logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Festivalul RADAR 2024 - Reprezentaţii audio-vizuale, proiecţii şi performance-uri muzicale live cu artişti din 10 ţări

Image

Reprezentaţii audio-vizuale, proiecţii şi performance-uri muzicale live vor putea fi urmărite, de vineri până duminică, la cea de-a V-a ediţie a Festivalului RADAR - Romanian Artists Developing Alternative Realities, în grădina Fabricii din cadrul Hotel Caro.

Fondatoarele RADAR, Mădălina Ivaşcu şi Sorina Topceanu, au precizat joi că ediţia din acest an a festivalului "devine un eveniment internaţional de new media art, cu participanţi din zece ţări, marcând o evoluţie majoră faţă de ediţiile anterioare".

"Ne bucurăm că fascinaţia pentru aplicabilitatea tehnologiei este din ce în ce mai mare, iar pentru noile generaţii este un mediu interactiv care le generează conţinut, un teren de joacă perfect pentru ei. Publicul RADAR este format din persoane curioase, aflate în căutarea stimulării imaginaţiei şi a unor noi surse de inspiraţie, iar majoritatea proiectelor prezentate includ experimente şi concepte unice, care au ca scop declanşarea unei game variate de emoţii şi să trezească cât mai multe întrebări despre viitor", au spus cele două fondatoare.

În cadrul festivalului, vor fi prezentate şi lucrări digitale ale artiştilor şi studiourilor independente din România, precum şi o secţiune specială realizată în parteneriat cu UNATC, dedicată studenţilor şi absolvenţilor programului de masterat ITPMA, care aniversează şapte ani de existenţă în 2024, a precizat Mădălina Ivaşcu.

Instalaţiile de new media art din expoziţie folosesc tehnologii precum Realitatea Augmentată, Realitatea Virtuală, Realitatea Mixtă, Inteligenţa Artificială, video-mapping şi senzori de interactivitate, transformând publicul din simplu spectator într-un colaborator activ în explorarea viitorului.

"Natura, în sensul ei fizic, de la atom la adâncurile universului, este o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru noi. Majoritatea lucrărilor noastre se bazează pe noţiuni de dinamică, mişcare, gravitaţie şi geometrie. Iar când ne arătăm lucrările, cel mai important pentru noi este să provocăm emoţii, ceea ce aşteptăm şi de la vizitatorii RADAR. Să vedem că publicul zâmbeşte, dansează şi uneori plânge este probabil cea mai mare recompensă pentru noi, pentru că asta înseamnă că am reuşit să folosim tehnologia pentru a genera emoţii", au spus reprezentanţii studioului Collectif Scale, din Franţa, prezenţi în cadrul festivalului cu instalaţiile Amonitte şi Carnival.

Vizitatorii se vor putea bucura, între orele 19,00 şi 22,00, de cele mai inovatoare proiecte experimentale din domeniile creaţiei sonore electronice, creaţiei audiovizuale şi artei digitale.

Scena RADAR Future Nature LIVE A/V (live audio-visual) este curatoriată de artista Dilmana Yordanova, artistă interdisciplinară, manager cultural, curator artistic şi lector universitar cu o experienţă de peste 25 de ani.

Vineri, în prima zi de festival, scena va fi împărţită între trei artişti români - Felix Petrescu şi Valentin Toma, alias Makunouchi Bento, şi Vali Chincişan - şi doi artişti din Iran - Razieh Kooshki şi Vahid Ghaderi.

A doua zi de festival îi aduce în faţa publicului pe Sillyconductor & Dreamrec şi Mischa Blanos & Noetic. Artiştii vor prezenta publicului o asociere de proiecte speciale, instrumente şi stiluri muzicale diverse, alături de compoziţii vizuale captivante.

În ultima zi, pe scenă vor urca Phormatik şi Puma and The Dolphin din Bulgaria, urmaţi de grupul muzical K not K cu proiecţii de Visceral.

Prima reprezentaţie a serii va fi o combinaţie de artă digitală şi experienţe imersive, oferită de studio-ul Phormatik, acompaniată de muzica celor de la Puma and The Dolphin.

K not K este unul dintre cele mai apreciate band-uri din zona muzicii electronice, fiind cunoscut pentru abordarea inspirată din jocul de şah. Acordurile vor fi susţinute de viziunea artistică a lui Visceral prin tehnici de video mapping şi artă generativă.

Secţiunea dedicată copiilor a festivalului RADAR aduce anul acesta peste opt experienţe interactive şi educaţionale, care le vor permite celor mici să exploreze şi să controleze o lume fantastică. Pe parcursul celor trei zile de festival, ei pot interacţiona cu instalaţii de artă digitală create special de artişti din România, Danemarca şi Franţa.

"O secţiune cu care am început şi care a fost extrem de bine primită şi de relevantă şi pe care continuăm să o extindem este secţiunea dedicată copiilor, respectiv RADAR Kids, care ne-a adus încă de la prima ediţie 2.000 de copii. E un lucru care ne bucură foarte mult pentru că încercăm să le arătăm că tehnologia nu este doar entertainment, ci poate să fie un mediu de creaţie", a mai spus Mădălina Ivaşcu.

Copiii vor explora un traseu special creat pentru ei, care reuneşte proiecţii interactive, desene care prind viaţă, instalaţii controlate de sunete, ilustraţii animate prin atingere şi experienţe VR, toate construite în jurul conceptului Future Nature, precizează organizatorii.

Una dintre instalaţiile prezente în zona Kids, pregătită de studio-ul francez Theoriz, invită participanţii să creeze o partitură muzicală pe un portativ interactiv. Pe măsură ce copiii rearanjează blocurile pe portativul uriaş cu proiecţii, se creează o nouă armonie colectivă, melodia schimbându-se în timp real în urma mişcărilor blocurilor.

Artistul Andreas Refsgaard, în colaborare cu alţi doi creativi din Danemarca, vor aduce publicului la festival un experiment care foloseşte învăţarea automată (machine learning) pentru a controla un joc video într-un mod neobişnuit. Este un joc de alergare (runner game) în care se folosesc vocea şi sunetele pentru a controla mişcările unui urs.

O altă instalaţie interactivă, tactilă, îi va învăţa pe copii despre o dietă sănătoasă, importanţa mişcării şi protejarea mediului.

Copiii au acces, cu acelaşi bilet, şi în festivalul RADAR, unde vor putea descoperi alături de părinţi alte 20 de instalaţii de artă digitală, de lumini şi sunete, prezentate de artişti români şi internaţionali din 10 ţări.

Vârsta recomandată pentru interacţiunea cu instalaţiile este de 3 până la 10 ani, astfel încât fiecare participant să se poată bucura de o experienţă cât mai potrivită în funcţie de vârstă şi dezvoltare, informează organizatorii.

Biletele sunt disponibile pe site-ul festivalului şi pe entertix.ro. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

 

Sursa foto: RADAR New Media Art/facebook.com

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 05-05-2025 08:38

Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' - prezentat de Tudor Gheorghe, la Sala Palatului

Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' va fi prezentat de Tudor Gheorghe, luni, la Sala Palatului din Capitală, începând cu ora 19:00. Potrivit site-ului www.tudor-gheorghe.ro, artistul va fi acompaniat de Orchestra Concertino din Chișinău, sub bagheta dirijorului și orchestratorului Marius Hristescu.

Cultura - Media 05-05-2025 06:00

Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei' - la Muzeul Geologic Național

Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei', dedicată prezentării valorilor patrimoniului național din județele Constanța și Tulcea, se deschide, luni, la Muzeul Geologic Național. Expoziția cuprinde 50 de panouri grupate în cinci secțiuni: Patrimoniul cultural construit, Patrimoniul cultural imaterial al etniilor dob

Culte 04-05-2025 18:22

Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de

Cultura - Media 04-05-2025 18:21

Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă la vot

Regizoarea și scenarista Lia Bugnar, regizorul Vlad Massaci, cântărețele Alina Eremia și Andra și actrița Ofelia Popii sunt câțiva dintre artiștii care îi îndeamnă pe români să își exprime, duminică, la alegerile prezidențiale, dreptul la vot. Lia Bugnar este de părere că alegerile 'vor fi o oglindă în care vom afl

Cultura - Media 04-05-2025 15:27

Botoșani: Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni, resfințită la 70 de ani de la moartea marelui muzician român

Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni a fost resfințită, duminică, în urma unui proces de restaurare printr-un proiect cu fonduri europene. Ceremonia de resfințire a casei în care s-a născut Enescu a avut loc cu prilejul marcării a 70 de ani de la moartea marelui muzician român.  

Cultura - Media 04-05-2025 15:25

CNA: România TV - obligată să difuzeze pe 7 mai doar textul deciziei de sancționare

Postul România TV este obligat să difuzeze, în data de 7 mai, în intervalul 18:00 și 21:00, doar decizia de sancționare primită de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Potrivit unui comunicat al CNA transmis, duminică, AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat raportul de monitorizare întocmit de

Cultura - Media 04-05-2025 14:50

Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă să voteze

Artiștii îi îndeamnă pe români să meargă la urne duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, subliniind importanța votului. Regizorul Erwin Șimșensohn a afirmat c

Culte 04-05-2025 09:07

CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare

În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor

Cultura - Media 03-05-2025 10:04

Ziua mondială a libertății presei/ Mediasind cere clasei politice să înceteze atacurile împotriva valorilor jurnalismului

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită clasei politice, într-un mesaj transmis de Ziua mondială a libertății presei, să înceteze atacurile împotriva valorilor fundamentale ale jurnalismului și să respecte clauza

Cultura - Media 02-05-2025 17:49

CNA: România TV, obligată să difuzeze 10 minute numai decizia de sancționare pentru abateri în 'Punctul culminant'

România TV a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu obligarea de a difuza, sâmbătă, timp de zece minute, în intervalul orar 19:00 - 19:10, numai textul deciziei de sancționare, pentru abateri în emisiunea 'Punctul culminant' de joi. Potrivit unui comunicat al CNA, întrunit &icir

Cultura - Media 02-05-2025 10:17

Sibiu: Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, la Muzeul Brukenthal

Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, în 2027, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în urma unui schimb cultural cu Galeria Borghese din Roma (Italia), a anunțat muzeul sibian printr-un comunicat de presă. Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chit

Cultura - Media 01-05-2025 14:15

Timiș: MNArT trece la orarul de vară; simezele - pline de lucrări din arta românească și europeană

Muzeul Național de Artă din Timișoara trece de joi la orarul de vară și așteaptă publicul, în minivacanța de 1 Mai, cu un 'Bufet al simțurilor', proiect lansat în anul Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023, prin care se dorește deschiderea instituției spre comunitate, dar și promovarea inițiativelor care și-au lăsat amprenta asupra potenț

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Cultura - Media 30-04-2025 18:48

Vlad Drăgulescu, președintele Festivalului Shakespeare: Publicul din mediul rural este fabulos

Caravana 'Shakespeare - peste tot' poposește miercuri și joi în județul Timiș, cu intenția de a aduce teatrul mai aproape de comunitățile din Timișoara și comuna Balinț, unde s-au amenajat scene de spectacol deschise tuturor, oferind ateliere de teatru, recitalul 'Galeria Shakespeare: Sonete Itinerante' și spectacolul 'Shakespeare redus'

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni