REPORTAJ Papa în România/Blajul şi Câmpia Libertăţii l-au îmbrăţişat pe Papa Francisc

"Pe stăpânul şi arhiereul nostru, Doamne Îl păzeşte. Întru mulţi ani, Stăpâne!" - acestea sunt cuvintele din cântarea cu care a fost întâmpinat Papa Francisc la Blaj, duminică, de către cei peste 120.000 de credincioşi veniţi pe Câmpia Libertăţii.
Au fost oameni care au ajuns la Blaj din cele mai îndepărtate colţuri ale ţării - unii au plecat de acasă chiar de sâmbătă după-amiază, animaţi de gândul că-l vor întâlni aici pe Sfântul Părinte şi că împreună vor participa la Sfânta Liturghie de beatificare a celor şapte episcopi martiri greco-catolici.
Micul şi cochetul orăşel de la confluenţa Târnavelor, care numără circa 20.000 de suflete, s-a pregătit, din vreme, pentru acest moment unic în viaţa comunităţii, mai ales că aici erau aşteptaţi cel puţin 50.000 de pelerini. Numărul acestora a crescut însă continuu pe parcursul zilei şi, la finalul slujbei religioase, estimările oficiale arătau că pe Câmpia Libertăţii şi în Blaj ajunseseră duminică peste 120.000 de oameni.
După o săptămână în care nu a fost o zi în care să nu plouă, duminică, imediat ce s-a ridicat ceaţa de dimineaţă, pe cer a început să strălucească un soare blând şi apoi din ce în ce mai puternic, astfel că la sosirea Sfântului Părinte pe Câmpia Libertăţii bucuria pelerinilor a fost pe măsură.
Oamenii nu şi-au ascuns lacrimile unei emoţii puternice, au aplaudat, au strigat "Papa, Papa", atunci când pe Câmpia Libertăţii a sosit Suveranul Pontif.
"Este un prilej de har, de a ne simţi binecuvântaţi, cu adevărat, de Dumnezeu. Sunt aici, cu adevărat, să mergem împreună", a spus sora Alexandra, de la Centrul maternal pentru mame şi copii din Oraviţa, iar o femeie îmbrăcată într-o ie simplă, cusută doar cu aţă neagră, se destăinuie: "Pe Papa îl văd aşa cum l-am văzut întotdeauna - ca pe un sfânt. Am fost şi acum 20 de ani la Bucureşti (la vizita Papei Ioan Paul al II-lea - n.r.), iar acum trăiesc aceleaşi emoţii".
Foto: (C) Sorin Blada / AGERPRES
Mulţi dintre cei prezenţi au apreciat deschiderea Papei Francisc faţă de tineri şi felul său de a comporta cu oamenii. Văzut de credincioşi ca un "om deschis, care iubeşte tinerii şi încearcă să-i facă să aibă încredere în ceea ce-i învaţă Biserica", Sfântul Părinte a fost aşteptat de familii cu copii, de numeroase grupuri de credincioşi veniţi cu autocarele sau cu maşinile personale.
Între ei s-a numărat Elena Stroia, care a venit la Blaj împreună cu băieţelul său în vârstă de şase ani. "Este un moment deosebit. Cred că o dată în viaţă avem posibilitatea să-l vedem pe Sfântul Părinte, care să oficieze şi Sfânta Liturghie. Este un om foarte sufletist, vorbeşte pe înţelesul tuturor, este deosebit", a spus Elena. Copilul adaugă că, dacă ar fi în situaţia de a-l întâlni de Papa Francisc, i-ar spune simplu - "Bună!".
"Am venit să-l văd pe Papa. Mi-am dorit mult momentul acesta. Dacă ar fi să-l văd i-aş spune 'Vă iubesc!'", a spus, la rândul său, mult mai volubila Ilinca, venită cu mama sa, pentru care Suveranul Pontif este "un om foarte bun".
Foto: (C) Sorin Blada / AGERPRES
"Este o binecuvântare pentru ţara noastră, întreagă. Sunt extrem de emoţionată şi, în special, pentru Biserica greco-catolică, dat fiind faptul că astăzi au fost beatificaţi cei şapte episcopi, exemple pentru întreg neamul românesc", a subliniat Maria Dulău.
În mulţimea de oameni adunaţi pe Câmpia Libertăţii se detaşa clar profilul unui bărbat în costum popular, cu o pălărie pe cap în care erau fixate penele de păun specifice locurilor din Bistriţa-Năsăud. Mărturiseşte că este de religie ortodox, dar are o admiraţie aparte faţă de Papa Francisc.
Foto: (C) Sorin Blada / AGERPRES
"Trăiesc emoţii mari astăzi, este o zi istorică atât pentru mine, cât şi pentru români. Mă bucur că în aceste trei zile am arătat că putem fi uniţi în credinţă. Am venit cu gândul bucuriei şi cu gândul că o dată în viaţă poţi întâlni un înalt prelat de la Vatican. Sunt creştin ortodox, dar am o admiraţie aparte faţă de Sanctitatea Sa, despre care cred că este cel mai important mesager trimis de Dumnezeu pe Pământ în momentul de faţă. Este un om care, dincolo de înalta funcţie pe care o are şi de harul ce-i este conferit ca urmaş al Sfântului Petru, este un om care îşi arată modestia şi dragostea pentru creştini. Îmi este tare drag şi mă bucur că a venit la noi", a mărturisit Maximilian Mănuţ, din Bistriţa.
Vizita Papei Francisc i-a adus acasă şi pe blăjenii risipiţi în ţară sau prin lume. Într-o ie veche de peste o sută de ani, Atena Boca, care locuieşte acum în Sibiu, a revenit la Blaj pentru a revedea casa bunicilor şi locurile în care a copilărit.
"Orice ţine de locul acesta pe mine mă emoţionează. Blajul este în haine de sărbătoare, de-abia aştept să-l vizitez şi să-mi aduc aminte de copilărie. A fost o copilărie veselă, cu bucurie, cu mulţi oameni şi cu sentimentul acela de 'acasă'. Papa mi se pare un om al zilelor noastre. Asta mă impresionează cel mai tare la el. Este un om al zilelor noastre, care înţelege ce se întâmplă şi care ajunge, cumva, la inimile oamenilor", a spus doamna Atena.
Câmpia Libertăţii a fost locul spre care şi-au îndreptat paşii foarte multe grupuri de credincioşi din ţară, organizate de preoţii din localităţile de domiciliu. Din Maramureş, părintele Ioan Dalea, îl vede pe Papă ca pe un model de încredere şi speranţă de viitor.
Foto: (c) Sorin Blada / AGERPRES
"Este o sursă de bucurie, de încredere şi de speranţă pentru viitor, pentru toţi credincioşii din România. Papa vorbeşte singur despre sine însuşi şi fiecare îl percepe atât cât este dispus şi deschis să-l perceapă, dar, cu siguranţă, rămâne un model şi un exemplu şi pentru oamenii bisericii şi pentru credincioşi, indiferent de confesiune", a afirmat Ioan Dalea.
Vizita Papei Francisc pe Câmpia Libertăţii a fost organizată până la cele mai mici detalii, iar cei aproape 600 de voluntari au putut fi întâlniţi peste tot, amabili şi zâmbitori cu oaspeţii care au venit la Blaj.
Emilia Szabo este reformată şi s-a oferit ca voluntar pentru a-şi demonstra sieşi că poate să facă lucruri deosebite, într-un moment atât de special.
Foto: (c) Sorin Blada / AGERPRES
"Am venit cu gânduri curate, paşnice şi cu emoţia care ţi-o dă venirea Papei într-un oraş atât de mic, minuscul pe lângă celelalte, aş putea spune. E ca şi când ai zice Papă, ai zice mamă, deci mama este una singură, ca şi Papa, unul singur în lume. Experienţa pe care am trăit-o acum, fiind un moment unic în viaţa mea, (...) îmi dă o pace sufletească, o linişte. Am avut în grijă zona pentru persoanele cu dizabilităţi. Le-am distribuit apă, am stat de vorbă cu ei, am făcut şi cunoştinţă, ei ne-au apreciat efortul", a spus, mulţumită, Emilia.
Alături de ea s-a aflat o studentă la psihologie. Boala de care suferă a ţintuit-o într-un cărucior cu rotile, dar momentele la care a asistat sunt de natură să-i dea şi mai multă încredere în viaţă.
"Sunt nişte sentimente cu totul speciale astăzi, pe Câmpia Libertăţii, pentru că locul istoric în care ne aflăm se uneşte cu credinţa, nu neapărat catolică, ci cu toate credinţele la un loc. Sentimentele sunt foarte puternice, este o ocazie unică şi suntem binecuvântaţi să fim împreună, astăzi, aici. Am venit aici de la Sibiu, special pentru acest eveniment. M-am simţit foarte bine, nu am simţit căldura şi nici neputinţa. Mâine începe sesiunea şi, pentru că sunt studentă, sper să-mi poarte noroc", a spus Viorica Toderişcă.
Foto: (c) Sorin Blada / AGERPRES
Încet, Blajul îşi încheie misiunea de duminică. A trăit un moment care va rămâne în cărţile de istorie ale României, alături de primele şcoli cu predare în limba română şi Şcoala Ardeleană sau de adunările naţionale ale românilor transilvăneni de la 1848 de pe Câmpia Libertăţii.
Din anul 2018, Blajul a fost declarat oraş episcopal, fiind primul din România care beneficiază de acest statut. AGERPRES/(A, AS - autori: Marinela Brumar, Sorin Blada, editor: Claudia Stănescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Patriarhul Daniel va sluji, miercurea viitoare, la sărbătoarea 'Sfinților Împărați Constantin și Elena'
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, va oficia miercurea viitoare Sfânta Liturghie, din ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis vineri AGERPRES, celebrarea
Prezidențiale2025/ Patriarhie: Videoclipul în care Patriarhul Daniel îndeamnă românii să voteze 'după fapte' este fals
Un videoclip în care Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, ar îndemna la vot românii de pretutindeni să aleagă 'după fapte, care în cazul lui Simion sunt zero', și 'nu mânați de ură' este un fals. 'Este clar un videoclip fals realizat cu ajutorul inteligenței artificiale. Nici vid
Alba: Grădiniță construită de Arhiepiscopia Ortodoxă
O nouă grădiniță, cu o capacitate de 65 de locuri, va funcționa din toamna acestui an la Alba Iulia, întreaga investiție fiind suportată de către Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei. 'Începând cu toamna anului 2025, Grădini
Prezidențiale2025/Episcopia Greco-Catolică Maramureș: Exercitarea dreptului la vot este o datorie morală
Votul este expresia democrației, iar exercitarea dreptului de vot reprezintă responsabilitatea față de viitorul țării, se arată, miercuri, într-un mesaj adresat credincioșilor pe pagina de socializare de către Episcopia Greco-Catolică Maramureș. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot și exercitarea l
Prezidențiale2025/Episcopii catolici din România: Alegerile prezidențiale privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației
Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România transmit un îndemn pentru participarea la votul pentru alegerile prezidențiale de duminica viitoare, subliniind că acestea 'privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației'. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot
Mureș: Săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor, la împlinirea a 1.700 de ani de la Sinodul de la Niceea
Reprezentații cultelor Evanghelic, Reformat, Ortodox, Romano-Catolic, Unitarian și Greco-Catolic se vor ruga împreună la Sighișoara, timp de șase zile, în cadrul evenimentului tradițional 'Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor', inițiat în urmă cu mai mulți ani de către Biserica Evanghelică C. A., ediția actuală fiind dedi
Iași: Pelerinaj cu moaștele Sfântului Pantelimon la Mănăstirea Hadâmbu, în perioada 16-23 mai
Cu prilejul aniversării a 35 de ani de la reînființare, la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași va fi expusă, în perioada 16-23 mai, racla cu un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Racla va fi adusă în așezarea monahală din Dealul Mare vineri, la ora 17:00, de la Mănăstirea 'I
Prezidențiale2025/ Biserica Ortodoxă Română își reafirmă neutralitatea în alegeri
Patriarhia Română a transmis, duminică, un comunicat de presă în care arată că Biserica Ortodoxă Română își 'reafirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale'. 'Biserica Ortodoxă Română își reafirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale, prin delimitarea de o
Patriarhul Daniel l-a primit în vizită de rămas bun pe Ambasadorul Republicii Iranului la București
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, l-a primit vineri, 9 mai, în vizită de rămas bun, la Reședința Patriarhală, pe ambasadorul Republicii Iranului la București, Sadat Meidani, informează Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Potrivit sursei citate, la începutul întrevederii, Patriarhul Rom
Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.
PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință
Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R
BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare
Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir
Bihor: Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români', la Oradea
Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români' va fi vernisată joi, 8 mai, ora 12, în Muzeul Orașului Oradea, din Cetate, pentru a putea fi vizitată până în 21 mai a.c. Cu acest prilej va fi lansat și albumul bilingv român-englez 'Fericitul Valeriu Traian Frenț
Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' - miercuri la Catedrala Sf. Iosif din București
O Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' (pentru alegerea Pontifului Roman) va fi oficiată miercuri, de la ora 18:30, la Catedrala Sf. Iosif din București. ''În unire cu Biserica Universală, ne rugăm ca Duhul Sfânt să îi inspire pe cardinalii electori în alegerea celui care va f
Brăila: Adunarea Generală a Federației Filantropia, în Arhiepiscopia Dunării de Jos
Arhiepiscopia Dunării de Jos găzduiește, în perioada 5-7 mai, lucrările Adunării Generale a Federației Filantropia, eveniment care se desfășoară la sediul Așezământului socio-medical 'Sfântul Mare Mucenic Pantelimon' din stațiunea Lacu Sărat. 'Programul a debutat ieri seară, în Capela 'Sfântul Mare Mucenic Pantelim