logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ministrul Culturii, de Ziua Brâncuși: Există proiecte demarate pentru investiții, dar au fost și blocate

Image

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a declarat, miercuri, la Târgu Jiu, de Ziua Națională Constantin Brâncuși, că au fost demarate proiecte pentru punerea în valoare a operelor sculptorului, însă există și proiecte blocate.

 

'Este prima dată când sărbătorim ziua de naștere a românului care a schimbat lumea, Constantin Brâncuși, în această bucurie și, în egală măsură, cu o responsabilitate pentru anul ce urmează, când marcăm 150 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, de aceea există unele proiecte care au fost demarate pentru investiții, au fost demarate, dar au fost și blocate (...), există și posibilitatea de finanțare pentru ceea ce înseamnă Muzeul Constantin Brâncuși prin acel acord cadru ce s-a semnat în anul 2024 între Ministerul Finanțelor, Ministerul Culturi. În momentul de față, suntem pe finalul procesului legislativ, astfel încât acest muzeu să beneficieze de o sumă de investiții undeva până în maxim șapte milioane de euro, vorbim de o sumă netă (...) Este de datoria noastră ca anul 2026 să fie un an memorabil pentru județul Gorj, pentru Târgu Jiu', a precizat, într-o conferință de presă, ministrul Natalia Intotero.


Foto: (c) Oana Popescu/AGERPRES


Ministrul Culturii a menționat și posibilitatea achiziționării de către stat a operei Cumințenia Pământului. 'Ne gândim în fiecare zi și sperăm să identificăm și modalitatea legală, și surse de finanțare. Ne gândim în fiecare zi și, credeți-mă, chiar am avut discuții cu autoritățile locale. Sperăm să se realizeze. Unde credeți că este cel mai potrivit loc pentru ea? Acasă, aici, în județul Gorj. Problema este de bani și de circuitul juridic', a arătat Intotero.


Pe parcursul zilei, ministrul Culturii a fost și la Hobița, unde a vizitat casa muzeu 'Constantin Brâncuși', dar și la Muzeul 'Constantin Brâncuși' din Târgu Jiu și a vizitat, totodată, și operele care compun Ansamblul Calea Eroilor.

Natalia Intotero a menționat că în această vară, atunci când în comuna natală a sculptorului Constantin Brâncuși, Peștișani, vor avea loc mai multe evenimente culturale, va invita aici și Comisia Națională a Reprezentanților pentru Monumentele Istorice, deoarece la fața locului se vor putea identifica mai multe soluții prin care operele lui Constantin Brâncuși să fie puse și mai bine în valoare, făcând referire și la casa moștenită de sora sculptorului de la părinții acestora.

În ceea ce privește intervențiile pentru întreținerea operelor aflate la Târgu Jiu, ea a explicat că aceste investiții se derulează prin intermediul Institutului Național al Patrimoniului (INP).

Foto: (c) Oana Popescu/AGERPRES


Managerul INP, Oana Zaharia, a explicat că în ultimii ani a fost lansată de mai multe ori procedura de proiectare, însă nu s-a înscris nimeni.

'INP a elaborat documentația pentru conservarea componentei artistice a Ansamblului Monumental, însă în ultimii doi ani am lansat procedura de trei sau patru ori și nu am avut ofertanți la niciunul dintre aceste apeluri, am revizuit documentația, de două ori chiar, și acum suntem în poziția în care luăm în considerare pentru anul acesta lansarea unui concurs de soluții internațional pentru intervenția de conservare a componentei artistice. Consider că este foarte important să existe lucrări de mentenanță cu caracter regulat care sunt absolut necesare pentru întreținerea, conservarea, punerea în valoare a operei marelui sculptor (...) La proiectare nu am avut ofertanți. Ulterior proiectării, există intervenția lucrării', a spus Oana Zaharia.

Șefa INP a mai explicat că, pentru a se putea organiza o licitație, trebuie să existe filă de buget.

'Noi sperăm ca în această săptămână să primim fila de buget de la Ministerul Finanțelor, să avem o discuție cu colegii de la toate instituțiile subordonate și să facem repartiția bugetară. Ulterior, după ce fiecare instituție subordonată va avea această filă bugetară, automat că pot să înceapă demersurile', a completat ministrul Culturii.

Ea a fost întrebată despre faptul că prin Poarta Sărutului există infiltrații de apă și când vor avea loc lucrările de remediere. 'Categoric că este o lucrare de urgență, dar pentru ca această lucrare să poată să fie realizată, este important să încurajăm firme care au această pregătire să participe la partea de proiectare și ulterior la partea de realizare. (...) Faptul că nu au fost firme care să participe la licitație înseamnă că există o problemă, fie că vorbim de lipsa specialiștilor, fie că sunt alte spețe, motiv pentru care colegii de la INP au spus că 'hai să încercăm ca, de această dată, pe lângă lansarea solicitării către firmele cu expertiză în domeniu de la nivel național, să ieșim și cu o licitație la nivel internațional'', a răspuns ministrul Natalia Intotero.

Foto: (c) Oana Popescu/AGERPRES


Pe parcursul zilei, la Târgu Jiu și la Peștișani au avut loc mai multe evenimente culturale care au marcat împlinirea a 149 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși.

Foto: (c) Oana Popescu/AGERPRES


Au fost organizate expoziții, momente cultural-artistice, iar ziua s-a încheiat cu un concert al trupei Iris, împreună cu soprana Felicia Filip, pe Calea Eroilor din Târgu Jiu. AGERPRES / (A - redactor: Oana Popescu, editor: Marius Frățilă, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 377

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 22-04-2025 14:21

Întâlnire Intotero - Takashi Katae: S-a discutat continuarea cooperării culturale și realizarea unor proiecte comune

Ministrul Culturii, Natalia-Elena Intotero, a avut, marți, o întrevedere cu ambasadorul Japoniei în România, Takashi Katae, în cadrul căreia discuțiile s-au concentrat asupra cooperării culturale dintre cele două țări, cu accent pe inițiativele actuale și viitoare. Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, transmis marți AGERPRE

Culte 22-04-2025 14:20

Funeralii Papa Francisc/ Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Suveranul Pontif - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, prezidată de Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă, va avea loc, sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică. Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă, la ora locală 10:00 (8:00 GMT), în Piața Sf. Petru de la Vatican.

Cultura - Media 22-04-2025 14:16

Timiș: Festivalul Fanfarelor aduce nostalgia și atmosfera Banatului de altădată

Iubitorii muzicilor de fanfare sunt invitați, duminică, la tradiționalul Festival al Fanfarelor, susținut de zece ansambluri care vor readuce emoțiile, nostalgia și atmosfera Banatului de altădată, în cinci locații din Timișoara. De la ora 16:00, formațiile muzicale vor anima orașul în Piețele Unirii, Victoriei/ Operei, vizavi de Catedrala Mitropol

Cultura - Media 22-04-2025 12:30

Vâlcea: Bibliotecarii își sărbătoresc ziua dăruind cărți pe stradă pentru a încuraja cititul de plăcere

De ziua lor, bibliotecarii vâlceni vor ieși în stradă în cadrul unei activități în aer liber intitulată ''Dar din dar se face... lectură'', care își propune să încurajeze cititul de plăcere, anunță reprezentanții Bibliotecii Județene ''Antim Ivireanul''. Purtătorul de cuv&acir

Cultura - Media 22-04-2025 10:50

''Harap Alb'' - premieră la Teatrul ''Ion Creangă'', pe 4 mai

Spectacolul ''Harap Alb'' va fi prezentat în premieră la Sala Mare a Teatrului ''Ion Creangă'' din Capitală, pe 4 mai, de la ora 18:00. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, marți, AGERPRES, spectacolul va putea fi văzut în avanpremieră în aceeași zi, de la ora 11:00.

Cultura - Media 22-04-2025 10:44

Lord of the Dance revine în România, în aprilie 2026, cu show-ul ''30th Anniversary Tour''

Trupa de dans irlandez Lord of the Dance revine în România, pe 2 și 3 aprilie 2026, cu super turneul aniversar ''30th Anniversary Tour''. Potrivit site-ului iabilet.ro, trupa fondată de cunoscutul Michael Flatley va susține cele două show-ul din România pe 2 apri

Culte 22-04-2025 09:16

Funeralii Papa Francisc/ Norme de comemorare în Arhidieceza Romano-Catolică de București

Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă, le-a transmis preoților parohi din arhidieceză o serie de norme, după ce Vaticanul îndoliat se pregătește să anunțe, marți, data funeraliilor Papei Francisc, d

Culte 21-04-2025 21:10

Clopote trase zilnic până la înmormântarea Papei Francisc, în bisericile din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș

Clopotele din toate bisericile greco-catolice din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, cea mai mare Eparhie a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, vor fi trase zilnic la ora 12:00, până la înmormântarea Papei Francisc. 'Până la înmormântarea Sfântului Părinte, în toate biser

Culte 21-04-2025 20:20

Alba: Slujbă celebrată în 'Mica Romă' pentru odihna sufletului Papei Francisc

O Sfântă și Dumnezeiască Liturghie Arhierească pentru odihna sufletului Papei Francisc a fost celebrată, luni seara, de către episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Cristian Crișan, alături de opt preoți, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj, unde, cu acest prilej, a fost expus și tronul pe care S

Culte 21-04-2025 14:27

Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință

Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-

Culte 21-04-2025 13:37

Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne

Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului

Culte 21-04-2025 12:15

Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă

Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve

Cultura - Media 21-04-2025 10:00

REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT

Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p