliului Județean Mureș, fiind administrată de Muzeul Județean Mureș. Din anul 1993, Filarmonica de Stat Târgu Mureș este finanțată din venituri proprii, sponsorizări și subvenții bugetare anuale acordate de Consiliul Județean Mureș'', a arătat Gyorgy Levente.
Stagiunea 2025-2026, care va debuta în luna septembrie, va fi declarată stagiune aniversară, urmând ca instituția de cultură să pregătească o serie de programe speciale.
Foto: (c) Filarmonica de Stat din Târgu Mureș
În decursul anilor, Filarmonica de Stat din Târgu Mureș a colaborat cu dirijori de excepție, între care: Pablo Casals, Béla Bartók, Jan Kubelik, Joseph Szigeti, George Enescu, Ernest Dohnányi, Gerhard Puchslt, Aldo Ciccolini, Carlo Felice-Cillario, Wladislaw Kedra, Ogan Durian, Jean-Marie Auberson, Harry Datyner, Halina Czerny-Stefanska, Bruno Gelber, Valeri Klimov, Josef Suk, Daniel Safran, Lawrence Foster, Miklós Perényi, Monique Haas, Maurice Handford, Carlo Zecchi, Dimitri Baskirov, Andre Gertler, Rudolf Kerer, Kurt Wöss, Victor Tretiakov, Frankl Péter, Annie Fischer, Mari Fujiwara, János Ferencsik, Lazar Berman, Radu Lupu și alții.
Între anii 1990 și 1993, primul dirijor străin care a activat ca dirijor permanent al orchestrei simfonice a fost maestrul Robert Houlihan din Irlanda, iar din 1994, dirijorul permanent al orchestrei este maestrul Shinya Ozaki din Japonia.
''Evoluția artistică a Filarmonicii se datorează în mod deosebit compozitorului Csíky Boldizsár și dirijorului Szalman Lóránt, care - într-o perioadă importantă de timp - prin alcătuirea programelor și prin înaltele lor cerințe profesionale au contribuit la atingerea unor performanțe deosebite. Dintre evenimentele muzicale de mare anvergură ale Filarmonicii amintim Festivalul Zilele Muzicale Târgumureșene cu o tradiție de peste patru decenii, Festivalul Muzical Internațional 'In memoriam Constantin Silvestri', Festivalul Musica Sacra, Festivalul Internațional de Muzică de Cameră 'Săptămâna Tiberius', la începutul anului 2012 având loc un Festivalul Muzical de Coarde Ciupite. În proiectul pentru perioada următoare instituția prevede organizarea în fiecare an a unei manifestări artistice de amploare care să contribuie la diversificarea ofertei pe care o pune la dispoziția minunatului public meloman târgumureșean'', a precizat managerul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș.
Președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, a afirmat că Filarmonica de Stat din Târgu Mureș este una dintre cele mai mari din țară și deține una dintre cele mai impunătoare săli de concerte.
''Mă bucură faptul că filarmonica și-a găsit locul în Palatul Culturii, o clădire cu o frumusețe impresionantă, construită acum 112 ani de primarul Bernady Gyorgy. În 1913, la inaugurarea Palatului Culturii, o orchestră formată din 62 de muzicieni a susținut un concert, iar orga era deja instalată. Această orgă a fost restaurată în urmă cu 5 ani, iar sala mare și sala mică au fost renovate în 2007-2008, reabilitarea completă a Palatului Culturii fiind finalizată anul trecut. De asemenea, anul trecut am reușit să îndeplinim un alt vis al Filarmonicii: am achiziționat un nou pian de concert care a înlocuit pianul vechi, care a servit timp de 26 de ani. Consiliul Județean Mureș este profund dedicat susținerii Filarmonicii și este evident pentru noi că investiția în cultură este de asemenea o investiție în comunitate și în viitor'', a declarat Peter Ferenc.
Cele patru personalități care vor primi diplome de excelență cu ocazia celei de a 75-a aniversări a Filarmonicii de Stat Târgu Mureș s-au remarcat în domeniilor lor de activitate, ridicând prestigiul instituției: compozitorul Csíky Boldizsár, multiplu laureat național și internațional, fost director al instituției, prof. univ. dr. Carmen Mihăescu, de la Universitatea de Arte din Târgu Mureș, în calitate de colaborator permanent a filarmonicii, Szallos-Farkas Margrit, angajată din 1990 a instituției, și Ovidiu Maior, președintele Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Iunona din Târgu Mureș, cel care a început demersurile și a reușit includerea orchestrei simfonică a în programul oficial al Musikverein din Viena. AGERPRES/(A - redactor: Dorina Matiș, editor: Antonia Niță, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Ministerul Culturii și Primăria Iași, alături de actorii Teatrului Național; se căută soluții pentru Teatrul Cub
Conducerea Teatrului Național 'Vasile Alecsandri' trebuie să identifice și să aplice în cel mai scurt timp posibil un set de măsuri tehnice și administrative pentru ca Teatrul Cub să intre în legalitate, a informat, vineri, Ministerul Culturii. Ministrul Natalia-Elena Intotero a avut vineri o întâlnire la sediul
Preotul profesor Eugen Pentiuc - numit protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice
Preotul Eugen Pentiuc, decanul Institutului Teologic Ortodox 'Sfânta Cruce' din Brookline, Massachusetts, a fost numit recent protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice. Arhiepiscopul ortodox grec al Americii, Elpidofor, i-a acordat părintelui Pentiuc 'Crucea Bisericii Sfintei Sofia', transmițând salutul și felicităril
Timiș: Festivalul Etniilor, un emisar al verii multiculturale și multietnice, se va desfășura pe 1 iunie
Festivalul Etniilor, cel mai pitoresc eveniment al verii, o oglindă a spiritului timișean multietnic, va colora centrul Timișoarei pe 1 iunie, în cele trei piețe ultracentrale din oraș - Operei/Victoriei, Libertății și Unirii -, unde va aduce o serie de manifestări care vor promova diversitatea culturală și valorile împărtășite ale comunităților etnice di
Catrinel Menghia - premiul Starlight International Cinema Award pentru regie / Best Debut Film, la Cannes
Catrinel Menghia, cunoscut top model internațional, actriță și regizor, a câștigat premiul Starlight International Cinema Award pentru regie / Best Debut Film, la Festivalul de Film de la Cannes, informează un comunicat transmis AGERPRES. Filmul regizat de Catrinel Menghia, Catrinel Marlon, după numele folosit în Italia - 'Gira
Cristian Radu Nema a primit premiul 'Photography artist' la Gala 'TOP 100 Cannes - I Succes Awards'
Cristian Radu Nema, cineast și fotograf, a fost recompensat cu premiul 'Photography artist' la Gala 'TOP 100 Cannes - I Succes Awards', eveniment desfășurat în timpul Festivalului de Film de la Cannes. 'Voi sunteți Cannes-ul. Voi, cei ce astăzi sunteți aici și dați viață acestui fenomen internațional, care va răm&acir
'Shrek - Musical', cu Horia Brenciu în rolul căpcăunului simpatic, revine, în iunie, pe scena ONB
Spectacolul 'Shrek - Musical' în regia lui Răzvan Ioan Dincă, cu Horia Brenciu în rolul căpcăunului simpatic, revine pe scena Operei Naționale București, pe 1, 2, 3 și 4 iunie, de la ora 18:30, informează un comunicat al organizatorilor transmis, vineri, AGERPRES. Plasat într-o lume mitică din vremuri demult apuse, Sh
Buzău: Seniorii au învățat cum să folosească un smartphone pentru diverse activități, într-un proiect al Bibliotecii Județene
Seniori cu vârste cuprinse între 60 și 81 de ani au luat parte la cursurile HiDigital organizate de Biblioteca Județeană 'V.Voiculescu' din Buzău, solicitând să li explice cum pot plăti contravaloarea biletelor de tren sau a taxei de parcare, cum să fotografieze, editeze și să trimită fotografii, primind, totodată, informații prețioase despr
Conferință dedicată împlinirii a 1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea - la Palatul Parlamentului
Conferința '1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea: relevanță și reflecții contemporane', organizată de Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), prin Secția de Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR, împreună cu Academia de Științe Juridice din România, s-a desfășurat, joi, la Palatul Parlamentului.
Vrancea: Lansarea volumului trei din corespondența lui Duiliu Zamfirescu, un omagiu adus memoriei scriitorului
Biblioteca Județeană 'Duiliu Zamfirescu' Vrancea a găzduit joi lansarea volumului al III-lea din 'Opere - Integrala corespondenței scriitorului și diplomatului Duiliu Zamfirescu', apărut sub egida Academiei Române. Volumul, îngrijit și comentat de cercetătorii Ioan și Georgeta Adam, a fost prezentat publicului în preze
CNA: Amenzi de 10.000 de lei și 5.000 de lei și somații publice pentru Realitatea Plus
Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, joi, cu amenzi de 10.000 de lei și 5.000 de lei și cu două somații publice postul Realitatea Plus și a emis o serie de decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal pentru materiale audiovizuale identificate pe TikTok și Facebook. Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRE
Cluj: 12 producții din toată lumea se află în cursa pentru Trofeul Transilvania la TIFF
Douăsprezece producții cinematografice se află în cursa pentru Trofeul Transilvania și celelalte premii ale competiției oficiale la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), în timp ce alte zece filme își vor disputa premiul Competiției What's Up Doc?. 'Cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din carieră concure
'Cinestezia Symphonic' - concert cinematic pop simfonic, duminică, la Sala Radio
Concertul cinematic pop simfonic 'Cinestezia Symphonic', conceput și compus integral de Leyah, primul artist român care aduce acest gen în fața publicului, va avea loc duminică, la Sala Radio. 'Cinestezia Symphonic' este un concert care aduce împreună muzica pop, muzica de film, orchestrațiile ample și tehnologia vizuală de ul
Neversea Kapital a anunțat primii artiști care vor concerta la București, între 4 și 6 iulie
Charlotte de Witte, Axwell, Alok și Korolova vor concerta, în premieră în România, la prima ediție a Neversea Kapital, eveniment care va avea loc între 4 și 6 iulie, pe Arena Națională din București. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, joi, AGERPRES, printre artiști confirmați pentru prima ediție a fest
Gorj: Inel de aur din perioada romană, găsit într-o pădure din satul Cătunele
Un inel de aur, care datează din perioada romană, a fost găsit de un detectorist într-o pădure din satul Cătunele, a declarat joi, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Județean 'Alexandru Ștefulescu' Gorj, Dumitru Hortopan. Potrivit acestuia, inelul are o greutate de aproximativ 27 de grame. 'Este vorba despre
Iași: Peste 150 de modele, 100 designeri și cel mai mare catwalk din România, la RFW
Organizatorii Romanian Creative Week promit că la Romanian Fashion Week va fi cel mai mare catwalk internațional găzduit de România, cu scene extinse în locații-emblematice din Iași, la eveniment urmând să participe peste 100 de designeri și 150 de modele. Cea de-a doua săptămână a Romanian Creative Week (RCW), cel mai