REPORTAJ/Mureş: Hotărârea Dietei de la Cluj din 1622, de înfiinţare a colegiilor reformate, expusă în original la Târgu Mureş

Hotărârea Dietei de la Cluj din anul 1622, considerată actul de înfiinţare a colegiilor reformate din Transilvania, este prezentată în original în expoziţia temporară "Oratio, Studio et Collectio. 400 de ani de existenţă a colegiilor reformate din Transilvania", care poate fi vizitată la Secţia de Istorie a Muzeului Judeţean Mureş, în Cetatea Târgu Mureş.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
Curatorii expoziţiei, Mária Márta Kovács, cercetător la Secţia de Istorie a Muzeului Judeţean Mureş, Iringó Tamás, muzeograf la Muzeul Reformat din Ardeal Cluj Napoca şi Hunor Szasz, istoric şi muzeograf la Muzeul Haáz Rezső din Budapesta, susţin că primii paşi spre înfiinţarea învăţământului superior au fost făcuţi de către principele Gabriel Bethlen, care a propus Dietei de la Cluj din 1622 înfiinţarea unui colegiu, iar astfel primul colegiu reformat în Transilvania a luat fiinţă la Alba Iulia.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
Din expoziţie aflăm astfel că modelul primului colegiu reformat din Transilvania a fost colegiul iezuit din 1581, de pe vremea lui Ştefan Báthory, de la Cluj, însă dezideratului înfiinţării unei şcoli sau academii superioare s-a materializat în 1622, după modelul Academiei din Heidelberg.
Decizia înfiinţării primului colegiu a fost validată de Parlamentul sau Dieta transilvăneană din 14 mai 1622 de la Cluj, iar din documentul expus la Târgu Mureş se evidenţiază o abordare teologică şi misionar-politică a colegiului nou înfiinţat la Alba Iulia, sub denumirea de Colegiu Academic. Acest colegiu era gândit pentru a sluji atât la răspândirea credinţei protestante în Transilvania, cât şi la întărirea identităţii cultural-politice a principatului, care se afla atunci între două mari puteri europene, Imperiul Habsburgic şi Imperiul Otoman.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
Acest colegiu a dus la dezvoltare economică de tip negustoresc şi, în plus, pe fondul războiului de 30 de ani din Europa de Vest, când marile universităţi erau în paragină, la Colegiul Academic au fost atraşi profesori de renume, care primeau salarii similare cu ale miniştrilor, acest fapt ducând la o educaţie extraordinară a studenţilor.
Între marii profesori care au predat se remarcă Bisterfeld, Piscator, Opitz, Alstedt, Durham, Isak Basire, cei care au contribuit la elaborarea unei Schema Educationis, prima de acest gen din istoria Transilvaniei.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
Principele Gabriel Bethlen a procurat proiectele clădirilor universitare din Herborn şi Heidelberg şi a iniţiat construirea unei clădiri noi în Alba Iulia, începând cu 1626, clădire care există şi astăzi în cadrul Unităţii de Geniu din Cetatea din Alba. Din documente aflăm că expediţia turco-tătară din 1658 a produs pagube majore Colegiului din Alba Iulia, fiind incendiat, ocazie cu care a ars şi biblioteca.
Acesta a fost motivul pentru care, în 1662, Mihail Apafi a mutat Colegiul de la Alba Iulia la Aiud, pe proprietăţile sale. Între exponate regăsim şi documentul principelui Mihail Apafi I, din 1662, prin care a hotărât mutarea colegiul reformat, considerând că "nu există un loc mai potrivit pentru a preda la Schola decât Aiud".
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
Clădirile fostului colegiu din Alba Iulia au fost renovate ulterior, iar în perioada 1672-1716, au fost gazda Colegiului din Sárospatak din Ungaria, care s-a refugiat aici, fapt ce a creat o concurenţă acerbă între cele două instituţii de educaţie.
"Cel mai înalt nivel al educaţiei reformate din Transilvania a fost reprezentat de colegiile întemeiate succesiv în cursul secolelor XVII-XIX. Expoziţia îşi propune să sintetizeze patru secole de schimbări şi procese derulate în istoria colegiilor, cu un accent special pe cultura transilvăneană de colecţionare", susţin curatorii expoziţiei.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
Alături de "certificatul de naştere" al colegiilor reformate din Transilvania şi alte documente originale, în expoziţia temporară de la Târgu Mureş, organizată de Muzeul Judeţean Mureş - Secţia de Istorie, Muzeul Haáz Rezső din Budapesta şi Muzeul Reformat din Ardeal, găsim o serie de obiecte extrem de valoroase din colecţiile colegiilor reformate din Alba Iulia, Aiud, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Odorheiu Secuiesc şi Orăştie, colecţionate până la mijlocul secolului al XIX-lea.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
Aici regăsim un uranograf din secolul al XVIII-lea, o piesă cu scop didactic, care era folosit în laboratorul de geografie al colegiului ca material didactic auxiliar, dar putem admira şi potirul donat colegiului în anul 1762 de Barcsai Ágnes, o capodoperă de argintărie, realizat de meşterul Michael Mayr din Augsburg.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
De asemenea, printre exponate se află şi portretul restaurat al lui Szentkereszti Zsigmond, general al cavaleriei şi cel mai important susţinător al colegiului reformat din Târgu Mureş, decorat pentru meritele sale cu Ordinul Militar Maria Teresa sau pictura lui Miklós Barabás, din anul 1865, care îl reprezintă pe József Kis Backamadarasi, cel mai mare binefăcător şi donator al Colegiului Reformat din Odorheiu Secuiesc, care şi-a donat întreaga avere şcolii.
Tot aici aflăm că şcoala elementară din Târgu Mureş a avut rectori renumiţi de nivel european în secolul al XVI-lea, cum ar fi Péter Laskai Csókás, unul dintre redactorii dicţionarului Calepinus, al cărui volum de prelegeri din 1581 este prezentat în expoziţie.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
Între elevii care au frecventat Colegiul Reformat din Târgu Mureş, Mihály Venter este menţionat ca fiind unul dintre cei care au contribuit la îmbogăţirea colecţiilor şcolii, în 1758, când a comandat o ladă pentru păstrarea documentelor financiare ale colegiului, iar cărţile sale proprii au fost cumpărate de biblioteca şcolii.
În colecţia Colegiului Reformat din Târgu Mureş mai găsim şi cel mai modern echipament al vremii, un stereoscop fabricat în anul 1895 la filiala austriacă a firmei H. C. White Co din North Bennington, cu care era dotat cabinetul de fizică, dar şi ierbarul contelui Domokos Teleki, colecţionat între anii 1784 şi 1788.
O altă piesă remarcabilă din colecţia Colegiului Reformat din Odorheiu Secuiesc, de această dată, este stema funerară din argint a patronului principal, István Daniel de Vargyas (1684-1774), opera argintarului clujean János Szakáll.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
"Colegiile reformate au devenit centre nu doar ale educaţiei, ci şi ale vieţii ştiinţifice. Gama largă de obiecte care deserveau activităţilor desfăşurate în cadrul şcolilor fac ca aceste colecţii din secolul al XIX-lea să fie cele mai variate fonduri muzeale din Transilvania. Deşi pot fi considerate primele colecţii publice, fondul lor a fost dispersat după naţionalizarea din anul 1948. Ele au reprezentat pe de o parte baza muzeelor şi bibliotecilor regionale nou înfiinţate, în timp ce unele obiecte continuă să îmbogăţească colecţiile scoase din uz ale diferitelor şcoli succesoare, iar altele rămân neidentificate. Mijlocul secolului al XIX-lea marchează un punct de turnură în colecţionismul transilvănean. Această sarcină fusese îndeplinită exclusiv de şcoli, dar muzeele înfiinţate după căderea regimului comunist au preluat obligaţia de a colecta şi conserva obiecte cu valoare istorică. De atunci, colecţiile şcolare s-au concentrat exclusiv pe achiziţia de materiale didactice auxiliare. Acesta este motivul pentru care am stabilit mijlocul secolului al XIX-lea ca fiind limita cronologică superioară a expoziţiei", a arătat Muzeul Judeţean Mureş.
Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES
Expoziţia temporară "Oratio, Studio et Collectio. 400 de ani de existenţă a colegiilor reformate din Transilvania" poate fi vizitată până în data de 31 august, în clădirea muzeului din Cetatea Târgu Mureş. AGERPRES/(A, AS - autor: Dorina Matiş, editor: George Onea, editori online: Andreea Lãzãroiu, Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Patriarhul Daniel l-a primit în vizită de rămas bun pe Ambasadorul Republicii Iranului la București
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, l-a primit vineri, 9 mai, în vizită de rămas bun, la Reședința Patriarhală, pe ambasadorul Republicii Iranului la București, Sadat Meidani, informează Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Potrivit sursei citate, la începutul întrevederii, Patriarhul Rom
Muzeul Satului organizează, de sâmbătă până pe 18 mai, evenimente dedicate împlinirii a 89 de ani
O serie de evenimente menite să marcheze împlinirea a 89 de ani de la înființarea Muzeului Național al Satului 'Dimitrie Gusti' vor fi organizate, de sâmbătă până pe 18 mai, în cadrul instituției muzeale. Potrivit unui comunicat al Muzeului Satului transmis AGERPRES, ceremonia oficială de deschidere a Zile
'Străzi deschise', pe Calea Victoriei: Mașini retro, magie și concert Irina Sârbu
Calea Victoriei devine pietonală sâmbătă și duminică, în contextul evenimentului 'Străzi deschise', care propune vizitatorilor spectacole de magie și animație, ateliere de origami, mașini de colecție și un concert Irina Sârbu. Sâmbătă, de la ora 14:00, publicul este invitat la expoziția 'Fabricat în România',
Radu Petrovici, managerul Teatrului Național de Operetă: Pentru anul viitor - un musical bazat pe albumul 'Cantafabule'
Managerul general al Teatrului Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian', Radu Petrovici, a anunțat vineri premierele pentru stagiunea 2025 - 2026 și proiectul pe care-l va realiza cu Josef Kappl, opera rock după dublul album 'Cantafabule' al formației Phoenix. 'Vreau să încep în stagiunea 2025 - 2026 cu anunțurile cele mai im
CNA: 43 de eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram
Consiliul Național al Audiovizualului a decis să transmită, în perioada 28 aprilie - 9 mai, 43 de ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram. ''Consiliul Național al Audiovizualului - CNA, având calitatea de unică autoritate de reglementare a conținutului audiovizual, inc
VIDEO Iași: Arhitectul Palatului Culturii, readus la viață cu ajutorul tehnologiei și IA, întâmpină vizitatorii și răspunde la întrebări
Arhitectul Palatului Culturii din Iași, Ioan D. Berindey, a fost readus la viață prin intermediul holografiei și inteligenței artificiale și întâmpină, începând de vineri, vizitatorii edificiului cultural, răspunde la întrebări și chiar poate recita poezii dacă este solicitat. Vizitatorii Palatului Culturii au ocazia unică î
'Iona' de Marin Sorescu, cu Kuranosuke Sasaki, în regia lui Silviu Purcărete, la Teatrul Odeon, pe 30 și 31 mai
Spectacolul 'Iona' de Marin Sorescu, cu traducere literară din limba română în limba japoneză semnată de Mayo Nishiike și Florin Grancea, în regia lui Silviu Purcărete, va fi prezentat pe 30 și 31 mai, la Sala Majestic a Teatrului Odeon. Potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, spectacolul este o coproducție Teatrul Naționa
Bihor: Expozița 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', din 16 mai la Oradea
Aproape o sută de bibelouri și obiecte din sticlă folosite pentru 'înfrumusețarea' interioară a caselor în perioada comunistă vor face obiectul expoziției temporare 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', ce va fi vernisată pe 16 mai în Muzeul Orașului Oradea. Cei doi curatori -
Călin Pop a lansat single-ul 'Locul retras'
Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'Locul retras'. ''Locul retras' este un cântec care are povestea mea, a celor din jurul meu, a celor ca și mine. Cei care suntem învățați cu valoarea, frumosul și firescul, demnitatea, onestitatea și onoarea. Cei ce-
'Pop Simfonic' - vineri, la Arenele Romane din Capitală
Paula Seling, Misha Miller, Holy Molly și Pasha Parfeni concertează în cadrul show-ului 'Pop Simfonic', vineri, de la ora 20:00, la Arenele Romane din București. Pe scena bucureșteană vor mai urca Mihail, Cătălin Josan și Ana Cernicova alături de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei și 50 de muzicieni de peste Prut și Rom&ac
Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.
VIDEO Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde' a deschis Festivalul Filmului European
Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde', regia Mark Cousins, peliculă câștigătoare a celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary, a deschis, joi seară, la Cinema Luceafărul, cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. 'Avem o ediție record cu multe î
PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință
Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R
BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare
Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir
VIDEO Harghita: Studenți și profesori de la universități de artă din țară și străinătate, la Festivalul Unscene de la Miercurea-Ciuc
Studenți și profesori de la universități de artă din România, dar și din Ungaria și Serbia, participă în perioada 9-15 mai la a cincea ediție a Festivalului Unscene din Miercurea-Ciuc, organizat de Teatrul Municipal 'Csíki Játékszín', în cadrul căruia vor fi prezentate zeci de spectacole, completate cu concerte și