logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Mureş: Obiecte de cult şi mobilier pentru uz gospodăresc din perioada 1871-1943, restaurate de 17 specialişti din ţară

Image

O serie de piese de muzeu rare, constând în mobilier de uz gospodăresc de pe Valea Târnavei, din perioada 1871-1943 şi 10 icoane pe sticlă, au fost supuse cercetării şi restaurării într-un workshop organizat la Târgu Mureş în această săptămână, la care au participat 17 specialişti din ţară.

"Lucrăm aici cu piese de mobilier pictat aparţinând secţiei de Etnografie şi Artă Populară a Muzeului Judeţean Mureş, cu care am colaborat în realizarea acestui workshop. Avem piese pentru uz gospodăresc, dar şi cu rol de afirmare a statutului social, cum ar fi bănci ţărăneşti cu spătar, cuiere-blidar, colţare, măsuţe, paturi de paradă, dar şi un set de icoane pe sticlă, aparţinând aceleiaşi secţii. Ca încadrare în timp, pe cele de mobilier le putem situa - în cazul celor datate - în intervalul anilor 1871-1943. Sunt piese de pe Valea Târnavei, din zona Ciucului, de provenienţă românească, maghiară şi secuiască. Pe lângă degradările produse de utilizarea lor cotidiană, trebuie să luăm în calcul şi problemele apărute datorită altor factori, cum sunt trecerea timpului, ambientul acestora, evenimente prin care piesele au trecut, dar şi unele intervenţii anterioare, mai mult sau mai puţin adecvate, unele dintre ele chiar rudimentare", a arătat şefa Laboratorului de Restaurare şi Conservare din cadrul Muzeului Judeţean Mureş, Raluca Dumitrescu, organizatoarea workshopului, într-o prezentare trimisă presei.

Potrivit restauratorului, icoanele pe sticlă selectate pentru a fi studiate şi restaurate fac parte din colecţia familiei Matei, care le-a donat muzeului şi au tema Macii Domnului cu Pruncul, a Sfintei Paraschiva, a sfinţilor Nicolae, Vasile, Gheorghe cu balaurul, tema punerii în mormânt a lui Iisus, tema euharistică a lui Iisus cu viţa-de-vie, dar şi tema Mesei Raiului.

"Ca provenienţă sau centre de iconari, menţionăm centrele de la Nicula, Făgăraş, Şcheii Braşovului, avem şi o icoană atribuită lui Ion Pop din Făgăraş, a cărui operă se încadrează în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. O încadrare generală în timp pentru aceste icoane este perioada celor două secole, XIX şi XX. Sunt piese foarte fragile, unele dintre ele au fost sparte, parte din aceste spărturi s-au pierdut, pelicula de culoare a suferit pierderi sau prezintă procese de degradare evolutive, de genul exfolierilor. De asemenea, ancadramentul acestora - ramă şi capac din lemn - este în multe cazuri fragilizat, desprins, nemaiasigurând stabilitatea necesară foii de sticlă, foarte subţire", a explicat restauratorul.

În cazul pieselor de mobilier, provocările se rezumă la tratarea unor pierderi de material, elemente lipsă, accidente, desprinderi şi detaşări ale elementelor, straturi de murdărie provenite de la uzul frecvent, dar şi din mediul în care s-au aflat.

"O parte din piesele de mobilier şi din icoanele pe sticlă pe care le avem acum în lucru au intrat în restaurare la un workshop anterior, în anul 2022, în cadrul căruia s-au efectuat o serie de investigaţii, printre care putem enumera determinări ale pigmenţilor, investigaţii cu raze ultraviolete, în infraroşu, analiza cu microscopul portabil etc., investigaţii pe care le continuăm şi cu această ocazie, cu menţiunea că numărul pieselor s-a mărit, fiind adăugate şi altele noi. Intervenţiile pe care le efectuă se înscriu în sfera curăţării straturilor picturale, a consolidării şi retuşării acestora, dar şi a unor consolidări structurale la nivel de ansamblu", a precizat Raluca Dumitrescu.

Specialiştii în restaurare spun că au parte de experienţe foarte variate la întâlnirea cu obiectele, anul trecut, la acest workshop, având parte de un tablou de nuntă, din colecţiile secţiei de Etnografie şi Artă Populară, "care ascundea o serie de acte şi documente ale unei familii, despre care nu s-a ştiut până la demontarea obiectului".

"Anul acesta, într-una dintre icoanele pe sticlă, am identificat o carte poştală cu bustul unui bărbat, care are şi o inscripţie şi o datare. Aceste lucruri constituie de fiecare dată, pe lângă ineditul descoperirii lor, indicii utile în aflarea istoricului şi a particularităţilor legate de obiecte", a afirmat Raluca Dumitrescu.

Workshopul de restaurare lemn policrom şi icoane pe sticlă s-a desfăşurat la Târgu Mureş timp de cinci zile, a adunat 17 specialişti din ţară şi s-a concentrat pe 16 obiecte de cult şi piese de mobilier din colecţia Muzeului Judeţean Mureş, pentru a fi studiate şi restaurate.

Cât despre munca de restaurare, Raluca Dumitrescu spune că este o meserie mai rară iar numărul celor care o aleg pare să fie în scădere.

"Totuşi, pentru cei care îi cunosc subtilităţile şi o practică, aceasta este cât se poate de frumoasă, complexă şi provocatoare. Noi, restauratorii, lucrăm pe patrimoniu, obiecte foarte diverse ca materiale puse în operă. De aici, o serie de aspecte de tratat în funcţie de factorii multipli care au dus la degradarea lor. Ceea ce ne-am ales să facem necesită ani de studiu, multă practică, asumare, dedicare, răbdare, uneori sacrificiu. Piesele pe care le tratăm trec printr-un proces migălos de transformare, în care respectarea principiilor de intervenţie se îmbină cu ingeniozitatea şi talentul restauratorului", a explicat restauratorul.

Raluca Dumitrescu a subliniat că, de multe ori, obiectele finalizate, valorificate prin expunere sau publicare, ascund în spate multe ore de muncă asiduă, testare, cercetare, documentare, colaborare interactivă între specialişti, lucrul cu mediul ambiental, care nu este întotdeauna prietenos cu exponatele.

"Dar tot acest proces de transformare, de aducere la o formă cât mai apropiată de aspectul iniţial, aduce în final şi satisfacţii binemeritate. Aceste rezultate sunt mândria legitimă a restauratorului, dar şi bucuria şi încântarea muzeografului, a custodelui, a colecţionarului de artă, a publicului consumator. Totuşi, este bine ca oamenii să cunoască valoarea acestei munci, care este o valoare adăugată obiectelor restaurate. De asemenea, este important ca oamenii să fie conştienţi de unicitatea, dar şi perisabilitatea pieselor, să înţeleagă că pe lângă acest efort de a le readuce într-o stare cât mai bună, felul în care ne raportăm la ele ulterior, grija cu care le manevrăm, condiţiile în care le păstrăm sunt esenţiale pentru transmiterea în viitor, pe perioade cât mai lungi, a acestora şi a mesajului pe care îl poartă", a susţinut Raluca Dumitrescu.

Muzeul Judeţean Mureş a precizat că la workshopul de restaurare lemn policrom şi icoane pe sticlă au participat specialişti de la Muzeul de Etnografie al Transilvaniei, Cluj-Napoca şi Muzeul Secuiesc al Ciucului, dar şi specialişti de la instituţii de învăţământ universitar de profil, precum Universitatea Naţională "George Enescu", Facultatea de Arte Vizuale şi Design - Iaşi, Universitatea "Lucian Blaga", Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, Departamentul de Istorie Patrimoniu şi Teologie Protestantă - Sibiu. AGERPRES/(AS - autor: Dorina Matiş, editor: Antonia Niţă)

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 13-05-2025 22:26

Ministerul Culturii: Au fost demarate lucrările de restaurare, consolidare și punere în valoare a fostei Prefecturi din Dorohoi

Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului, anunță demararea lucrărilor de restaurare, consolidare și punere în valoare a monumentului istoric 'Fosta Prefectură', azi Muzeul de Științele Naturii, din Dorohoi, județul Botoșani. Potrivit unui comunicat al Ministerul Culturii, transmis marți AGERPRES, clădirea, c

Cultura - Media 13-05-2025 17:37

American Independent Film Festival - omagiu adus regizorului David Lynch și actorului Gene Hackman

Cea de-a IX-a ediție a American Independent Film Festival aduce în atenție filmele 'Inland Empire' (2006) și 'The Conversation' (1974), care vor fi proiectate în versiuni restaurante recent, ca omagiu pentru regizorul David Lynch și actorul Gene Hackman. 'Disparițiile recente ale regizorului David Lynch (ianuarie 2025) ș

Culte 13-05-2025 16:46

Prezidențiale2025/Episcopii catolici din România: Alegerile prezidențiale privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației

Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România transmit un îndemn pentru participarea la votul pentru alegerile prezidențiale de duminica viitoare, subliniind că acestea 'privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației'. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot

Cultura - Media 13-05-2025 15:00

Romanian Design Week 2025: ICR găzduiește expoziția 'Graphic Highlights'

Institutul Cultural Român se alătură și în acest an festivalului Romanian Design Week, prin susținerea secțiunii Young Design și prin găzduirea, în Sala Mare a instituției, a expoziției 'Graphic Highlights', inclusă în secțiunea Design GO!. Potrivit unui comunicat al ICR, transmis, marți, AGERPRES, expoziția 'Graphic Highlig

Cultura - Media 13-05-2025 13:53

Volumul 'Antropologie și Morfologie în studiul fizionomiei urbane', de Adrian Majuru - lansat, sâmbătă, la Casa Filipescu-Cesianu

Volumul 'Antropologie și Morfologie în studiul fizionomiei urbane', aparținând directorului Muzeului Municipiului București, istoricul și antropologul Adrian Majuru, va fi lansat lansat, sâmbătă, la Casa Filipescu-Cesianu. Potrivit unui comunicat al MMB, transmis marți AGERPRES, la eveniment, programat la ora 13:00, a

Cultura - Media 13-05-2025 13:25

Cluj: Expoziție cu expediția antarctică Belgica 1897-1899 a savantului Emil Racoviță

Filiala Cluj a Academiei Române îi invită pe doritori la o expoziție care are ca subiect expediția antarctică din 1897-1899 a savantului Emil Racoviță cu vasul Belgica. 'Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, invită publicul la vernisarea expoziției 'Visul primei nopți polare - Belgica - expediția antarctică 1897-1899&

Cultura - Media 13-05-2025 11:59

Bihor: Trupa Taxi - conferință și concert la Oradea, în cadrul Nopții Europene a Muzeelor

Trupa Taxi este invitată la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea pentru a susține o conferință și un concert în seara de sâmbătă, 17 mai, în cadrul Nopții Europene a Muzeelor, ediția 2025. Potrivit unui comunicat al MTC, evenimentul are intrare liberă și va avea loc de la ora 21, în amfiteatrul muzeului, situat în s

Cultura - Media 13-05-2025 11:40

Noaptea Europeană a Muzeelor/ Primăria Capitalei deschide porțile publicului pentru tururi ghidate, expoziții și muzică

Primăria Capitalei își deschide porțile publicului larg, sâmbătă, de Noaptea Europeană a Muzeelor, în intervalul orar 18:00-24:00, accesul va fi gratuit, iar în program se regăsesc tururi ghidate, expoziții și muzică live. Potrivit unui comunicat al ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București transmis marți, vizi

Cultura - Media 13-05-2025 11:09

Managerul ARTEXIM, Cristina Uruc, este noul președinte al Asociației Europene a Managerilor de Artiști

Managerul ARTEXIM, Cristina Uruc, a fost aleasă, cu unanimitate de voturi, noul președinte al Asociației Europene a Managerilor de Artiști (AEAA). Potrivit unui comunicat al ARTEXIM, transmis marți AGERPRES, alegerea a avut loc în cadrul Adunării Generale care s-a desfășurat la începutul lunii mai la Istanbul. 'D

Cultura - Media 13-05-2025 10:37

Bistrița-Năsăud: Complexul Muzeal se alătură evenimentului Noaptea Muzeelor

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud se alătură și în acest an evenimentului Noaptea Muzeelor și a anunțat un program intens pentru ziua de sâmbătă, 17 mai, din care nu vor lipsi acțiunile cultural-educative și activitățile de relaxare. Publicul este așteptat să viziteze gratuit, în intervalul orar 18-24, patru dintre instituțiil

Cultura - Media 13-05-2025 09:23

Zdob și Zdub și orchestra 'Lăutarii', condusă de Nicolae Botgros, concertează la Sala Palatului

Trupa Zdob și Zdub și orchestra 'Lăutarii' condusă de Nicolae Botgros concertează, marți, la Sala Palatului din Capitală, informează site-ul zdobsizdub.md. Artiștii vor urca pe scenă cu energie, muzică de calitate și piese ce-i vor îndemna la dans pe toți spectatorii. Zdob și Zdub, una dintre cele mai cunoscute tru

Cultura - Media 12-05-2025 23:21

CNA condamnă ferm orice formă de presiune exercitată asupra presei

Consiliul Național al Audiovizualului își exprimă profunda îngrijorare față de recentele derapaje din discursul public și 'condamnă ferm' orice formă de presiune exercitată asupra presei. 'Consiliul Național al Audiovizualului își exprimă profunda îngrijorare față de recentele derapaje din discursul public,

Culte 12-05-2025 22:09

Mureș: Săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor, la împlinirea a 1.700 de ani de la Sinodul de la Niceea

Reprezentații cultelor Evanghelic, Reformat, Ortodox, Romano-Catolic, Unitarian și Greco-Catolic se vor ruga împreună la Sighișoara, timp de șase zile, în cadrul evenimentului tradițional 'Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor', inițiat în urmă cu mai mulți ani de către Biserica Evanghelică C. A., ediția actuală fiind dedi

Cultura - Media 12-05-2025 18:53

Ministerul Culturii a semnat noul Contract Colectiv de Muncă la nivelul acestui sector

Ministerul Culturii anunță semnarea, luni, a noului Contract Colectiv de Muncă la nivelul acestui sector de activitate, documentul urmând să producă efecte juridice pentru toți salariații din domeniu, pe o durată de doi ani, odată cu înregistrarea acestuia la Ministerul Muncii. 'După o perioadă intensă de negocieri și un efort

Cultura - Media 12-05-2025 18:28

Tulcea: Dublu vernisaj, la Casa Avramide

Casa Avramide din orașul Tulcea găzduiește, începând de luni, două expoziții care-i invită pe vizitatori să exploreze lumea prin intermediul costumelor și al fotografiilor - 'Ocolul pământului în 80 de zile' și 'HumaNature'. Expoziția 'Ocolul pământului în 80 de zile' include piese ve