Harghita: Pelerinaj impresionant la Şumuleu Ciuc, de Rusaliile catolice

O mulţime impresionantă de pelerini a participat sâmbătă, la Şumuleu Ciuc, la tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile Catolice, închinat Fecioarei Maria, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de la altarul în aer liber situat în şaua dintre munţii Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic, la marginea municipiului Miercurea Ciuc, acelaşi de unde, în urmă cu o săptămână, Papa Francisc a oficiat Liturghia Pontificală.
Pelerinii, majoritatea catolici de limbă maghiară, au venit din toată România, dar şi din Europa şi chiar de pe alte continente, ei mărturisind că rugăciunile adresate Fecioarei Maria de la Şumuleu le sunt ascultate de fiecare dată.
"Am 66 de ani şi din 1994 vin în fiecare an aici, de Rusalii, când noi, secuii, ne întâlnim pentru Sfântul Duh, care ne împărtăşeşte. (...) Astăzi ne vom ruga cu toţii pentru pace. Pacea e întotdeauna binevenită pe pământ, pentru că este cel mai sfânt lucru. Altfel, noi suntem păcătoşi, dar Dumnezeu este bun şi ne iartă o dată, de două ori, de şapte ori, de 77 de ori", a spus Biro Andras, un pelerin din comuna harghiteană Ditrău. El a povestit că a venit şi în urmă cu o săptămână, când Papa Francisc a oficiat slujba la Şumuleu şi mărturiseşte că, în ciuda vremii foarte ploioase, a avut atunci o zi frumoasă.
Şi Laszko Francisc, din comuna Botiz, judeţul Satu Mare, vine în fiecare an la pelerinaj şi spune că de această dată se va ruga Fecioarei Maria ca să îi aducă acasă copiii plecaţi în străinătate.
"Am venit din judeţul Satu Mare, din Botiz, am fost şi la Sfântul Părinte şi acum am venit pentru hram. Vin aici pentru Maica Sfântă şi mă rog pentru copii, să vină înapoi din străinătate. Fecioara ne ajută întotdeauna. Dacă nu ne ajută, Domnul şi Maica Sfântă ştiu pentru ce nu se întâmplă asta", a spus bărbatul.
Grupurile de pelerini au urcat muntele Şumuleu rugându-se sau cântând imnuri bisericeşti, unii dintre ei fiind îmbrăcaţi în port popular şi purtând steaguri ale Ungariei, steagul secuiesc sau pe cel arpadian.
La slujbă a participat, la fel ca în ultimii ani, preşedintele Ungariei, Ader Janos, şi soţia sa, care au fost primiţi cu aplauze de mulţimea prezentă la pelerinaj, precum şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, demnitari din Guvernul de la Budapesta, reprezentanţi ai Consulatului general al Ungariei la Miercurea Ciuc, parlamentari UDMR, autorităţi locale şi judeţene.
Foto: (c) Gina Ștefan/AGERPRES
Sfânta Liturghie a fost oficiată de arhiepiscopul de Alba Iulia, dr. Jakubinyi György, şi de episcopul auxiliar de Miercurea Ciuc, Tamás József, singurul invitat al slujbei de hram de Rusalii fiind episcopul de Timişoara, Pál József Csaba, el fiind cel care a ţinut predica festivă.
Atât arhiepiscopul de Alba Iulia, cât şi episcopul de Timişoara au făcut referire, în cuvântul lor, la mesajul transmis, la Şumuleu, în urmă cu o săptămână, de Sanctitatea Sa Papa Francisc şi i-au îndemnat pe credincioşi să urmeze învăţăturile liderului spiritual al lumii catolice.
De asemenea, episcopul Pál József Csaba a făcut apel, în predica sa festivă, la înţelegere şi dialog şi a amintit de incidentul de la Valea Uzului, îndemnându-i pe pelerini să nu generalizeze, să dea dovadă "de demnitate umană şi creştină".
El le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa părinţilor în viaţa copiilor şi le-a spus că trebuie să îşi respecte semenii, pentru că fiecare are ceva bun în el şi să aibă aceeaşi înţelegere faţă de oamenii din jur aşa cum mamele au faţă de copiii lor.
Evenimentul s-a încheiat, ca în fiecare an, cu intonarea imnului Ungariei, a celui secuiesc şi a unui vechi imn religios care se cântă la Şumuleu de sute de ani.
Motto-ul din acest an al pelerinajului este un fragment din Evanghelia după Luca - "Fie mie după cuvântul tău!" (Luca, 1,38).
Foto: (c) Gina Ștefan/AGERPRES
Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în Biserica Franciscană.
În anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin şi oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni au reuşit să se opună şi să îşi păstreze credinţa strămoşească.
De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la Biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc.
Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc a fost vizitat, sâmbăta trecută, de Papa Francisc, cu acest prilej fiind scoasă din biserică statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial.
Suveranul Pontif a oficiat o slujbă închinată Fecioarei Maria şi a oferit un trandafir de aur sanctuarului marian, aşa cum face când merge la locurile de pelerinaj dedicate Maicii Domnului. AGERPRES/(AS - autor: Gina Ştefan, editor: Andreea Rotaru, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui
IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru
Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare
Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici
Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței
Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir
Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală
Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea
Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja
Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M
Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică
Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.
Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului a Cardinalui Lucian
Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025 Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în deplină comuniune de credință cu Sfântul Scaun Apos
Scrisoarea Pastorală a episcopului de Cluj-Gherla, Claudiu
Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, dragilor credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu. Har, pace și binecuvântare de la Domnul nostru Isus Cristos! Iubiți credincioși, Am străbătut timpul Postului Mare pregătindu-ne prin rugăciu
Scrisoarea Pastorală a Arhiepiscopului Mitropolit de București, Aurel Percă
ÎPS Aurel Percă: Scrisoare Pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului 2025 Cristos a înviat, a înviat cu adevărat! 'Pace vouă!' Iubiți frați și surori în Cristos! Dragă comunitate diecezană, Cu inima plină de bucurie și recunoștință doresc să vă transmit fiecăruia dintre dumneavoas
Pastorala de Paști a Patriarhului Daniel: Lumina și bucuria Învierii lui Hristos dau sens istoriei universale
Învierea lui Hristos și învierea morților - înțelesuri dogmatice și pastorale Pastorala de Sfintele Paști 2025 Hristos a înviat! 'Adevărat, adevărat zic vouă, că vine ceasul, și acum este, când morții vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu, și cei ce vor auzi vor învia' (Ioan 5, 25)
Centenarul Patriarhiei Române/ Sfințirea Marelui Mir - la Catedrala Patriarhală
Patriarhul Daniel va săvârși pe 17 aprilie, la Catedrala Patriarhală, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române. ''După o temeinică pregătire prealabilă, care va începe încă din
PF Daniel, mesaj de Sfintele Paști: Să arătăm în jurul nostru iubire smerită și milostivă, iertare, pace și bucurie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a transmis, miercuri, un mesaj în care îndeamnă cu ocazia Sfintelor Paști la 'iubire smerită și milostivă, iertare și bucurie' față de cei din jurul nostru, ca daruri ale lui Hristos Cel înviat. 'Prin iubirea Sa smerită și milostivă, Domnul
Cardinalul Lucian: Să ne trăim viața cu inimi luminate, cu minți limpezi, cu suflete bune, cu vieți înnoite
Cardinalul Lucian, Arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, adresează, în Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025, un îndemn la a trăi viața 'cu inimi luminate, cu minți limpezi, cu suflete bune, cu vieți înnoite'. 'Nu putem să rostim 'Cristos a î
Arhiepiscopul Aurel Percă, în Pastorala de Paști: Ca popor pascal, să ne rugăm pentru darul păcii, al Domnului înviat
Arhiepiscopul-mitropolit romano-catolic de București, Aurel Percă, salută, în Scrisoarea pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului, sărbătorirea Paștelui de către toți creștinii, aparținând diferitelor confesiuni, și îndeamnă la rugăciunea pentru pace în țară, în lume și în inimile credincioșilor.
Galați: Daruri de Paște pentru 4.300 de bătrâni și 2.000 de copii oferite de Arhiepiscopia Dunării de Jos
Arhiepiscopia Dunării de Jos oferă cu ocazia Sărbătorilor Pascale daruri constând în alimente, articole vestimentare și încălțăminte pentru 4.300 de bătrâni și 2.000 de copii din familii nevoiașe, în cadrul Programului social-filantropic intitulat ''Ne înnoim de Sfintele Paști''. ''An