logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Biserica Domnească 'Sfântul Anton' - Curtea Veche, cea mai veche din Bucureşti, va fi sfinţită duminică

Imagine din galeria Agerpres

Biserica Domnească ''Sfântul Anton'' - Curtea Veche, cea mai veche din Bucureşti, va fi sfinţită duminică, după mai multe serii de lucrări de înnoire derulate la acest monument istoric.

Astfel, preoţii şi credincioşii se pot ruga din nou în biserică, începând de duminică, după o perioadă în care slujbele au fost oficiate doar la altarul de vară, în urma unor lucrări de restaurare care erau necesare. Slujba va fi oficiată de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanu, episcop vicar patriarhal, ca delegat al Preafericitului Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a precizat pentru AGERPRES preotul Gheorghe Zaharia, parohul bisericii "Sfântul Anton" - Curtea Veche.

"Biserica noastră va fi în zi de sărbătoare, pentru că orice sfinţire a unei biserici este şi sărbătoare în sine şi această sărbătoare vine în urma lucrărilor pe care le-am executat în biserica noastră. Este vorba despre schimbarea pardoselii din Biserică, o lucrare cu care noi am rămas oarecum datori la biserica aceasta, având în vedere că la biserică s-au făcut multe lucrări atât la interior, cât şi la exterior, în ultimii ani, dar acum a venit timpul să se schimbe această pardoseală. Cea veche era o pardoseală din piatră, care se deteriorase foarte mult, foarte multe dintre plăci erau sparte, incomplete. Mai mult decât atât, în ultimii ani s-au făcut nişte sondaje în biserică şi din acest motiv unele porţiuni erau completate cu ciment, de aceea era necesar să se schimbe această pardoseală. Acum noi am făcut o pardoseală nouă, din marmură, cu o configuraţie nouă şi, odată cu schimbarea acesteia, am prevăzut şi am instalat încălzire sub pardoseală - tehnica aceasta nouă - pentru a asigura un confort termic pentru credincioşii care vin la Sfânta Biserică", a afirmat părintele Gheorghe Zaharia.

 


FotoŞ (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


Duminică, imediat după slujbă, cei care se vor afla la sfinţirea lăcaşului de cult vor putea trece prin altar, pe parcursul întregii zile.

"Nu întotdeauna credincioşii au posibilitatea şi dreptul să treacă prin Sfântul Altar, însă Părintele Patriarh a dat înalta binecuvântare şi pentru bucuria credincioşilor se poate trece prin Sfântul Altar cu această ocazie", a anunţat preotul paroh.

El a amintit că Biserica Domnească "Sfântul Anton" - Curtea Veche este cea mai veche din Bucureşti, fiind totodată cea mai însemnată din Centrul Istoric, fiind construită la 1559 de domnitorul Mircea Ciobanul.

"De-a lungul istoriei au fost nişte intervenţii asupra bisericii doar de câteva ori - vorbesc despre intervenţii majore. Şi, după construcţia ei, a mai fost o intervenţie la 1715, când s-a extins oarecum biserica şi s-a încadrat şi pridvorul în cadrul bisericii. Apoi la 1847 - atunci era conducător al bisericii Părintele Visarion - care de asemenea a făcut foarte multe lucruri, cu menţiunea că bisericii i s-a dat o formă neo-gotică, necorespunzând cu ortodoxia noastră. Şi o altă lucrare foarte importantă, poate cea mai importantă de la construcţia ei, este aceea solicitată de Nicolae Iorga, în 1926 şi până prin 1935 să se facă lucrări de revenire la forma iniţială a bisericii şi din acea perioadă Biserica Domnească 'Sfântul Anton' - Curtea Veche a căpătat forma de acum. Odată cu lucrările făcute atunci s-au făcut şi dependinţele, adică clopotniţa şi Muzeul Parohial, iar de atunci, din 1933 mai bine zis, şi până în ziua de astăzi, lucrări majore nu s-au mai făcut la biserică. Şi noi în ultimii ani am avut lucrări însemnate, am început cu uşa de la Sfântul Altar, că nu avea prevăzută, am continuat cu placa de la Sfântul Altar care se deteriorase, am trecut apoi la restaurarea picturii, la restaurarea catapetesmei, am trecut la exterior şi am restaurat biserica şi am consolidat-o, am restaurat şi consolidat clopotniţa, am trecut apoi la Muzeul Parohial", a explicat părintele paroh, care a menţionat că poate cea mai importantă lucrare a fost podiumul pentru oficierea slujbelor în aer liber.

 


Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


Ţinând cont de locul în care se află Biserica Domnească ''Sfântul Anton'' - Curtea Veche, în perioada în care au avut loc ultimele lucrări de restaurare, s-a aflat şi o echipă de arheologi care au efectuat cercetări şi săpături.

"În principiu toată biserica a fost săpată la 40 de centimetri, dar în unele locuri s-a ajuns la 2 metri, 2 metri şi ceva, s-au făcut verificări. S-au deschis şi mormintele. Cel din dreapta, cum intrăm în biserică, este al domnitorului Mircea Ciobanul, dar, aşa cum ştim, nu mai sunt osemintele lui. Deci a fost o lucrare destul de complicată, dar slavă lui Dumnezeu că, într-un timp record, pentru că începând de la data de 15 februarie, de când a început lucrarea, noi am făcut slujba numai afară, nu s-a mai putut intra în biserică, ne aflăm acum la finalul ei şi ne bucurăm de această sărbătoare a sfinţirii bisericii", a subliniat părintele Zaharia.

 


Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


Din anul 2017, Biserica ''Sfântul Anton'' - Curtea Veche, paraclis patriarhal din Bucureşti, şi-a îmbogăţit patrimoniul cu un fragment din moaştele ocrotitorului ei spiritual - Sfântul Antonie cel Mare -, care a fost adus de la Biserica abaţiei Sfântul Antonie din regiunea franceza Dauphiné, locaş situat la 60 kilometri de oraşul Grenoble.

"Părintele Patriarh chiar spunea: 'A fost aşa, o lucrare a lui Dumnezeu. Am făcut toate lucrările şi, când le-am terminat, a venit bucuria asta peste noi', pentru că am aflat că totuşi există moaştele Sfântului Antonie cel Mare şi le-am găsit la o Catedrală dintr-un sătuc mititel din Franţa, în apropiere de Grenoble. Şi de acolo am primit o părticică din moaştele Sfântului Antonie cel Mare, şi Părintele Patriarh chiar a şi spus: 'Acum sfintele moaşte ale Sfântului Antonie cel Mare au venit la biserica voastră ca o încununare a lucrărilor care s-au făcut la sfânta biserică'. Şi dăm slavă lui Dumnezeu şi mulţumim Sfântului Antonie cel Mare că a acceptat ca să vină şi la noi aici, spre bucuria şi spre ascultarea celor care ridică rugăciuni în faţa raclei Sfântului", a transmis preotul Gheorghe Zaharia. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 105

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.

Culte 30-04-2025 12:56

PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici

Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni

Culte 30-04-2025 06:02

Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro

Culte 29-04-2025 14:18

Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală

Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar

Culte 27-04-2025 11:07

Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj

O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i

Culte 26-04-2025 07:00

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ

Culte 25-04-2025 11:01

Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu

Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din

Culte 25-04-2025 05:05

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:

Culte 24-04-2025 18:45

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va

Culte 24-04-2025 12:40

Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice

O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a

Culte 23-04-2025 09:00

Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică

Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car