Ministrul Culturii, de Ziua Brâncuși: Există proiecte demarate pentru investiții, dar au fost și blocate

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a declarat, miercuri, la Târgu Jiu, de Ziua Națională Constantin Brâncuși, că au fost demarate proiecte pentru punerea în valoare a operelor sculptorului, însă există și proiecte blocate.
'Este prima dată când sărbătorim ziua de naștere a românului care a schimbat lumea, Constantin Brâncuși, în această bucurie și, în egală măsură, cu o responsabilitate pentru anul ce urmează, când marcăm 150 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, de aceea există unele proiecte care au fost demarate pentru investiții, au fost demarate, dar au fost și blocate (...), există și posibilitatea de finanțare pentru ceea ce înseamnă Muzeul Constantin Brâncuși prin acel acord cadru ce s-a semnat în anul 2024 între Ministerul Finanțelor, Ministerul Culturi. În momentul de față, suntem pe finalul procesului legislativ, astfel încât acest muzeu să beneficieze de o sumă de investiții undeva până în maxim șapte milioane de euro, vorbim de o sumă netă (...) Este de datoria noastră ca anul 2026 să fie un an memorabil pentru județul Gorj, pentru Târgu Jiu', a precizat, într-o conferință de presă, ministrul Natalia Intotero.
Foto: (c) Oana Popescu/AGERPRES
Ministrul Culturii a menționat și posibilitatea achiziționării de către stat a operei Cumințenia Pământului. 'Ne gândim în fiecare zi și sperăm să identificăm și modalitatea legală, și surse de finanțare. Ne gândim în fiecare zi și, credeți-mă, chiar am avut discuții cu autoritățile locale. Sperăm să se realizeze. Unde credeți că este cel mai potrivit loc pentru ea? Acasă, aici, în județul Gorj. Problema este de bani și de circuitul juridic', a arătat Intotero.
Pe parcursul zilei, ministrul Culturii a fost și la Hobița, unde a vizitat casa muzeu 'Constantin Brâncuși', dar și la Muzeul 'Constantin Brâncuși' din Târgu Jiu și a vizitat, totodată, și operele care compun Ansamblul Calea Eroilor.
Natalia Intotero a menționat că în această vară, atunci când în comuna natală a sculptorului Constantin Brâncuși, Peștișani, vor avea loc mai multe evenimente culturale, va invita aici și Comisia Națională a Reprezentanților pentru Monumentele Istorice, deoarece la fața locului se vor putea identifica mai multe soluții prin care operele lui Constantin Brâncuși să fie puse și mai bine în valoare, făcând referire și la casa moștenită de sora sculptorului de la părinții acestora.
În ceea ce privește intervențiile pentru întreținerea operelor aflate la Târgu Jiu, ea a explicat că aceste investiții se derulează prin intermediul Institutului Național al Patrimoniului (INP).
Foto: (c) Oana Popescu/AGERPRES
Managerul INP, Oana Zaharia, a explicat că în ultimii ani a fost lansată de mai multe ori procedura de proiectare, însă nu s-a înscris nimeni.
'INP a elaborat documentația pentru conservarea componentei artistice a Ansamblului Monumental, însă în ultimii doi ani am lansat procedura de trei sau patru ori și nu am avut ofertanți la niciunul dintre aceste apeluri, am revizuit documentația, de două ori chiar, și acum suntem în poziția în care luăm în considerare pentru anul acesta lansarea unui concurs de soluții internațional pentru intervenția de conservare a componentei artistice. Consider că este foarte important să existe lucrări de mentenanță cu caracter regulat care sunt absolut necesare pentru întreținerea, conservarea, punerea în valoare a operei marelui sculptor (...) La proiectare nu am avut ofertanți. Ulterior proiectării, există intervenția lucrării', a spus Oana Zaharia.
Șefa INP a mai explicat că, pentru a se putea organiza o licitație, trebuie să existe filă de buget.
'Noi sperăm ca în această săptămână să primim fila de buget de la Ministerul Finanțelor, să avem o discuție cu colegii de la toate instituțiile subordonate și să facem repartiția bugetară. Ulterior, după ce fiecare instituție subordonată va avea această filă bugetară, automat că pot să înceapă demersurile', a completat ministrul Culturii.
Ea a fost întrebată despre faptul că prin Poarta Sărutului există infiltrații de apă și când vor avea loc lucrările de remediere. 'Categoric că este o lucrare de urgență, dar pentru ca această lucrare să poată să fie realizată, este important să încurajăm firme care au această pregătire să participe la partea de proiectare și ulterior la partea de realizare. (...) Faptul că nu au fost firme care să participe la licitație înseamnă că există o problemă, fie că vorbim de lipsa specialiștilor, fie că sunt alte spețe, motiv pentru care colegii de la INP au spus că 'hai să încercăm ca, de această dată, pe lângă lansarea solicitării către firmele cu expertiză în domeniu de la nivel național, să ieșim și cu o licitație la nivel internațional'', a răspuns ministrul Natalia Intotero.
Foto: (c) Oana Popescu/AGERPRES
Pe parcursul zilei, la Târgu Jiu și la Peștișani au avut loc mai multe evenimente culturale care au marcat împlinirea a 149 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși.
Foto: (c) Oana Popescu/AGERPRES
Au fost organizate expoziții, momente cultural-artistice, iar ziua s-a încheiat cu un concert al trupei Iris, împreună cu soprana Felicia Filip, pe Calea Eroilor din Târgu Jiu. AGERPRES / (A - redactor: Oana Popescu, editor: Marius Frățilă, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Buzău: Zeci de foste așezări umane, descoperite în lunca pârâului Călmățui, unde se ridică un parc eolian
Arheologii Muzeului Județean Buzău au descoperit pe o suprafață de aproximativ 3.000 de hectare, unde în prezent se ridică un parc de eoliene, 31 de așezări umane formate din foste locuințe în sistem paiantă, pe structură de lemn și îmboldite cu lut, datând din preistorie până în mileniul I după Hristos, și sute de artefacte.
Vlad Alexandrescu despre Victor Rebengiuc: O personalitate excepțională a culturii românești
Președintele Consiliului Director al Grupului de Dialog Social, Vlad Alexandrescu, i-a înmânat marți actorului Victor Rebengiuc premiul GDS pe anul 2024. 'Ne aflăm astăzi aici pentru a onora o personalitate excepțională a culturii românești, un artist a cărui voce și prezență scenică au marcat generații întregi. Gru
Bihor: Avocata dr. Iulia-Maria Said și-a lansat cartea 'Ecourile divorțului în viața copiilor'
Avocata dr. Iulia-Maria Said și-a lansat marți cartea 'Ecourile divorțului în viața copiilor', apărută anul acesta la Editura Presa Universitară Clujeană, fiind lucrarea sa de doctorat în sociologie, adaptată pentru a fi utilă unui public foarte larg. Lansarea de carte a avut loc la Librăria Humanitas, în mijlocul unu
Vrancea: Galele Teatrale Focșănene - sold-out la toate spectacolele
Galele Teatrale Focșănene, eveniment dedicat Zilei Mondiale a Teatrului care s-a desfășurat pe parcursul lunii martie la Teatrul Municipal 'Maior Gheorghe Pastia', au fost un succes răsunător și în acest an, toate spectacolele jucându-se cu casa închisă. Evenimentul, început în 1993, a reușit să atragă și
Directorul general al AGERPRES: Rolul jurnalistului este de a păstra istoria și de a transmite realitatea generațiilor viitoare
Rolul unui jurnalist este de a păstra istoria și de a transmite realitatea generațiilor viitoare, a declarat directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, în cadrul unei conferințe desfășurate marți la Clubul Național de Presă al BTA din București, în cadrul proiectului 'Europa în Balcani: capacitatea de coeziune', derulat de agenția bulg
Covasna: Mircea Cărtărescu și scriitorii finlandezi Sofi Oksanen și Timo Parvela, invitați la târgul de carte SepsiBook
Mircea Cărtărescu și scriitorii finlandezi Sofi Oksanen și Timo Parvela se numără printre invitații speciali ai celei de-a patra ediții a Târgului de carte și festivalului de literatură contemporană SepsiBook, ce va avea loc în perioada 22-25 mai la Arena Sepsi din municipiul Sfântu Gheorghe, au anunțat, marți, organizatorii.
Timiș: Muzeul Satului Bănățean se redeschide publicului; biserica arsă rămâne închisă
Muzeul Satului Bănățean (MSB) din Timișoara se va redeschide pentru public, de miercuri, după ce a fost închis, pe 26 martie, în urma unui incendiu care a mistuit biserica din lemn de la Topla, monument istoric construit în anul 1746, amplasată în centrul civic al MSB. Muzeul Satului Bănățean va funcționa după programul
Dolj: Muzeul Olteniei Craiova sărbătorește 110 ani de la înființare
Muzeul Olteniei Craiova, fondat la 1 aprilie 1915, sărbătorește în aceste zile 110 ani de la înființare, prilej cu care a inaugurat, marți, o expoziție aniversară în care sunt prezentate documente fondatoare, dar și imagini din timpul unor cercetări arheologice și obiecte de referință. 'Fondat la 1 aprilie 1915, prin ordi
Vizite ghidate gratuite - în aprilie, la Muzeul Național de Artă al României
Muzeul Național de Artă al României (MNAR) va organiza, începând cu luna aprilie, o serie de vizite ghidate gratuite în galeriile permanente și în muzeele satelit, menite să ofere publicului o experiență culturală captivantă. Programul vizitelor ghidate include atât Galeria Națională, cât și Galeria Eu
Iași: Cristal de Heliodor de 980 de carate, provenit din Ucraina, expus la Palatul Culturii
Un cristal de Heliodor de 980 de carate, provenit din Ucraina, va putea fi admirat în cadrul 'Minerale Expo', eveniment care se va desfășura în perioada 4 - 6 aprilie, în holul Muzeului Științei și Tehnicii 'Ștefan Procopiu' din cadrul Palatului Culturii. Potrivit reprezentanților Palatului Culturii, piesa centrală a e
Spectacolul 'Perspective grandioase' de Bess Wohl - premieră pe 5 aprilie, la Teatrul Nottara
Spectacolul 'Perspective grandioase' de Bess Wohl, în regia lui Cristi Juncu, va fi prezentat în premieră națională, pe 5 aprilie, la Sala 'George Constantin' a Teatrului Nottara. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, 'Perspective grandioase' este o piesă provocatoare, dulce-amară despre comunicare și i
Dirijorul Ion Marin și pianista Martha Argerich - joi și vineri, în concert la Paris
Dirijorul Ion Marin va conduce Orchestre Philharmonique de Radio France, joi și vineri, la Paris, având-o drept solistă pe legendara pianistă Martha Argerich. Potrivit unui comunicat al Corului Național de Cameră 'Madrigal - Marin Constantin' transmis, marți, AGERPRES, desfășurate în impunătorul spațiul al Auditoriumului Ra
VIDEO INTERVIU Valentin Jucan (CNA): Jurnalismul autentic trebuie protejat, în perioada următoare
Valentin Jucan, vicepreședinte al Consiliului Național al Audiovizualului, a subliniat, într-un interviu acordat AGERPRES, necesitatea protejării, în perioada următoare, a actului jurnalistic, în condițiile creșterii influenței platformelor digitale și a inteligenței artificiale. 'Trebuie protejat, trebuie foarte bine pro
Bacău: Un tipar creștin vechi de 1.500 ani, exponatul lunii aprilie la Complexul Muzeal 'Iulian Antonescu'
Un tipar creștin datând din secolul al șaselea este exponatul lunii aprilie în cadrul Complexului Muzeal 'Ion Antonescu' Bacău, au anunțat, marți, reprezentanții instituției de cultură. Descoperit în anul 1961 în satul Zăpodia, punctul 'Movilă', din comuna Traian, obiectul are o lungime de 8,9 centimetri
Hooverphonic concertează, pe 9 aprilie, la Arenele Romane
Trupa Hooverphonic revine în formula originală la București, unde va susține, pe 9 aprilie, un concert la Arenele Romane, în cort încălzit. Potrivit unui comunicat al organizatorilor, trupa sărbătorește în turneu 25 de ani de la lansarea albumului 'The Magnificent Tree', care a dat hituri precum: 'Mad About