Brăila: Peste 10.000 de pelerini s-au închinat la moaştele Sfântului Nicolae şi Sfântului Nectarie

Peste 10.000 de pelerini s-au închinat la moaştele Sfântului Nicolae şi Sfântului Nectarie în cele trei zile în care acestea au stat la Brăila, unde au fost aduse cu ocazia sărbătoririi patronului spiritual al oraşului, Sfântul Nicolae, după cum a informat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, preot Rareş Bucur.
"Peste 10.000 de credincioşi au fost 'călători pe calea sfinţilor' în cele trei zile de pelerinaj, aceştia având posibilitatea ca, în evlavie, să se închine şi să sărute moaştele Sfântului Ierarh Nicolae şi ale Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, aşezate pe baldachinul special amenajat pe esplanada bisericii Sfântul Nicolae din Brăila. Manifestările pastoral-misionare, culturale şi social-filantropice organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în contextul sărbătoririi ocrotitorului spiritual al oraşului Brăila s-au încheiat la Catedrala Naşterea Domnului, cu inaugurarea unui Centru pentru tineret, dotat cu cele necesare pentru socializare şi petrecerea timpului într-un cadru primitor în care cărţile şi prietenii le sunt aproape", a spus Rareş Bucur.
Ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nicolae în municipiul Brăila a început vineri, cu vizita Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Spitalul de Recuperare şi Boli Cronice "Sfântul Nectarie" Veneţia Medical, unde persoanele aflate în Secţia de Îngrijiri Paliative au primit Sfânta Împărtăşanie.
"Din luna octombrie a acestui an, în baza unui act bisericesc de cooperare şi de filantropică lucrare dintre Arhiepiscopia Dunării de Jos şi acest spital brăilean, pacienţii, însoţitorii acestora şi personalul medical beneficiază de asistenţă duhovnicească permanentă, în unitatea medicală fiind amenajată şi o capelă care a fost pusă sub ocrotirea spirituală a Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul", a precizat preotul Bucur.
În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica închinată Sfântului Ierarh Nicolae din municipiul Brăila, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea credincioşilor veniţi să participe la slujbă în ziua de cinstire a ocrotitorului spiritual. Acestora li s-au adăugat numeroşi tineri şi copii, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor civile şi militare din acest oraş de la Dunăre.
Cu această ocazie, Corul Seminarului Teologic "Sfântul Apostol Andrei" din Galaţi a susţinut un concert de colinde şi alte cântări bisericeşti specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.
În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viaţa şi minunile săvârşite de Sfântul Ierarh Nicolae, model de apărător al dreptei credinţe, de blândeţe şi de iubire a celor aflaţi în nevoi.
"Sfântul Nicolae a fost văzut de către bătrânul episcop Nicolae, o rudenie a sa, ca un nou soare care apare pe cerul bisericii ca un învăţător mare al dreptei credinţe şi promotorul iubirii milostive către toţi oamenii, dar îndeosebi către cei bolnavi şi copii. De aceea şi copiii, în general, îl consideră pe Sfântul Nicolae ca fiind sfântul nostru. (...) Toate programele liturgice, culturale, educative şi social-filantropice desfăşurate cu precădere în această săptămână în Brăila ne ajută să reconstituim chipul blândeţii, bunătăţii şi iubirii milostive a lui Hristos prin Sfântul Ierarh Nicolae, care să ne apere, să ne ajute, să ne inspire şi în special să-i întărească pe cei care-i poartă numele şi faptele sale în Biserică, în societate, în ţară şi în lume", a spus ierarhul Dunării de Jos.
După Sfânta Liturghie, chiriarhul Dunării de Jos a premiat 20 elevi care au obţinut rezultate deosebite la concursurile şcolare, reprezentanţi ai mai multor licee şi colegii din judeţul Brăila. Tinerii au primit diploma eparhială "Tinereţe şi credinţă", premii în bani şi cărţi de zidire sufletească, apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Conform tradiţiei, Primăria Brăilei a pregătit şi anul acesta 2.500 de porţii de sarmale de post, pe care le-a oferit la Biserica "Sfântul Nicolae", după oficierea Sfintei Liturghii, iar toţi copiii prezenţi la slujbă au primit daruri de la Moş Nicolae, parohia pregătind în acest scop peste 300 de pachete cu alimente, dulciuri şi alte daruri de suflet. AGERPRES / (AS - autor: Ecaterina Ignat, editor: Antonia Niţă, editor online: Irina Giurgiu)
Sursa foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos/facebook.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Scrisoarea Pastorală a Arhiepiscopului Mitropolit de București, Aurel Percă
ÎPS Aurel Percă: Scrisoare Pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului 2025 Cristos a înviat, a înviat cu adevărat! 'Pace vouă!' Iubiți frați și surori în Cristos! Dragă comunitate diecezană, Cu inima plină de bucurie și recunoștință doresc să vă transmit fiecăruia dintre dumneavoas
Pastorala de Paști a Patriarhului Daniel: Lumina și bucuria Învierii lui Hristos dau sens istoriei universale
Învierea lui Hristos și învierea morților - înțelesuri dogmatice și pastorale Pastorala de Sfintele Paști 2025 Hristos a înviat! 'Adevărat, adevărat zic vouă, că vine ceasul, și acum este, când morții vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu, și cei ce vor auzi vor învia' (Ioan 5, 25)
Centenarul Patriarhiei Române/ Sfințirea Marelui Mir - la Catedrala Patriarhală
Patriarhul Daniel va săvârși pe 17 aprilie, la Catedrala Patriarhală, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române. ''După o temeinică pregătire prealabilă, care va începe încă din
PF Daniel, mesaj de Sfintele Paști: Să arătăm în jurul nostru iubire smerită și milostivă, iertare, pace și bucurie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a transmis, miercuri, un mesaj în care îndeamnă cu ocazia Sfintelor Paști la 'iubire smerită și milostivă, iertare și bucurie' față de cei din jurul nostru, ca daruri ale lui Hristos Cel înviat. 'Prin iubirea Sa smerită și milostivă, Domnul
Cardinalul Lucian: Să ne trăim viața cu inimi luminate, cu minți limpezi, cu suflete bune, cu vieți înnoite
Cardinalul Lucian, Arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, adresează, în Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025, un îndemn la a trăi viața 'cu inimi luminate, cu minți limpezi, cu suflete bune, cu vieți înnoite'. 'Nu putem să rostim 'Cristos a î
Arhiepiscopul Aurel Percă, în Pastorala de Paști: Ca popor pascal, să ne rugăm pentru darul păcii, al Domnului înviat
Arhiepiscopul-mitropolit romano-catolic de București, Aurel Percă, salută, în Scrisoarea pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului, sărbătorirea Paștelui de către toți creștinii, aparținând diferitelor confesiuni, și îndeamnă la rugăciunea pentru pace în țară, în lume și în inimile credincioșilor.
Galați: Daruri de Paște pentru 4.300 de bătrâni și 2.000 de copii oferite de Arhiepiscopia Dunării de Jos
Arhiepiscopia Dunării de Jos oferă cu ocazia Sărbătorilor Pascale daruri constând în alimente, articole vestimentare și încălțăminte pentru 4.300 de bătrâni și 2.000 de copii din familii nevoiașe, în cadrul Programului social-filantropic intitulat ''Ne înnoim de Sfintele Paști''. ''An
Pastorala de Paști/Andrei Andreicuț: Dorința noastră cea mare este să-L vedem pe Hristos cel Înviat
Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Andrei Andreicuț, vorbește, în Pastorala sa de Paști, despre importanța curățirii simțurilor noastre. 'Cuvântul Pastoral l-am intitulat 'Să ne curățim simțirile'. Și-am plecat de la ceea ce spune Domnul Iisus Hristos în Predica de pe Munte: 'Fericiți cei curați cu inima, că ac
Episcopul-vicar Timotei Prahoveanul: Intrarea Domnului în Ierusalim - sărbătoarea bucuriei și a luminii
Intrarea Domnului Nostru Iisus Hristos în Ierusalim este sărbătoarea luminii, le-a transmis Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul, celor prezenți pe Colina Bucuriei, în Duminica Floriilor, îndemnându-i să-L primească pe Mântuitorul în Ierusalimul inimilor, care ar trebui să fie mereu deschise.
Arhiepiscopia Romano-Catolică: Procesiunea de Florii - duminică, pe străzile Capitalei
Tradiționala procesiune dedicată celebrării Floriilor în Biserica Catolică de rit latin va fi organizată, duminică, în Capitală, de Arhiepiscopia Romano-Catolică. Sunt așteptați să ia parte credincioși, persoane consacrate și preoți din comunitățile și parohiile romano-catolice din București și împrejurimi. Potrivit unui comuni
VIDEO Patriarhul Daniel: Pelerinajul de Florii este o mărturisire a credinței în Hristos cel Răstignit și Înviat
Pelerinajul de Florii este o mărturisire a credinței în Hristos cel Răstignit și Înviat, o binecuvântare pentru cetate și o bucurie pentru pelerini, le-a spus sâmbătă seară patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, miilor de credincioși prezenți pe Dealul Mitropoliei. 'Pelerinajul de Florii este rugăciune în procesiu
Arhiepiscopia Bucureștilor: Pelerinajul de Florii începe la Mănăstirea Radu Vodă și încheie la Catedrala Patriarhală
Arhiepiscopia Bucureștilor organizează, sâmbătă, tradiționalul Pelerinaj de Florii, la care vor participa ierarhi, preoți, monahi și credincioși mireni din Capitală și din județul Ilfov. Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Bucureștilor, organizat în ajunul marii sărbători a Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile), pel
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - ocrotitorul transplantului hepatic în România
Primii doi pacienți transplantați de ficat din România purtau numele de Gheorghe, astfel că Patriarhia Română a decis ca Sfântul Mare Mucenic Gheorghe să fie ocrotitorul transplantului hepatic. Decizia patriarhală a fost citită în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Naționale a Transplantului din România, de către
Galați: Daruri de Paște oferite de Arhiepiscopia Dunării de Jos celor peste 2.600 de familii afectate de inundații (GALERIE FOTO)
Cele peste 2.600 de familii din județul Galați afectate de inundațiile din septembrie 2024 vor primi câte un pachet cu daruri de Paște constând în 3 kilograme de carne de miel, un carton de ouă, un cozonac și o sticlă de ulei din partea Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin programul social-filantropic ''Din ospățul credinței la masa dragostei
Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - temelia și începutul învierii tuturor; Paștile - o revărsare de bucurie
Paștile sunt o revărsare de bucurie ce perpetuează bucuria ucenicilor care au văzut pe Domnul Iisus Hristos înviat din morți, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în Pastorala de Sfintele Paști. 'Învierea lui Hristos este temelia și începutul învierii tuturor oamenilor. Această taină este