Vâlcea: Biserica Urşi, marele câştigător al Premiilor Europene pentru Patrimoniu 2021, redeschisă pentru credincioşi

Biserica de lemn din Urşi, comuna Popeşti, lăcaşul de cult care câştigat anul acesta atât premiul cel mare pentru conservare, cât şi aprecierea a mii de cetăţeni de pe vechiul continent în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu/Premiile Europa Nostra, a fost redeschisă pentru credincioşi şi, după mai multe decenii, în interiorul ei se ţin din nou slujbe.
Preotul Valeriu Şerban, parohul comunităţii din Urşi, a precizat că lăcaşul de cult a fost resfinţit în vara acestui an şi de atunci aici se oficiază praznice la toate evenimentele religioase importante pentru enoriaşii din satul vâlcean aflat pe malul stâng al râului Luncavăţ. Următorul eveniment va avea loc aici pe 8 noiembrie, când va fi sărbătorit cel de al doilea hram pe care-l poartă această biserică - Sfântul Arhanghel Mihail. Primul hram este BunaVestire.
Comunitatea din Urşi, una dintre cele mai mari şi mai vechi din comuna Popeşti, este mândră că bisericuţa de lemn din cimitirul sătesc, construită în urmă cu aproape trei secole, a fost salvată, iar despre satul lor se vorbeşte acum în toată Europa. Sătenii s-au zbătut mulţi ani ca acest monument să rămână în picioare şi sunt bucuroşi că au împărtăşit cu lumea întreagă o parte din sufletul şi cultura lor tradiţională.
Foto: (c) RAMONA DINCA / AGERPRES FOTO
"Întreaga comunitate a fost bucuroasă pentru că Fundaţia Pro Patrimonio a primit o mică răsplată de la Dumnezeu pentru că s-a implicat şi ne-a ajutat să recuperăm acest loc încărcat de spiritualitate. Proiectul de la biserica de lemn din Urşi a fost încheiat şi nu vă gândiţi că banii câştigaţi vor ajunge la noi. Este recompensa strădaniei fundaţiei, ce acoperă doar o mică parte din ceea ce au investit dumnealor aici, dar care va fi cu siguranţă de ajutor în alte proiecte de salvare a unor monumente cum a fost şi al nostru, pe care le desfăşoară fundaţia", a spus parohul din Urşi.
Pentru salvarea acestui monument istoric din Vâlcea, parohia Urşi şi întreaga comunitate a făcut numeroase demersuri şi înainte de 2009, când a început practic procesul de restaurare cu ajutorul Fundaţiei Pro Patrimoniu. Din 1978 mai exact, când în Urşi a fost hirotonit preotul Vasile Şerban. Acesta, deşi avea o nouă biserică ridicată în sat în care să slujească, şi-a dorit mult să păstreze şi acest monument ca o mărturie peste ani a credinţei în Dumnezeu a oamenilor din această zonă şi a iniţiat şi s-a implicat în toate proiectele de salvare a acestuia.
"Tatăl meu, Vasile Şerban, parohul comunităţii de dinaintea mea, a încercat de mai multe ori să refacă biserica de când a fost hirotonit preot. Aceasta avea deja acoperişul deteriorat şi începuse să se lase. La vremea respectivă, bisericile nu erau însă o prioritate, iar proiectul a fost tot timpul amânat. Slujbe nu se ţineau în interiorul bisericii de mulţi ani şi înainte. Sporadic, pentru parastase sau pentru pomenirea celor adormiţi, se mai slujea în pridvor pentru că era riscant să mai faci slujbe în ea. A încercat şi după 1989, în 2002 depunând din nou documentaţia pentru restaurarea ei, însă şi de data acesta a primit tot un refuz", povesteşte actualul preot paroh din Urşi.
Foto: (c) RAMONA DINCA / AGERPRES FOTO
Între timp, ca să nu prăbuşească şi să se piardă definitiv, preotul Vasile Şerban, cu ajutorul sătenilor, a făcut mici reparaţii, în special la acoperişul bisericii, dar abia în 2009, după nenumărate drumuri şi rugăminţi către autorităţile judeţene şi naţionale, avea să primească ajutorul mult aşteptat şi să înceapă procesul de salvare a bisericii.
"În toţi aceşti ani s-a încercat protejarea ei cât de cât prin mici reparaţii, în special la acoperiş, costurile expertizelor şi lucrărilor propriu-zise pentru o restaurare completă fiind foarte mari pentru a putea fi suportate de comunitate. Din 2008 au venit la Urşi şi studenţi de la arhitectură în practică, care, probabil încântaţi şi de ospitalitatea noastră, ne-au ajutat mult şi la conservarea picturii şi la întocmirea releveului, iar în 2009, cu sprijin şi de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, biserica a fost inclusă în proiectul '60 de biserici de lemn', coordonat de domnul arhitect Şerban Sturdza, pe atunci preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România. Dumnealui a venit şi a văzut-o şi a trecut-o imediat pe listă, preluând pe umerii săi întregul proces de restaurare a bisericii noastre. În 2010, tocmai în momentul în care echipa de voluntari mobilizată de domnul arhitect Şerban Sturdza venise să o evalueze, s-a prăbuşit bolta altarului. De aici încolo, povestea este cunoscută şi nu avem suficiente cuvinte să le mulţumim tuturor celor implicaţi în proiect - experţi şi voluntari, pentru tot acest efort, care în final a dus la salvarea acestui monument deosebit", spune preotul Şerban.
În urmă cu aproximativ o lună, proiectul de restaurare a bisericii de lemn din Urşi a primit şi recunoaştere internaţională, fiind printre laureaţii Premiilor Europene pentru Patrimoniu din acest an, câştigând atât aprecierea specialiştilor care au recompensat Fundaţia Pro Patrimonio şi cu 10.000 de euro, cât şi a peste 7.000 de cetăţeni din toată Europa, care au votat biserica din satul vâlcean dintre alte 23 de iniţiative din 18 ţări europene.
Foto: (c) RAMONA DINCA / AGERPRES FOTO
"Ne-am bucurat mult că biserica de lemn a fost desemnată marele câştigător al anului 2021 la Premiile Europene pentru Patrimoniu. Toate felicitările noastre se îndreaptă către domnul arhitect Şerban Sturdza, către membrii Fundaţiei Pro Patrimonio şi ceilalţi parteneri, comunitatea satului, pentru premiul primit. De asemenea, le purtăm recunoştinţă recunoştinţă tuturor celor care au votat acest proiect. După o perioadă de zeci de ani în care bisericuţa din satul Urşi a rămas în părăsire şi ruinare, Fundaţia Pro Patrimonio a decis să se aplece asupra ei, să o scoată din starea de colaps şi să o redea comunităţii", a transmis şi directorul Direcţiei pentru Cultură Vâlcea, Florin Epure.
Biserica de lemn din Urşi este pe lista monumentelor istorice din judeţul Vâlcea din anul 2004, având codul de clasificare VL-II-m-09954. A fost ridicată la mijlocul secolului al XVIII-lea (1757) şi are formă de navă, cu un sistem structural realizat pe bârne suprapuse din lemn de stejar, pe care s-a aplicat tencuială amestecată cu câlţi de cânepă, baza pe care, în 1843, s-a realizat apoi, atât la interior, cât şi la exterior, fresca în ulei. De altfel, pictura este elementul cel mai valoros al acestei bisericii, conţinând unele reprezentări rar întâlnite în bisericile ortodoxe, cum ar fi cea a Maicii Domnului cu aripi şi cu sfântul acoperământ, de deasupra uşii biserici, sau cea a lui Iisus-viţă de vie din dreptul poliţei proscomidiei.
Judeţul Vâlcea are 92 de biserici din lemn, construite într-o perioadă cuprinsă între secolul al XVI-lea şi până la începutul Primului Război Mondial, care se află pe Lista Monumentelor Istorice. Multe dintre ele însă sunt degradate acum. Unele, cum este cazul acestei biserici din Popeşti sau al Bisericii "Cuvioasa Paraschiva" din satul Mariţa - Vaideeni, considerată a fi printre cele mai vechi din ţară, fiind datată, fără dovezi clare însă, la 1556, au reuşit să fie salvate. Altele la fel de frumoase şi vechi încă aşteaptă, deşi timpul este nemilos cu ele. AGERPRES/(AS - autor: Ramona Dincă, editor: Irina Poenaru, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până
Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor
Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni
PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.
Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră
Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină
Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.
PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici
Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni
Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro
Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală
Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar
Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj
O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ
Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu
Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din
Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va
Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice
O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a
Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică
Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car