logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Slujbe de pomenire la patru ani de la tragedia din Colectiv; lacrimi şi flori la monumentul ridicat în memoria tinerilor

Imagine din galeria Agerpres

Două slujbe de pomenire pentru cei 64 de tineri morţi în incendiul din clubul bucureştean Colectiv au fost săvârşite, miercuri, la patru ani de la tragedie, de Arhiepiscopia Bucureştilor.

Primul parastas a fost oficiat în curtea Bisericii Sfântul Nicolae - Broşteni, la monumentul ridicat în anul 2017 în memoria tinerilor de Arhiepiscopia Bucureştilor, la iniţiativa Patriarhului Daniel. Slujba a fost precedată de Sfânta Liturghie săvârşită în lăcaşul de cult.

Al doilea parastas a fost săvârşit în Piaţa Bucur, la crucea din faţa clubului, în imediata apropiere a locului tragediei, unde au fost depuse flori şi aprinse lumânări.

Slujba, la care a luat parte şi protosinghel Arsenie Papacioc, de la Mănăstirea Techirghiol, nepotul cunoscutului duhovnic, a fost oficiată de pr. protopop al Sectorului 4 Ion Armaşi, înconjurat de un sobor de preoţi.

"Momentul acela de la Colectiv a schimbat, practic, mult din viaţa românilor, pentru că, într-un fel sau altul, toţi am fost părtaşi la acea tragedie. Au trecut la Domnul mulţi tineri care ar fi putut să facă mult pentru societatea în care trăiesc. Şi cred eu că acest moment a scos la suprafaţă nişte sentimente de compasiune, de întrajutorare pentru că am văzut că, într-adevăr, atunci când trecem prin momente dificile, românii sunt împreună, lucrează împreună", a declarat preotul la finalul slujbei.

Armaşi a precizat că "Biserica se roagă pentru odihna celor trecuţi la Domnul şi pentru alinarea familiilor care au avut multe pierderi" şi a îndemnat la "neuitare".

"Pentru că nu numai la momentul respectiv au murit oameni, ci şi după aceea, din cauza rănilor, a arsurilor cumplite şi aşa s-a ajuns la asemenea pierderi. Dumnezeu să îi ierte, să îi odihnească şi familiilor multă putere şi nădejde în viaţa veşnică. Au trecut patru ani, dar noi, în primul rând, suntem datori la neuitare. Şi chiar dacă anii trec şi chiar dacă suntem din ce în ce mai puţini în această piaţetă sau la monumentul înălţat de Arhiepiscopia Bucureştilor la biserica cea mai apropiată de aici, sunt convins că rugăciunile noastre trebuie să continue, lucrarea Bisericii trebuie să continue", a spus protopopul.

El a făcut referire la prezenţa BOR la Colectiv în noaptea tragediei şi după aceea în spitale şi biserici.

"Ştiţi foarte bine că în noaptea tragediei au fost doi preoţi la acest moment, preotul care a însoţit detaşamentul de pompieri şi, de asemenea, preotul Marius Cojocaru de la Parohia Sfântul Nicolae - Broşteni, între timp trecut la Domnul, care au fost aici şi au încercat, atât cât li s-a permis, să fie de ajutor. De asemenea, personal, am fost la înmormântarea mai multor victime de la Colectiv şi colegii mei. De asemenea, şi Arhiepiscopia Bucureştilor, dar şi mitropoliile din ţară - pentru că multe dintre victime sunt din afara Bucureştilor - au participat la toate slujbele, atât de înmormântare, cât şi de pomenire. Au fost permanent alături de familiile victimelor, au fost alături de cei care au fost în spitalele din Bucureşti, în special, acolo unde ştiu că mulţi dintre colegii mei au sprijinit şi financiar, dar şi cu rugăciunea şi cu tot ce s-a putut în momentele acelea cumplite", a explicat Ion Armaşi.

Printre cei care care au venit să se reculeagă la Colectiv s-a numărat şi Mihai Grecea, unul dintre supravieţuitorii incendiului, care şi-a exprimat "revolta" faţă de cele întâmplate.

"Sentimentele care mă încearcă acum sunt cele de revoltă, văzând că probe importante care trebuiau să existe acum la dosarul din instanţă, dar şi în cel care este la Parchet, care investighează modul în care s-a intervenit după accident şi inclusiv felul în care a reacţionat sistemul medical românesc pentru a-i salva pe răniţi... E o revoltă, o furie, o frustrare mare. Anumite materiale au fost generate într-un context instituţional la ISU şi aceste materiale nu au ajuns niciodată la justiţie. Ba, mai mult, observăm că acest material care a ieşit la Libertatea este un material editat. (...) E curăţat, e ales. Mă întreb şi eu care e interesul? Care a fost interesul", a declarat Grecea.

El a afirmat că autorităţile au încercat să-şi ascundă incapacitatea de a acţiona în momentele tragediei din urmă cu patru ani.

"Cu siguranţă au încercat să facă asta. Dar acest material oricum îi compromite. Arată dimensiunea dezastrului din această intervenţie. Înseamnă că cineva a comandat această editare. Cumva a avut un scop intern la ISU, a fost menit să fie folosit ca material didactic.... (...) Procurorii ar trebui să caute materialul brut de la ISU, nu această editare. Sunt convins că aclo sunt multe lucruri mai rele", a spus Mihai Gecea.

Mama Karinei, una dintre victimele de la Colectiv, a mărturisit că, pierzând unicul copil, care mergea "pentru prima şi ultima dată cu prietena ei Diana în acest club", nu i-a rămas decât "o durere nesfârşită".

"Ce pot să spun. O durere nesfârşită. În fiecare zi plâng. În fiecare zi plângem după ei. Câteodată ne apucă şi revolta, câteodată ne închinăm la Dumnezeu pentru că în altă parte nu mai avem la cine să cerem ajutorul şi asta este. Dumnezeu să-i odihnească", a spus aceasta.

O bunică, care vine din Zalău în fiecare an la această pomenire, alături de cei trei nepoţi, consideră că este important ca micuţii să cunoască ce s-a întâmplat la Colectiv.

"Este important. Pentru că şi sistemul sanitar a fost cum a fost şi n-au reuşit să fie salvaţi atâţia copii şi să trăiască şi ei în viitor pentru ce se va întâmpla. Sunt impresionaţi pentru că am povestit pe drum şi ştiu ce s-a întâmplat aici. Şi-o să venim în fiecare an", a mai spus bunica.

O româncă, care trăieşte de mai mulţi ani în Turcia, a declarat pentru AGERPRES că a venit pur şi simplu să aprindă o lumânare.

"Nu, nu am venit pentru cineva. Sunt plecată de foarte mulţi ani. Am văzut toată mizeria la televizor şi am văzut că, de fapt, nici în momentul de faţă nu a trecut de primul Parchet...După patru ani de zile... Ceea ce este dureros pentru România, o ţară europeană care nu ştiu cât de europeană este. Pentru asta am venit: să le aprind o lumânare. Au murit nişte oameni fără nici o vină, când puteau fi salvaţi. Sunt pur şi simplu nişte oameni. Păcat de vieţile care se pierd", a declarat femeia.

Preşedintele Klaus Iohanis a depus miercuri dimineaţa o coroană de flori în faţa Clubului Colectiv, în memoria tragediei care a avut loc în urmă cu patru ani.

Şeful statului a aprins cu acest prilej o candelă şi s-a recules câteva momente în faţa altarului improvizat în faţa clubului în memoria victimelor incendiului din 30 octombrie 2015.

În cursul dimineţii, ambasadorul Statului Israel, David Saranga, a depus o coroana de flori la Clubul Colectiv.

În urma incendiului de la Colectiv au murit 64 de tineri. Trupa Goodbye to Gravity susţinea în club un concert de lansare a unui nou album. Incendiul a izbucnit din cauza unor artificii aprinse în timpul concertului şi s-a extins rapid. AGERPRES/(AS, A - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)

 

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

 

 

Citiţi şi:

 

Sute de oameni au aprins lumânări şi au adus flori în memoria victimelor de la Colectiv

 

Mitropolitul Ardealului, la slujba de comemorare a victimelor de la "Colectiv": Nu cerem răzbunare, noi cerem să se facă dreptate

 

Braşov: Câteva zeci de oameni au comemorat victimele tragediei de la clubul 'Colectiv'

 

Cluj: Zeci de persoane au comemorat victimele de la 'Colectiv'

 

Sibiu: Aproape 100 de oameni au asistat la slujba oficiată de Mitropolitul Ardealului pentru victimele de la ''Colectiv''

 

Câteva sute de persoane s-au strâns în centrul Bucureştiului pentru a participa la un marş în memoria victimelor de la Colectiv

 

Arad: Numele ''Colectiv'', scris cu lumânări aprinse, la o comemorare cu zeci de participanţi

 

DOCUMENTAR: Patru ani de la tragedia din clubul Colectiv

 

IGSU: 30 octombrie 2015 - momentul care ne-a marcat pe fiecare dintre noi, cetăţeni şi salvatori, deopotrivă

 

Preşedintele Iohannis a depus o coroană de flori la Clubul Colectiv

 

Sorina Pintea - mesaj la 4 ani de la Colectiv: Lucrurile s-au schimbat; s-au făcut paşi importanţi

 

ISU Sibiu: La patru ani după ''Colectiv'' sunt încă localuri fără autorizaţie de incendiu

 

Eugen Iancu, la patru ani de la tragedia Colectiv: Justiţia nu se grăbeşte să găsească vinovaţi

 

Dăncilă: Tragedia Colectiv - o rană adâncă în memoria românilor şi care cere implicit un simţ de răspundere ridicat

 

Afisari: 26

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 08-05-2025 22:07

Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.

Culte 08-05-2025 19:09

PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință

Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R

Culte 08-05-2025 16:47

BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare

Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir

Culte 07-05-2025 14:41

Bihor: Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români', la Oradea

Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români' va fi vernisată joi, 8 mai, ora 12, în Muzeul Orașului Oradea, din Cetate, pentru a putea fi vizitată până în 21 mai a.c. Cu acest prilej va fi lansat și albumul bilingv român-englez 'Fericitul Valeriu Traian Frenț

Culte 07-05-2025 06:04

Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' - miercuri la Catedrala Sf. Iosif din București

O Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' (pentru alegerea Pontifului Roman) va fi oficiată miercuri, de la ora 18:30, la Catedrala Sf. Iosif din București. ''În unire cu Biserica Universală, ne rugăm ca Duhul Sfânt să îi inspire pe cardinalii electori în alegerea celui care va f

Culte 06-05-2025 17:00

Brăila: Adunarea Generală a Federației Filantropia, în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Arhiepiscopia Dunării de Jos găzduiește, în perioada 5-7 mai, lucrările Adunării Generale a Federației Filantropia, eveniment care se desfășoară la sediul Așezământului socio-medical 'Sfântul Mare Mucenic Pantelimon' din stațiunea Lacu Sărat. 'Programul a debutat ieri seară, în Capela 'Sfântul Mare Mucenic Pantelim

Culte 06-05-2025 15:43

Primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi întronizat sâmbătă la Londra

Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie, primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord, va fi întronizat, sâmbătă, la Catedrala Arhiepiscopală 'Sfântul Mare Mucenic Gheorghe' din Londra, Marea Britanie. Sfânta Liturghie și ceremonia de întronizare vor fi oficiate începând cu ora 9:00 de

Culte 04-05-2025 18:22

Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de

Culte 04-05-2025 09:07

CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare

În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.

Culte 30-04-2025 12:56

PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici

Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni