Olt: Slatina, capitala căluşului; aproape 2.000 de copii şi tineri dansatori participă la Concursul ''Căluşul românesc''

Aproape 2.000 de copii din ansambluri folclorice din ţară şi străinătate şi coordonatorii lor, toţi purtând costume tradiţionale specifice zonei etnografice pe care o reprezintă, au oferit, joi, în prima zi a Concursului Naţional al Copiilor "Căluşul Românesc" ce se desfăşoară la Slatina, un spectacol vibrant de dans şi culoare.
Alaiul impresionant de dansatori s-a deplasat joi seară la parada portului popular, de pe esplanada din centrul municipiului Slatina şi până în Parcul Tineretului, unde au format un inedit tablou coregrafic - "Nu e român ca olteanul", formaţiile de copii dansând simultan căluşul şi jocuri populare specifice judeţului Olt.
"La acest tablou coregrafic au participat aproape 2.000 de copii şi evoluţia lor demonstrează faptul că într-adevăr 'nu e român ca olteanul', pentru că prin virtuozitatea, prin modul exemplar în care au prezentat dansurile din acest tablou au demonstrat acest lucru. Le mulţumesc colegilor din ţară pentru că au învăţat suitele noastre olteneşti, hora şi sârba dogarului şi în mod special şi formaţiilor din alte judeţe ale ţării care au învăţat figurile noastre de căluş", a spus directorul Palatului copiilor Slatina, coregraful Iliuţă Brăileanu.
Evoluţiile formaţiilor de căluşari şi dansuri populare pot fi urmărite la Slatina şi în zilele de vineri şi sâmbătă, la Palatul Copiilor şi pe scena amenajată în Parcul Tineretului, unde se desfăşoară concursul de căluş.
Potrivit directorului Palatului Copiilor Slatina, coregraful Iliuţă Brăileanu, evenimentul ce are loc în perioada 3-7 iulie a adus la Slatina ansambluri folclorice de copii din judeţele Olt, Călăraşi, Timiş, Suceava, Botoşani, Constanţa, Tulcea, Maramureş, Hunedoara, Dâmboviţa şi Argeş, cât şi Ansamblul folcloric de copii "Vizovjanek" din Vizovice, Cehia, şi Grupul "Vatra" al unei şcoli de dansuri popukare din Torino, îndrumat de coregraful Iurie Răileanu din Republica Moldova.
Manifestarea, ce reuneşte la Slatina copii dansatori din diferite colţuri ale ţării şi din străinătate, cât şi amploarea acesteia arată că Slatina este capitala căluşului românesc şi este un semn că tradiţiile vor fi continuate, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu.
"Suntem la a XXIV-a ediţie, cu peste 2.000 de participanţi la acest eveniment. De astăzi încolo, timp de câteva zile, 60 de formaţii din judeţul Olt, 20 de formaţii din ţară, dar şi două formaţii internaţionale, asta arată încă o dată că la Slatina este adevărata capitală a căluşului românesc. Şi mai arată un lucru, arată că acest dans specific românesc, pe care nu-l găsim în foarte multe locuri, va avea viitor şi va fi tot mai departe. (...) E un lucru foarte bun că aceste tradiţii sunt duse mai departe de către aceşti copii", a spus Oprescu.
Coregraful Grupului Vatra, Iurie Răileanu, a subliniat că prin prezenţa la manifestarea de la Slatina, copii români din Torino spun tuturor că se poate face folclor şi peste graniţă şi în acelaşi timp este un prilej să interacţioneze cu alţi dansatori şi să înveţe de la aceştia alte mişcări de dans.
"Am venit aici, la Slatina, de la Torino, cu o parte din elevii şcolii, Grupul Vatra. Mai bine spus, am venit cu Ansamblul Vatra, Ansamblul Vatra junior, Ansamblul de copii Mugurel şi o parte din ceata de căluşari a şcolii, ca să prezentăm şi noi, românii de peste graniţă, din Italia, să spunem tuturor că se poate face folclor şi peste graniţă. Suntem iubitori de folclor românesc. Pentru prima oară suntem prezenţi aici în România, în mod specific în Slatina, am venit ca să cunoaştem alţi dansatori, alte cete, să culegem, să învăţăm şi de la ei. Dat fiind faptul că nu avem niciun oltean ce dansează dansuri olteneşti şi căluş mod specific, am zis hai să, nu ştiu, să ne virusăm puţin olteneşte. Suntem siguri că paşaportul oltenesc nu o să-l avem, dar măcar să plecăm cu o inimă mai bogată, mai oltenească şi sperăm să fim la înălţimea organizatorilor", a evidenţiat Iurie Răileanu.
Dansatorii de la Grupul Vatra, care anul acesta au obţinut premiul întâi la Sanremo, la categoria folclor internaţional, au participat la concursul de la Slatina cu jocuri populare din Republica Moldova şi din România (specifice judeţelor Galaţi, Neamţ, Sibiu şi Olt).
Pentru copii români din Şcoala Grupul Vatra, participarea la concursul de căluş de la Slatina le oferă încrederea de a transmite mai departe valorile româneşti, folclorul naţional, potrivit profesoarei de limba română din cadrul şcolii, Luiza Diculescu.
"Pentru prima dată într-un festival în România, pentru elevii Şcolii Grupul Vatra, participarea la Festivalul Căluşul Românesc înseamnă, în primul rând, o posibilitate de a-şi întări rădăcinile româneşti şi o confirmare a identităţii lor. (...) Important e ca ei să fie prezenţi acasă, e o confirmare a faptului că ei ceea ce fac, fac la un nivel aproape de cel profesionist, au nevoie pentru a transmite cu încredere mai departe toate aceste valori pe care noi le avem şi în primul rând folclorul naţional, care pentru mulţi dintre ei, de exemplu, Şcoala Grupul Vatra este primul contact cu România, prima legătură puternică pe care o au cu ţara noastră şi atunci este mult mai important", a precizat Luiza Diculescu.
Una dintre tinerele dansatoare din cadrul Grupului Vatra, Carmen Rotariu, în acelaşi timp instructor de dans, a vorbit despre emoţia participării pentru prima dată la un concurs de dansuri în România.
"Sunt pentru prima dată aici şi suntem foarte emoţionaţi. Avem 25 de copii aici şi în Italia avem peste 200 de elevi", a spus Carmen Rotariu.
Pentru copii români din Torino, evoluţia pe scena festivalului de la Slatina a adus un plus de emoţie, pentru că a însemnat să danseze în faţa unor rude care până atunci nu au avut ocazia să îi vadă îmbrăcaţi în port popular.
"Tatăl meu este din Olt, mama este din Suceava iar eu sunt născută în Italia. Bunicii din partea tatălui sunt din Olt şi sunt foarte emoţionată, mă bucur că vor veni rudele mele să mă vadă pentru prima dată în costum naţional. Sunt fericită pentru că îmi păstrez originile", a mărturisit o dansatoare de 10 ani de la Grupul Vatra.
"Mă simt foarte confortabil pentru că suntem toţi la fel. Acum mă simt mai mult român, pentru că îmbrăcăm hainele tradiţionale şi vibrăm româneşte aici", a spus Iancu, un dansator în vârstă de 13 ani de la aceeaşi şcoală din Torino.
Copiii dansatori din ansamblurile folclorice sunt mesagerii tradiţiilor şi portului popular, a subliniat inspectorul şcolar general al judeţului Olt, Adrian Bărbulete.
"Este o bucurie ca în fiecare an să avem alături de noi aceşti copii deosebiţi, copii care sunt mesagerii tradiţiilor şi portului popular şi nu numai, ai identităţii naţionale, cei care ne fac mândri că suntem români şi duc mai departe aceste valori, care trebuie din ce în ce mai mult promovaţi", a spus Bărbulete la deschiderea concursului.
Dansuri populare nu doar din România ci şi din alte ţări şi culturi sunt prezentate pe scena concursului de căluş de la Slatina, unde în aceste zile este prezentă şi o formaţie de dansuri din Cehia. Unul dintre dansatori, Matias, s-a arătat încântat de eveniment şi de oamenii prietenoşi pe care i-a întâlnit la Slatina.
"Este uimitor. Toată lumea este caldă şi generoasă şi grozavă. Programul este grozav, festivalul este grozav, oamenii sunt foarte prietenoşi", a afirmat Mathias, unul dintre dansatorii veniţi din Cehia şi aflat pentru prima dată la Slatina.
Bucuria dansului, dar şi ocazia de a întâlni alţi copii cu aceleaşi pasiuni sunt printre motivele ce îi determină pe cei mici să se alăture formaţiilor folclorice.
"Am început recent să dansez şi îmi place foarte mult. Îmi place să merg la competiţii, să întâlnesc noi prieteni", a spus Oana, o dansatoare în vârstă de 13 ani din cadrul ansamblului de dansuri populare "Ilie Martin" din comuna Coloneşti.
Vătaful formaţiei de căluşari din cadrul Ansamblului "Ilie Martin" Coloneşti, Florin Gheorghe, dansează de peste 30 de ani şi cunoaşte bine tradiţiile zonei pe care o reprezintă.
"Dansez din 1987 şi cunosc toată tradiţia şi tot obiceiul căluşului din comună. Îndrum copii de mulţi ani în ansamblu, însă unii vin, alţii pleacă, merg la liceu, în alte localităţi, se căsătoresc, dar mereu sunt copii şi tineri care vin să danseze, reuşim să ne strângem. Astăzi, la Slatina, am venit doar cu 13 copii, noi avem mai mulţi, în jur de 27 de persoane, dar unii sunt în perioada examenelor şi nu au putut ajunge. Facem şi turnee în fiecare an şi asta îi atrage mai mult pe copii", a spus Florin Gheorghe.
Căluşul este o tradiţie care se păstrează încă în judeţul Olt şi a intrat în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO. De Rusalii, o ceată formată din 7, 9 sau 11 căluşari colindă uliţele satului şi joacă în curţile localnicilor. Costumele căluşarilor sunt albe, împodobite cu bete colorate, batiste cusute în casă, iar pălăriile au mărgele şi panglici colorate.
Cea mai importantă recuzită a căluşarilor este steagul, o prăjină lungă de patru-cinci metri, în vârful căreia se leagă plante - usturoi, pelin - şi un prosop cusut, în care se pune sare. Steagul se poartă de căluşari tot timpul jocului.
Nelipsit din mijlocul jocului este 'mutul', care are un rol foarte important între căluşari. Explicaţia apariţiei 'mutului' în jocul căluşeresc este, conform specialiştilor în etnografie, aceea că, având în vedere că obiceiul se practică vara, în perioada marilor călduri, şi că mişcările jocului sunt foarte repezi, atunci când căluşarii dădeau semne de oboseală intervenea 'mutul' cu diferite mişcări hazlii, dându-le acestora un timp de repaus. AGERPRES/(A, AS - autor: Cristina Matei, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Muzeul Satului organizează, de sâmbătă până pe 18 mai, evenimente dedicate împlinirii a 89 de ani
O serie de evenimente menite să marcheze împlinirea a 89 de ani de la înființarea Muzeului Național al Satului 'Dimitrie Gusti' vor fi organizate, de sâmbătă până pe 18 mai, în cadrul instituției muzeale. Potrivit unui comunicat al Muzeului Satului transmis AGERPRES, ceremonia oficială de deschidere a Zile
'Străzi deschise', pe Calea Victoriei: Mașini retro, magie și concert Irina Sârbu
Calea Victoriei devine pietonală sâmbătă și duminică, în contextul evenimentului 'Străzi deschise', care propune vizitatorilor spectacole de magie și animație, ateliere de origami, mașini de colecție și un concert Irina Sârbu. Sâmbătă, de la ora 14:00, publicul este invitat la expoziția 'Fabricat în România',
Radu Petrovici, managerul Teatrului Național de Operetă: Pentru anul viitor - un musical bazat pe albumul 'Cantafabule'
Managerul general al Teatrului Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian', Radu Petrovici, a anunțat vineri premierele pentru stagiunea 2025 - 2026 și proiectul pe care-l va realiza cu Josef Kappl, opera rock după dublul album 'Cantafabule' al formației Phoenix. 'Vreau să încep în stagiunea 2025 - 2026 cu anunțurile cele mai im
CNA: 43 de eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram
Consiliul Național al Audiovizualului a decis să transmită, în perioada 28 aprilie - 9 mai, 43 de ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram. ''Consiliul Național al Audiovizualului - CNA, având calitatea de unică autoritate de reglementare a conținutului audiovizual, inc
VIDEO Iași: Arhitectul Palatului Culturii, readus la viață cu ajutorul tehnologiei și IA, întâmpină vizitatorii și răspunde la întrebări
Arhitectul Palatului Culturii din Iași, Ioan D. Berindey, a fost readus la viață prin intermediul holografiei și inteligenței artificiale și întâmpină, începând de vineri, vizitatorii edificiului cultural, răspunde la întrebări și chiar poate recita poezii dacă este solicitat. Vizitatorii Palatului Culturii au ocazia unică î
'Iona' de Marin Sorescu, cu Kuranosuke Sasaki, în regia lui Silviu Purcărete, la Teatrul Odeon, pe 30 și 31 mai
Spectacolul 'Iona' de Marin Sorescu, cu traducere literară din limba română în limba japoneză semnată de Mayo Nishiike și Florin Grancea, în regia lui Silviu Purcărete, va fi prezentat pe 30 și 31 mai, la Sala Majestic a Teatrului Odeon. Potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, spectacolul este o coproducție Teatrul Naționa
Bihor: Expozița 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', din 16 mai la Oradea
Aproape o sută de bibelouri și obiecte din sticlă folosite pentru 'înfrumusețarea' interioară a caselor în perioada comunistă vor face obiectul expoziției temporare 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', ce va fi vernisată pe 16 mai în Muzeul Orașului Oradea. Cei doi curatori -
Călin Pop a lansat single-ul 'Locul retras'
Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'Locul retras'. ''Locul retras' este un cântec care are povestea mea, a celor din jurul meu, a celor ca și mine. Cei care suntem învățați cu valoarea, frumosul și firescul, demnitatea, onestitatea și onoarea. Cei ce-
'Pop Simfonic' - vineri, la Arenele Romane din Capitală
Paula Seling, Misha Miller, Holy Molly și Pasha Parfeni concertează în cadrul show-ului 'Pop Simfonic', vineri, de la ora 20:00, la Arenele Romane din București. Pe scena bucureșteană vor mai urca Mihail, Cătălin Josan și Ana Cernicova alături de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei și 50 de muzicieni de peste Prut și Rom&ac
Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.
VIDEO Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde' a deschis Festivalul Filmului European
Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde', regia Mark Cousins, peliculă câștigătoare a celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary, a deschis, joi seară, la Cinema Luceafărul, cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. 'Avem o ediție record cu multe î
PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință
Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R
BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare
Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir
VIDEO Harghita: Studenți și profesori de la universități de artă din țară și străinătate, la Festivalul Unscene de la Miercurea-Ciuc
Studenți și profesori de la universități de artă din România, dar și din Ungaria și Serbia, participă în perioada 9-15 mai la a cincea ediție a Festivalului Unscene din Miercurea-Ciuc, organizat de Teatrul Municipal 'Csíki Játékszín', în cadrul căruia vor fi prezentate zeci de spectacole, completate cu concerte și
Timiș: 'Sarmale și serotonină', volum lansat de antropologul cultural Camelia Burghele
O întrebare care stă pe buzele tuturor, de ce iubim sarmalele, își poate afla răspunsul joi, de la ora 18:00, la librăria Cărturești din Piața Victoriei din Timișoara unde are loc lansarea cărții inedite, despre 'Sarmale și serotonină', apărută la Editura Gastroart și scrisă de etnolog și antropolog cultural al Muzeului Satului Bănățean, Camelia B