logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Mihai Mitrică (AER): Salonul de Carte Bookfest Târgu Mureş, cea mai spectaculoasă ediţie

Image

Directorul executiv al Asociaţiei Editorilor din România (AER), Mihai Mitrică, a declarat, joi, în deschiderea ediţiei a IX-a a Salonului de Carte Bookfest de la Târgu Mureş, că aceasta este ediţia cea mai spectaculoasă a manifestării.

"Cred că este cea mai spectaculoasă ediţie a salonului de carte Bookfest Târgu Mureş pe care o organizăm, a IX-a, pentru că lista de autori pe care o puteţi vedea pe fluturaşul oficial al târgului este una cu adevărat impresionantă. Mă bucur să îl salut alături de noi pe prefectul judeţului Mureş, domnul Ciprian Dobre, care are o istorie foarte îndelungată alături de noi, pentru că datorită domniei sale şi eforturilor pe care le-a făcut, când era preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, acest Bookfest a venit (la Târgu Mureş, n.r.) şi apoi a continuat să se şi a continuat să se desfăşoare ulterior de conducerile pe care le-au avut Consiliul Judeţean Mureş şi Consiliul Local Târgu Mureş", a declarat Mihai Mitrică.

Preşedintele AER a subliniat că a deschide o carte este cel mai bun vaccin pe care ni-l putem administra împotriva manipulării.

"Gânditul cu mintea proprie - şi e şi jumătate din titlul unei cărţi celebre - este o întreprindere destul de riscantă în zilele acestea, dar vă asigur că beneficiile sunt cât se poate de palpabile (...). Sper să vă încânte oferta de carte şi la ediţia pe care am pregătit-o, iar în 2025 să ne revedem la a X-a ediţie", a afirmat Mihai Mitrică.

Prefectul judeţului Mureş, Ciprian Dobre, a felicitat organizatorii ediţiei a IX-a a Salonului de Carte Bookfest de la Târgu Mureş pentru pentru noutăţile editoriale pe care le aduc anual în acest oraş.

"Şi tot acest lucru se datorează faptului că reuşiţi, în fiecare an, să deschideţi cumva poarta către cărţi într-un mod diferit. Deschideţi poarta astfel şi ne faceţi câteva zile frumoase la Târgu Mureş. Dialogul cu autorii, actualitatea editorială cu care noi, cititorii putem lua contact, este prin intermediul dumneavoastră. Motiv pentru care mie, ca târgumureşean, nu îmi rămâne decât să îmi explic recunoştinţa, gratitudinea, pe de o parte, şi să vă mulţumesc. Cred că aparte de tot ceea ce se întâmplă în general, aparte de inteligenţa artificială, aparte de mediile social media pe care cu toţii le avem la îndemână, pe măsură ce înaintăm în viaţă ne dăm seama că fundamentul acestora rămâne totuşi cartea. Rămâne totuşi cartea tipărită, ceea ce cred că reprezintă întrucâtva adevărul, adevărul pe care putem să-l sorbim cu fiecare filă de carte pe care o întoarcem", a afirmat prefectul Ciprian Dobre, în cadrul deschiderii oficiale.

În programul Bookfest Târgu Mureş figurează o serie de lansări de carte, precum ce a romanelor "Surori sub dogoarea Soarelui Răsare" de Heather Morris şi "Fericitul cuplu" de Naoise Dolan, de la Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei, "Ce vrem de la preşedintele ţării? Ghid civic pentru alegătorii români", de Cristian Preda, Ciprian Mihali, Sorin Ioniţă.

În cadrul acestei lansări vor vorbi Cristian Preda, Ciprian Mihali, Zoltán Rostás, Smaranda Enache, moderator Radu Paraschivescu.

Sâmbătă, Editura Polirom îl aduce la întâlnirea cu cititorii pe Cristian Tudor Popescu, cu "Râsul dracului. Interceptări, informaţii desecretizate, autodenunţuri", moderează Vasile Hotea-Fernezan, apoi Editura Humanitas, colecţia Ştiinţă, îi va adduce în faţa cititorilor pe Cătălin Vasilescu cu "Dragul meu Wallace: Istoria zilei în care sir Charles Darwin şi-a pierdut eleganţa". Vor fi prezenţi Cătălin Vasilescu, Alexandru N. Stermin şi Radu Paraschivescu.

De asemenea, Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei, lansează romanele "Brooklyn" de Colm Tóibín, "Ochii Monei" de Thomas Schlesser, "Flăcările" de Sophie Haydock, "Nebunul păsărilor" de Care Santos, vor vor vorbi: Cristina Nicolae, Cristian Preda, Alexandru Stermin şi Denisa Comănescu.

Aceeaşi editură îl va prezenta şi pe Dan-Liviu Boeriu cu "Aici locuieşte frica", autorul fiind prezent alături de Alexandru Stermin, Radu Paraschivescu.

Cititorii se vor reîntâlni cu biologul şi exploratorul Alexandru N. Stermin pentru a discuta despre bestsellerul "Privirea urangutanului" sau "Despre animalul din noi", alături de acesta fiind şi Ioana Clara Enescu şi Radu Paraschivescu.

Tot Editura Humanitas va lansa volumul "Libertatea de depresie: Învăluiri şi dezvăluiri de pe la noi", bestseller Humanitas 2024, ocazie cu care vor vorbi Radu Paraschivescu şi Cristian Preda.

Va fi lansată, de asemenea, şi o colecţia de Istorie, Dennis Deletant - "România, 1916-1941: O istorie politică", vor vorbi: Dennis Deletant, Cristian Preda, Cornel Sigmirean, Anca Şincan, moderator Gabriela Maaz. În aceeaşi categorie va intra şi "Religia clandestină în documentele poliţiei secrete: O istorie în imagini", vor vorbi: Anca Şincan, Ionuţ Biliuţă, Cornel Sigmirean.

Editura Polirom va prezenta cel mai nou roman al lui Radu Aldulescu, "Vertijuri, goluri de memorie. Acolo este ţara mea", alături de autor fiind Cristina Timar, Alexandru Cistelecan.

Duminică, Editura Curtea Veche Publishing va avea o lansare comună "Cum să te ratezi cu demnitate" de Octav Gheorghe şi "Dincolo de Porţile Ruşinii" de Marian Tudor.

Editura Polirom va avea secţiunea "Ego. Proză - 20 de ani", cu "Vreau să aud numai de bine" de Tudor Ganea, "Picioare de lotus" de Bogdan Răileanu, ultima lansare fiind "În căutarea românului perfect. Specific naţional, degenerare rasială şi selecţie socială în România modernă" de 14.00 Marius Turda. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 05-05-2025 16:22

Senat/Comisia de cultură: Marți - 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală

Comisia pentru cultură și media a Senatului organizează marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie'. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Agenția Națională de

Cultura - Media 05-05-2025 15:39

Bihor: Expoziția 'Maria a României, Regină și artistă', la Muzeul Țării Crișurilor timp de două luni

Muzeul Țării Crișurilor Oradea a anunțat luni vernisajul expoziției 'Maria a României, Regină și artistă', ce va avea loc vineri, 9 mai, și va putea fi vizitată timp de două luni. 'Expoziția explorează latura artistică a Reginei Maria a României, care a fost nu doar ocrotitoare a artelor, colecționară de artă, scriitoar

Cultura - Media 05-05-2025 15:33

Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor' - marți, la Academia Română

Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor', despre încarcerarea mai multor persoane de către regimul comunist, va avea loc, marți, începând cu ora 10:00, în Aula Academiei Române. Potrivit unui comunicat al Academiei Române transmis, luni, AGERPRES, evenimentul, organizat de Institu

Cultura - Media 05-05-2025 08:38

Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' - prezentat de Tudor Gheorghe, la Sala Palatului

Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' va fi prezentat de Tudor Gheorghe, luni, la Sala Palatului din Capitală, începând cu ora 19:00. Potrivit site-ului www.tudor-gheorghe.ro, artistul va fi acompaniat de Orchestra Concertino din Chișinău, sub bagheta dirijorului și orchestratorului Marius Hristescu.

Cultura - Media 05-05-2025 06:00

Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei' - la Muzeul Geologic Național

Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei', dedicată prezentării valorilor patrimoniului național din județele Constanța și Tulcea, se deschide, luni, la Muzeul Geologic Național. Expoziția cuprinde 50 de panouri grupate în cinci secțiuni: Patrimoniul cultural construit, Patrimoniul cultural imaterial al etniilor dob

Culte 04-05-2025 18:22

Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de

Cultura - Media 04-05-2025 18:21

Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă la vot

Regizoarea și scenarista Lia Bugnar, regizorul Vlad Massaci, cântărețele Alina Eremia și Andra și actrița Ofelia Popii sunt câțiva dintre artiștii care îi îndeamnă pe români să își exprime, duminică, la alegerile prezidențiale, dreptul la vot. Lia Bugnar este de părere că alegerile 'vor fi o oglindă în care vom afl

Cultura - Media 04-05-2025 15:27

Botoșani: Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni, resfințită la 70 de ani de la moartea marelui muzician român

Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni a fost resfințită, duminică, în urma unui proces de restaurare printr-un proiect cu fonduri europene. Ceremonia de resfințire a casei în care s-a născut Enescu a avut loc cu prilejul marcării a 70 de ani de la moartea marelui muzician român.  

Cultura - Media 04-05-2025 15:25

CNA: România TV - obligată să difuzeze pe 7 mai doar textul deciziei de sancționare

Postul România TV este obligat să difuzeze, în data de 7 mai, în intervalul 18:00 și 21:00, doar decizia de sancționare primită de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Potrivit unui comunicat al CNA transmis, duminică, AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat raportul de monitorizare întocmit de

Cultura - Media 04-05-2025 14:50

Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă să voteze

Artiștii îi îndeamnă pe români să meargă la urne duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, subliniind importanța votului. Regizorul Erwin Șimșensohn a afirmat c

Culte 04-05-2025 09:07

CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare

În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor

Cultura - Media 03-05-2025 10:04

Ziua mondială a libertății presei/ Mediasind cere clasei politice să înceteze atacurile împotriva valorilor jurnalismului

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită clasei politice, într-un mesaj transmis de Ziua mondială a libertății presei, să înceteze atacurile împotriva valorilor fundamentale ale jurnalismului și să respecte clauza

Cultura - Media 02-05-2025 17:49

CNA: România TV, obligată să difuzeze 10 minute numai decizia de sancționare pentru abateri în 'Punctul culminant'

România TV a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu obligarea de a difuza, sâmbătă, timp de zece minute, în intervalul orar 19:00 - 19:10, numai textul deciziei de sancționare, pentru abateri în emisiunea 'Punctul culminant' de joi. Potrivit unui comunicat al CNA, întrunit &icir

Cultura - Media 02-05-2025 10:17

Sibiu: Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, la Muzeul Brukenthal

Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, în 2027, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în urma unui schimb cultural cu Galeria Borghese din Roma (Italia), a anunțat muzeul sibian printr-un comunicat de presă. Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chit

Cultura - Media 01-05-2025 14:15

Timiș: MNArT trece la orarul de vară; simezele - pline de lucrări din arta românească și europeană

Muzeul Național de Artă din Timișoara trece de joi la orarul de vară și așteaptă publicul, în minivacanța de 1 Mai, cu un 'Bufet al simțurilor', proiect lansat în anul Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023, prin care se dorește deschiderea instituției spre comunitate, dar și promovarea inițiativelor care și-au lăsat amprenta asupra potenț