REPORTAJ Tulcea: Biserica din satul Teliţa, monument istoric, aflată în reparaţii de 15 ani
Biserica "Naşterea Maicii Domnului" din satul Teliţa, comuna Frecăţei, judeţul Tulcea, aflată pe lista monumentelor istorice din România, închisă credincioşilor din anul 1989, este reparată de aproximativ 15 ani, însă lucrările sunt în continuare neîncheiate, din cauza finanţării insuficiente.
În mijlocul satului Teliţa, un indicator ruginit arată drumul spre un monument istoric, iar în vârful dealului, oaspeţii sunt întâmpinaţi de un buldoexcavator lângă o biserică cu geamurile sparte.
"Biserica asta are de acum 30 de ani de când este în renovare. Mai trec câţiva ani şi or să cadă turnurile. E păcat. Consolidarea făcută până acum este foarte bună. Fundaţia bisericii are cinci metri adâncime, iar consolidarea a coborât cu un metru sub fundaţie. Este foarte puternică", a afirmat Sandu P., în vârstă de 61 de ani, localnic.
El a mai spus că, la cutremurul din anul 1977, clădirea bisericii s-a crăpat de la un turn până la fundaţie, iar din această cauză aici nu s-au mai oficiat slujbele religioase.
Preotul paroh al bisericii, Nicolae Chiriţă, a declarat, pentru AGERPRES, că lucrările bisericii cu o arhitectură rară în România au început în anul 2005, au costat până acum aproximativ 1,2 milioane de lei şi că ar mai fi nevoie de circa 4 milioane de lei.
"Din anul 2005 s-au demarat lucrările de reparaţie şi consolidare a bisericii, atât din fonduri proprii, sumele fiind însă foarte mici având în vedere faptul că parohia a rămas cu circa 100 de familii foarte în vârstă, şi alte fonduri de la Ministerul Culturii care au venit treptat. Din anul 2005 până acum, aproape an de an s-au efectuat lucrări de la temelia care are 6 metri în pământ şi apoi de la cota zero încă şase metri. Mai avem 2,5 metri până la acoperiş", a spus Nicolae Chiriţă.
Unele surse susţin că biserica din satul Teliţa datează de la începutul anilor 1800, că aici era un schit de călugări şi că războiul din 1828 a ocolit-o datorită codrului din apropiere care i-a fost scut.
Preotul paroh a afirmat că în acest lăcaş de cult au slujit preoţi ucraineni, populaţia din satul Teliţa fiind de origine ucraineană.
"Piatra de temelie a fost pusă, la 1902, de primul preot român, Marin Popescu. În 1907, lucrările de construcţie s-au încheiat, iar în următorii zece ani populaţia a mai contribuit cu anumite sume pentru a plăti muncitorii şi materialele pe care le-au folosit. Nu au mai avut putere să o picteze, aşa că biserica a rămas împodobită doar cu icoane. Din pricina intemperiilor şi a cutremurului din anul 1977, biserica a ajuns la o stare tot mai degradată", a afirmat preotul paroh.
El a amintit că, în anul 2012, în curtea bisericii, a pus temelia unui paraclis cu hramul Înălţarea Domnului, acolo unde se oficiază slujbele religioase de sărbători.
Se pare că prima biserică, cea construită la începutul secolului al XIX-lea, a ars în timpul preotului Marin Popescu, cel care consemnează că sinistrul a avut loc într-o zi de vineri, pe data de 26 martie 1899, şi că din primul lăcaş de cult a mai rămas un monument în curtea bisericii.
Unele arhive susţin că în anul 1895, din comuna de la acea vreme Teliţa s-au strâns 22 de lei pentru construirea bisericii din satul Chilia Veche, fapt care denotă, de altfel, starea materială a enoriaşilor de la acea vreme.
"Asta e biserica soră cu cea din Chilia Veche. După Al Doilea Război Mondial, majoritatea populaţiei a plecat în Basarabia şi a rămas acolo. Satul a rămas cu jumătate de populaţie. Aici erau numai haholi. Erau fraţi cu cei din satul Sfântu Gheorghe. Chiar unii bătrâni pe care-i mai ştiu mai merg la Sfântu", a afirmat Sandu P.
Biserica aflată în renovare este plină de schele, iar el îşi aminteşte că oamenii satului erau cinstiţi şi se plânge de felul în care sunt îngrijite izvoarele din pădurea din apropiere.
"Oamenii de aici au fost foarte muncitori şi cinstiţi. Aici nu a existat hoţie. Sunt în sat din anul 1983 şi i-am apucat pe cei care au plecat de lângă noi. Aici era valea morilor. Erau multe izvoare, iar pe malurile lor erau mori. Izvoarele au secat. Până în anul 1989 se curăţau, că se colmatează, dar din anul 1989 nu a mai curăţat nimeni nimic. Păcat că s-au investit atâţia bani, iar lucrarea a murit. În 30 de ani trebuiau să facă cinci biserici, nu una", a mai spus localnicul.
Într-un înscris datat 1989, lipit pe uşa de la intrarea în biserică, se aminteşte pericolul de dislocare a cărămizilor din structura clădirii.
Preotul paroh al bisericii pledează pentru continuarea lucrărilor.
"Biserica este şi monument istoric, are o arhitectură rar întâlnită în Dobrogea. Multitudinea de turle, cinci mari şi a şasea mică, elementele din interior, poziţia pe care se află şi dragostea depusă de înaintaşii noştri să o construiască ne obligă cumva să o punem în valoare. O mulţime de turişti vin anual să viziteze Triunghiul mănăstirilor (format din Celic-Dere, Saon şi Cocoşu - n.r.), intră şi în această biserică, pentru moment sunt încântaţi, dar pleacă cumva întristaţi pentru că un asemenea monument a rămas în această stare. Nădăjduim că bunul Dumnezeu şi Maica Domnului ne vor ajuta să ducem la sfârşit aceste lucrări de reparaţie şi consolidare", a afirmat preotul paroh Nicolae Chiriţă.
Potrivit Direcţiei Judeţene pentru Cultură, biserica ortodoxă din satul Teliţa a fost construită între anii 1902 şi 1907, unicitatea ei în judeţ fiind conferită de cele şase turle, în ţară mai existând un asemenea lăcaş de cult doar la Hârşova.
Biserica din satul Chilia Veche, pentru care comunitatea din Teliţa a donat bani la finalul secolului al XIX-lea, a fost construită începând din anul 1854, cu voia Imperiului Otoman care stăpânea la acea vreme gurile Dunării şi care a acceptat cererea locuitorilor care nu puteau merge în localitatea Kilia Nouă, de peste Dunăre, atunci când fluviul era îngheţat. Membrii comunităţii au ridicat atunci biserica de rit ortodox cu forţe proprii, cărând de peste Dunăre nisip şi piatră, înălţimea lăcaşului de cult atingând 52 de metri.
În prezent, biserica din satul Chilia Veche este reabilitată cu fonduri europene. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Episcopul Claudiu Pop: Iuliu Hossu și-a dat viața pentru iubirea de Dumnezeu, de țară și de aproapele
Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Claudiu Pop, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că 2025, anul 'Cardinal Iuliu Hossu', instituit în România prin legea publicată în Monitorul Oficial nr. 968/25 octombrie 2023, este o ocazie specială prin care ne amintim de un ierarh, de un om credincios, care și-a dat viața pentru cre
Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena vor fi aduse de la Veneția la Mănăstirea Pantocrator, pe 30 aprilie
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse de la Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman pe 30 aprilie, după ce în aceeași zi vor poposi la Catedrala Patriarhală din Capitală, anunță, joi, agenția
Botoșani: Scădere îngrijorătoare a numărului botezurilor în biserici; preoții atrag atenția asupra crizei demografice
O situație îngrijorătoare privind natalitatea extrem de scăzută sau chiar lipsa totală a nou-născuților se înregistrează în numeroase localități rurale din județul Botoșani, fiind remarcată de preoții ortodocși care spun că nu prea au mai avut ocazii pentru a săvârși slujba botezului. Astfel, în numeroase parohii
Patriarhia: Slujbă 'Te Deum', miercuri, în toate bisericile, la aniversarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor
Ierarhii, preoții și diaconii Bisericii Ortodoxe Române vor oficia, vineri, la aniversarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor, o slujbă 'Te Deum' în toate bisericile din Patriarhia Română, iar la final clopotele vor fi trase timp de un minut. Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Român
Alba: Moment de unitate creștină în Catedrala Greco-Catolică din Blaj, cu reprezentanți ai mai multor Biserici
Reprezentanți ai Bisericilor Romano-Catolice, Greco-Catolice, Ortodoxe, Evanghelice și Reformate au participat împreună, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj, la un eveniment desfășurat în cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor, organizată în perioada 18-25 ianuarie.
Patriarhia Română a anunțat evenimentele importante ale Anului Centenar 2025
Proclamarea generală a canonizării celor 16 Sfinți Români, în data de 4 februarie, și Sfințirea Catedralei Naționale și deschiderea lăcașului de cult pe 26 octombrie se numără printre evenimentele importante dedicate Anului Centenar 2025, care vor avea loc pe parcursul următoarelor luni în Patriarhia Română. Potrivit un
VIDEO Patriarhul Daniel: Biserica Ortodoxă Română, susținătoare a culturii creștine în timpul regimului comunist
Patriarhul Daniel a evidențiat, în mesajul său cu prilejul Zilei Culturii Naționale, că Biserica Ortodoxă Română (BOR), deși obligată să își desfășoare activitatea în perioada comunistă într-un regim politic ostil, a promovat credința ortodoxă și valorile creștine, fiind activă în susținerea spiritualității și culturii române
Bihor: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, în perioada 17-26 ianuarie, la Oradea
O nouă ediție a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor va avea loc, în perioada 17 - 26 ianuarie, la Oradea, a anunțat, într-un comunicat, Episcopia greco-catolică de Oradea. Sursa menționează că tema din acest an a fost preluată din Evanghelia după Ioan, 'Crezi tu aceasta?', fiind amintit Papa Francisc,
Proclamarea generală a noilor sfinți români - pe 4 februarie, la Catedrala Patriarhală
Ceremonia de proclamare publică a canonizării noilor sfinți români va avea loc pe 4 februarie, la Catedrala Patriarhală, și va coincide cu aniversarea propriu-zisă a 100 de ani de la adoptarea deciziei Sfântului Sinod de ridicare a Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie. Potrivit Agenției Basilica a Patriarhiei Rom&a
Catedrala Națională va fi sfințită, în octombrie, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I și Patriarhul Daniel
Catedrala Națională va fi sfințită pe 26 octombrie de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit Agenției Basilica a Patriarh
Mesaj al Patriarhului BOR pentru însănătoșirea Arhiepiscopului Tiranei, Durresului și întregii Albanii, Anastasie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a adresat, joi, un mesaj Arhiepiscopului Tiranei, Durresului și întregii Albanii, Anastasie, care este internat la Spitalul general Evangelismos din Atena, Grecia. ''În aceste momente de încercare, ne îndreptăm gândurile spre Preafericirea Voastră și ne r
Iaşi: La Mitropolia Moldovei şi Bucovinei au început pregătirile pentru Bobotează
Catedrala Mitropolitană din Iaşi a pregătit 20 de vase cu apă pentru ziua de 6 ianuarie, când ortodocşii prăznuiesc Botezul Domnului sau Boboteaza, cum se spune în mod tradiţional acestei sărbători. Directorul de Comunicare al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, preotul Lucian Apopei, a declarat, vineri, că în cursul acestei z
Bobotează - Patriarhul Daniel va săvârşi Sfinţirea Mare a Apei; vor fi distribuiţi 10.000 de litri de Agheasmă Mare
Credincioşii ortodocşi sărbătoresc, lunea viitoare, Botezul Domnului, la Catedrala Patriarhală urmând să fie distribuiţi 10.000 de litri de Agheasmă Mare îmbuteliaţi în sticle de 0,5 litri şi 5.000 de pachete cu anafură. Potrivit Biroului de Presă al Patriarhiei Române, evenimentele liturgice de la Catedrala Patriarhală
Constanţa: Arhiepiscopia Tomisului pregăteşte 200.000 de PET-uri cu Aghiasmă Mare pentru a fi oferite credincioşilor de Bobotează
Arhiepiscopia Tomisului a anunţat, vineri, că în Ajunul Bobotezei, după oficierea Slujbei de Sfinţire Mare a Apei de către arhiepiscopul Teodosie, Aghiasma Mare va fi îmbuteliată în 200.000 de PET-uri, care le vor fi oferite credincioşilor de Bobotează, pe 6 ianuarie. Tot pe 5 ianuarie, ÎPS Teodosie le va oferi Apă Sfin
Patriarhul Daniel: Biserica ne îndeamnă să privim cu încredere şi cu responsabilitate fiecare clipă a vieţii
Biserica ne îndeamnă să privim cu încredere şi speranţă, dar şi cu responsabilitate şi gravitate fiecare clipă a vieţii, a transmis, miercuri, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, îndemnând să ne rugăm pentru pacea între popoare. Cuvântul Patriarhului a fost citit de Episcopul vicar al Arhiepi