Bust al Papei Francisc, dezvelit la Bucureşti; Nunţiul Apostolic: Amintire permanentă a vizitei istorice în România

Un bust al Papei Francisc, realizat de artistul plastic Darie Dup, a fost amplasat marţi pe Bulevardul Schitu Măgureanu din Capitală, prilej cu care Nunţiul Apostolic în România, Miguel Maury Buendía, a afirmat că monumentul reprezintă o "amintire permanentă" a vizitei istorice în România a Suveranului Pontif.
Monumentul, aşezat la intersecţia Străzilor Sf. Constantin şi Grigore Cobălcescu, a fost dezvelit de Nunţiul Apostolic, Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti, Aurel Percă, de primarul Sectorului I, Daniel Tudorache, şi directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, Oana Zaharia.
Au fost intonate Imnul Pontifical şi Imnul de Stat al României, iar IPS Aurel Percă a rostit o rugăciune de sfinţire a bustului.
"Monumentul ridicat aici în amintirea vizitei Papei Francisc în România este şi un semn că acel pelerinaj al său continuă să lumineze viaţa poporului nostru care năzuieşte spre cele mai înalte valori spirituale", a spus înaltul ierarh romano-catolic.
Consilierul prezidenţial Sergiu Nistor a prezentat un mesaj din partea preşedintelui Klaus Iohannis, în care şeful statului salută iniţiativa Arhiepiscopiei Romano-Catolice, a Nunţiaturii Apostolice şi a Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti "de a oferi publicului imaginea Sfântului Părinte Papa Francisc, ca o amintire a căldurii mesajului său către români şi umanitate, apel de iubire şi credinţă".
"Bustul pe care îl inaugurăm astăzi nu este un monument, căci el nu rememorează trecutul. Mai degrabă ne aflăm într-un loc al întâlnirii cu noi înşine şi cu celălalt, pentru a simţi şi învăţa că, aşa cum spunea Sfântul Părinte, 'noi aparţinem unii altora, iar fericirea personală se realizează făcându-i fericiţi pe ceilalţi'", se arată în mesajul şefului statului.
Nunţiul Apostolic în România, Miguel Maury Buendía, a apreciat că inaugurarea monumentului închinat Papei Francisc reprezintă o "amintire permanentă a vizitei sale istorice în România, în urmă cu un an".
"Este pentru mine o bucurie şi o onoare să îl reprezint pe Sfântul Părinte Papa Francisc la inaugurarea acestei piaţete-monument ce îi este dedicată ca amintire permanentă a vizitei sale istorice în România, în urmă cu un an. Aş dori să mulţumesc sculptorului Darie Dup pentru nobilul bust pe care îl dezvelim astăzi. De asemenea, aş dori să mulţumesc Arhiepiscopiei romano-catolice şi Primăriei Municipiului Bucureşti pentru promovarea iniţiativei de a-l ridica şi de a-l amplasa în această frumoasă piaţetă ce în viitor va fi dedicată Papei, astfel încât să ne rămână mereu prezent mesajul pe care el l-a adresat tuturor românilor: 'Să mergem împreună'. În cele din urmă, aş dori să transmit un gând de recunoştinţă din partea Sfântului Scaun şi a mea celor care au lucrat pentru realizarea acestui monument comemorativ şi a ceremoniei de astăzi şi să doresc tuturor o grabnică şi bună revenire la normalitate, după această lungă carantină", a spus Nunţiul Apostolic.
Secretarul de stat pentru Culte Victor Opaschi a spus că, "pe parcursul celor trei zile, Papa a transmis un puternic mesaj de pace, de armonie, de fraternitate, de coeziune şi incluziune socială, atrăgând atenţia mai ales de cei aflaţi în nevoi - copii, bătrâni sau bolnavi, a ştiut să arate cât de importante sunt pentru societate, în general, promovarea coeziunii şi solidarităţii sociale ca valori fundamentale".
"Vizita Sfântului Părinte a fost un succes nu numai pentru Biserica Catolică, ci pentru întreaga societate românească, care l-a primit pe Papa Francisc ca pe un mesager al păcii şi dialogului spiritual", a subliniat Opaschi.
Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul a transmis mesajul Patriarhului BOR, Daniel, în care acesta elogiază vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România cu două decenii înainte, precum şi pelerinajul Sanctităţii Sale Papei Francisc la noua catedrală ortodoxă, caracterizându-le drept "expresii solemne ale cooperării practice" dintre cele două Biserici şi "semne de speranţă pentru viitor" în ceea ce priveşte "misiunea comună în societatea contemporană atât de profund marcată de secularizare şi individualism".
Mesaje de apreciere au fost transmise de Mihai Frăţilă, episcop al Episcopiei Greco-Catolice Sf. Vasile cel Mare de Bucureşti, şi de directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, Oana Zaharia.
Ridicat în amintirea vizitei Sanctităţii Sale în România, din 31 mai - 2 iunie 2019, monumentul, bust din bronz, pe soclu de piatră, a fost ridicat de Arhiepiscopia Romano-Catolice Bucureşti, în colaborare cu Primăria Municipiului Bucureşti şi Nunţiatura Apostolică în România.
La evenimentul dezvelirii şi binecuvântării monumentului dedicat Papei Francisc au mai fost prezenţi Ioan Robu, Arhiepiscop emerit de Bucureşti, Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, preoţi, persoane consacrate şi credincioşi romano şi greco-catolici, reprezentanţi ai autorităţilor statului şi ai administraţiei publice, reprezentanţi ai altor Biserici şi culte religioase din România.
Acesta este al doilea monument ridicat în Capitala României închinat unui Suveran Pontif al Bisericii Catolice. În 2011, în apropierea sediului Nunţiaturii Apostolice din Bucureşti, la intersecţia Bulevardului Schitu Măgureanu cu Strada Pictor C. Stahi, a fost amplasat un monument realizat de sculptorul Mirsad Begić şi dedicat Sfântului Ioan Paul al II-lea, Papă, în amintirea vizitei sale în ţara noastră.
Sub genericul "Să mergem împreună!", la 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea din 7-9 mai 1999, Papa Francisc a efectuat, în perioada 31 mai - 2 iunie 2019, o vizită în România (Bucureşti, Iaşi, Şumuleu-Ciuc şi Blaj). AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Galați: Daruri de Paște pentru 4.300 de bătrâni și 2.000 de copii oferite de Arhiepiscopia Dunării de Jos
Arhiepiscopia Dunării de Jos oferă cu ocazia Sărbătorilor Pascale daruri constând în alimente, articole vestimentare și încălțăminte pentru 4.300 de bătrâni și 2.000 de copii din familii nevoiașe, în cadrul Programului social-filantropic intitulat ''Ne înnoim de Sfintele Paști''. ''An
Pastorala de Paști/Andrei Andreicuț: Dorința noastră cea mare este să-L vedem pe Hristos cel Înviat
Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Andrei Andreicuț, vorbește, în Pastorala sa de Paști, despre importanța curățirii simțurilor noastre. 'Cuvântul Pastoral l-am intitulat 'Să ne curățim simțirile'. Și-am plecat de la ceea ce spune Domnul Iisus Hristos în Predica de pe Munte: 'Fericiți cei curați cu inima, că ac
Episcopul-vicar Timotei Prahoveanul: Intrarea Domnului în Ierusalim - sărbătoarea bucuriei și a luminii
Intrarea Domnului Nostru Iisus Hristos în Ierusalim este sărbătoarea luminii, le-a transmis Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul, celor prezenți pe Colina Bucuriei, în Duminica Floriilor, îndemnându-i să-L primească pe Mântuitorul în Ierusalimul inimilor, care ar trebui să fie mereu deschise.
Arhiepiscopia Romano-Catolică: Procesiunea de Florii - duminică, pe străzile Capitalei
Tradiționala procesiune dedicată celebrării Floriilor în Biserica Catolică de rit latin va fi organizată, duminică, în Capitală, de Arhiepiscopia Romano-Catolică. Sunt așteptați să ia parte credincioși, persoane consacrate și preoți din comunitățile și parohiile romano-catolice din București și împrejurimi. Potrivit unui comuni
VIDEO Patriarhul Daniel: Pelerinajul de Florii este o mărturisire a credinței în Hristos cel Răstignit și Înviat
Pelerinajul de Florii este o mărturisire a credinței în Hristos cel Răstignit și Înviat, o binecuvântare pentru cetate și o bucurie pentru pelerini, le-a spus sâmbătă seară patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, miilor de credincioși prezenți pe Dealul Mitropoliei. 'Pelerinajul de Florii este rugăciune în procesiu
Arhiepiscopia Bucureștilor: Pelerinajul de Florii începe la Mănăstirea Radu Vodă și încheie la Catedrala Patriarhală
Arhiepiscopia Bucureștilor organizează, sâmbătă, tradiționalul Pelerinaj de Florii, la care vor participa ierarhi, preoți, monahi și credincioși mireni din Capitală și din județul Ilfov. Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Bucureștilor, organizat în ajunul marii sărbători a Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile), pel
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - ocrotitorul transplantului hepatic în România
Primii doi pacienți transplantați de ficat din România purtau numele de Gheorghe, astfel că Patriarhia Română a decis ca Sfântul Mare Mucenic Gheorghe să fie ocrotitorul transplantului hepatic. Decizia patriarhală a fost citită în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Naționale a Transplantului din România, de către
Centenarul Patriarhiei Române/ Sfințirea Marelui Mir - pe 17 aprilie, la Catedrala Patriarhală
Patriarhul Daniel va săvârși pe 17 aprilie, la Catedrala Patriarhală, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române. ''După o temeinică pregătire prealabilă, care va începe încă din
Galați: Daruri de Paște oferite de Arhiepiscopia Dunării de Jos celor peste 2.600 de familii afectate de inundații (GALERIE FOTO)
Cele peste 2.600 de familii din județul Galați afectate de inundațiile din septembrie 2024 vor primi câte un pachet cu daruri de Paște constând în 3 kilograme de carne de miel, un carton de ouă, un cozonac și o sticlă de ulei din partea Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin programul social-filantropic ''Din ospățul credinței la masa dragostei
Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - temelia și începutul învierii tuturor; Paștile - o revărsare de bucurie
Paștile sunt o revărsare de bucurie ce perpetuează bucuria ucenicilor care au văzut pe Domnul Iisus Hristos înviat din morți, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în Pastorala de Sfintele Paști. 'Învierea lui Hristos este temelia și începutul învierii tuturor oamenilor. Această taină este
Galați: Peste 600 de copii din localitățile afectate de inundații vor primi îmbrăcăminte și încălțăminte de Paște
Peste 600 de copii din cele 18 localități din județul Galați afectate de inundațiile din septembrie 2024 vor primi îmbrăcăminte și de încălțăminte din partea Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin programul social-filantropic 'Ne înnoim de Sfintele Paști'. 'În Arhiepiscopia Dunării de Jos, cu binecuvântare
Mănăstirea Cernica își serbează hramul vineri
Mănăstirea Cernica își va serba hramul vineri, în ziua de pomenire a Sfântului Calinic de la Cernica, de la a cărui canonizare se împlinesc, anul acesta, 75 de ani. Potrivit Agenției Basilica a Patriarhiei Române, programul liturgic va începe joi, la ora 13:00, cu așezarea spre închinare a raclei cu mo
Pelerinaj de Florii, organizat sâmbătă de Arhiepiscopia Dunării de Jos în Brăila și Galați
Arhiepiscopia Dunării de Jos organizează sâmbătă, 12 aprilie, în municipiile Brăila și Galați, tradiționalul Pelerinaj de Florii, care amintește de momentul Intrării Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului, la ambele evenimente fiind prezent arhiepiscopul Casian. Potrivit unui comunicat de presă transmis mi
Arhiepiscopia Romano-Catolică: Procesiune de Florii, duminică, pe străzile Capitalei
Tradiționala Procesiune de Florii, la care sunt așteptați să ia parte credincioși, persoane consacrate și preoți din comunitățile și parohiile romano-catolice din București și împrejurimi, va fi organizată, duminică, în Capitală, de Arhiepiscopia Romano-Catolică. Potrivit unui comunicat al organizatorilor, postat pe site-ul Arhiepi
Pelerinajul de Florii - sâmbătă, în Capitală
Arhiepiscopia Bucureștilor organizează sâmbătă, în București, tradiționalul Pelerinaj de Florii, la care vor participa ierarhi, preoți, monahi și credincioși mireni din Capitală și din județul Ilfov. Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Bucureștilor, postat, miercuri, pe site-ul Agenției Basilica a Patriarhiei Române, or