logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Mureș: Descoperitorul reptilei zburătoare Albadraco, 'creierul' secțiunii de paleontologie de la Muzeul Județean

Image

Alexandru Adrian Solomon, muzeograful care a descoperit reptila zburătoare Albadraco tharmisensis sau 'Dragonul de Alba' în anul 2019, în timpul unei cercetări științifice româno-americane în așa-numita 'insulă Hațeg', este coautor la încă o descoperire unică - cel mai vechi mamifer din țară, Kogaionon radulescui.


Foto: (c) Dorina Matiș/AGERPRES

Șefa Secției de Științele Naturii a Muzeului Județean Mureș, Dana Botoș, susține că în Europa există puține instituții muzeale care se pot lăuda că au un astfel de cercetător, care să aibă la activ două descoperiri de genuri noi pentru știință.

Din acest motiv, Alexandru Adrian Solomon, în vârstă de 36 de ani, este considerat 'creierul' secțiunii de paleontologie a Secției de Științele Naturii din Târgu Mureș.

'De când lucrez la muzeu, practic am continuat munca în 'Insula Hațeg', pe care o fac împreună cu colaboratorii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în special cu domnul profesor Vlad Codrea. Și am adus niște noutăți comunității științifice. Practic nu sunt dinozauri, dar sunt contemporani ai dinozaurilor din Insula Hațeg. Am descris un gen nou de Terozaur, de reptilă zburătoare. L-am numit noi Albadraco tharmisensis, a fost găsit la Oarda de Jos, în momentul descoperirii era o localitate de sine stătătoare, dar acum face parte din orașul Alba Iulia. I-am dat această denumire și era un terozaur care avea o deschidere a aripilor de aproximativ 7 metri. Așa cum am spus, este un gen nou pentru știință. Deocamdată holotipul poate fi observat la Cluj, la Muzeul Universității Babeș-Bolyai, la Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie. Practic ar fi un Terozaur de mărimi mari, dar nu e cel mai mare din România, fiindcă noi l-am descoperit în România pe Hatzegopteryx, care avea o anvergură aripilor de aproximativ 12 metri', a declarat, pentru AGERPRES, Alexandru Adrian Solomon.

 

Foto: (c) Dorina Matiș/AGERPRES


Muzeograful a arătat că, până în momentul acestei descoperiri, nu existau informații despre acest gen în România.

'Erau date despre Hatzegopteryx thambema și mai era descris încă un gen, Eurazhdarcho langendorfensis, un pterozaur mai mic decât Albadraco tharmisensis - practic Albadraco are dimensiunea intermediară între cele două genuri. Dar nu este posibil să fie unul sau celălalt gen, pentru că am făcut analize și rezultatele confirmă că e un gen nou', a precizat cercetătorul.

Solomon a spus că în momentul în care a făcut această descoperire a simțit o mare bucurie, dar până la confirmarea faptului că este vorba despre o noutate au trecut câțiva ani.


'Prima dată te simți bine când găsești fosilele pe teren. Ai bucuria descoperirii, orice fosilă îți aduce o bucurie. Dar ca să ajungi la concluzia că e ceva nou pentru știință, trebuie să treacă câțiva ani buni, în care trebuie să compari cu ceea ce cunoști, în principal din țară, apoi din zonă, apoi din lume. Noutatea s-a conturat în peste 5 ani. La descoperirea lui Albadraco sunt autorul principal și de când sunt la muzeu, tot din 'Insula Hațeg' am mai descris, ca și coautor, un mamifer. Practic vorbim despre cele mai vechi mamifere care au fost descoperite pe teritoriul României. Sunt niște mamifere care se numesc multituberculate', a arătat Alexandru Adrian Solomon.

Mamiferul descoperit de echipa din care făcea parte Alexandru avea aproximativ mărimea unui șoarece și reprezintă a doua specie a genului Kogaion de pe teritoriul României.

 

Foto: (c) Dorina Matiș/AGERPRES


'Se asemăna cu rozătoarele actuale ca și dimensiune. Să vă faceți așa o idee, avea undeva la 15-20 de centimetri. Este o specie nouă. A fost la momentul respectiv, în 2022, o specie nouă. Se numește Kogaionon radulescui, specia fiind dedicată fostului director al Institutului de Speologie Emil Racoviță, Constantin Rădulescu, care împreună cu Petre Mihai Samson au introdus această familie a kogaionidelor în sistematica multituberculatelor. Ei sunt primii care au descris familia, mamiferii din familia respectivă, în țara noastră', a arătat muzeograful.


El crede că acest animal probabil trăia în vizuini sau sub pământ, întrucât 'a trăit pe lângă dinozauri și alte bestii, așa că, probabil, prefera să fie activ mai mult noaptea, ne gândim noi'. În plus, 'se comporta ca șobolanul actual sau ca șoarecii - asta putem presupune, prin analogie, dar dentiția lui ne spune că e ca a rozătoarelor în general'.

Cât despre mare sa descoperire, Albadraco tharmisensis, Solomon a precizat că denumirea acestuia derivă din numele județului Alba, fiind descoperit la Oarda de Jos, și din latinescul 'draco', care înseamnă dragon. Firește că denumirea speciei a fost stabilită după 'Tharmis', adică numele dacic al orașului Alba Iulia.

'Vorbim despre o așa-numită 'insulă Hațeg', adică acum aproximativ 70 de milioane de ani, în zona noastră exista o presupusă insulă. Unii cercetători susțin că ere clar o insulă, sunt și păreri care spun că n-ar fi o insulă, dar nu o să intrăm în detalii acum despre astea. Dovezi ale existenței acestei insule putem vedea astăzi la suprafață, în așa numitele aflorimente, adică niște deschideri naturale, ca un fel de râpe, în diverse zone ale țării, bineînțeles în Hațeg, de unde și vine numele. Dar avem și în Alba, în Rusca Montană, chiar și în județul Cluj și județul Sălaj. Practic așa ne putem face o imagine cam cum arăta insula acesta. De ce este importantă această insulă pentru comunitatea științifică? Pentru că aici au trăit reptile, acum 70 de milioane de ani, dintre care bineînțeles cele mai spectaculoase sunt dinozaurii. Erau niște dinozauri mai speciali, așa-numiți dinozauri pitici', a precizat muzeograful.

Alexandru Adrian Solomon a afirmat că acești dinozauri și-au redus dimensiunile, dacă îi comparăm cu alți dinozauri din lume.

'De exemplu, dacă este să ne gândim la un sauropod care viețuia în Transilvania, putem spune că atingea din vârful capului până în vârful cozii aproximativ 6 metri, Magyarosaurus, și dacă ne gândim la o rudă de-a lui din Argentina, aceasta putea atinge până la 30 de metri. Deci, diferența e destul de mare', a mai spus Alexandru Adrian Solomon.

 

Foto: (c) Dorina Matiș/AGERPRES


Prin reamenajarea și modernizarea Secției de Științele Naturii din Târgu Mureș, în urma implementării unui proiect cu finanțare europeană în valoare totală de peste 12 milioane de lei, Alexandru Adrian Solomon s-a ocupat de sălile de paleontologie, mineralogie și petrografie.

'Prima sală a muzeului este cea de paleontologie. În această sală noi expunem fosile, atât de plante, cât și de animale. Aici intră și nevertebrate și vertebrate. Fără doar și poate, cea cea mai importantă fosilă este cea a scheletului de rinocer lânos, care are aproximativ 50.000 de ani și provine din Siberia de Vest', a spus Solomon.

Mentorul său, prof. univ. dr. Vlad Codrea, unul dintre cei mai renumiți paleontologi la nivel mondial, preciza la redeschiderea muzeului că aproape 90% din scheletul rinocerului lânos achiziționat de Muzeul Județean Mureș este original, lucru extrem de rar întâlnit la nivel mondial.

'Aproximativ 90% din acest schelet este original. Este o sărbătoare în momentul în care găsești un schelet, pentru că de obicei găsești oase izolate sau dinți izolați, cam asta se găsește. Scheletele presupun o ambianță de îngropare cu totul și cu totul specială. Uitați-vă, de pildă, în Hațeg, în toată istoria Hațegului, nu s-a descoperit un schelet de dinozaur. După mult timp am reușit noi să găsim scheletul unui pui. Dar este singura piesă de dinozaur în conexiune. Asta, așa, ca să puteți realiza cât de rare sunt. Nu avem un schelet de rinocer descoperit în conexiune în România', a explicat profesorul Vlad Codrea, la acel moment, pentru AGERPRES.

Foto: (c) Dorina Matiș/AGERPRES


Între lucrurile rare și chiar unice deținute de Secția de Științele Naturii din Târgu Mureș, a precizat Alexandru Adrian Solomon, se regăsesc fosile de plante, dar și animale, între care și cel mai mare dinte de megalodon din țara noastră.

'Majoritatea pieselor provin din România, cu excepția unui trilobit, un fel de gândac care trăia pe adâncul mărilor acum aproximativ 350 de milioane de ani. Acesta provine din Maroc (...). În rest, toate fosilele sunt de la noi din țară. Practic fosilele acvatice de vertebrate și nevertebrate revin la diverse specii care au populat râuri, fluvii, lacuri, dar în special mări și oceane din vechimea planetei. Dintre acestea putem remarca un dinte de rechin gigant, un megaloton, care e important pentru că e cel mai mare dinte de megalodon din țara noastră. Astfel, dacă publicul vizitator vine, poate să-și facă ideea că pe teritoriul actualei Transilvanii, deoarece dintele este descoperit lângă Cluj, acum câteva milioane de ani era o mare, practic era marea în care trăiau și astfel de bestii marine gigantice. Mai sunt și schelete de pești expuse. De ce sunt importanți? Pentru că ăștia provin de pe teritoriul orașului Târgu Mureș și au fost descoperiți în momentul în care s-a săpat fundația Spitalului Clinic Județean de Urgență, de exemplu. Avem și fosile de din cretacicul terminal al așa-numitei insule Hațeg. Practic sunt fosile de aproximativ 70 de milioane de ani. Sunt și resturi de plante, dar și resturi de animale și, fără doar și poate, între acestea se remarcă câteva resturi de dinozaur. Avem și resturi de plante vechi de aproximativ 28 de milioane de ani. Acestea provin din județul Cluj', a mai spus muzeograful.

Pentru ca oamenii să își facă o idee despre așa-numita vârstă de gheață a pământului, reprezentată prin resturile de rinocer, cel mai important este scheletul de rinocer lânos, însă la Târgu Mureș pot fi admirate și resturi de mamut și de urs de peșteră.

'De asemenea dacă publicul vine, poate să vadă și o reconstituire a acestor animale. Avem o mini-dioramă în care apare un mamut, un urs de peșteră și rinocerul lânos. Putem observa un dinozaur animatronic, este un pui de Triceraptos, care e mai interesant pentru copii', a conchis Alexandru Adrian Solomon. AGERPRES/(A - redactor: Dorina Matiș, editor: George Onea, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 972

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 12-05-2025 23:21

CNA condamnă ferm orice formă de presiune exercitată asupra presei

Consiliul Național al Audiovizualului își exprimă profunda îngrijorare față de recentele derapaje din discursul public și 'condamnă ferm' orice formă de presiune exercitată asupra presei. 'Consiliul Național al Audiovizualului își exprimă profunda îngrijorare față de recentele derapaje din discursul public,

Culte 12-05-2025 22:09

Mureș: Săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor, la împlinirea a 1.700 de ani de la Sinodul de la Niceea

Reprezentații cultelor Evanghelic, Reformat, Ortodox, Romano-Catolic, Unitarian și Greco-Catolic se vor ruga împreună la Sighișoara, timp de șase zile, în cadrul evenimentului tradițional 'Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor', inițiat în urmă cu mai mulți ani de către Biserica Evanghelică C. A., ediția actuală fiind dedi

Cultura - Media 12-05-2025 18:53

Ministerul Culturii a semnat noul Contract Colectiv de Muncă la nivelul acestui sector

Ministerul Culturii anunță semnarea, luni, a noului Contract Colectiv de Muncă la nivelul acestui sector de activitate, documentul urmând să producă efecte juridice pentru toți salariații din domeniu, pe o durată de doi ani, odată cu înregistrarea acestuia la Ministerul Muncii. 'După o perioadă intensă de negocieri și un efort

Cultura - Media 12-05-2025 18:28

Tulcea: Dublu vernisaj, la Casa Avramide

Casa Avramide din orașul Tulcea găzduiește, începând de luni, două expoziții care-i invită pe vizitatori să exploreze lumea prin intermediul costumelor și al fotografiilor - 'Ocolul pământului în 80 de zile' și 'HumaNature'. Expoziția 'Ocolul pământului în 80 de zile' include piese ve

Cultura - Media 12-05-2025 18:11

Mureș: Expoziție cu cele mai importante cărți științifice din ultimii 500 de ani, la Noaptea Muzeelor

Cele mai importante cărți științifice din ultimii 500 de ani, prima tipăritură din Transilvania, din 1525, Biblia de la București și prima traducere a Bibliei în limba maghiară vor putea fi admirate în miez de noapte la Biblioteca Teleki din Târgu Mureș, cu ocazia Nopții Muzeelor, care va derula numeroase activități sub acest generic, atât vin

Cultura - Media 12-05-2025 17:10

Iași: 20 de lei biletul de vizitare a sălilor reprezentative ale Palatului Culturii, de Noaptea Muzeelor

Sălile reprezentative din Palatul Culturii vor fi deschise pentru vizitare cu prilejul celei de-a 21-a ediții a Nopții Europene a Muzeelor, în baza biletului ce poate fi achiziționat exclusiv online, la prețul de 20 lei/ persoană. Andrei Apreotesei, managerul Palatului Culturii din Iași - Complexul Muzeal Național 'Moldova' Iași,

Cultura - Media 12-05-2025 15:58

Iași: 500 de evenimente și peste 1.000 de artiști la Romanian Creative Week, între 14 și 25 mai

Peste 500 de evenimente sunt organizate în cadrul ediției din acest an a Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, care se desfășoară în perioada 14-25 mai, în mai multe locații din Iași. Irina Schrotter, președintele Federația Patronatelor din Industriile Creati

Cultura - Media 12-05-2025 15:02

Noaptea Muzeelor la Muzeul Hărților: Vizitarea expunerii permanente și a expoziției temporare; tururi ghidate, concerte

Vizitarea expunerii permanente și a unei expoziții temporare de artă textilă, organizarea unor tururi ghidate în grădină și un concert de jazz se numără printre activitățile care vor fi organizate, sâmbătă, între orele 12:00 și 22:00, în cadrul Nopții Muzeelor, la Muzeul Hărților din București. 'Vă invităm așadar să

Cultura - Media 12-05-2025 14:28

Peste 70 de muzee, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor; în premieră, Ministerul Culturii susține oficial evenimentul

Peste 70 de muzee din întreaga țară vor participa, sâmbătă, la cea de-a XXI-a ediție a Nopții Muzeelor, Ministerul Culturii susținând oficial, în premieră, evenimentul. 'Evenimentul Noaptea Muzeelor își reconfirmă rolul esențial în peisajul cultural național și european, fiind un proiect de anvergură lan

Cultura - Media 12-05-2025 14:26

Suceava: Expoziție de fotografie contemporană din China și România, la Muzeul de Istorie

Muzeul Național al Bucovinei, în parteneriat cu Ambasada Republicii Populare Chineze în România și Asociatia Arts and Culture Promotion, va vernisa, pe 14 mai, la Muzeul de Istorie din Suceava, o expoziție de fotografie contemporană realizată de artiști fotografi din România și China, au anunțat, luni, reprezentanții Muzeului Național al Bucov

Cultura - Media 12-05-2025 13:36

Noaptea Muzeelor la Antipa: Expoziții, proiecții de film, momente artistice, activități de colectare a insectelor nocturne

Expoziții temporare, activități de colectare a insectelor nocturne și detectare a liliecilor, proiecții de film, momente artistice se numără printre propunerile Muzeului Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' pentru evenimentul Noaptea Muzeelor, programat sâmbătă. Ediția specială a Nopții Europene a Muzeelor 2025 va avea l

Cultura - Media 12-05-2025 13:20

Timiș: O nouă expoziție la MNB, cu ultimele descoperiri arheologice de la Mănăstirea Cisterciană din Igriș

Muzeul Național al Banatului (MNB) vernisează pentru public joi, 15 mai, expoziția 'Mănăstirea cisterciană de la Igriș (1179-1500), din perspectiva cercetărilor arheologice', care reprezintă reluarea, într-o formă semnificativ îmbogățită, a unei inițiative expoziționale inaugurate în anul 2022. Actuala prezentare reun

Cultura - Media 12-05-2025 11:31

Bihor: Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, la Oradea, în perioada 14 - 18 mai

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România își va deschide porțile, din nou, la Oradea, în Piața Unirii, miercuri, 14 mai, pentru cinci zile, până pe 18 mai, cu o ofertă bogată de carte, dar și evenimente conexe, a informat, într-un comunicat, Radio România, Serviciul Gaudeamus. Evenimentul este organizat

Cultura - Media 12-05-2025 10:21

România - la Salonul Internațional de Carte de la Torino; standul țării noastre, organizat de ICR

România participă la cea de-a XXXVII-a ediție a Salonului Internațional de Carte de la Torino, în perioada 15 - 19 mai, standul românesc, cu o ofertă editorială variată și un program de evenimente atrăgător, cu personalități din țară și Republica Moldova, fiind organizat de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, și Institu

Culte 12-05-2025 10:15

Iași: Pelerinaj cu moaștele Sfântului Pantelimon la Mănăstirea Hadâmbu, în perioada 16-23 mai

Cu prilejul aniversării a 35 de ani de la reînființare, la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași va fi expusă, în perioada 16-23 mai, racla cu un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Racla va fi adusă în așezarea monahală din Dealul Mare vineri, la ora 17:00, de la Mănăstirea 'I