CORECTURĂ Papa în România/ Vizita Suveranului Pontif, un moment istoric pentru Iaşi

În ştirea cu titlul "Papa în România/ Vizita Suveranului Pontif, un moment istoric pentru Iaşi", difuzată sâmbătă, la ora 5,00, pe fluxurile Culte, Social, Moldova şi pe www.agerpres.ro, paragraful al doilea se va citi corect "şi-au anunţat prezenţa reprezentanţi ai mai multor ambasade şi mai mulţi miniştri din Republica Moldova".
Reluăm ştirea în forma corectă:
Papa Francisc este aşteptat să ajungă sâmbătă după-amiază la Iaşi, aceasta fiind cea de-a doua vizită a unui şef de stat în acest oraş, după cea din 1991 a preşedintelui Franţei, Francois Mitterand.
Cu ocazia vizitei Papei Francisc la Iaşi şi-au anunţat prezenţa reprezentanţi ai mai multor ambasade şi mai mulţi miniştri din Republica Moldova. La eveniment sunt aşteptaţi să participe peste 65.000 de pelerini din ţară şi străinătate.
Papa Francisc va ajunge la Iaşi pe 1 iunie, unde la ora 17,25 va vizita Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Aici se va întâlni cu aproximativ 800 de bolnavi şi de persoane în vârstă. După această întrevedere, se va deplasa cu papamobilul spre Piaţa Palatului Culturii pentru a participa la "Întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile". De pe scena amplasată în Piaţa Palatului Culturii special pentru acest eveniment, Papa Francisc va susţine un discurs.
Unul dintre elementele speciale ale evenimentului constă în mărturiile unui tânăr şi a unei familii formate din trei generaţii, ai cărei membri trăiesc în România şi în alte patru ţări. O femeie din comuna ieşeană Şipote, mamă a 11 copii plecaţi fiecare în altă localitate sau colţ de lume, îi va povesti Papei Francisc despre ce înseamnă bucuriile unei familii numeroase, dar mai ales despre durerea despărţirii de cei dragi.
Papa Francisc va binecuvânta şi o bornă cu însemnele Camino de Santiago, bornă care marchează distanţa de 4.500 de kilometri de la Iaşi până la Santiago de Compostela, aceasta fiind amplasată în Piaţa Culturii, pentru a fi punctul de pornire a celor care vor să meargă în pelerinaj de la Iaşi spre localitatea din Spania, unde se află mormântul apostolului Iacob cel Mare.
De asemenea, o statuie care îl întruchipează pe Iisus, sculptată în marmură de Ruşchiţa de un artist ortodox, va fi binecuvântată de Papa Francisc, iar apoi va fi dăruită comunităţii ieşene, urmând a fi amplasată apoi într-un loc public.
Scena va fi decorată cu sute de jardiniere cu 750 flori albe: trandafiri, hortensii şi cale. Scena are 50 de metri lăţime şi o deschidere de 18 metri. Scena va contura profilul Palatului Culturii, ea fiind concepută special pentru vizita Papei de arhitectul ieşean Mihai Codreanu.
Pe scena din centru se va afla Papa şi invitaţii săi, corul, tinerii şi bătrânii care vor face imaginea de ansamblu a sloganului "Să mergem împreună". Pe scenă, în fundalul din dreapta, pe mijloc, va fi amplasată o hartă a României în interiorul căreia se văd mai multe simboluri sugestive despre vizita Papei Francisc la Iaşi. În primul rând, vizibilă este litera M care face trimitere la Maria Fecioara: întâlnirea este mariană, ea se desfăşoară în România, ţară considerată a fi Grădina Maicii Domnului şi sub ocrotirea ei. Apoi se văd două mâini. Sunt mâini care oferă, mâini care împărtăşesc, mâini care primesc, adică primesc cuvântul din Scriptură, cuvântul Sfântului Părinte şi binecuvântarea sa apostolică. În cealaltă parte a scenei, în stânga locului unde se va afla Papa Francisc, va fi corul, iar pe fundal va fi logoul vizitei sale în România - "Să mergem împreună".
Până la sosirea Papei, în centrul Iaşiului vor fi difuzate mai multe filme despre Suveranul Pontif. De la ora 16,00, va fi un program spiritual de pregătire a întâlnirii Papei Francisc cu pelerinii.
Mesajul Papei va fi traduse prin intermediul Radio Iaşi, şi prin subtitrare pe ecranele amplasate în zona Palatului Culturii. La finalul evenimentului, maestrul Gheorghe Zamfir şi Orchestra Metropolitană Bucureşti vor susţine un concert.
Perimetrul din faţa Palatului Culturii va fi împărţit în şapte zone în care vor fi aşezate persoanele care s-au înscris pentru acest eveniment, fiecare zonă având un punct de prim ajutor. O a opta zonă va fi cea din perimetrul catedralei catolice, cu un regim special, pentru bolnavi şi persoane în vârstă. În toate aceste zone se va putea pătrunde începând cu ora 11,00, doar cu permisele de acces şi cu un act de identitate. Toţi cei care vor intra în aceste zone vor trece printr-un control de securitate specific. La ora 16,00 se vor închide porţile de acces în perimetrul securizat.
Vizita Papei Francisc la Iaşi determină autorităţile să impună măsuri foarte stricte de securitate. Din motive de siguranţă, ieşenii care locuiesc în blocurile din zona Pieţei Palatului Culturii, pietonalului Ştefan cel Mare şi străzilor A. Panu şi C. Negri sunt rugaţi, la rândul lor, să evite să stea în balcoane şi să ţină ferestrele închise pe 1 iunie, în intervalul orar 17,00 şi 19,00. De asemenea, municipalitatea a solicitat riveranilor ca începând de pe 31 mai aceştia să îşi parcheze maşinile în alte zone ale oraşului.
Pe 1 iunie la Iaşi se vor monta, lucru unic în România, opt kilometri de garduri de protecţie, însumând 3.500 garduri metalice de protecţie.
Autorităţile a prezentat şi o listă cu obiectele interzise în perimetrul securizat pentru întâlnirea cu Sfântul Părinte de la Iaşi, precum bagajele voluminoase, arme, obiecte ascuţite sau contondente, obiecte care pot fi folosite pentru acţiuni violente sau pentru tulburarea ordinii publice, obiecte pirotehnice: petarde, brichete, artificii, arme de jucărie, imitaţii ale armelor de foc, care pot fi confundate cu arme adevărate. Va fi interzis consumul băuturilor alcoolice, drogurile. De asemenea, se interzice purtarea de dispozitive cu lichid sub presiune de tip spray, de dispozitive cu şocuri electrice, de substanţe cu efect iritant, lacrimogen, paralizant sau incendiar. Este permis accesul cu scaune pliabile de mici dimensiuni, ceaiuri, sucuri, alimente neperisabile, toate în recipiente de mici dimensiuni. Este permis accesul cu umbrele de dimensiuni reduse, nu tip baston; steaguri cu suport din plastic, nu din lemn sau metal, pancarte ce reprezintă comunitatea de provenienţă; radiouri de mici dimensiuni pentru ascultarea traducerii; aparate foto; ham pentru copii (ham port-baby); căruţ transport nou-născut, pe cât posibil pliabil; dispozitive pentru persoane cu handicap locomotor.
Tot în urma vizitei Papei la Iaşi în transportul public local din municipiu vor fi făcute modificări, anumite restricţii de circulaţie fiind impuse totodată pe multe dintre străzile din centru şi de la intrările în oraş. De vineri, 31 mai, începând cu ora 18.00, şi până în seara zilei de sâmbătă, 1 iunie, circulaţia mijloacelor de transport ale Companiei de Transport Public Iaşi va fi deviată sau chiar suspendată pe anumite trasee.
Autorităţile locale interzic şi circulaţia oricărui vehicul care transportă substanţe inflamabile, explozive, toxice în data de 1 iunie, între orele 12,00 şi 20,00. De asemenea, se interzice comercializarea de produse petroliere în benzinăriile de pe str. Sf. Lazăr şi Petrom de pe str. Sf. Andrei în data de 1 iunie între orele 12,00 şi 20,00.
Pe 1 iunie la Iaşi sunt impuse o serie de restricţii şi modificări în circulaţia rutieră. În perioada 30 mai - 1 iunie, între orele 6,00 şi 21,00, se interzice staţionarea vehiculelor pe mai multe străzi din zona centrală şi semicentrală.
Pelerinii vor ajunge la Iaşi cu microbuze, maşini personale, autocare sau cu trenul. Se preconizează că vor fi 6.000 de maşini şi 500 de autocare. Acestea vor staţiona în parcările hipermarketurilor Carrefour ERA, Metro, dar şi în diferite zone de pe ambele maluri ale Splaiului Bahlui. Un alt punct de preluare a participanţilor va fi în zona gării pentru cei care vor sosi cu trenul.
Pentru buna orientare a pelerinilor care vor veni pe 1 iunie la Iaşi vor fi amplasate 20 de puncte de informare, acestea urmând a fi deservite de echipe mixte ale Episcopiei romano-catolice din Iaşi şi ale municipalităţii.
Pentru ca pelerinii şi ceilalţi participanţi să nu ducă lipsă de nimic municipalitatea a cumpărat 90.000 de sticle de apă de 0,5 litri. Alte 10.000 de sticle au fost primite de municipalitate cu titlu de sponsorizare. Acestea vor fi împărţite la punctele de prim ajutor sau în zonele de informare. Tot cu ajutorul unor sponsorizări, pentru sâmbătă sunt pregătite 30.000 de pelerine de ploaie.
Echipele municipalităţii va monta 300 de toalete ecologice şi 30 pentru persoane persoane cu dizabilităţi, care vor fi amplasate în zonele evenimentului, la locurile de parcare şi transfer, pe trasee.
Municipalitatea a comandat 100 de indicatoare rutiere speciale către Palatul Culturii, iar oraşul va fi ornat cu 5.000 de steaguri de patru tipuri: Municipiul Iaşi, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi, România şi Vatican.
Toţi cei care vor ajunge în cele şapte zone de acces de perimetru securizat vor trece printr-un control de securitate specific. La ora 16.00 se vor închide porţile de acces în acest perimetru securizat. E important să se aibă în vedere că va fi nevoie de mai mult timp pentru a ajunge în zona întâlnirii cu Papa, deoarece se va circula mult mai greu până la Iaşi, dar şi în oraş. AGERPRES / (AS - autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă) AGERPRES / (AS - autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă, editor online: Alexandru Cojocaru)
Citiţi şi:
*Papa în România/ Harghita: Peste 100.000 de pelerini din întreaga lume, aşteptaţi la Şumuleu Ciuc
* LIVE UPDATE Papa în România/ Suveranul Pontif a sosit la Bucureşti
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Patriarhul Daniel l-a primit în vizită de rămas bun pe Ambasadorul Republicii Iranului la București
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, l-a primit vineri, 9 mai, în vizită de rămas bun, la Reședința Patriarhală, pe ambasadorul Republicii Iranului la București, Sadat Meidani, informează Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Potrivit sursei citate, la începutul întrevederii, Patriarhul Rom
Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.
PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință
Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R
BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare
Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir
Bihor: Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români', la Oradea
Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români' va fi vernisată joi, 8 mai, ora 12, în Muzeul Orașului Oradea, din Cetate, pentru a putea fi vizitată până în 21 mai a.c. Cu acest prilej va fi lansat și albumul bilingv român-englez 'Fericitul Valeriu Traian Frenț
Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' - miercuri la Catedrala Sf. Iosif din București
O Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' (pentru alegerea Pontifului Roman) va fi oficiată miercuri, de la ora 18:30, la Catedrala Sf. Iosif din București. ''În unire cu Biserica Universală, ne rugăm ca Duhul Sfânt să îi inspire pe cardinalii electori în alegerea celui care va f
Brăila: Adunarea Generală a Federației Filantropia, în Arhiepiscopia Dunării de Jos
Arhiepiscopia Dunării de Jos găzduiește, în perioada 5-7 mai, lucrările Adunării Generale a Federației Filantropia, eveniment care se desfășoară la sediul Așezământului socio-medical 'Sfântul Mare Mucenic Pantelimon' din stațiunea Lacu Sărat. 'Programul a debutat ieri seară, în Capela 'Sfântul Mare Mucenic Pantelim
Primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi întronizat sâmbătă la Londra
Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie, primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord, va fi întronizat, sâmbătă, la Catedrala Arhiepiscopală 'Sfântul Mare Mucenic Gheorghe' din Londra, Marea Britanie. Sfânta Liturghie și ceremonia de întronizare vor fi oficiate începând cu ora 9:00 de
Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de
CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare
În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor
Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până
Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor
Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni
PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.
Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră
Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină
Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.