logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Furt artefacte/Intotero: Trebuie să fim mai atenți cu ceea ce am primit de la cei care au făurit România

Imagine din galeria Agerpres

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a atras atenția asupra condițiilor în care este promovat patrimoniul românesc în străinătate, susținând că trebuie să fim mai atenți 'cu ceea ce am primit cu binecuvântare de la cei care au făurit România', în special cu exponatele din categoria Tezaur.

'Cred că Tezaurul nostru trebuie să fie văzut aici, acasă, de către toți cei interesați. E importantă diplomația culturală, se pot face multe evenimente în continuare, dar cred că trebuie să fim mai atenți cu ceea ce am primit cu binecuvântare de la cei care au făurit România, așa, sub toate formele ei în istorie. Acesta este punctul meu de vedere. Desigur, alături de colegii din minister, din instituțiile cu care lucrăm, de reprezentanții Parlamentului României, cadrul legislativ trebuie îmbunătățit. Întotdeauna este loc de mai bine. Dar ceea ce înseamnă Tezaur... Să ne uităm puțin în jurul nostru și la alte state', a spus, marți, ministrul, într-o conferință de presă.

Natalia Intotero a susținut că 'pentru anumite expoziții se pot face replici'.

'În momentul în care iubitorii de cultură aleg să vină să vadă ceea ce avem noi frumos, se cazează, merg la restaurante, plătesc transportul spre România. Cred că este și un beneficiu din punct de vedere economic, dar în egală măsură o posibilitate de a descoperi mai mult România. Pentru anumite expoziții se pot face replici. Deci pot fi găsite soluții, dar punctul meu de vedere este acela că nu trebuie să mai existe nicio situație care să pericliteze bogăția noastră și să încercăm cu toții să păstrăm patrimoniul cultural românesc și să-l promovăm cum putem mai bine. Există foarte multe modalități acum de a-l promova, dar păstrarea trebuie să existe din punct de vedere legal, din punct de vedere moral, deci cred că va trebui făcută o analiză foarte serioasă', a adăugat ministrul Intotero.

Ministrul a exemplificat cu expozițiile de la Târgul de turism din județul Hunedoara, unde reprezentanții instituțiilor de specialitate vin cu copii după brățările dacice. 'Și vin foarte mulți turiști și își fac fotografii. Și întotdeauna le-am spus: 'Originalul îl găsiți la Muzeul Național de Istorie a României'', a spus Intotero.

Președintele Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, Emanuel Petac, care a oferit o serie de informații referitoare la organizarea expoziției din Olanda, a fost de părere că 'nu prea se practică' prezentarea în expoziții internaționale a unor copii ale exponatelor.

'Acum, sincer să fiu, nu prea se practică. Posibil e, dar posibil e dacă vor și partenerii și dacă e o practică internațională și vă spun că nu e. Adică, dacă eu mă duc la Luvru sau la British Museum sau oriunde, la orice muzeu din lume, nu mă duc să văd copii. Acum câțiva ani a fost un mare proiect și un mare acord, s-au dus la Luvru faimoasele tezaure tracice bulgărești. Tot așa, lucruri fabuloase, cantități impresionante de aur s-au dus la Luvru. S-au dus originalele, nu s-au dus replici, că nu se poate. Nu e o practică și nu e în regulă. Dacă ajungem să expunem, să spunem, copii 3D sau chiar copii în metalul original, deci dacă fac o copie chiar în aur să spunem, da - dincolo de cheltuiala în sine - toată lumea știe că e o copie', a subliniat Petac.

Ministrul a accentuat că 'ar putea să fie găsite alte soluții, astfel încât să nu se ajungă în situația pe care noi o trăim astăzi, această tragedie'.

'Fără îndoială', a completat Emanuel Petac, specialistul pledând pentru actualizarea legislației în domeniul patrimoniului.

'O reglementare legală, multe reglementări legale suplimentare este evident că sunt nu necesare, ci imperios necesare, pentru că în mare măsură legislația noastră de patrimoniu datează de acum circa un sfert de secol. Legea patrimoniului e din 2000, dar elaborarea ei a început un pic înainte, din 1998 - 1999. Trăim în altă lume. Iar de atunci s-au făcut mici modificări, mici ajustări pe unde a fost nevoie, dar nu de esență. Există foarte multe proiecte de modificări legislative depuse și trebuie luate în considerare', a mai spus Emanuel Petac.

În context, ministrul Culturii a arătat că este momentul ca specialiștii 'cu expertiză în domeniu să contribuie la finalizarea Codului Patrimoniului și apoi să fie trimis spre Parlamentul României spre a fi adoptat'. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)

 

Citeşte şi:

 

MC: Coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice de la Sarmizegetusa - furate din expoziția MNIR din Olanda

Afisari: 515

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 15-03-2025 11:54

Sabina Fati - câștigătoarea Premiului ''Romulus Rusan'' pentru cartea de literatură a memoriei pe anul 2024

Ziarista Sabina Fati este câștigătoarea Premiului ''Romulus Rusan'' pentru cartea de literatură a memoriei pe anul 2024, acordat de Fundația ''Ana Blandiana & Romulus Rusan'' și Fundația ''Spandugino'', anunță Reprezentanța la București a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței.

Cultura - Media 14-03-2025 19:34

Clujul va avea un nou muzeu, printr-o investiție de 30 de milioane de euro

Județul Cluj va avea un nou muzeu, în Florești, care va fi construit printr-o investiție în valoare de 30 de milioane de euro, din fonduri europene nerambursabile și de la bugetul de stat. 'Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) a semnat, în data de 07.03.2025, contractul pentru realizarea Complexului Muzeal -

Cultura - Media 14-03-2025 19:01

'Nijinski - Agonie și Extaz', cu Răzvan Mazilu în rolul principal - premieră pe 11 aprilie, la Teatrul Odeon

Spectacolul 'Nijinski - Agonie și Extaz', cu Răzvan Mazilu în rolul principal, va fi prezentat în premieră pe 11 aprilie, de la ora 19,00, la Sala Majestic a Teatrului Odeon. Nijinski este un spectacol coregrafic semnat de Arcadie Rusu, care explorează geniul și zbuciumul interior al legendarului Vaslav Nijinski, unul dintr

Cultura - Media 14-03-2025 17:18

VIDEO Mireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară 'Carol I' - simbol al aspirațiilor intelectuale ale României

Biblioteca Centrală Universitară 'Carol I' este un simbol al rezilienței culturale și al aspirațiilor intelectuale ale României, a afirmat, vineri, directorul general al instituției, conf. univ. dr. Mireille Rădoi, cu ocazia împlinirii a 130 de ani de excelență academică la BCU (1895 - 2025). 'Cu o istorie de 130 de ani

Cultura - Media 14-03-2025 16:39

Senatorul Țâgârlaș (PNL) anunță depunerea unei inițiative legislative ce vizează Muzeul Presei, realizat de AGERPRES

Senatorul PNL Cristian Niculescu Țâgârlaș, președintele Comisiei pentru cultură și media, a anunțat vineri, într-o conferință de presă organizată la Baia Mare, o inițiativă legislativă privind realizarea unui muzeu al presei din România, care ar urma să fie înființat și administrat de Agenția Națională de Presă AGERPRES.

Cultura - Media 14-03-2025 16:09

Timiș: Ediția din acest an a JAZZx și-a anunțat primii participanți

Timișoara va redeveni capitala jazzului contemporan la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului JAZZx, ce se va desfășura în perioada 4 - 6 iulie, în Piața Libertății, fiind așteptați artiști de renume și un public pasionat care vor crea împreună o experiență muzicală unică. JAZZx continuă să inoveze oferind un program divers ca

Cultura - Media 14-03-2025 15:43

Iași: Expoziția '145 de ani de relații diplomatice între România și Italia', vernisată la Palatul Culturii

Expoziția '145 de ani de relații diplomatice între România și Italia', care poate fi vizitată în perioada 14 martie - 22 aprilie, la Palatul Culturii din Iași, a fost vernisată, vineri, în prezența prefectului Luciana Antoci, a primarului Mihai Chirica, a unor reprezentanți ai mediului academic și cultural ieșean. &n

Cultura - Media 14-03-2025 15:39

Mureș: Revista 'Vatra' împlinește 131 de ani de la apariția primului număr

Revista 'Vatra' care apare la Târgu Mureș, finanțată de Consiliul Județean Mureș cu sprijinul Ministerului Culturii, continuatoarea revistei 'Vatra' (serie veche) lansată la data de 1 ianuarie 1894 la București, împlinește în acest an 131 de ani de la apariția primului număr. 'Revista de cultură 'Vatra

Cultura - Media 14-03-2025 14:20

Brăila: Peste 400 de artiști plastici profesioniști participă la Salonul Național de Plastică Mică

Peste 400 de artiști plastici profesioniști din țară și din străinătate participă la cea de-a XXVI-a ediție a Salonului Național de Plastică Mică de la Brăila, vernisajul fiind programat sâmbătă, 15 martie, la Galeriile de Artă din municipiu, potrivit informațiilor furnizate de organizatori. Salonul Național de Plastică Mică Brăila cupri

Cultura - Media 14-03-2025 11:33

Buzău: ''Te vreau'', o comedie de bulevard cu un SMS complicat - premieră națională pe scena Teatrului ''George Ciprian''

Teatrul ''George Ciprian'' din Buzău lansează în premieră pe țară spectacolul ''Te vreau'', de Sebastian Castro, o comedie de bulevard care a câștigat în urmă cu patru ani premiul ''Moliere'' în Franța. Regia îi aparține lui Paul Chiribuță, profesor universitar, acto

Cultura - Media 14-03-2025 10:12

FOTO/VIDEO Sălaj: Proiect multianual al Ambulanței pentru Monumente pentru restaurarea castelului Bethlen din Dragu

Ambulanța pentru Monumente Sălaj își propune să restaureze ansamblul castelului Bethlen, din localitatea Dragu, monument istoric edificat la începutul secolului XIX, printr-un program multianual ce va debuta în vara acestui an.  

Cultura - Media 14-03-2025 10:00

MARTIE LA FEMININ/ Vrancea: Valentina, conservatoarea care și-a dedicat întreaga carieră Muzeului Memorial ''Alexandru Vlahuță''

În inima Vrancei, la Dragosloveni, Muzeul Memorial ''Alexandru Vlahuță'' păstrează spiritul literar al marelui scriitor datorită devotamentului unei femei care și-a transformat meseria în misiune. Timp de aproape patru decenii, conservatoarea Valentina Porumb a vegheat acest loc cu pasiune și determinare, transform&

Cultura - Media 14-03-2025 09:44

Intotero: Patrimoniul cultural al județului Mureș, o prioritate națională și internațională

Conservarea și promovarea numeroaselor monumente istorice din județul Mureș trebuie să fie o prioritate pentru autoritățile locale și centrale, afirmă ministrul Culturii, Natalia Intotero.

Cultura - Media 14-03-2025 05:05

Vineri - ceremonie de decernare a Premiului 'Romulus Rusan'

Ceremonia de decernare a Premiului 'Romulus Rusan' va avea loc vineri, în sala de conferințe a reprezentanței Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței din București. Gazetarul Petre Mihai Băcanu, regizorul și scenaristul Stere Gulea și ziarista Sabina Fati se numără printre finaliștii Premiului 'Romulus Rusan

Cultura - Media 13-03-2025 17:44

Proconsul a lansat balada 'De-aș avea'

Trupa Proconsul a lansat o nouă baladă de dragoste, 'De-aș avea'. 'Este cadoul nostru pentru luna martie făcut în primul rând partenerelor noastre de viață, dar și tuturor femeilor din România și nu numai', informează un comunicat Roton transmis, joi, AGERPRES.