logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Mureş: Primul documentar românesc despre graffiti şi street art, în premieră la ediţia a X-a a Festivalului Szfera

Image

Primul film documentar românesc despre graffiti şi street art, "De ce scriu ăştia pe pereţi?", va fi prezentat, în premieră, în cadrul celei de-a X-a ediţii a Festivalului de artă contemporană "Szfera" de la Târgu Mureş, organizat de Asociaţia Vox Novum, în perioada 6-8 septembrie.

"Vom avea şi expoziţii de fotografii, precum şi o proiecţie de film documentar despre arta stradală şi graffiti din România, sâmbătă după-amiaza, de la ora 14,00, când va fi prezentat documentarul intitulat 'De ce scriu ăştia pe pereţi?'. Este un film documentar făcut anul trecut şi va fi pentru prima dată proiectat aici, în Târgu Mureş. La 'Szfera' avem foarte multe concerte, de asemenea, cum am deja obişnuit publicul, concertele vor avea loc sâmbătă şi duminică. În fiecare zi vom avea câte trei-trei concerte. Şi în acest an, vizitatorii sunt aşteptaţi cu un program diversificat, incluzând literatură, concerte, proiecţii de filme, expoziţii şi cele mai noi tendinţe în arta contemporană", a declarat miercuri organizatorul principal al Festivalului Szfera, Erika Tamasi, într-o conferinţă de presă.

Ea a precizat că şi în acest an Festivalul "Szfera" va fi organizat din nou la fostul Restaurant Predeal, o incintă rămasă nefolosită de mai mulţi ani.

"Avem aceeaşi locaţie ca şi anul trecut, dar ca în fiecare an aducem ceva nou şi tot aşa creăm şi spaţiu conform programului. Ne bucurăm foarte mult că avem mulţi parteneri care ne-au căutat, cum ar fi Universitatea de Arte din Târgu Mureş, care ne vor aduce proiecţii de film, respectiv un spectacol de teatru. Un alt partener este Revista Lato, care ne-a adus patru conversaţii literare. Dintre conversaţiile literare, am dori să subliniem două puncte de program, ambele având loc în ziua de sâmbătă, de la ora 13,30, Codău Annamária va discuta cu scriitoarea, traducătoarea şi antropologul cultural Diána Vonnák, iar de la ora 15,00, Valentin Covaciu o va intervieva pe scriitoarea Alina Nelega, regizor şi critic de teatru", a arătat Erika Tamasi.

Revista literară Lato va aduce la "Szfera" scriitori şi poeţi renumiţi, precum Ozsváth Zsuzsa, Markó Béla, Nagy Attila şi Varga László Edgár.

De asemenea, la acest festival va concerta şi trupa Frate Gheorghe, care îmbină reggae-ul şi folk-ul cu hip-hop şi rock, un concept muzical în jurul căruia s-au coagulat câţiva dintre cei mai cunoscuţi muzicieni basarabeni, Gheorghe Buşilă, Alexandru Cordonean, Vitalie Colţ şi Peev Seva.

"Dacă vorbim despre un festival de artă contemporană, şi în acest an organizatorii ne vor încânta cu programe literare variate: lecturi dramatice, ateliere de teatru, întâlniri cu scriitori şi cititori, precum şi o prezentare a noului număr al revistei KAFLátó. În programul evenimentului all-arts vor fi incluse şi scurtmetraje, documentare şi videoclipuri realizate de studenţii de la secţia de film-media a Universităţii de Arte din Târgu Mureş. De asemenea, publicul va avea ocazia să vizioneze şi spectacolul de lectură dramatică intitulat Lájv, realizat de clasa de masterat în dramaturgie", a precizat preşedintele Asociaţiei Vox Novum, Timea Fulop.

Potrivit acesteia, alegerea unor clădiri rămase în paragină pentru organizarea acestui festival de nişă are rolul de a atrage atenţia asupra patrimoniului construit al oraşului.

"Întotdeauna o să optăm pentru clădiri care erau sau sunt importante într-un fel pentru comunitatea Târgu Mureşeană, dar care sunt abandonate, iar prin aceasta am dori să atragem atenţia asupra patrimoniului construit al oraşului (...) Fiind un festival de nişă, locaţia acum are o capacitate de 1.500 de participanţi. Noi nu suntem axaţi să atragem cât mai mulţi oameni, să fie un public numeros, este un eveniment în care am dori să focusăm asupra calităţilor, să fie ateliere de lucru prin care poţi să transmiţi ceva mai mai profund", a declarat Timea Fulop.

Festivalul de anul acesta oferă publicului şi mai multe oportunităţi de a descoperi diferitele aspecte ale artei contemporane, prin spaţii creative, instalaţii interactive şi interesante, precum şi expoziţii organizate de artişti tineri.

Între programele de arte plastice se regăseşte şi expoziţia artiştilor de la Colonia de Artă din Élesd, care poate fi vizitată de vineri până duminică, expoziţia de fotografii a lui Cseke Tamás, precum şi o expoziţie de figuri de acţiune şi afişe de film.

"Cei care nu sunt familiarizaţi cu cele mai importante locuri şi clădiri din Târgu Mureş sunt invitaţi duminică după-amiaza, de la ora 15,00, la o plimbare ghidată prin oraş, organizată de istoricul de artă Orbán János. Programul muzical al Szféra va fi, şi în acest an, variat şi interesant. Între 6 şi 8 septembrie, ne vor distra artişti cunoscuţi atât din ţară, cât şi din străinătate. Menţionăm doar câteva nume dintre cei care se vor ocupa de buna dispoziţie: MINDTHEGAP Trio & Flow Strings Quartet, Oncsi, Frate Gheorghe, Cancer Culture Collective şi Zsüd. Vineri, de la ora 22:00, localul Backstage, situat în Piaţa Trandafirilor nr. 53, va găzdui mai mulţi artişti care vor întreţine atmosfera: Maică-ta, Bo.toned, Detour şi Dobix. Accesul la eveniment se face pe baza unui bilet de intrare. Această ediţie va fi încheiată de echipa Hét Hat Club din Budapesta, al cărei grup de muzicieni de stradă a parcurs Europa, America de Nord, Centrală şi de Sud. Ei au adunat ritmuri şi elemente de stil variate pentru a reînvia, într-o formă modernă, cântecele populare maghiare şi din zona Carpaţilor şi Balcanilor", a precizat Timea Fulop.

Unul dintre co-organizatori, Jeremias Istvan, a subliniat că Festivalul de artă contemporană "Szfera" de la Târgu Mureş urmăreşte să creeze o coeziune a comunităţilor română şi maghiară, prin organizarea de manifestări comune.

"Cred că este o problemă imensă aici la noi, în Târgu Mureş, diversificarea comunităţilor şi tocmai asta încercăm noi, mai ales în ultimii doi ani. Şi aici suntem şi noi de vină fiindcă nu am încercat mai devreme pentru că am observat că sunt diferite organizaţii sau instituţii care organizează evenimente care se adresează unui anumit segment de public. Ne-am dori să reunim aceste manifestări fiindcă am constatat că nu prea există coeziune între cele două comunităţi principale. Iar noi ne-am propus asta: ca în următorii 5 ani să rezolvăm problema aceasta şi din acest motiv am luat legătura cu diferite instituţii sau organizatori de evenimente, încercăm să diversificăm programul cât se poate de mult şi să ne adresăm tuturor", a afirmat Istvan Jeremias. AGERPRES / (A - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 26

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 07-05-2025 16:14

Bihor: 'Visuri pe aripi de vioară'... Stradivarius, cu Răzvan Stoica și dirijorul Alvin Arumugam, la Filarmonica orădeană

Concertul simfonic săptămânal de joi, 8 mai, al Filarmonicii de stat orădene se numește 'Visuri pe aripi de vioară', la a cărui reușită își vor da concursul violonistul invitat Răzvan Stoica și o vioară Stradivarius, orchestra simfonică și concert-maestrul Nagy Kalman, sub bagheta dirijorului Alvin Arumugam, directorul muzical al Musicians' Initiative

Culte 07-05-2025 14:41

Bihor: Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români', la Oradea

Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români' va fi vernisată joi, 8 mai, ora 12, în Muzeul Orașului Oradea, din Cetate, pentru a putea fi vizitată până în 21 mai a.c. Cu acest prilej va fi lansat și albumul bilingv român-englez 'Fericitul Valeriu Traian Frenț

Cultura - Media 07-05-2025 13:25

Bihor: Conferința 'Regina Maria - o româncă adevărată', susținută la Oradea de acad. Georgeta Filitti

Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, va susține joi, la Muzeul Țării Crișurilor (MTC) din Oradea, conferința intitulată 'Regina Maria - o româncă adevărată', urmată de lansarea volumului 'Regina Maria a României. Însemnări zilnice 1932', publicat la Editura Omnium. Potrivit u

Cultura - Media 07-05-2025 13:08

Expoziția 'George Enescu în vremea Marelui Război (1914-1918)' a revenit la Tulcea

Expoziția 'George Enescu în vremea Marelui Război (1914-1918)' a revenit, începând de miercuri, în Tulcea, după ce luna trecută a fost prezentată pentru prima dată publicului din județ, în cadrul unui eveniment cultural amplu care a marcat împlinirea a 70 de ani de la dispariția unuia dintre cei mai importanți muzicieni de

Cultura - Media 07-05-2025 12:29

Brăila: Concurenți din șase țări, la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară 'George Grigoriu'

Concurenți din șase țări participă anul acesta la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară 'George Grigoriu' de la Brăila, ajuns la cea de-a XX-a ediție, care se va desfășura în perioada 9-11 mai. În urma preselecției, care s-a desfășurat în luna martie, au fost admiși 20 de concurenți din șase țări: România, B

Cultura - Media 07-05-2025 11:52

Muzeul Satului: Evenimente dedicate împlinirii a 89 de ani, de sâmbătă, până pe 18 mai

O serie de evenimente menite să marcheze împlinirea a 89 de ani de către Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti' vor fi organizate, de sâmbătă, până pe 18 mai, în cadrul instituției muzeale. Potrivit unui comunicat al Muzeului Satului, transmis miercuri AGERPRES, ceremonia oficială de deschidere a Zilelor Mu

Cultura - Media 07-05-2025 09:42

Premiera 'D'ale carnavalului' deschide Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, pe 18 mai, la Opera Națională București

Festivalul Săptămâna Internațională a Muzicii Noi se va deschide în data de 18 mai, la Opera Națională București, cu premiera 'D'ale carnavalului' de Dan Dediu, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Potrivit unui comunicat al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), transmis miercuri AGERPRES,

Cultura - Media 07-05-2025 09:28

Buzău: Manifestări culturale la 100 de ani de la moartea lui Alexandru Marghiloman

Primăria Municipiului Buzău, prin intermediul Centrului Cultural și Educațional organizează timp de două zile 'In Memoriam. Alexandru Marghiloman -100 de ani de la trecerea în eternitate', a marelui om politic, președinte al Consiliului de Miniștri, cel care a susținut înfăptuirea actului de Unire al Basarabiei cu România.

Cultura - Media 07-05-2025 08:59

Timiș: Festivalul 'Ceau, Cinema!' aduce filme ale cineastului german Wim Wenders

Cea de-a XII-a ediție a Festivalului de film 'Ceau, Cinema!', dedicat producțiilor europene de film, va avea loc în perioada 16-20 iulie, la Timișoara, și va aduce trei producții clasice din anii '70, care l-au impus pe Wim Wenders pe plan internațional ca un reprezentant de seamă al mișcării 'Noul Cinema German'. Reu

Cultura - Media 07-05-2025 08:44

Buzău: Festivalul 'Buzău Iubește Teatrul' aniversează a XX-a ediție cu Maia Morgenstern și Marcel Iureș

Festivalul 'Buzău Iubește Teatrul', ediția aniversară XX, se va desfășura în perioada 24-31 mai la Teatrul 'George Ciprian' Buzău și va aduce în fața publicului spectacole și actori de excepție, precum Maia Morgenstern în piesa 'Neguțătorul din Veneția' sau Marcel Iureș în 'Don Quijote'.

Cultura - Media 07-05-2025 08:37

Sălaj: Muzeul Memorial al Holocaustului marchează 20 de ani de activitate

'Glasul Libertății' este evenimentul cultural prin care Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord din Șimleu Silvaniei (2005 - 2025) marchează, pe 11 mai, de la ora 18:00, aniversarea a 80 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste, alături de împlinirea a 20 de ani de activitate a acestui muzeu. 

Culte 07-05-2025 06:04

Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' - miercuri la Catedrala Sf. Iosif din București

O Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' (pentru alegerea Pontifului Roman) va fi oficiată miercuri, de la ora 18:30, la Catedrala Sf. Iosif din București. ''În unire cu Biserica Universală, ne rugăm ca Duhul Sfânt să îi inspire pe cardinalii electori în alegerea celui care va f

Cultura - Media 07-05-2025 06:00

O incursiune fotografică în frumusețea sălbatică a Albaniei, într-o expoziție la Muzeul 'Antipa'

Expoziția '#2Albania - File din natură' va fi vernisată, miercuri, la Muzeul 'Grigore Antipa'. Evenimentul, care se desfășoară de la ora 18:00, este organizat de Muzeul Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' și Ambasada Republicii Albania la București. Acesta are loc în contextul Zilei Națion

Cultura - Media 06-05-2025 21:29

Prezidențiale2025/TVR organizează pe 15 mai, la Palatul Cotroceni, dezbaterea decisivă între George Simion și Nicușor Dan

Televiziunea Română organizează joi, 15 mai, la Palatul Cotroceni, dezbaterea decisivă între cei doi candidați calificați în cursa prezidențială - George Simion și Nicușor Dan. Potrivit unui comunicat transmis marți AGERPRES, Televiziunea Română a trimis invitații oficiale ambilor candidați calificați în turul al doilea al alegeri

Cultura - Media 06-05-2025 19:32

Olt: Mircea Vintilă și Emeric Imre vor concerta în weekend la Slatina, la festivalul 'Alutus '22'

Mircea Vintilă și Emeric Imre Trio vor concerta în weekend în Slatina, la Festivalul 'Alutus '22', eveniment ce va aduce în fața publicului, în parcul din strada Mănăstirii din centrul municipiului, ateliere de pictură, arte și meșteșuguri tradiționale, spectacole de muzică și poezie. Festivalul, ajuns la ediția a patra, va