logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Papa în România/REPORTAJ/Harghita: Papa Francisc a fost primit cu lacrimi de bucurie, emoţie şi speranţă la Şumuleu Ciuc

Imagine din galeria Agerpres

Zecile de mii de pelerini veniţi sâmbătă dimineaţa la sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc l-au primit pe liderul spiritual al lumii catolice, Papa Francisc, cu lacrimi de bucurie, cu emoţie şi cu speranţa că învăţăturile sale vor schimba mentalităţi, vor clădi punţi şi îi vor ajuta pe oameni să fie mai buni şi mai atenţi cu cei din jur.

Credincioşii de toate vârstele care au urcat dealul Şumuleu, acolo unde Papa Francisc a oficiat Sfânta Liturghie închinată Fecioarei Maria, au avut de înfruntat o ploaie torenţială şi temperaturi scăzute, fapt care a făcut deplasarea foarte dificilă. Cu toate acestea, oamenii nu s-au descurajat, ba chiar au spus că se simt binecuvântaţi că trăiesc un moment istoric şi simt o uşurare şi o putere "care vin de la Fecioara Maria", cea căreia îi este dedicat sanctuarul de la Şumuleu.

"Nu-i bai că plouă, vin cu sufletul, e o bucurie să fiu aici (...) Pentru Papă am fost şi la Roma de cinci-şase ori, 2.000 de kilometri, şi dacă el vine până la noi, cum să nu vin de la Sovata? Papa e apropiat de oameni şi modest, ne aduce bucurie, ne aduce zâmbetul pe buze. Aşa de tristă e lumea asta, dar el aduce bucurie în sufletele noastre. Avem nevoie de zâmbet, că suntem trişti", a spus un bărbat din Sovata, judeţul Mureş.

La rândul lor, mai mulţi pelerini, atât catolici cât şi ortodocşi, veniţi din comuna Tulgheş, judeţul Harghita, au afirmat că e o mândrie că se află la Şumuleu Ciuc, iar ploaia e doar o încercare mică pe lângă greutăţile pe care le-au avut de înfruntat de-a lungul vieţii. Oamenii au spus că au venit să se roage pentru sănătate, pentru înţelegere şi pentru fraţii cu care trăiesc în această ţară, indiferent de confesiune.

Despre mesajul cu care Papa Francisc a venit în România, "Să mergem împreună", pelerinii au spus că că este unul de iubire şi înţelegere reciprocă.

Vremea nu a speriat-o nici pe o femeie din Bacău, îmbrăcată în costum popular, care consideră că şi ploaia e o binecuvântare trimisă de Dumnezeu.

"Dacă aşa vrea Dumnezeu, acceptăm ploaia. Nu putem să ne întoarcem, să ne lăsăm, să ne dăm bătuţi. Sunt cu zâmbetul pe buze, pentru că de atâta timp aşteptam evenimentul acesta. Suntem bucuroşi aşa, iar ploaia e o binecuvântare. Mă voi ruga pentru sănătate, pace, pentru ca tinerii să-şi găsească drumul, pentru că dacă pierzi drumul, nu mai găseşti nici cărarea", a spus doamna Maria, venită dintr-un sat din Bacău.

Încet-încet, pelerinii au reuşit să ajungă în şaua muntelui Şumuleu, au trecut de controlul de securitate, şi-au ocupat locul în sectoarele securizate şi au aşteptat cu emoţie venirea Sfântului Părinte.

Mulţi dintre ei s-au rugat, au interpretat cântece religioase sau au stat cu ochii pe ecranele de la faţa locului, pentru a afla când Papa Francisc se apropie de Şumuleu. Ploaia a continuat să cadă mai bine de patru ore, iar o ceaţă deasă a acoperit dealul ca o mantie, mulţi temându-se că nu îl vor putea vedea pe Sanctitatea Sa. Însă, cu câteva minute înainte ca acesta să ajungă în sanctuarul marian, ploaia s-a oprit, ceaţa s-a risipit şi au început să curgă doar lacrimile oamenilor.

"E o minune, eram sigură că aşa se va întâmpla, mai ales că statuia Sfintei Fecioare e aici şi ne ocroteşte", a spus o tânără, cu lacrimi în ochi, în momentul în care Papa Francisc a sosit în şaua muntelui şi i-a salutat pe pelerini, din papamobil, în aplauzele şi uralele lor.

Având în stânga statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Şumuleu Ciuc, scoasă pentru prima dată din catedrala franciscană după cel de-al Doilea Război Mondial, Papa Francisc a oficiat Liturghia Pontificală, le-a transmis pelerinilor însemnul său la dialog, la unitate şi fraternitate şi le-a vorbit despre faptul că nu trebuie ca "rănile din trecut" să constituie un obstacol pentru o "convieţuire fraternă".

 "A peregrina înseamnă a ne simţi chemaţi şi îndemnaţi să mergem împreună cerând de la Domnul harul de a transforma vechile şi actualele resentimente şi diferenţe în noi oportunităţi de comuniune; înseamnă a ne dezancora din siguranţele şi comodităţile noastre în căutarea unui pământ nou pe care Domnul vrea să ni-l dăruiască. A peregrina semnifică provocarea de a descoperi şi de a transmite spiritul de a trăi împreună, de a nu ne fi teamă să ne amestecăm, de a ne întâlni şi de a ne ajuta", a transmis Sanctitatea Sa.

Momentul culminant al Sfintei Liturghii a fost acela în care Papa Francisc a aşezat un trandafir de aur la picioarele statuii făcătoare de minuni a Maicii Domnului, aşa cum face când merge la marile sanctuare mariane ale lumii.

Prezenţa Sfântului Părinte a fost un vis împlinit pentru zecile de mii de oameni care vin în fiecare an la Şumuleu, iar mesajul său a fost unul emoţionant, care a fost primit cu bucurie.

"Mesajul său este un îndemn la unitatea bisericilor şi a tuturor oamenilor. Pentru că Dumnezeu ne iubeşte pe toţi, nici Papa nu alege între ortodocşi şi catolici, a fost şi în ţările musulmane. Ne dă nişte lectii de viaţă, din toate apariţiile sale am avut ceva de învăţat", a spus un bărbat 60 de ani.

La rândul său, părintele Gered Peter, protopop şi paroh romano-catolic de Bistriţa, a mărturistit că momentul a fost unic şi îmbucurător, iar Papa a adus cu sine mesajul păcii şi al iubirii reciproce.

"Vin la acest pelerinaj din copilăria mea, de vreo 50 ani, dar acum a fost un moment istoric şi unic şi îmbucurător. (...) E un har, e o mare binecuvântare, sunt fericit şi emoţionat. Sfântul Părinte ne-a adus mesajul păcii, al înţelegerii, al iubirii reciproce între diferitele culturi şi binecuvântarea am primit-o cu toţii, cei care am fost aici. Să ne iubim unii pe alţii, fiindcă cea mai frumoasă şi mai scurtă propoziţie din Biblia noastră este: Dumnezeu este iubire. (...) Şi să trăim în iubire şi atunci Dumnezeu este cu noi, este în inima noastră", a spus părintele Gered Peter.

Un tânăr de 29 ani, din Braşov, a mărturisit că i-a plăcut foarte mult slujba oficiată de Papa Francisc şi crede că respectul, toleranţa şi înţelegerea sunt esenţiale în zilele noastre, iar acesta este mesajul transmis de liderul spiritual al lumii catolice la Şumuleu Ciuc.

"Este foarte importantă toleranţa, pentru că, în mesajul său, Sfântul Părinte a subliniat faptul că trăim împreună foarte multe etnii şi trăind împreună, dacă ne înţelegem şi ne tolerăm unii pe ceilalţi, atunci va da roade faptul că ne respectăm reciproc", a spus acesta.

Şi Tishler Ferenc, secretar general al Serviciului de Ajutor Maltez din România, consideră că Papa Francisc are puterea de a deschide uşi, de a clădi poduri între comunităţi, indiferent dacă vorbim despre religie sau etnie.

"Am aşteptat cu emoţie şi bucurie vizita Papei Francisc. Cred că Sfântul Părinte este omul care aduce linişte în sufletele noastre şi ne poate întări în ceea ce facem. În acelaşi timp, are puterea de a deschide uşi, de a clădi poduri între comunităţi, indiferent dacă vorbim despre religie sau etnie. Cred că vizita Sfântului Părinte în România este un semn de recunoaştere pentru ceea ce s-a realizat în România şi, în acelaşi timp, un semn de exclamare că se poate şi mai mult şi că trebuie să conlucrăm şi să depunem mai mult efort pe masa religiei şi a identităţii", a declarat Tishler Ferenc.

Sanctitatea Sa a părăsit sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc în aplauzele şi uralele oamenilor, mulţi dintre ei cu lacrimi în ochi, fericiţi şi recunoscători că au fost martorii unui eveniment istoric, unic în viaţă. AGERPRES (A,AS - autor: Gina Ştefan, editor: George Onea, editor online: Daniela Juncu)

 

Citeşte şi:

 

LIVE UPDATE Papa în România/ Suveranul Pontif a sosit la Bucureşti

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 30-01-2025 15:12

Patriarhul Daniel, mesaj la slujba de înmormântare a Arhiepiscopului Anastasie al Albaniei

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de condoleanțe la slujba de înmormântare a Arhiepiscopului Anastasie al Albaniei, care a murit săptămâna trecută la vârsta de 95 de ani, într-un spital din Atena, în urma complicațiilor survenite după ce contractase un virus. Potrivit PF Daniel, &I

Culte 29-01-2025 16:16

Evenimente liturgice prilejuite de aniversarea Centenarului Patriarhiei Române

Centenarul Patriarhiei Române va fi marcat printr-o serie evenimentele liturgice organizate pe 3 și 4 februarie, la Catedrala Patriarhală. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române transmis miercuri, pe 3 februarie, la ora 17,00, la Catedrala Patriarhală, după încheierea Vecerniei, se va săvârși

Culte 28-01-2025 12:10

Episcopul Claudiu Pop: Iuliu Hossu și-a dat viața pentru iubirea de Dumnezeu, de țară și de aproapele

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Claudiu Pop, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că 2025, anul 'Cardinal Iuliu Hossu', instituit în România prin legea publicată în Monitorul Oficial nr. 968/25 octombrie 2023, este o ocazie specială prin care ne amintim de un ierarh, de un om credincios, care și-a dat viața pentru cre

Culte 23-01-2025 16:47

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena vor fi aduse de la Veneția la Mănăstirea Pantocrator, pe 30 aprilie

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse de la Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman pe 30 aprilie, după ce în aceeași zi vor poposi la Catedrala Patriarhală din Capitală, anunță, joi, agenția

Culte 22-01-2025 09:00

Botoșani: Scădere îngrijorătoare a numărului botezurilor în biserici; preoții atrag atenția asupra crizei demografice

O situație îngrijorătoare privind natalitatea extrem de scăzută sau chiar lipsa totală a nou-născuților se înregistrează în numeroase localități rurale din județul Botoșani, fiind remarcată de preoții ortodocși care spun că nu prea au mai avut ocazii pentru a săvârși slujba botezului. Astfel, în numeroase parohii

Culte 21-01-2025 14:58

Patriarhia: Slujbă 'Te Deum', miercuri, în toate bisericile, la aniversarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor

Ierarhii, preoții și diaconii Bisericii Ortodoxe Române vor oficia, vineri, la aniversarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor, o slujbă 'Te Deum' în toate bisericile din Patriarhia Română, iar la final clopotele vor fi trase timp de un minut. Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Român

Culte 20-01-2025 16:22

Alba: Moment de unitate creștină în Catedrala Greco-Catolică din Blaj, cu reprezentanți ai mai multor Biserici

Reprezentanți ai Bisericilor Romano-Catolice, Greco-Catolice, Ortodoxe, Evanghelice și Reformate au participat împreună, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj, la un eveniment desfășurat în cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor, organizată în perioada 18-25 ianuarie.

Culte 17-01-2025 10:16

Patriarhia Română a anunțat evenimentele importante ale Anului Centenar 2025

Proclamarea generală a canonizării celor 16 Sfinți Români, în data de 4 februarie, și Sfințirea Catedralei Naționale și deschiderea lăcașului de cult pe 26 octombrie se numără printre evenimentele importante dedicate Anului Centenar 2025, care vor avea loc pe parcursul următoarelor luni în Patriarhia Română. Potrivit un

Culte 15-01-2025 11:06

VIDEO Patriarhul Daniel: Biserica Ortodoxă Română, susținătoare a culturii creștine în timpul regimului comunist

Patriarhul Daniel a evidențiat, în mesajul său cu prilejul Zilei Culturii Naționale, că Biserica Ortodoxă Română (BOR), deși obligată să își desfășoare activitatea în perioada comunistă într-un regim politic ostil, a promovat credința ortodoxă și valorile creștine, fiind activă în susținerea spiritualității și culturii române

Culte 14-01-2025 12:15

Bihor: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, în perioada 17-26 ianuarie, la Oradea

O nouă ediție a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor va avea loc, în perioada 17 - 26 ianuarie, la Oradea, a anunțat, într-un comunicat, Episcopia greco-catolică de Oradea. Sursa menționează că tema din acest an a fost preluată din Evanghelia după Ioan, 'Crezi tu aceasta?', fiind amintit Papa Francisc,

Culte 10-01-2025 18:31

Proclamarea generală a noilor sfinți români - pe 4 februarie, la Catedrala Patriarhală

Ceremonia de proclamare publică a canonizării noilor sfinți români va avea loc pe 4 februarie, la Catedrala Patriarhală, și va coincide cu aniversarea propriu-zisă a 100 de ani de la adoptarea deciziei Sfântului Sinod de ridicare a Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie. Potrivit Agenției Basilica a Patriarhiei Rom&a

Culte 09-01-2025 16:24

Catedrala Națională va fi sfințită, în octombrie, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I și Patriarhul Daniel

Catedrala Națională va fi sfințită pe 26 octombrie de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit Agenției Basilica a Patriarh

Culte 09-01-2025 15:42

Mesaj al Patriarhului BOR pentru însănătoșirea Arhiepiscopului Tiranei, Durresului și întregii Albanii, Anastasie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a adresat, joi, un mesaj Arhiepiscopului Tiranei, Durresului și întregii Albanii, Anastasie, care este internat la Spitalul general Evangelismos din Atena, Grecia. ''În aceste momente de încercare, ne îndreptăm gândurile spre Preafericirea Voastră și ne r

Culte 03-01-2025 14:59

Iaşi: La Mitropolia Moldovei şi Bucovinei au început pregătirile pentru Bobotează

Catedrala Mitropolitană din Iaşi a pregătit 20 de vase cu apă pentru ziua de 6 ianuarie, când ortodocşii prăznuiesc Botezul Domnului sau Boboteaza, cum se spune în mod tradiţional acestei sărbători. Directorul de Comunicare al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, preotul Lucian Apopei, a declarat, vineri, că în cursul acestei z

Culte 03-01-2025 11:51

Bobotează - Patriarhul Daniel va săvârşi Sfinţirea Mare a Apei; vor fi distribuiţi 10.000 de litri de Agheasmă Mare

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc, lunea viitoare, Botezul Domnului, la Catedrala Patriarhală urmând să fie distribuiţi 10.000 de litri de Agheasmă Mare îmbuteliaţi în sticle de 0,5 litri şi 5.000 de pachete cu anafură. Potrivit Biroului de Presă al Patriarhiei Române, evenimentele liturgice de la Catedrala Patriarhală