Bihor: Soprana Angela Gheorghiu - în spectacol extraordinar la Oradea, pe 14 iunie, după 7 ani fără concerte în România

Soprana Angela Gheorghiu va susţine, după şapte ani, un concert extraordinar în România, la Oradea, pe 14 iunie, în prima zi a Festivalului Sounds of Oradea (14 - 16 iunie), sub bagheta dirijorului David Gimenez Carreras, ea afirmând miercuri, într-o conferinţă de presă, că este absolut natural ca artiştii români să promoveze muzica ţării de unde au primit "educaţie, viaţă, iubire, tradiţie".
"Suntem extrem de mândri să prezentăm oaspeţii din acest an. Ne facem griji pentru următoarele ediţii ale festivalului, deoarece după invitaţii de acum, va fi o provocare să menţinem la acelaşi nivel calitatea actului artistic. Noi credem că doar calitatea este cheia legăturii cu publicul. Este într-adevăr un vis devenit realitate cu Angela aici. Ea este una dintre cele mai importante soprane din istoria operei", a spus dirijorul David Gimenez Carreras, în conferinţa de presă.
Programul de arii şi duete celebre din opere va fi susţinut, în aer liber, în Piaţa Unirii, împreună cu tenorul Teodor Ilincăi, orchestra Filarmonicii de stat orădene, sub bagheta dirijorului David Gimenez Carreras, care este şi directorul acestui festival, ajuns la ediţia a treia.
"Mai întâi trebuie să amintesc un lucru foarte important. Eu şi maestrul David Carreras ne cunoaştem de-o viaţă. De foarte mulţi ani am avut concerte împreună, cu diferite ocazii din cele mai grozave, în vremuri splendide în lume. A fost foarte surprinzător să primesc o invitaţie în ţara mea, invitaţie pe care o primesc foarte rar şi de şapte ani eu nu am mai concertat în România. Iată-mă-s! (...) Mi-aş pune în ramă, dacă aş avea, un prim contract cu o instituţie artistică din România. Înţelegeţi la ce mă refer. Încă nu am aşa ceva. Eu cânt de la vârsta de 18 ani, faceţi voi socoteli, dar niciodată eu nu am semnat un contract cu o instituţie artistică din România. O mai aştept. Dar aici suntem veniţi cu toată inima, motivaţia este pozitivă, rămân în starea asta şi mă bucur sincer că suntem la Oradea", a declarat soprana Angela Gheorghiu.
Despre tenorul Teodor Ilincăi, dirijorul David Gimenez Carreras a menţionat că deşi nu a atins încă un nivel de popularitate atât de mare precum cel al sopranei Angela Gheorghiu, este "un tenor fantastic, un partener foarte bun de concert, un cântăreţ excelent".
Potrivit acestuia, repertoriul a fost astfel realizat încât să atingă, cu emoţie, un public cât mai larg şi va cuprinde, desigur, şi lucrări compuse de autori români.
Şi soprana Angela Gheorghiu a declarat că este fericită să cânte împreună cu tenorul Teodor Ilincăi, cu care a mai colaborat.
"Cea mai mare onoare este să cânt cu cea mai cunoscută soprană a zilelor noastre. Angela ne mai cântă şi ne încântă, dar este deja în istoria operei. Şi este altă onoare să fiu dirijat de un dirijor care a dirijat cele mai mare voci din lumea asta, dintre care să amintesc doar pe Jose Carreras, un idol pentru mine", a spus Teodor Ilincăi.
Tenorul a dori să precizeze că nici nu visează la reputaţia artistei Angela Gheorghiu, pentru că "nu se poate aşa ceva". "Pot să spun că mă simt mândru că sunt român, în general. Dar cel mai mult mă simt mândru să fiu român când cânt cu Angela. Pentru că ea a dus numele României peste tot", a afirmat tenorul.
"Eu nu fac ceva original. Trebuie să ştiţi. La toţi colegii mei, artiştii lirici, indiferent de naţionalitate, există un fenomen foarte interesant. În momentul când tu îţi cânţi muzica poporului tău, ai un alt parfum, parcă te transformi, se întâmplă ceva. Şi publicul străin reacţionează uimitor. Şi colegii mei străini fac exact acelaşi lucru pe care îl fac şi eu. Este absolut natural ca noi, artiştii, să promovăm muzica ţării de unde am primit educaţie, viaţă, iubire, tradiţie. Şi mai ales susţinere. Familia, profesorii, toţi oamenii din jur, până am ajuns la Bucureşti, au fost altfel cu mine. Pentru că eram un copil deosebit, toţi voiau să mă ajute. Sunt recunoscătoare", a adăugat soprana.
Tenorul a intervenit afirmând că ar fi şi mai recunoscători dacă ar primi această recunoaştere din partea instituţiilor din România care, de prea multe ori,"ignoră artiştii uriaşi pe care îi are România şi care fac nişte cariere extraordinare în lume".
Amintirile au zburat, prin întrebările ziariştilor, către decoraţia regală "Nihil Sine Deo", primită din partea Majestăţii Sale Regele Mihai I pentru promovarea valorilor româneşti peste hotare, pe care Angela Gheorghiu o consideră "o mare onoare".
"Spre norocul meu, am avut ocazia să-l cunosc pe majestatea sa, Regele Mihai. Ca să spun drept, noi am fost şi vecini pentru 18 ani, în Elveţia. Ne-am întâlnit în diferite ocazii, dar faptul că s-a gândit să mă invite în România şi să-mi ofere acest titlu onorific şi mai ales din mâinile sale... Prezenţa sa în România, oriunde s-ar fi dus, ne făcea să ne simţim de o extraordinar de mare clasă. Şi ce m-a impresionat întotdeauna a fost modul de a se comporta, atât de firesc şi atât de normal. Eu având ocazia, în aceleaşi condiţii, să cunosc pe toţi regii, preşedinţi din toată lumea. Şi am fost în casele lor. Am fost întotdeauna impresionată de naturaleţea, umilinţa aş putea să spun, cu care familia regală îşi primea oamenii care le veneau în casă şi mai ales când acordau câte o decoraţie, un ordin sau recunoştinţă. Pentru mine a fost o mare onoare. Am mai primit şi Steaua României, prin poştă, dar asta este un alt subiect." a povestit soprana Angela Gheorghiu.
Concertul sopranei Angela Gheorgiu va avea loc vineri, de la ora 20,30, în Piaţa Unirii.
Cea de-a treia ediţie a festivalului internaţional Sounds of Oradea va mai cuprinde sâmbătă şi duminică alte două spectacole de excepţie.
Concertul The Prague Cello Quartet - un ansamblu remarcabil format din patru muzicieni talentaţi, absolvenţi ai unor academii muzicale prestigioase, va fi susţinut sâmbătă, tot de la ora 20,30, la Filarmonica de Stat, şi va include interpretări unice ale unor piese clasice, dar şi coloane sonore, jazz, rock şi pop.
Opera Naţională din Sofia va închide cea de-a treia ediţie Sounds of Oradea Festival, cu un spectacol de balet plin de graţie şi emoţie, susţinut de balerini apreciaţi în toate colţurile lumii. Spectacolul are loc în 16 iuni, de la ora 20,30, în Piaţa Unirii.
Biletele şi abonamentele pentru spectacole sunt puse în vânzare online, pe platforma bilete.ro şi la casieria Filarmonicii de Stat Oradea.
Sounds of Oradea Festival (SO Festival) este un eveniment conceput şi organizat de către Visit Oradea (Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune) şi Primăria Municipiului Oradea. AGERPRES / (A - autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă, editor online: Simona Aruştei)
Foto: (c) EUGENIA PASCA / AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sibiu: Un angajat al Filarmonicii în greva foamei; conducerea instituției acuză că anterior a fost sechestrată de sindicaliști
Conflictul de câțiva ani între conducerea Filarmonicii de Stat din Sibiu și sindicat a luat amploare și, pentru prima dată, cei din conducere acuză sindicaliștii că i-ar fi sechestrat și că unul dintre aceștia l-ar fi împins pe manager, după care a intrat în greva foamei, potrivit unui comunicat de presă. Conducerea Filarmonicii
Proiect: Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi inclus în lista monumentelor istorice de importanță națională
Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi declarat monument istoric de importanță națională, având în vedere valoarea sa istorică, culturală, peisagistică și educațională, potrivit unei propuneri legislative care a fost depusă de un grup de parlamentari. Potrivit proiectului, Parcul Rozelor va fi inclus în lista monumentelor istorice, conform
UNITER: Cristina Deleanu - o prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire
Actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc, se arată într-un mesaj al Uniunii Teatrale din România publicat, joi, pe Facebook. 'O prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire, actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc.
Timiș: Expoziție dedicată mănăstirii medievale de la Igriș, prima construită de regalitatea maghiară în Europa de Est
Pasionații de istorie și arheologie pot descoperi, de joi, expoziția 'Mănăstirea cisterciană de la Igriș (1179-1500), din perspectiva cercetărilor arheologice', care va rămâne la Muzeul Național al Banatului (MNB) din Timișoara timp de patru luni. Mănăstirea de la Igriș a fost prima și cea mai mare construită de regii maghiari în Europa de
Noaptea Muzeelor/ Expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție ale unor celebrități - la Galeriile Artmark
Galeriile Artmark prezintă, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor, 'All Stars' - o expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție cu autografele marilor staruri, autohtone și internaționale, din sport, muzică ori cinema, precum Hagi, Pele, Verstappen, Schumacher, George Foreman, Cassius Clay, Ilie Năstase, dar și Alice Cooper ori Sylvester Stallone.
Sibiu: Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este în Muzeul ASTRA
Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este o locuință din lemn din județul Hunedoara, veche de 225 de ani, din Muzeul ASTRA, cel mai mare obiectiv de gen în aer liber din Europa, aflat în pădurea Dumbrava Sibiului, la marginea municipiului reședință de județ, a anunțat joi, pe Facebook, Consiliul Județean (CJ). 'S-a sc
A murit actrița Cristina Deleanu
Actrița Cristina Deleanu a murit la vârsta de 84 de ani, a anunțat, joi, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. 'Doamne! Sunt în stare de șoc! Cel mai vechi și fidel colaborator al meu de la TVR, actorul Eugen Cristea, prieten de suflet cum puțini am, tocmai a primit cea mai cruntă veste: minunata sa soție, Cristina Deleanu, nu mai este!&
Iași: Poetul Radu Vancu și profesorul Ioan Stanomir a prezentat caruselul 'Democrației Ideilor', la RCW
Pacea și democrația se construiesc dificil și se pierd foarte ușor, a afirmat poetul și eseistul Radu Vancu în timpul conferinței 'Democrația Ideilor', organizată la Sala Teatru la Cub din cadrul Teatrului Național 'Vasile Alecsandri' din Iași, în cadrul Romanian Creative Week (RCW), eveniment la care a fost invitat special și politologul
Natalia Intotero: Într-o societate în continuă schimbare, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță
Într-o societate în continuă schimbare, în fața crizelor succesive și a ideologiilor pentru care nu există valori universale, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță, afirmă ministrul interimar al Culturii, Natalia Intotero. Natalia Intotero a participat, miercuri, la Palatul Patriarhiei, la des
CNA: Somații publice - România TV, Canal 33 și decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal
Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, miercuri, cu somații publice, posturile România TV și Canal 33 și a emis o serie de decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal pentru materiale audiovizuale identificate pe Facebook, YouTube și Instagram. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AG
Mureș: Descoperiri arheologice valoroase și enigmatice ale detectoriștilor, expuse la Muzeul Județean
Muzeul Județean Mureș a anunțat, miercuri, că premergător evenimentului Noaptea Muzeelor vernisează expoziția 'Enigmele comorilor', care va cuprinde materiale arheologice valoroase și enigmatice descoperite cu detectoarele de metale de către cei numiți 'căutătorii de comori'. 'Secția de Arheologie are plăcerea de a anunța d
Iași: Romanian Creative Week - eveniment fanion al industriilor creative din România și UE
Cea de-a cincea ediție a Romanian Creative Week (RCW), evenimentul-fanion dedicat industriilor creative din România și cel mai amplu de acest tip din Uniunea Europeană, care se desfășoară începând de miercuri până pe 25 mai, transformă Iașiul într-un centru pentru artă, design, muzică, conferințe și instalații multidisciplinare, în
Gorj: Noaptea Muzeelor la Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' - expoziție de grafică și atelier de gravură
Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' din Târgu Jiu va marca, sâmbătă, între orele 20:00 și 00:00, Noaptea Muzeelor, la care va participa academicianul Mircia Dumitrescu. 'Începând cu ora 20:00, avem deosebita onoare de a vernisa expoziția de grafică ce cuprinde lucrări semnate Mircia Dumitrescu
Jurnalistul Bogdan Roșca, la Târgul Gaudeamus din Oradea: Când suntem în impas, să ne întoarcem la carte
Târgul de Carte Gaudeamus a fost deschis miercuri, din nou, la Oradea, în Piața Unirii, pentru cinci zile, de către managerul Radio România Cluj, Bogdan Roșca, și președintele de onoare al acestei ediții, profesorul universitar Ion Simuț, critic și istoric literar. 'N-am să vorbesc despre vremurile pe care le trăim, am vo
Prezidențiale2025/Episcopia Greco-Catolică Maramureș: Exercitarea dreptului la vot este o datorie morală
Votul este expresia democrației, iar exercitarea dreptului de vot reprezintă responsabilitatea față de viitorul țării, se arată, miercuri, într-un mesaj adresat credincioșilor pe pagina de socializare de către Episcopia Greco-Catolică Maramureș. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot și exercitarea l