Festivalul Cultural Latino-American s-a deschis la Muzeul Literaturii (GALERIE FOTO)

Cea de-a V-a ediţie a Festivalului Cultural Latino-American s-a deschis miercuri seară, la sediul din Calea Griviţei al Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR), manifestare care se va derula până duminică şi propune peste 15 evenimente, de la proiecţii de filme, la expoziţii de fotografie, ilustraţie sau reproduceri de gravuri, concerte şi lecturi publice, cu acces gratuit pentru public.
În deschiderea festivalului, directorul general al MNLR, Ioan Cristescu a propus ca, asemenea invitatului de onoare la ediţia din acest a Salonului de Carte Bookfest, Republica Moldova, care a avut ca slogan "Te cuprind", ceea ce înseamnă "o îmbrăţişare", şi Festivalul Cultural Latino-American să fie nu doar un eveniment al parteneriatului cultural, ci unul al "îmbrăţişării culturilor".
Ambasadorul Peru în România, Felix Denegri Boza, a subliniat că America Latină nu este nici o putere economică sau militară, din fericire, dar cu siguranţă este "o putere culturală".
"Cultura noastră este foarte bogată şi diversă şi reflectă fuziunea secolelor de tradiţii şi influenţe indigene, europene, africane, din Orientul Mijlociu şi asiatice. În particular, moştenirea de dinainte de Cristofor Columb convieţuieşte în regiunea noastră cu influenţele coloniale, creând o identitate vibrantă, care reflectă rezilienţa, creativitatea şi un profund simţ al comunităţii. Regiunea noastră îşi exprimă cultura prin diverse manifestări artistice, cum ar fi muzica, dansul şi gastronomia, festivităţile religioase şi populare. Fiecare ţară are elemente unice de la sonul cuban, până la tangoul argentinian, trecând apoi la versurile lui Pablo Neruda, până la sărbătorile colorate din Ziua Morţilor din Mexic, sau sărbătoarea Fecioarei Maria de Candelaria din Peru. În următoarele zile aş vrea să vă invit să vă lăsaţi pătrunşi de cultura latino-americană, participând la câteva dintre cele 15 evenimente programate în cadrul festivalului", a spus Felix Denegri Boza.
Ambasadoarea Cubei în România, Deborah Leticia Ojeda Valedołn, a afirmat că MNLR permite unei părţi din ţările Americii Latine "să se prezinte, să se întâlnească într-un program magnific pentru a-şi face cunoscute cultura şi tradiţiile". "A admira şi a înţelege tradiţiile culturale ale altor popoare este o modalitate de a obţine înţelegerea, simpatia şi iubirea dintre popoarele noastre şi a obţine pacea de care avem foarte mare nevoie în acest moment", a afirmat diplomatul cubanez.
Ambasadorul Argentinei la Bucureşti, Carlos Alejandro Poffo, a susţinut o lectură a unui fragment din romanul "Şotron" al scriitorului argentinian Julio Cortazar, pe care a numit-o "o carte care înseamnă multe cărţi", aşa cum o caracteriza însuşi autorul.
Au fost prezenţi: ambasadorul Republicii Chile în România, Julio Antonio Bravo Iubini, Alejandro Omar Vazquez Martinez - secretar II în cadrul Ambasadei Mexicului, directorul Institutului Cervantes din Bucureşti, Abel Murcia Soriano, reprezentanţi ai ambasadei Braziliei la Bucureşti. În cuvântul lor, diplomaţii au prezentat propunerile culturale ale ţărilor pe care le reprezintă, amintind o serie dintre acţiunile inedite care se regăsesc în programul festivalului.
Un concert de muzică tradiţională peruană a fost susţinut de interpretul Itto Meza, un recital fiind oferit celor prezenţi de Cătălina Beţa - voce şi Liviu Negru - chitară.
***
Ediţia din acest an a Festivalului Cultural Latino-American cuprinde o expoziţie organizată de Ambasada Argentinei la sediul din Calea Griviţei nr. 64-66 al MNLR, care prezintă zece fotografii cu tema "Gauchos", cunoscuţii cowboy argentinieni, şi o alta, propusă de Ambasada Chile, care reuneşte zece lucrări grafice ale artistului Claudio Gay despre Chile colonial.
De asemenea, la mansarda MNLR din strada Nicolae Creţulescu nr. 8, publicul poate vizita expoziţia de reproduceri ale unor gravuri din secolul al XIX-lea ale artistului Eduardo Laplante, care se regăsesc la Muzeul Naţional al Cubei, despre vechile "Ingenios" (fabrici de prelucrare a trestiei de zahăr), iar la demisolul MNLR din acelaşi sediu, o expoziţie realizată de Clubul Ilustratorilor în parteneriat cu Institutul Cervantes din Bucureşti, intitulată "Pădurea de texte şi imagini", care reuneşte lucrările a 40 de ilustratori români.
Începând de joi, la sediul din strada Nicolae Creţulescu nr. 8 al MNLR vor fi prezentate peste zece proiecţii de la filme, de la documentare la filme de artă dedicate unor personalităţi ale vieţii culturale latino-americane, precum cel dedicat memoriei scriitoarei chiliene Gabriela Mistral, ori la filme semnate de regizori celebri precum Guillermo del Toro şi până la filme recompensate cu premii importante, recenzate elogios în întreaga lume şi prezente la cele mai importante festivaluri.
Cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la apariţia cărţii "Douăzeci de poeme de iubire şi un cântec de disperare", semnată de poetul chilian Pablo Neruda, laureatul Nobelului literar în anul 1971, în cadrul festivalului va fi lansată ediţia în limba română, în traducerea lui Dan Munteanu Colan, apărută la Editura Vellant.
Programul oficial al ediţiei din acest an a Festivalului Cultural Latino-American poate fi consultat pe site-ul MNLR, precum şi pe paginile de social media ale instituţiei. AGERPRES / (AS - autor: Daniel Popescu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Alexandru Cojocaru)
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Senat/Comisia de cultură: Marți - 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală
Comisia pentru cultură și media a Senatului organizează marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie'. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Agenția Națională de
Bihor: Expoziția 'Maria a României, Regină și artistă', la Muzeul Țării Crișurilor timp de două luni
Muzeul Țării Crișurilor Oradea a anunțat luni vernisajul expoziției 'Maria a României, Regină și artistă', ce va avea loc vineri, 9 mai, și va putea fi vizitată timp de două luni. 'Expoziția explorează latura artistică a Reginei Maria a României, care a fost nu doar ocrotitoare a artelor, colecționară de artă, scriitoar
Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor' - marți, la Academia Română
Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor', despre încarcerarea mai multor persoane de către regimul comunist, va avea loc, marți, începând cu ora 10:00, în Aula Academiei Române. Potrivit unui comunicat al Academiei Române transmis, luni, AGERPRES, evenimentul, organizat de Institu
Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' - prezentat de Tudor Gheorghe, la Sala Palatului
Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' va fi prezentat de Tudor Gheorghe, luni, la Sala Palatului din Capitală, începând cu ora 19:00. Potrivit site-ului www.tudor-gheorghe.ro, artistul va fi acompaniat de Orchestra Concertino din Chișinău, sub bagheta dirijorului și orchestratorului Marius Hristescu.
Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei' - la Muzeul Geologic Național
Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei', dedicată prezentării valorilor patrimoniului național din județele Constanța și Tulcea, se deschide, luni, la Muzeul Geologic Național. Expoziția cuprinde 50 de panouri grupate în cinci secțiuni: Patrimoniul cultural construit, Patrimoniul cultural imaterial al etniilor dob
Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de
Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă la vot
Regizoarea și scenarista Lia Bugnar, regizorul Vlad Massaci, cântărețele Alina Eremia și Andra și actrița Ofelia Popii sunt câțiva dintre artiștii care îi îndeamnă pe români să își exprime, duminică, la alegerile prezidențiale, dreptul la vot. Lia Bugnar este de părere că alegerile 'vor fi o oglindă în care vom afl
Botoșani: Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni, resfințită la 70 de ani de la moartea marelui muzician român
Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni a fost resfințită, duminică, în urma unui proces de restaurare printr-un proiect cu fonduri europene. Ceremonia de resfințire a casei în care s-a născut Enescu a avut loc cu prilejul marcării a 70 de ani de la moartea marelui muzician român.
CNA: România TV - obligată să difuzeze pe 7 mai doar textul deciziei de sancționare
Postul România TV este obligat să difuzeze, în data de 7 mai, în intervalul 18:00 și 21:00, doar decizia de sancționare primită de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Potrivit unui comunicat al CNA transmis, duminică, AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat raportul de monitorizare întocmit de
Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă să voteze
Artiștii îi îndeamnă pe români să meargă la urne duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, subliniind importanța votului. Regizorul Erwin Șimșensohn a afirmat c
CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare
În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor
Ziua mondială a libertății presei/ Mediasind cere clasei politice să înceteze atacurile împotriva valorilor jurnalismului
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită clasei politice, într-un mesaj transmis de Ziua mondială a libertății presei, să înceteze atacurile împotriva valorilor fundamentale ale jurnalismului și să respecte clauza
CNA: România TV, obligată să difuzeze 10 minute numai decizia de sancționare pentru abateri în 'Punctul culminant'
România TV a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu obligarea de a difuza, sâmbătă, timp de zece minute, în intervalul orar 19:00 - 19:10, numai textul deciziei de sancționare, pentru abateri în emisiunea 'Punctul culminant' de joi. Potrivit unui comunicat al CNA, întrunit &icir
Sibiu: Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, la Muzeul Brukenthal
Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, în 2027, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în urma unui schimb cultural cu Galeria Borghese din Roma (Italia), a anunțat muzeul sibian printr-un comunicat de presă. Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chit
Timiș: MNArT trece la orarul de vară; simezele - pline de lucrări din arta românească și europeană
Muzeul Național de Artă din Timișoara trece de joi la orarul de vară și așteaptă publicul, în minivacanța de 1 Mai, cu un 'Bufet al simțurilor', proiect lansat în anul Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023, prin care se dorește deschiderea instituției spre comunitate, dar și promovarea inițiativelor care și-au lăsat amprenta asupra potenț