logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Ministrul Culturii, de Ziua Brâncuși: Există proiecte demarate pentru investiții, dar au fost și blocate

Image

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a declarat, miercuri, la Târgu Jiu, de Ziua Națională Constantin Brâncuși, că au fost demarate proiecte pentru punerea în valoare a operelor sculptorului, însă există și proiecte blocate.

 

'Este prima dată când sărbătorim ziua de naștere a românului care a schimbat lumea, Constantin Brâncuși, în această bucurie și, în egală măsură, cu o responsabilitate pentru anul ce urmează, când marcăm 150 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, de aceea există unele proiecte care au fost demarate pentru investiții, au fost demarate, dar au fost și blocate (...), există și posibilitatea de finanțare pentru ceea ce înseamnă Muzeul Constantin Brâncuși prin acel acord cadru ce s-a semnat în anul 2024 între Ministerul Finanțelor, Ministerul Culturi. În momentul de față, suntem pe finalul procesului legislativ, astfel încât acest muzeu să beneficieze de o sumă de investiții undeva până în maxim șapte milioane de euro, vorbim de o sumă netă (...) Este de datoria noastră ca anul 2026 să fie un an memorabil pentru județul Gorj, pentru Târgu Jiu', a precizat, într-o conferință de presă, ministrul Natalia Intotero.


Foto: (c) Oana Popescu/AGERPRES


Ministrul Culturii a menționat și posibilitatea achiziționării de către stat a operei Cumințenia Pământului. 'Ne gândim în fiecare zi și sperăm să identificăm și modalitatea legală, și surse de finanțare. Ne gândim în fiecare zi și, credeți-mă, chiar am avut discuții cu autoritățile locale. Sperăm să se realizeze. Unde credeți că este cel mai potrivit loc pentru ea? Acasă, aici, în județul Gorj. Problema este de bani și de circuitul juridic', a arătat Intotero.


Pe parcursul zilei, ministrul Culturii a fost și la Hobița, unde a vizitat casa muzeu 'Constantin Brâncuși', dar și la Muzeul 'Constantin Brâncuși' din Târgu Jiu și a vizitat, totodată, și operele care compun Ansamblul Calea Eroilor.

Natalia Intotero a menționat că în această vară, atunci când în comuna natală a sculptorului Constantin Brâncuși, Peștișani, vor avea loc mai multe evenimente culturale, va invita aici și Comisia Națională a Reprezentanților pentru Monumentele Istorice, deoarece la fața locului se vor putea identifica mai multe soluții prin care operele lui Constantin Brâncuși să fie puse și mai bine în valoare, făcând referire și la casa moștenită de sora sculptorului de la părinții acestora.

În ceea ce privește intervențiile pentru întreținerea operelor aflate la Târgu Jiu, ea a explicat că aceste investiții se derulează prin intermediul Institutului Național al Patrimoniului (INP).

Foto: (c) Oana Popescu/AGERPRES


Managerul INP, Oana Zaharia, a explicat că în ultimii ani a fost lansată de mai multe ori procedura de proiectare, însă nu s-a înscris nimeni.

'INP a elaborat documentația pentru conservarea componentei artistice a Ansamblului Monumental, însă în ultimii doi ani am lansat procedura de trei sau patru ori și nu am avut ofertanți la niciunul dintre aceste apeluri, am revizuit documentația, de două ori chiar, și acum suntem în poziția în care luăm în considerare pentru anul acesta lansarea unui concurs de soluții internațional pentru intervenția de conservare a componentei artistice. Consider că este foarte important să existe lucrări de mentenanță cu caracter regulat care sunt absolut necesare pentru întreținerea, conservarea, punerea în valoare a operei marelui sculptor (...) La proiectare nu am avut ofertanți. Ulterior proiectării, există intervenția lucrării', a spus Oana Zaharia.

Șefa INP a mai explicat că, pentru a se putea organiza o licitație, trebuie să existe filă de buget.

'Noi sperăm ca în această săptămână să primim fila de buget de la Ministerul Finanțelor, să avem o discuție cu colegii de la toate instituțiile subordonate și să facem repartiția bugetară. Ulterior, după ce fiecare instituție subordonată va avea această filă bugetară, automat că pot să înceapă demersurile', a completat ministrul Culturii.

Ea a fost întrebată despre faptul că prin Poarta Sărutului există infiltrații de apă și când vor avea loc lucrările de remediere. 'Categoric că este o lucrare de urgență, dar pentru ca această lucrare să poată să fie realizată, este important să încurajăm firme care au această pregătire să participe la partea de proiectare și ulterior la partea de realizare. (...) Faptul că nu au fost firme care să participe la licitație înseamnă că există o problemă, fie că vorbim de lipsa specialiștilor, fie că sunt alte spețe, motiv pentru care colegii de la INP au spus că 'hai să încercăm ca, de această dată, pe lângă lansarea solicitării către firmele cu expertiză în domeniu de la nivel național, să ieșim și cu o licitație la nivel internațional'', a răspuns ministrul Natalia Intotero.

Foto: (c) Oana Popescu/AGERPRES


Pe parcursul zilei, la Târgu Jiu și la Peștișani au avut loc mai multe evenimente culturale care au marcat împlinirea a 149 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși.

Foto: (c) Oana Popescu/AGERPRES


Au fost organizate expoziții, momente cultural-artistice, iar ziua s-a încheiat cu un concert al trupei Iris, împreună cu soprana Felicia Filip, pe Calea Eroilor din Târgu Jiu. AGERPRES / (A - redactor: Oana Popescu, editor: Marius Frățilă, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 394

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Cultura - Media 23-05-2025 18:41

Ministerul Culturii și Primăria Iași, alături de actorii Teatrului Național; se căută soluții pentru Teatrul Cub

Conducerea Teatrului Național 'Vasile Alecsandri' trebuie să identifice și să aplice în cel mai scurt timp posibil un set de măsuri tehnice și administrative pentru ca Teatrul Cub să intre în legalitate, a informat, vineri, Ministerul Culturii. Ministrul Natalia-Elena Intotero a avut vineri o întâlnire la sediul

Culte 23-05-2025 16:32

Preotul profesor Eugen Pentiuc - numit protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice

Preotul Eugen Pentiuc, decanul Institutului Teologic Ortodox 'Sfânta Cruce' din Brookline, Massachusetts, a fost numit recent protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice. Arhiepiscopul ortodox grec al Americii, Elpidofor, i-a acordat părintelui Pentiuc 'Crucea Bisericii Sfintei Sofia', transmițând salutul și felicităril

Cultura - Media 23-05-2025 14:31

Timiș: Festivalul Etniilor, un emisar al verii multiculturale și multietnice, se va desfășura pe 1 iunie

Festivalul Etniilor, cel mai pitoresc eveniment al verii, o oglindă a spiritului timișean multietnic, va colora centrul Timișoarei pe 1 iunie, în cele trei piețe ultracentrale din oraș - Operei/Victoriei, Libertății și Unirii -, unde va aduce o serie de manifestări care vor promova diversitatea culturală și valorile împărtășite ale comunităților etnice di

Cultura - Media 23-05-2025 13:46

Catrinel Menghia - premiul Starlight International Cinema Award pentru regie / Best Debut Film, la Cannes

Catrinel Menghia, cunoscut top model internațional, actriță și regizor, a câștigat premiul Starlight International Cinema Award pentru regie / Best Debut Film, la Festivalul de Film de la Cannes, informează un comunicat transmis AGERPRES. Filmul regizat de Catrinel Menghia, Catrinel Marlon, după numele folosit în Italia - 'Gira

Cultura - Media 23-05-2025 12:05

Cristian Radu Nema a primit premiul 'Photography artist' la Gala 'TOP 100 Cannes - I Succes Awards'

Cristian Radu Nema, cineast și fotograf, a fost recompensat cu premiul 'Photography artist' la Gala 'TOP 100 Cannes - I Succes Awards', eveniment desfășurat în timpul Festivalului de Film de la Cannes. 'Voi sunteți Cannes-ul. Voi, cei ce astăzi sunteți aici și dați viață acestui fenomen internațional, care va răm&acir

Cultura - Media 23-05-2025 10:51

'Shrek - Musical', cu Horia Brenciu în rolul căpcăunului simpatic, revine, în iunie, pe scena ONB

Spectacolul 'Shrek - Musical' în regia lui Răzvan Ioan Dincă, cu Horia Brenciu în rolul căpcăunului simpatic, revine pe scena Operei Naționale București, pe 1, 2, 3 și 4 iunie, de la ora 18:30, informează un comunicat al organizatorilor transmis, vineri, AGERPRES. Plasat într-o lume mitică din vremuri demult apuse, Sh

Cultura - Media 23-05-2025 08:43

Buzău: Seniorii au învățat cum să folosească un smartphone pentru diverse activități, într-un proiect al Bibliotecii Județene

Seniori cu vârste cuprinse între 60 și 81 de ani au luat parte la cursurile HiDigital organizate de Biblioteca Județeană 'V.Voiculescu' din Buzău, solicitând să li explice cum pot plăti contravaloarea biletelor de tren sau a taxei de parcare, cum să fotografieze, editeze și să trimită fotografii, primind, totodată, informații prețioase despr

Culte 22-05-2025 22:16

Conferință dedicată împlinirii a 1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea - la Palatul Parlamentului

Conferința '1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea: relevanță și reflecții contemporane', organizată de Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), prin Secția de Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR, împreună cu Academia de Științe Juridice din România, s-a desfășurat, joi, la Palatul Parlamentului.

Cultura - Media 22-05-2025 19:08

Vrancea: Lansarea volumului trei din corespondența lui Duiliu Zamfirescu, un omagiu adus memoriei scriitorului

Biblioteca Județeană 'Duiliu Zamfirescu' Vrancea a găzduit joi lansarea volumului al III-lea din 'Opere - Integrala corespondenței scriitorului și diplomatului Duiliu Zamfirescu', apărut sub egida Academiei Române. Volumul, îngrijit și comentat de cercetătorii Ioan și Georgeta Adam, a fost prezentat publicului în preze

Cultura - Media 22-05-2025 18:25

CNA: Amenzi de 10.000 de lei și 5.000 de lei și somații publice pentru Realitatea Plus

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, joi, cu amenzi de 10.000 de lei și 5.000 de lei și cu două somații publice postul Realitatea Plus și a emis o serie de decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal pentru materiale audiovizuale identificate pe TikTok și Facebook. Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRE

Cultura - Media 22-05-2025 16:58

Cluj: 12 producții din toată lumea se află în cursa pentru Trofeul Transilvania la TIFF

Douăsprezece producții cinematografice se află în cursa pentru Trofeul Transilvania și celelalte premii ale competiției oficiale la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), în timp ce alte zece filme își vor disputa premiul Competiției What's Up Doc?. 'Cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din carieră concure

Cultura - Media 22-05-2025 16:02

'Cinestezia Symphonic' - concert cinematic pop simfonic, duminică, la Sala Radio

Concertul cinematic pop simfonic 'Cinestezia Symphonic', conceput și compus integral de Leyah, primul artist român care aduce acest gen în fața publicului, va avea loc duminică, la Sala Radio. 'Cinestezia Symphonic' este un concert care aduce împreună muzica pop, muzica de film, orchestrațiile ample și tehnologia vizuală de ul

Cultura - Media 22-05-2025 13:31

Neversea Kapital a anunțat primii artiști care vor concerta la București, între 4 și 6 iulie

Charlotte de Witte, Axwell, Alok și Korolova vor concerta, în premieră în România, la prima ediție a Neversea Kapital, eveniment care va avea loc între 4 și 6 iulie, pe Arena Națională din București. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, joi, AGERPRES, printre artiști confirmați pentru prima ediție a fest

Cultura - Media 22-05-2025 13:13

Gorj: Inel de aur din perioada romană, găsit într-o pădure din satul Cătunele

Un inel de aur, care datează din perioada romană, a fost găsit de un detectorist într-o pădure din satul Cătunele, a declarat joi, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Județean 'Alexandru Ștefulescu' Gorj, Dumitru Hortopan. Potrivit acestuia, inelul are o greutate de aproximativ 27 de grame. 'Este vorba despre

Cultura - Media 22-05-2025 13:01

Iași: Peste 150 de modele, 100 designeri și cel mai mare catwalk din România, la RFW

Organizatorii Romanian Creative Week promit că la Romanian Fashion Week va fi cel mai mare catwalk internațional găzduit de România, cu scene extinse în locații-emblematice din Iași, la eveniment urmând să participe peste 100 de designeri și 150 de modele. Cea de-a doua săptămână a Romanian Creative Week (RCW), cel mai