logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Pop: Buzura - sufletul ''Smithsonian Folklife Festival''; vedea o serbare ca la Washington, anual, în marile oraşe americane

Imagine din galeria Agerpres

Augustin Buzura a fost sufletul "Smithsonian Folklife Festival", a afirmat, marţi, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, care a subliniat că regretatul scriitor spera în organizarea anuală a câte unei serbări asemenea celei de la Washington în toate marile oraşe americane.

"Augustin Buzura a fost, acum un sfert de secol, sufletul manifestării de la Smithsonian Institution. Născut undeva la marginile Maramureşului, s-a bucurat să vadă biserica de lemn de acasă străpungând cerul de lângă Capitoliu. Pentru domnia sa, stilul arhitecturii de lemn era un gotic românesc ancestral. Aveam discuţii în legătură cu Blaga şi cu viziunea lui Blaga asupra spaţiului românesc. A lăsat ca testament dorinţa de continuare a acţiunilor de cunoaştere a României în Statele Unite, sperând ca, an de an, să se facă câte o serbare ca la Washington în toate marile oraşe americane, a spus Pop, la evenimentul "Romania at the Smithsonian Folklife Festival - 25th Anniversary Celebration 1999-2024".

Evenimentul, care a marcat prezenţa culturală a României în Statele Unite ale Americii, aşa cum a fost susţinută de Smithsonian Institution începând cu 1999, a avut loc în Aula Academiei Române.

Pop a arătat că Augustin Buzura "vedea o colaborare între Fundaţia Culturală Română, devenită între timp Institutul Cultural Român, şi Academia Română, urmând să fie activate în această misiune Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Muzeul Naţional de Istorie, toate marile muzee ale ţării, "pentru a face câte un fel de manifestare a la Smithsonian în toate oraşele americane".

"Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat, dar amintirea marelui om de cultură ne obligă să milităm pentru aşa ceva. Cu toate că miniştrii noştri s-a schimbat cam la fiecare şase luni, opt luni, şi n-am putut avea o continuitate necesară, nădăjduiesc ca măcar de acum - domnul profesor Sorel este martor, a fost prieten cu Augustin Buzura - şi sperăm ca măcar de acum să putem impune o asemenea ţinută", a mai spus Ioan-Aurel Pop.

Profesorul Eliot Sorel, de la Universitatea George Washington din Washington DC, a rememorat evenimentele din urmă cu 25 de ani, pledând pentru continuarea colaborării româno-americane în domeniul academic şi ştiinţific, în timp ce prof. univ. Daniel David, membru corespondent al Academiei Române, rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai", a declarat pentru AGERPRES că "evenimentul major care a avut loc în 1999" a generat "o expunere culturală foarte puternică a României".

"Astăzi onorăm acel eveniment. Să vedem ce s-a realizat din ce s-a promis atunci. Gândim un proiect similar pentru următorii ani, fiindcă aşteptăm un moment similar. Aşteptăm ridicarea vizelor şi, odată cu aceasta, România din nou trebuie să fie bine reprezentată şi să se prezinte, ca să spun aşa, americanilor, astfel încât să putem exporta acolo cele mai bune lucruri ale noastre: cultură, educaţie, sport, business de calitate", a spus David.

El a subliniat că Universitatea "Babeş-Bolyai" este cea mai mare comunitate academică a ţării, are cea mai mare comunitate de alumni din Statele Unite ale Americii şi de asemenea este universitatea românească cel mai bine conectată cu SUA, prin programe şi proiecte comune. "Şi atunci, acesta a fost motivul pentru care, împreună cu Academia Română şi Smithsonian Institution, ne-am asumat acest proiect", a adăugat profesorul Daniel David.

Consilierul prezidenţial Diana Loreta Păun a arătat că prezenţa României la "Smithsonian Folklife Festival" a reprezentat o oportunitate pentru ţara noastră de a prezenta bogăţia sa culturală şi de a crea legături între poporul român şi restul lumii.

"Astăzi este important să onorăm munca şi devotamentul celor care au contribuit la succesul acestei iniţiative, de la primii participanţi şi organizatori, până la cei care continuă să ducă mai departe acest proiect, fiecare a avut un rol vital în promovarea culturii noastre pe scena globală. În mod special doresc să menţionez contribuţia profesorului Eliot Sorel, de la Universitatea George Washington din Washington DC. Datorită viziunii şi eforturilor sale, România a avut o prezenţă remarcabilă la acest prestigios festival, aşa cum am văzut cu toţii. Am fost extrem de încântată să ne revedem recent la George Washington University Hospital, acum două săptămâni. Contribuţia extraordinară a profesorului Sorel îl face un ambasador desăvârşit al României, iar pentru aceasta îi mulţumesc din suflet", a spus Păun.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen A. Kavalec, a reafirmat angajamentul de a păstra şi promova patrimoniul cultural pentru o lume în care primează pacea şi respectul reciproc, în timp ce preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Sebastian Jicman, preşedintele EUNIC, a vorbit despre importanţa diplomaţiei şi democraţiei culturale în contextul relaţiilor internaţionale.

Au luat cuvântul Emil Constantinescu, fost preşedinte al României, Simona-Mirela Miculescu, ambasador UNESCO, preşedinte al Conferinţei Generale UNESCO, academicienii Daniel Dăianu şi Mircea Dumitru, vicepreşedinte al Academiei Române, precum şi dr. Richard Kurin, ambasador general al Smithsonian Institution, Mircea Geoană, Secretar general NATO, care a pledat pentru lărgirea colaborării româno-americane şi Alfred Moses, fost ambasador al SUA în România, ultimii trei în cadrul unor intervenţii online.

La manifestare au fost prezenţi miniştrii Educaţiei, Ligia Deca, Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, şi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care au evidenţiat calitatea proiectelor şi programelor desfăşurate în colaborare cu mediul academic şi de afaceri american.

Evenimentul a fost organizat de Academia Română şi Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Smithsonian Institution din SUA, având ca partener ştiinţific Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti. Aceasta a vizat dezvoltarea prezenţei culturii şi ştiinţei româneşti în Statele Unite ale Americii, pe baza coordonatelor iniţiate în urmă cu 25 de ani de academicianul Augustin Buzura şi Fundaţia Culturală Română şi de profesorul Eliot Sorel, de la Universitatea George Washington, în cadrul Proiectului România la "Smithsonian Folklife Festival". Acesta a fost precedat de un concert, care a avut loc luni seara, la Ateneul Român. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 10-05-2025 13:06

Patriarhul Daniel l-a primit în vizită de rămas bun pe Ambasadorul Republicii Iranului la București

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, l-a primit vineri, 9 mai, în vizită de rămas bun, la Reședința Patriarhală, pe ambasadorul Republicii Iranului la București, Sadat Meidani, informează Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Potrivit sursei citate, la începutul întrevederii, Patriarhul Rom

Cultura - Media 10-05-2025 06:00

Muzeul Satului organizează, de sâmbătă până pe 18 mai, evenimente dedicate împlinirii a 89 de ani

O serie de evenimente menite să marcheze împlinirea a 89 de ani de la înființarea Muzeului Național al Satului 'Dimitrie Gusti' vor fi organizate, de sâmbătă până pe 18 mai, în cadrul instituției muzeale. Potrivit unui comunicat al Muzeului Satului transmis AGERPRES, ceremonia oficială de deschidere a Zile

Cultura - Media 10-05-2025 05:43

'Străzi deschise', pe Calea Victoriei: Mașini retro, magie și concert Irina Sârbu

Calea Victoriei devine pietonală sâmbătă și duminică, în contextul evenimentului 'Străzi deschise', care propune vizitatorilor spectacole de magie și animație, ateliere de origami, mașini de colecție și un concert Irina Sârbu. Sâmbătă, de la ora 14:00, publicul este invitat la expoziția 'Fabricat în România',

Cultura - Media 09-05-2025 19:06

Radu Petrovici, managerul Teatrului Național de Operetă: Pentru anul viitor - un musical bazat pe albumul 'Cantafabule'

Managerul general al Teatrului Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian', Radu Petrovici, a anunțat vineri premierele pentru stagiunea 2025 - 2026 și proiectul pe care-l va realiza cu Josef Kappl, opera rock după dublul album 'Cantafabule' al formației Phoenix. 'Vreau să încep în stagiunea 2025 - 2026 cu anunțurile cele mai im

Cultura - Media 09-05-2025 16:05

CNA: 43 de eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram

Consiliul Național al Audiovizualului a decis să transmită, în perioada 28 aprilie - 9 mai, 43 de ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram. ''Consiliul Național al Audiovizualului - CNA, având calitatea de unică autoritate de reglementare a conținutului audiovizual, inc

Cultura - Media 09-05-2025 15:11

VIDEO Iași: Arhitectul Palatului Culturii, readus la viață cu ajutorul tehnologiei și IA, întâmpină vizitatorii și răspunde la întrebări

Arhitectul Palatului Culturii din Iași, Ioan D. Berindey, a fost readus la viață prin intermediul holografiei și inteligenței artificiale și întâmpină, începând de vineri, vizitatorii edificiului cultural, răspunde la întrebări și chiar poate recita poezii dacă este solicitat. Vizitatorii Palatului Culturii au ocazia unică î

Cultura - Media 09-05-2025 14:25

'Iona' de Marin Sorescu, cu Kuranosuke Sasaki, în regia lui Silviu Purcărete, la Teatrul Odeon, pe 30 și 31 mai

Spectacolul 'Iona' de Marin Sorescu, cu traducere literară din limba română în limba japoneză semnată de Mayo Nishiike și Florin Grancea, în regia lui Silviu Purcărete, va fi prezentat pe 30 și 31 mai, la Sala Majestic a Teatrului Odeon. Potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, spectacolul este o coproducție Teatrul Naționa

Cultura - Media 09-05-2025 12:32

Bihor: Expozița 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', din 16 mai la Oradea

Aproape o sută de bibelouri și obiecte din sticlă folosite pentru 'înfrumusețarea' interioară a caselor în perioada comunistă vor face obiectul expoziției temporare 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', ce va fi vernisată pe 16 mai în Muzeul Orașului Oradea. Cei doi curatori -

Cultura - Media 09-05-2025 12:03

Călin Pop a lansat single-ul 'Locul retras'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'Locul retras'. ''Locul retras' este un cântec care are povestea mea, a celor din jurul meu, a celor ca și mine. Cei care suntem învățați cu valoarea, frumosul și firescul, demnitatea, onestitatea și onoarea. Cei ce-

Cultura - Media 09-05-2025 08:33

'Pop Simfonic' - vineri, la Arenele Romane din Capitală

Paula Seling, Misha Miller, Holy Molly și Pasha Parfeni concertează în cadrul show-ului 'Pop Simfonic', vineri, de la ora 20:00, la Arenele Romane din București. Pe scena bucureșteană vor mai urca Mihail, Cătălin Josan și Ana Cernicova alături de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei și 50 de muzicieni de peste Prut și Rom&ac

Culte 08-05-2025 22:07

Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.

Cultura - Media 08-05-2025 21:49

VIDEO Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde' a deschis Festivalul Filmului European

Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde', regia Mark Cousins, peliculă câștigătoare a celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary, a deschis, joi seară, la Cinema Luceafărul, cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. 'Avem o ediție record cu multe î

Culte 08-05-2025 19:09

PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință

Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R

Culte 08-05-2025 16:47

BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare

Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir

Cultura - Media 08-05-2025 16:00

VIDEO Harghita: Studenți și profesori de la universități de artă din țară și străinătate, la Festivalul Unscene de la Miercurea-Ciuc

Studenți și profesori de la universități de artă din România, dar și din Ungaria și Serbia, participă în perioada 9-15 mai la a cincea ediție a Festivalului Unscene din Miercurea-Ciuc, organizat de Teatrul Municipal 'Csíki Játékszín', în cadrul căruia vor fi prezentate zeci de spectacole, completate cu concerte și