Alexandru Tomescu, pentru a cincea oară în Turneul Stradivarius la Ghimeş-Făget: E un loc pe care-l iubesc, mă simt ca acasă

Violonistul Alexandru Tomescu, cu celebra vioară Stradivarius Elder-Voicu, a concertat vineri seara, pentru a cincea oară consecutiv, la Ghimeş-Făget, în cadrul Turneului Stradivarius, el mărturisind că iubeşte acest loc şi revine întotdeauna cu plăcere.
Iubitori ai muzicii din întreaga ţară au venit la Biserica Romano-Catolică din pitorescul sat de pe Valea Trotuşului, acolo unde Alexandru Tomescu a interpretat magistral lucrări de J. S. Bach, care iniţial au fost compuse pentru violoncel.
"Aici, la Ghimeş, e un loc pe care îl iubesc, am foarte mulţi prieteni aici, mă simt ca acasă. Şi, în această catedrală, muzica lui Bach a fost la ea acasă. Am simţit rezonanţa specială a locului încă de la primul concert şi e pentru prima dată când vin aici vioară solo. Un astfel de program este o mare provocare. În ce sat poţi să mergi să cânţi aşa, două ore şi aproape şi jumătate de Bach vioară solo şi lumea să asculte neclintit până la sfârşit? Impresionant!", a declarat Alexandru Tomescu, pentru AGERPRES.
Acesta a mărturisit că, pentru el, Bach este un compozitor care se află "undeva, deasupra", fiind dincolo de preferinţele de moment.
"George Enescu spunea că, pentru el, muzica lui Bach este pâinea lui cea de toate zilele. La fel simt şi eu. Am revenit la muzica lui Bach cu un repertoriu nou, în premieră în România, nu am cunoştinţă să se mai fi cântat această integrală la vioară. Şi mă bucur foarte mult pentru că, deodată, am descoperit şase piese nemaipomenite, nou-nouţe, de care mă pot bucura foarte mulţi ani de acum înainte", a spus celebrul muzician.
Referindu-se la numele din acest an al Turneului Stradivarius, "Metamorfoze", Alexandru Tomescu a explicat că are legătură atât cu transformarea sunetului violoncelului în cel al viorii, cât şi cu schimbarea pe care muzica o aduce în sufletului fiecăruia dintre noi.
"Am ales această denumire de 'Metamorfoze', evident, pornind de la transformarea sunetului violoncelului în cel al viorii, dar având, de fapt, în minte, metamorfoza pe care muzica o produce în fiecare dintre noi, atunci când îi lăsăm timpul să lucreze cu noi. În ziua de astăzi, când avem din ce în ce mai puţină răbdare, deja trei minute este o eternitate pe Internet, muzica aceasta a lui Bach vine să ne arate că sunt lucruri care trebuie lăsate să se dezvolte în ritmul lor. Şi cred că nici o secundă nu a fost în plus în seara aceasta şi cred că am devenit cu toţii mai buni. Aşa cum spunea Beethoven, muzica îi face pe oameni mai buni", a punctat Alexandru Tomescu.
Organizarea concertului de la Ghimeş-Făget a fost posibilă datorită implicării unui tânăr din localitate, Damian Pal, iniţiatorul conceptului "Oamenii inspiră" şi organizator a numeroase evenimente culturale în regiune.
Acesta a declarat, pentru AGERPRES, că pe Alexandru Tomescu îl determină să revină din 2020 la Ghimeş-Făget dragostea lui pentru oameni, pentru natură, pentru muzică.
"După ani buni petrecuţi alături de Alexandru, am învăţat că Alexandru vrea să ducă muzica în locuri nebănuite, în locuri mai puţin aşteptate, nu atât de convenţionale. Şi îi reuşeşte foarte bine. La Ghimeş a găsit nişte oameni şi un public absolut fascinat de muzica pe care el o interpretează şi de felul lui de a fi şi de felul lui de a comunica nu doar prin muzică, ci şi verbal cu oamenii. Şi căldura lui cred că i-a adus foarte aproape pe oameni. (...) Cred că Alexandru a ajuns să fie foarte îndrăgit în regiune şi suntem foarte încântaţi şi recunoscători că oameni din toată ţara ne calcă pragul şi vin la Ghimeş. Şi, uşor-uşor, s-a format un turism cultural în zonă şi nu întâmplător, ci şi datorită artiştilor precum Alexandru. Noi avem mai multe proiecte împreună cu Alexandru Tomescu şi reciproc ne încurajăm şi ne-a ajutat foarte mult şi el. Iar pe mine personal m-a ajutat foarte mult să descopăr mai mult muzica şi să descopăr că muzica apasă nişte butoane în sufletul nostru, ca pe un panou de comandă. Şi, de multe ori, nici nu ştim unde să punem acele senzaţii sau trăiri, doar le trăim, pur şi simplu, închidem ochii şi le trăim şi asta e tot", a declarat Damian Pal.
Turneul Stradivarius din acest an a fost lansat dintr-un loc inedit, din tabără de bază de la poalele muntelui Everest, acolo unde violonistul şi-a dorit mult să ajungă şi unde a fost nevoit să îşi ducă şi vioara.
El a precizat că a studiat pe toată perioada călătoriei, pentru că un violonist care face performanţă trebuie să se menţină în formă şi nu îşi poate permite pauze foarte lungi.
"Pentru mine, ca violonist, nu era chiar foarte la îndemână să plec într-o astfel de călătorie şi până la urmă am hotărât să iau vioara cu mine. Altfel nu se putea. (...) Am luat-o ca să cânt, ca să mă menţin în formă, pentru că atunci când vrei să faci performanţă, nu îţi poţi permite să faci astfel de pauze uriaşe, de săptămâni întregi. Şi da, am studiat, am studiat în cabanele în care înnoptam, cabane care niciuna nu era încălzită, dar m-am încălzit cântând la vioară. Nu a fost uşor, dar eu zic că a meritat", a dezvăluit Alexandru Tomescu.
La 5346 metri, de acolo de unde pleacă marile expediţii către "acoperişul lumii", Alexandru Tomescu a susţinut un scurt concert, unde a interpretat "Balada" lui Ciprian Porumbescu şi o lucrare semnată de J.S Bach şi a mărturisit că în timp ce cânta s-a făcut linişte şi toţi cei care veniseră să îşi facă un selfie în tabăra de bază Everest şi-au luat un răgaz şi au trăit emoţia momentului, lucru care l-a bucurat foarte mult.
Turneul Internaţional Stradivarius 2024 include 18 concerte susţinute în catedrale Romano-Catolice, Greco-Catolice, Lutherane şi Reformate sau în spaţii inedite, cum ar fi Cabana Caraiman din Bucegi.
Concertul de la Ghimeş-Făget al fost al treilea din cadrul acestui turneu, care se va încheia în data de 16 iulie. AGERPRES/(A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: George Onea, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Patriarhul Daniel l-a primit în vizită de rămas bun pe Ambasadorul Republicii Iranului la București
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, l-a primit vineri, 9 mai, în vizită de rămas bun, la Reședința Patriarhală, pe ambasadorul Republicii Iranului la București, Sadat Meidani, informează Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Potrivit sursei citate, la începutul întrevederii, Patriarhul Rom
Muzeul Satului organizează, de sâmbătă până pe 18 mai, evenimente dedicate împlinirii a 89 de ani
O serie de evenimente menite să marcheze împlinirea a 89 de ani de la înființarea Muzeului Național al Satului 'Dimitrie Gusti' vor fi organizate, de sâmbătă până pe 18 mai, în cadrul instituției muzeale. Potrivit unui comunicat al Muzeului Satului transmis AGERPRES, ceremonia oficială de deschidere a Zile
'Străzi deschise', pe Calea Victoriei: Mașini retro, magie și concert Irina Sârbu
Calea Victoriei devine pietonală sâmbătă și duminică, în contextul evenimentului 'Străzi deschise', care propune vizitatorilor spectacole de magie și animație, ateliere de origami, mașini de colecție și un concert Irina Sârbu. Sâmbătă, de la ora 14:00, publicul este invitat la expoziția 'Fabricat în România',
Radu Petrovici, managerul Teatrului Național de Operetă: Pentru anul viitor - un musical bazat pe albumul 'Cantafabule'
Managerul general al Teatrului Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian', Radu Petrovici, a anunțat vineri premierele pentru stagiunea 2025 - 2026 și proiectul pe care-l va realiza cu Josef Kappl, opera rock după dublul album 'Cantafabule' al formației Phoenix. 'Vreau să încep în stagiunea 2025 - 2026 cu anunțurile cele mai im
CNA: 43 de eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram
Consiliul Național al Audiovizualului a decis să transmită, în perioada 28 aprilie - 9 mai, 43 de ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram. ''Consiliul Național al Audiovizualului - CNA, având calitatea de unică autoritate de reglementare a conținutului audiovizual, inc
VIDEO Iași: Arhitectul Palatului Culturii, readus la viață cu ajutorul tehnologiei și IA, întâmpină vizitatorii și răspunde la întrebări
Arhitectul Palatului Culturii din Iași, Ioan D. Berindey, a fost readus la viață prin intermediul holografiei și inteligenței artificiale și întâmpină, începând de vineri, vizitatorii edificiului cultural, răspunde la întrebări și chiar poate recita poezii dacă este solicitat. Vizitatorii Palatului Culturii au ocazia unică î
'Iona' de Marin Sorescu, cu Kuranosuke Sasaki, în regia lui Silviu Purcărete, la Teatrul Odeon, pe 30 și 31 mai
Spectacolul 'Iona' de Marin Sorescu, cu traducere literară din limba română în limba japoneză semnată de Mayo Nishiike și Florin Grancea, în regia lui Silviu Purcărete, va fi prezentat pe 30 și 31 mai, la Sala Majestic a Teatrului Odeon. Potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, spectacolul este o coproducție Teatrul Naționa
Bihor: Expozița 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', din 16 mai la Oradea
Aproape o sută de bibelouri și obiecte din sticlă folosite pentru 'înfrumusețarea' interioară a caselor în perioada comunistă vor face obiectul expoziției temporare 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', ce va fi vernisată pe 16 mai în Muzeul Orașului Oradea. Cei doi curatori -
Călin Pop a lansat single-ul 'Locul retras'
Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'Locul retras'. ''Locul retras' este un cântec care are povestea mea, a celor din jurul meu, a celor ca și mine. Cei care suntem învățați cu valoarea, frumosul și firescul, demnitatea, onestitatea și onoarea. Cei ce-
'Pop Simfonic' - vineri, la Arenele Romane din Capitală
Paula Seling, Misha Miller, Holy Molly și Pasha Parfeni concertează în cadrul show-ului 'Pop Simfonic', vineri, de la ora 20:00, la Arenele Romane din București. Pe scena bucureșteană vor mai urca Mihail, Cătălin Josan și Ana Cernicova alături de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei și 50 de muzicieni de peste Prut și Rom&ac
Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.
VIDEO Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde' a deschis Festivalul Filmului European
Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde', regia Mark Cousins, peliculă câștigătoare a celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary, a deschis, joi seară, la Cinema Luceafărul, cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. 'Avem o ediție record cu multe î
PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință
Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R
BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare
Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir
VIDEO Harghita: Studenți și profesori de la universități de artă din țară și străinătate, la Festivalul Unscene de la Miercurea-Ciuc
Studenți și profesori de la universități de artă din România, dar și din Ungaria și Serbia, participă în perioada 9-15 mai la a cincea ediție a Festivalului Unscene din Miercurea-Ciuc, organizat de Teatrul Municipal 'Csíki Játékszín', în cadrul căruia vor fi prezentate zeci de spectacole, completate cu concerte și