POVESTE DE CRĂCIUN/ Episcopia Huşilor împarte bucurii familiilor sărmane din satele vasluiene

În pragul sărbătorii sfinte a Naşterii Mântuitorului, peste 1.600 de copii din satele vasluiene s-au adunat în curtea Catedralei Episcopale din Huşi pentru a-l întâlni pe Moş Crăciun.
Ca în fiecare an, prin grija angajaţilor şi a voluntarilor de la Asociaţia "Filantropia Ortodoxă" a Episcopiei Huşilor, micuţii s-au putut bucura de daruri nepreţuite şi de farmecul unei zile de neuitat. S-au cântat colinde şi s-au rostit vorbe frumoase, iar frigul de afară nici n-a mai contat. Cu năsucurile şi obrăjorii reci, dar cu inimile vibrând de căldură, cei mici au aflat că minunile există cu adevărat şi se întâmplă chiar lângă ei.
Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES
Toţi copiii prezenţi i-au scris înainte Moşului ce-şi doresc de Crăciun, iar scrisorile au fost adunate cu atenţie de preoţii parohi din satele lor şi au ajuns la reprezentanţii Asociaţiei "Filantropia Ortodoxă", coordonată de preotul Vladimir Beregoi, care, cu sprijinul tuturor colaboratorilor, oameni cu suflet mare din ţară, dar şi din diaspora, au reuşit să îndeplinească dorinţele fiecărui micuţ în parte.
Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES
Episcopul Huşilor le-a vorbit tuturor despre bucuria de a dărui şi despre grija şi răbdarea cu care toţi cei implicaţi în proiectele sociale ale Episcopiei vor să cultive iubirea de aproape, speranţa şi încrederea.
"Când S-a născut Pruncul Iisus în Betleem, au venit, dintr-o ţară îndepărtată, trei magi. Când au ajuns în faţa Pruncului, I-au adus daruri: aur, smirnă şi tămâie. Acest lucru încercăm să îl facem şi noi. În toţi copiii prezenţi - peste 1.600 - din parohiile care aparţin Episcopiei Huşilor şi din aşezămintele noastre sociale, noi îl vedem pe Pruncul Iisus. (...) Am avut de partea noastră multe ajutoare. În primul rând, Episcopia Huşilor, prin fondurile alocate, parohiile şi preoţii, şi desigur, oamenii de bine care s-au alăturat acestui proiect şi au fost sensibili când le-am solicitat să ne fie aproape. Au fost foarte mulţi sponsori din ţară, cei mai mulţi din Timişoara, precum şi preoţii şi credincioşii noştri din diaspora. Au fost trei camioane cu daruri pentru cei care i-au scris lui Moş Crăciun. Le mulţumesc din suflet preoţilor care se implică în proiectele sociale ale Episcopiei noastre. Mulţumesc părintelui Vladimir Beregoi, sufletul a tot ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă din punct de vedere social în Episcopia noastră", a spus ierarhul Huşilor, Ignatie.
Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES
Consilierul eparhial Vladimir Beregoi, coordonatorul asociaţiei filantropice care funcţionează pe lângă Episcopia Huşilor, este cel care de patru ani nu conteneşte să lupte pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în nevoie. Binecuvântat cu harul dăruirii, părintele le-a transmis copiilor cât este de important să nu uite de sprijinul primit şi să întoarcă la rândul lor binele atunci când vor ajunge oameni mari.
"Toţi aţi scris scrisori către Moş Crăciun, iar noi, cei de la Episcopia Huşilor, prin Asociaţia 'Filantropia Ortodoxă', împreună cu oameni cu suflet mare din Timişoara, Dublin, Alba, Cluj, Arad sau Vaslui, am făcut tot posibilul să vă aducem o bucurie. Să fie pentru voi şi o lecţie, ca atunci când veţi ajunge mari, cu posibilităţi, să nu uitaţi că undeva, într-un sat, este un copil care i-a scris o scrisoare lui Moş Crăciun. Să faceţi tot posibilul să primească răspuns, aşa cum aţi primit şi voi", a transmis Vladimir Beregoi.
Întâlnirea de la Episcopia Huşilor a fost încununarea unor acţiuni mult mai ample, derulate pe tot parcursul lunii decembrie sub forma Caravanei "Dar de Crăciun", în cadrul căreia mii de copii care provin din familii cu posibilităţi materiale reduse au primit haine groase şi încălţăminte, jucării, cărţi, produse de igienă, lenjerie, alimente, dulciuri şi ajutoare financiare.
Caravana "Dar de Crăciun", ajunsă anul acesta la cea de-a patra ediţie, a mers în cele mai îndepărtate sate, pe drumuri greu de străbătut, în case în care Moş Crăciun n-a intrat niciodată. Copii care cunosc de mici grija, frigul, foamea sau boala s-au bucurat pentru prima dată de daruri. Prin noroi, cu veşmintele suflecate, preoţii, alături de Moş Crăciun, au intrat în toate bordeiele, încărcaţi de daruri şi cântând colinde, au mângâiat copiii, i-au încălţat, i-au îmbrăcat şi le-au alinat părinţii, vestindu-le bucuria Naşterii lui Iisus.
Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES
"Cu ajutorul lui Dumnezeu, şi anul acesta, aşa cum ne-am propus de la începutul Postului Naşterii Domnului Iisus Hristos, am vrut să împărţim bucurii la cât mai mulţi copii care au nevoie de noi. Cu binecuvântarea Părintelui Ignatie, episcop al Huşilor, am reuşit să ajungem în casele a peste 1.000 de copii. Am adunat foarte multă emoţie, emoţia bucuriei copiilor şi emoţia darului, pentru că atunci când dăruieşti, te îmbogăţeşti sufleteşte. Din nefericire, pentru unii dintre copiii pe care noi îi vizităm ceea ce primesc de la noi e unicul dar din acest an. Sunt foarte multe nevoi în satele din Episcopia Huşilor. Oamenii de la ţară nu prea au acces la un loc de muncă şi marea majoritate îşi întreţin familiile din munca câmpului. Poate părinţii fac tot efortul să le asigure copiilor pâinea cea de toate zilele, dar am fost în multe case în care am văzut lipsa banilor. Am întâlnit, bunăoară, o familie binecuvântată de Dumnezeu cu 11 prunci. Părinţii şi-au exprimat bucuria că au câteva păsări, câteva animale, dar vă daţi seama cât este de greu să îmbraci şi să încalţi 11 copii. Noi am reuşi acest lucru şi ne bucurăm că pe unde trecem putem face bine", a spus preotul Vladimir Beregoi.
Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES
Printre preoţii care au însoţit caravana cu daruri este şi protopopul de Vaslui, Adrian Chirvasă. Citându-l pe Sfântul Ioan Gură de Aur, părintele a amintit că Dumnezeu nu a poruncit milostenia ca să desfiinţeze sărăcia, ci pentru faptul că ea aduce foarte multă bucurie în viaţa celui care o face.
"Bucuria aceasta este mică pentru cel care primeşte, dar să ştiţi că este una foarte mare pentru cel care oferă. Sunt oameni care fac asta cu plăcere. Episcopia oferă după cât poate şi trebuie să ţinem cont că sunt şi alte activităţi pe care Episcopia le are. Mă gândesc la bisericile din satele foarte mici, care trebuie şi ele ajutate. (...) Este foarte bine să cultivăm acest obicei şi modul acesta de a fi aproape unul de celălalt. Biserica este deschisă pentru toţi, e un laborator al învierii, aşa cum spunea Sfântul Vasile cel Mare, şi este cea care îl pregăteşte şi pe cel cu posibilităţi materiale mai mari şi pe cel care este într-o sărăcie lucie. În felul acesta, noi încercăm să facem punte între cel care poate să ofere şi cel care are mare nevoie de ceea ce este în plus la altul", arată preotul Adrian Chirvasă.
De când a venit la conducerea eparhiei Huşilor, episcopul Ignatie şi-a stabilit drept obiectiv principal implicarea Bisericii în activităţi de ordin social. E crezul pe care nu l-a abandonat, iar proiectele derulate de-a lungul ultimilor ani în întreg judeţul Vaslui stau mărturie. Are în preajmă oameni dedicaţi, persoane atente mereu la nevoile semenilor, care au reuşit să presare bunătate în locuri de alţii uitate.
Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES
"Din păcate, pe parcursul acestei caravane, dar şi având în minte experienţa foarte frumoasă din trecut, am constatat că sunt copii foarte sărmani, care au nevoie de ajutorul nostru, de expresia dragostei noastre, manifestată prin aceste gesturi cu o încărcătură deosebită", a spus ierarhul.
Convins că în fiecare om aflat în nevoie poate fi găsit Hristos însuşi, părintele Ignatie a transmis că proiectele sociale ale Episcopiei Huşilor vor continua şi că, îndrumaţi de părintele Vladimir Beregoi, angajaţii Asociaţiei "Filantropia Ortodoxă" Huşi, preoţii şi voluntarii vor căuta şi de acum înainte să pună zâmbet pe chipuri triste şi să lumineze suflete cuprinse de întunericul neajunsurilor. AGERPRES/(AS - autor: Loredana Ciobanu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până
Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor
Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni
PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.
Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră
Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină
Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.
PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici
Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni
Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro
Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală
Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar
Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj
O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ
Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu
Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din
Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va
Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice
O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a
Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică
Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car