Papa în România/ REPORTAJ De la personalităţi la simpli credincioşi - alături de Papa Francisc la Catedrala Naţională

Personalităţi ale vieţii politice, culturale, de afaceri şi sportive, membri ai corpului diplomatic, dar şi simpli credincioşi l-au aşteptat vineri, la Catedrala Naţională, pe Papa Francisc, aflat într-o vizită de trei zile în România.
Ei au dorit să-l vadă pe Sfântul Părinte şi să-l salute, fiind de părere că această vizită este importantă pentru toţi creştinii.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
"Am venit la Bucureşti, din Bacău, încă de ieri pentru vizita Papei Francisc. Mă bucur că am reuşit să-l întâmpin la aeroport şi apoi am venit aici (n.r. - la Catedrala Naţională). Am retrăit momentul din urmă cu 20 de ani. Vivat Papa! Atunci, acum 20 de ani, studentă fiind, am strigat pe Calea Victoriei, pentru prima dată, 'Vivat Papa' când Suveranul Pontif Ioan Paul al II-lea trecea în papamobil. Azi am aceeaşi bucurie", a spus o femeie, care aştepta să intre în Catedrală cu biletul de acces afişat pe ecranul telefonului.
O altă femeie, care s-a recomandat "ortodoxă", a apreciat drept "un lucru important pentru toţi creştinii" vizita Papei Francisc la Bucureşti şi mai ales la Catedrala Naţională.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
"Este un lucru important pentru toţi creştinii şi am vrut să-i arăt fiicei mele ce înseamnă să accepţi alte confesiuni şi să îl slujeşti pe Dumnezeu", a precizat aceasta. Fiica ei, o elevă de 14 ani, consideră că e un moment important pentru poporul român vizita Papei în România. "Mi se pare important să acceptăm şi alte religii în afară de ortodoxie pentru că toţi suntem fiii lui Dumnezeu", a spus tânăra.
Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul, a afirmat că prezenţa Papei Francisc la Catedrala Naţională este în primul rând un act de cinstire pentru istorie.
"Este, în primul rând, un act de cinstire pentru istoria acestui loc, a Bisericii, a acestei Catedrale care s-a zidit şi pentru istoria comună a primului mileniu, pe care trebuie s-o păstrăm cu sfinţenie", a declarat pentru AGERPRES episcopul-vicar.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
Pentru episcopul Dunării de Jos, Casian, vizita Papei în România reprezintă "o continuitate firească a unei realităţi". "E o continuitate firească a unei realităţi. Aici este viaţa Sfântului Apostol Andrei şi este o confirmare şi o afirmare a apostolatului Sfântului Andrei, care reprezintă partea de răsărit a Europei, după cum fratele lui, Petru, reprezintă partea de apus a Europei", a spus el.
La Catedrala Naţională, s-au aflat şi oficialităţi ale statului din toate domeniile.
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a mărturisit că participarea la evenimentul de la Catedrala Naţională a însemnat extrem de mult. "Ceea ce m-a impresionat este faptul că radia atât de multă bunătate şi înţelegere şi înţelepciune şi echilibru. Şi lucrurile acestea ne lipsesc atât de mult în ziua de astăzi încât, efectiv, m-a impresionat şi mi-au dat lacrimile. Şi n-aş mai fi vrut să mă despart de prezenţa domniei sale", a mărturisit Tarcea.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
Şi senatorul Mihai Fifor consideră că vizita Papei este "un moment deosebit pentru România". "Dincolo de valoarea simbolică a acestei vizite este, cred, un moment deosebit pentru România, un moment în care Sfântul Părinte ne vizitează şi înnoadă o tradiţie deja. Iată sunt 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea. Sunt momente în care trebuie să ne gândim cu toţii la ce înseamnă umanitatea şi la ce ar însemna podul acesta între cele două culte ale aceleiaşi religii, pentru că discutăm de creştinism şi discutăm despre creştinismul văzut în toată plenitudinea sa aici, la Catedrala Mântuirii Neamului, alături de Sanctitatea Sa Sfântul Părinte, Patriarhul Daniel. Sunt lucruri unice şi cred că nu poţi să pleci decât încărcat spiritual şi cu gândul către o lume mai bună", a recunoscut Fifor.
Întâmpinat de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, şi de mii de credincioşi care l-au primit cu aplauze, la sosirea pe esplanada Catedralei Naţionale, Suveranul Pontif le-a transmis acestora salutul pascal "Hristos a înviat".
Doi tineri în costume populare româneşti i-au oferit Sfântului Părinte pâine şi sare, precum şi un buchet cu flori.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
În Catedrala Naţională au fost prezenţi, alături de miile de credincioşi, preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu-Tăriceanu şi Marcel Ciolacu, premierul Viorica Dăncilă, membri ai Guvernului şi ai Parlamentului, Custodele Coroanei Române, Margareta, şi principele Radu, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, alte personalităţi ale vieţii politice, culturale româneşti, de afaceri şi sportive, membri ai corpului diplomatic.
În cadrul ceremoniei de la Catedrala Naţională a avut loc rostirea rugăciunii "Tatăl nostru" în limba latină, urmată de cântări pascale catolice. La final a fost rostită rugăciunea "Tatăl nostru" în limba română şi au fost intonate cântări pascale ortodoxe.
Patriarhul Daniel a rostit un cuvânt de salut pascal, în care a mulţumit pentru ajutorul financiar acordat de Papa Ioan Paul al II-lea pentru construirea Catedralei Naţionale.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
El i-a dăruit, la final, Papei o icoană în mozaic a Sfântului Apostol Andrei. "În semn de ospitalitate românească, dorim să oferim Sanctităţii Voastre o icoană în mozaic a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul spiritual al României, dimpreună cu urarea: Ad multos annos!", a spus Patriarhul.
După ceremonie, Papa Francisc şi Patriarhul Daniel au fost salutaţi, pe rând, de preşedintele Klaus Iohannis, de premierul Viorica Dăncilă, foştii şefi ai statului român Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, de Custodele Coroanei, Margareta, principele Radu, de preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu.
La ieşirea din Catedrală, Patriarhul Daniel şi Papa Francisc au salutat din nou credincioşii prezenţi pe esplanadă cu salutul pascal "Hristos a înviat!", rostit de trei ori.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
Papa Francisc şi-a arătat din nou dragostea faţă de copii. La plecare, a ţinut să binecuvânteze trei copii care au aşteptat cu emoţie să-l vadă pe Sfântul Părinte. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va
Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice
O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a
Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică
Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car
Funeralii Papa Francisc/Pr. Tarciziu-Hristofor Șerban: Sfântul Părinte - simbol al demnității; vizita în România - catalizator al reconcilierii
Papa Francisc se înscrie în rândul marilor lideri spirituali ai contemporaneității, Sfântul Părinte rămânând un simbol al demnității umane, al milostivirii și al curajului profetic de a vorbi despre periferii, marginali și responsabilitate morală, a afirmat purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București (ARCB), pr.
Funeralii Papa Francisc/ Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Suveranul Pontif - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif
Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, prezidată de Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă, va avea loc, sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică. Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă, la ora locală 10:00 (8:00 GMT), în Piața Sf. Petru de la Vatican.
Funeralii Papa Francisc/ Norme de comemorare în Arhidieceza Romano-Catolică de București
Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă, le-a transmis preoților parohi din arhidieceză o serie de norme, după ce Vaticanul îndoliat se pregătește să anunțe, marți, data funeraliilor Papei Francisc, d
Clopote trase zilnic până la înmormântarea Papei Francisc, în bisericile din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș
Clopotele din toate bisericile greco-catolice din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, cea mai mare Eparhie a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, vor fi trase zilnic la ora 12:00, până la înmormântarea Papei Francisc. 'Până la înmormântarea Sfântului Părinte, în toate biser
Alba: Slujbă celebrată în 'Mica Romă' pentru odihna sufletului Papei Francisc
O Sfântă și Dumnezeiască Liturghie Arhierească pentru odihna sufletului Papei Francisc a fost celebrată, luni seara, de către episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Cristian Crișan, alături de opt preoți, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj, unde, cu acest prilej, a fost expus și tronul pe care S
Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință
Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-
Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne
Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului
Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă
Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve
Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc
O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.
VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v
VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul
Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina