Bihor: Palatul episcopal greco-catolic din Oradea are faţadele reabilitate, la doi ani după incendiu

Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea şi-a recăpătat înfăţişarea, fiind reabilitate faţadele exterioare, acoperişul şi curtea interioară, dar şi iluminatul arhitectural, la doi ani după incendiul din 25 august 2018.
La câteva zile după incendiu, palatul din Piaţa Unirii a fost preluat în administrare, pentru 20 de ani, de către Primăria Oradea, care a şi început demersurile pentru reabilitare şi, în înţelegere cu conducerea Episcopiei Greco-Catolice, pentru transformarea acestei clădiri de patrimoniu într-un centru multifuncţional.
"Bunul Dumnezeu ne-a ajutat să ajungem această zi când să revedem din nou această clădire reprezentativă a Oradiei în splendoarea ei. Eu cred că Bunul Dumnezeu, prin oameni, face minuni. Faptul că, la doi ani, palatul este aşa cum a fost înainte este o minune. Mulţumesc oamenilor din Oradea, tuturor celor care s-au implicat în redarea frumuseţii acestei clădiri. Palatul este o construcţie, adevărat, a episcopiei, dar este, în fond, a orădenilor", a spus vineri, într-o conferinţă de presă organizată în faţa palatului, episcopul Virgil Bercea, care s-a aflat alături de primarul Ilie Bolojan, constructorul Beniamin Rus şi managerul de proiect Alex Ienciu.
Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES
Lucrările au fost executate de asocierea firmelor Drum Asfalt şi Trameco pentru suma de 1,7 milioane de lei fără TVA, bani de la bugetul local.
Potrivit primarului Ilie Bolojan, în prima etapă de reabilitare, imediat după incendiu până în primăvara 2019, s-a pus în siguranţă clădirea, s-a refăcut acoperişul şi podul clădirii, care include un spaţiu de conferinţe.
În a doua etapă s-au reabilitat faţadele şi s-au înlocuit ferestrele, s-au refăcut decoraţiunile degradate, s-au înlocuit glafurile, jgheaburile şi burlanele din tablă zincată cu jgheaburi şi burlane din cupru, iar soclul prefabricat din plăci de marmură a fost curăţat şi tratat cu o soluţie de conservare incoloră.
Managerul de proiect Alex Ienciu a subliniat că refacerea clădirii a fost o provocare, reconstituindu-se totul pe baza fotografiilor.
"Cei mai mari donatori sunt orădenii care au contribuit cu o sumă de aproximativ două milioane de euro, din impozitele şi taxele colectate, atât a costat reabilitarea până acum. Vreau să mulţumesc episcopului Virgil Bercea pentru toată colaborarea pe care am avut-o, pentru că au pus la dispoziţia orădenilor această clădire, Direcţiei de Patrimoniu din primărie şi firmei Trameco, pentru că a dus greul lucrărilor", a spus primarul Bolojan.
Clădirea va intra de acum în ultima etapă de reabilitare - amenajarea interiorului palatului, ale cărui încăperi vor avea diverse funcţiuni. Primăria va prezenta în septembrie în Consiliul Local un studiu de fezabilitate şi pregăteşte, de asemenea, un proiect pentru finanţare europeană cu o valoare estimativă de trei milioane de euro.
Episcopul Virgil Bercea, gazda unui tur interior, a menţionat că la parter se vor înfiinţa o bibliotecă monumentală, cu peste 6.000 de volume, un tezaur cu obiecte preţioase (potire, cruci pectorale, volume deosebite) şi o cafetărie-librărie. Scara monumentală va fi reabilitată, vitraliul din plafon va fi refăcut, urmând ca la etajul întâi să fie amenajate alte încăperi cu diferite destinaţii - saloane, vechea capelă restaurată şi vitraliul ei rotund, o expoziţie bisericească, o sală de conferinţe.
Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES
În podul spaţios se vor putea organiza alte activităţi culturale.
Palatul va putea fi vizitat în weekend, trei zile, pe trasee stabilite, pentru ca orădenii să vadă stadiul actual al lucrărilor.
Cum focul a distrus în totalitate acoperişul palatului, acesta a fost refăcut, constructorul Beniamin Rus declarând că nu mai există în oraş o altă şarpantă atât de solidă şi bine executată. Ea este confecţionată din lemn stratificat încleiat, care permite deschideri foarte mari, întreaga lucrare a faţadelor fiind, în cele din urmă, încheiată cu bine.
Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES
"Este o lucrare cu care ne mândrim şi care spune ceva despre noi. Experienţa pe care o avem în spate la monumente istorice, de mare complexitate, ne-a ajutat şi în acest caz. Suntem obişnuiţi, pentru că avem foarte multe clădiri pe care le-am reabilitat; regimul de lucru este altul, mult diferit de cele obişnuite. De exemplu, metrul pătrat de tencuială curentă este de 30 de ori mai ieftină decât un metru pătrat de aici, unde avem forme, profile, stucaturi, aplicaţii etc", a declarat, pentru AGERPRES, Beniamin Rus.
Palatul greco-catolic este o clădire de patrimoniu a oraşului, o bijuterie arhitectonică şi o clădire simbol pentru românii ardeleni.
Foto: (c) Eugenia Paşca/AGERPRES
"De ce trebuia ca oraşul Oradea să finanţeze această reabilitare? Pentru că este o clădire emblematică pentru Oradea, un loc încărcat de istorie. Această clădire a fost construită pe vechiul amplasament al Episcopiei Greco-Catolice, în perioada episcopului Radu Demetriu, cel care a finalizat clădirea aşa cum o vedem în 1905 şi cel care a murit în atentatul din Senat în 1920. În această clădire au fost primiţi Regele Ferdinand şi Regina Maria, în prima vizită în Oradea, aici s-au luat decizii istorice pentru zona noastră, aici a trăit unul dintre cei mai importanţi episcopi, Valeriu Traian Frenţiu, care a murit la Sighet, ridicat de aici în 1948. Este o clădire încărcată de istorie şi trebuia s-o reabilităm", a spus primarul Ilie Bolojan.
După finalizarea întregii reabilitări, o treime din imobil va fi ocupată de sediul Episcopiei Greco-Catolice. AGERPRES/(A - autor: Eugenia Paşca, editor: George Onea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de
CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare
În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor
Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până
Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor
Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni
PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.
Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră
Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină
Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.
PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici
Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni
Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro
Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală
Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar
Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj
O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ
Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu
Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din
Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va