logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Alba: Codex Aureus, expus pentru prima dată publicului larg la Biblioteca Batthyaneum, între 17 şi 21 decembrie

Image

Codex Aureus, cel mai valoros manuscris medieval occidental din România, vechi de peste 1.200 de ani, aflat de anul trecut pe Lista UNESCO, va putea fi văzut între 17 şi 21 decembrie în prima expoziţie a codicelui desfăşurată în Biblioteca Batthyaneum dedicată publicului larg.

Manuscrisul a fost expus pentru prima dată în ultimul sfert de secol în cadrul unui eveniment festiv în 16 noiembrie, cu participare restrânsă.

Vineri, reprezentanţii Bibliotecii Batthyaneum au anunţat, pe pagina oficială a instituţiei, că în perioada 17-21 decembrie va avea loc evenimentul "Codex Aureus din Alba Iulia: Moştenirea Europei în inima României" - Expunerea manuscrisului original.

Date fiind condiţiile stricte de conservare şi securitate, care nu permit pentru moment expunerea pentru mai mult timp, expoziţia va fi deschisă zilnic între orele 12,00-14,30.

"Participarea este posibilă doar în baza unei programări EXCLUSIV online, prin email: [email protected]. Nu vor fi luate în considerare înscrierile prin telefon sau după această perioadă. Accesul va fi pentru grupuri de maxim 10 persoane pe o durată de maxim 15 minute. Aşadar, 10 grupuri de câte 10 persoane vor avea ocazia să vadă acum această expoziţie zilnic, între orele 12,00 - 14,30", au precizat reprezentanţii bibliotecii.

Vizitatorii sunt rugaţi să aibă o carte de identitate şi să urmeze cu stricteţe indicaţiile de la faţa locului. De precizat că fotografierea sau filmarea manuscrisului va fi strict interzisă.

"Cu o istorie sinuoasă, el ajunge în colecţiile episcopului Ignatius Batthyany (1741-1798) încă din anul 1782, cumpărat alături de alte câteva mii de piese, între care cărţi vechi, incunabule şi manuscrise medievale de la arhiepiscopul imperial de la Viena, Christoph Bartholomaus Anton Migazzi (1714-1903). Manuscrisul medieval, datat cu aproximaţie în anul 810, este cel mai târziu, dar şi cel mai valoros, dintr-un grup mai mare de manuscrise carolingiene, numit Ada. Fragmentul de la Alba Iulia conţine evangheliile lui Matei şi Marcu, restul fiind în colecţiile din Vatican şi Marea Britanie, cealaltă jumătate şi coperţile frumos sculptate din fildeş", au explicat cei de la Batthyaneum.

Aceasta este prima expoziţie a codicelui desfăşurată chiar în Biblioteca Batthyaneum dedicată publicului larg.

Codex Aureus a fost expus în 1999, în Germania, cu ocazia unei expoziţii care a reunit toate cele patru fragmente ale Evangheliarului din Lorsch, aflate astăzi la Roma, Londra şi Alba Iulia. Chiar dacă iniţial s-a crezut că el nu a mai fost într-o expoziţie în România, reprezentanţii Batthyaneum au stabilit recent că el a mai fost văzut, în urmă cu 42 de ani, în cadrul unei expoziţii la Muzeul de Artă al Republicii Socialiste România.

"Deoarece anul 2024 a fost un an istoric pentru Biblioteca Batthyaneum, contractarea serviciilor DALI, înscrierea Bibliotecii în cadrul programului creat de Ministerul Culturii, 'Temelii culturale' şi finanţarea cu 16 milioane de euro a proiectului viitor de restaurare, dar şi celebrarea de pe data de 16 noiembrie a intrării în UNESCO a manuscrisului alături de celelalte manuscrise carolingiene aflate în Germania, Austria, Franţa şi Marea Britanie, am considerat obligatoriu să încheiem aceste reuşite într-o buclă perfect închisă şi armonioasă prin oferirea publicului din România a şansei foarte rare de a vedea originalul expus în mijlocul sălii mari a Bibliotecii", au mai arătat cei de la Batthyaneum..

Manuscrisul scris integral cu cerneală de aur este celebru şi prin calitatea excepţională a ornamentării: 202 pagini decorate cu frize policrome, 12 pagini de canoane biblice ilustrate, 3 tablouri în plină pagină, dintre care două reprezentând portretele evangheliştilor Matei şi Marcu, un frontispiciu miniat şi alte două pagini cu scriere ornamentală.

Codex-ul se află depozitat la Biblioteca Batthyaneum în camera intitulată Tezaur, fiind păstrat în condiţii speciale şi verificat periodic din punctul de vedere al conservării sale.

Biblioteca Batthyaneum deţine cea mai mare colecţie de manuscrise medievale occidentale de pe teritoriul României, dar şi cea mai mare colecţie de incunabule, cărţi editate în a doua jumătate a secolului al XV-lea în Europa, în faza de început a tiparului.

Biblioteca are profil documentar, fiind destinată cercetătorilor şi specialiştilor. AGERPRES/(AS - autor: Marinela Brumar, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Sursa foto: Biblioteca Batthyaneum / Facebook

Afisari: 52

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 24-04-2025 12:40

Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice

O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a

Cultura - Media 24-04-2025 12:35

Regizorul Dan Pița va primi Premiul întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo

Regizorul și scenaristul Dan Pița, personalitate marcantă a cinematografiei românești, va primi Premiul pentru întreaga activitate la cea de-a 19-a ediție a Galei Premiilor GOPO care va avea loc pe 29 aprilie la Teatrul Național 'I.L. Caragiale', informează site-ul premiilegopo.ro.

Cultura - Media 24-04-2025 12:06

A XIV-a ediție a Festivalului Internațional Vară Magică - între 2 iulie și 13 august, la Ateneul Român

Cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional Vară Magică, cu tema 'Maeștri și Capodopere' va avea loc în perioada 2 iulie - 13 august, la Ateneul Român din Capitală, informează un comunicat transmis, joi, AGERPRES. Festivalul propune, în fiecare miercuri seară și o zi de joi, cu începere de la ora 19:30, o

Cultura - Media 23-04-2025 16:19

ARCUB lansează sesiunea de finanțare nerambursabilă cu tema 'București. Împreună'

Centrul Cultural al Municipiului București - ARCUB lansează sesiunea de finanțare nerambursabilă cu tema centrală 'București. Împreună', dedicată susținerii sectorului cultural independent și creativ din Capitală. Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, programul face parte din schema de finanțare 2025 prin care ARCUB încuraje

Cultura - Media 23-04-2025 15:35

Președintele Academiei: Lectura a devenit rara avis în școala românească; fără ea ne pierdem esența umană

Președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, a deplâns, miercuri, absența lecturii în școala românească și a pledat pentru bibliotecă și pentru lectura de orice fel, de la cartea clasică, până la cea electronică. 'Astăzi, lectura a devenit, din păcate, rara avis în școala românească. Elevii nu mai văd &

Cultura - Media 23-04-2025 14:44

Sibiu: Record de bilete vândute în primele minute la FITS; spectacolul cu Bill Murray, sold out

Sibiu, 23 apr /Agerpres/ - Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a început miercuri vânzarea de bilete cu un record, fiind vândute de șapte ori mai multe bilete în prima jumătate de oră decât în primele 24 de ore anul trecut, ceea ce a făcut ca spectacole precum 'Faust' de Silviu Purcărete, 'Trilogia memoriei' de R

Cultura - Media 23-04-2025 13:19

Sibiu: ASTRA, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa, poate fi vizitat 12 ore pe zi

ASTRA, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa, situat în Pădurea Dumbrava Sibiului, a trecut începând de miercuri la programul de vară, ceea ce înseamnă că poate fi vizitat timp de 12 ore pe zi, potrivit anunțului publicat pe pagina de socializare. 'Avem pentru voi două ore în plus de aer curat, lini

Cultura - Media 23-04-2025 12:33

Hunedoara: Două zile de folclor autentic la Festivalul 'Drăgan Muntean'

Tineri interpreți, dar și soliști consacrați ai muzicii populare românești vor lua parte la o nouă ediție a Festivalului de folclor 'Drăgan Muntean', care se va desfășura la Deva, în 24 și 25 aprilie. 'La 23 de ani de la trecerea în veșnicie a doinitorului pădurenilor Drăgan Muntean, autoritățile și personalitățil

Culte 23-04-2025 09:00

Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică

Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car

Cultura - Media 23-04-2025 08:49

Sibiu: Începe vânzarea biletelor pentru Festivalul Internațional de Teatru

Organizatorii Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) pun în vânzare începând de miercuri biletele pentru ediția care va avea loc între 20 și 29 iunie, potrivit unui comunicat de presă. 'Biletele pentru cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Sibiu se pun în vânz

Culte 22-04-2025 19:34

Funeralii Papa Francisc/Pr. Tarciziu-Hristofor Șerban: Sfântul Părinte - simbol al demnității; vizita în România - catalizator al reconcilierii

Papa Francisc se înscrie în rândul marilor lideri spirituali ai contemporaneității, Sfântul Părinte rămânând un simbol al demnității umane, al milostivirii și al curajului profetic de a vorbi despre periferii, marginali și responsabilitate morală, a afirmat purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București (ARCB), pr.

Cultura - Media 22-04-2025 15:55

Expoziția 'Iarmaroc și negoț din Bucureștii de odinioară' - de vineri, la Palatul Suțu

Expoziția tematică 'Iarmaroc și negoț din Bucureștii de odinioară', o incursiune în istoria târgurilor și piețelor Capitalei, se va deschide, vineri, la Palatul Suțu. 'Prin acest proiect expozițional, Muzeul Municipiului București aduce în atenția publicului atât atmosfera târgurilor, cât și importanța piețelor d

Cultura - Media 22-04-2025 14:21

Întâlnire Intotero - Takashi Katae: S-a discutat continuarea cooperării culturale și realizarea unor proiecte comune

Ministrul Culturii, Natalia-Elena Intotero, a avut, marți, o întrevedere cu ambasadorul Japoniei în România, Takashi Katae, în cadrul căreia discuțiile s-au concentrat asupra cooperării culturale dintre cele două țări, cu accent pe inițiativele actuale și viitoare. Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, transmis marți AGERPRE

Culte 22-04-2025 14:20

Funeralii Papa Francisc/ Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Suveranul Pontif - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, prezidată de Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă, va avea loc, sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică. Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă, la ora locală 10:00 (8:00 GMT), în Piața Sf. Petru de la Vatican.

Cultura - Media 22-04-2025 14:16

Timiș: Festivalul Fanfarelor aduce nostalgia și atmosfera Banatului de altădată

Iubitorii muzicilor de fanfare sunt invitați, duminică, la tradiționalul Festival al Fanfarelor, susținut de zece ansambluri care vor readuce emoțiile, nostalgia și atmosfera Banatului de altădată, în cinci locații din Timișoara. De la ora 16:00, formațiile muzicale vor anima orașul în Piețele Unirii, Victoriei/ Operei, vizavi de Catedrala Mitropol