Papa în România/ REPORTAJ De la personalităţi la simpli credincioşi - alături de Papa Francisc la Catedrala Naţională
Personalităţi ale vieţii politice, culturale, de afaceri şi sportive, membri ai corpului diplomatic, dar şi simpli credincioşi l-au aşteptat vineri, la Catedrala Naţională, pe Papa Francisc, aflat într-o vizită de trei zile în România.
Ei au dorit să-l vadă pe Sfântul Părinte şi să-l salute, fiind de părere că această vizită este importantă pentru toţi creştinii.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
"Am venit la Bucureşti, din Bacău, încă de ieri pentru vizita Papei Francisc. Mă bucur că am reuşit să-l întâmpin la aeroport şi apoi am venit aici (n.r. - la Catedrala Naţională). Am retrăit momentul din urmă cu 20 de ani. Vivat Papa! Atunci, acum 20 de ani, studentă fiind, am strigat pe Calea Victoriei, pentru prima dată, 'Vivat Papa' când Suveranul Pontif Ioan Paul al II-lea trecea în papamobil. Azi am aceeaşi bucurie", a spus o femeie, care aştepta să intre în Catedrală cu biletul de acces afişat pe ecranul telefonului.
O altă femeie, care s-a recomandat "ortodoxă", a apreciat drept "un lucru important pentru toţi creştinii" vizita Papei Francisc la Bucureşti şi mai ales la Catedrala Naţională.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
"Este un lucru important pentru toţi creştinii şi am vrut să-i arăt fiicei mele ce înseamnă să accepţi alte confesiuni şi să îl slujeşti pe Dumnezeu", a precizat aceasta. Fiica ei, o elevă de 14 ani, consideră că e un moment important pentru poporul român vizita Papei în România. "Mi se pare important să acceptăm şi alte religii în afară de ortodoxie pentru că toţi suntem fiii lui Dumnezeu", a spus tânăra.
Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul, a afirmat că prezenţa Papei Francisc la Catedrala Naţională este în primul rând un act de cinstire pentru istorie.
"Este, în primul rând, un act de cinstire pentru istoria acestui loc, a Bisericii, a acestei Catedrale care s-a zidit şi pentru istoria comună a primului mileniu, pe care trebuie s-o păstrăm cu sfinţenie", a declarat pentru AGERPRES episcopul-vicar.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
Pentru episcopul Dunării de Jos, Casian, vizita Papei în România reprezintă "o continuitate firească a unei realităţi". "E o continuitate firească a unei realităţi. Aici este viaţa Sfântului Apostol Andrei şi este o confirmare şi o afirmare a apostolatului Sfântului Andrei, care reprezintă partea de răsărit a Europei, după cum fratele lui, Petru, reprezintă partea de apus a Europei", a spus el.
La Catedrala Naţională, s-au aflat şi oficialităţi ale statului din toate domeniile.
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a mărturisit că participarea la evenimentul de la Catedrala Naţională a însemnat extrem de mult. "Ceea ce m-a impresionat este faptul că radia atât de multă bunătate şi înţelegere şi înţelepciune şi echilibru. Şi lucrurile acestea ne lipsesc atât de mult în ziua de astăzi încât, efectiv, m-a impresionat şi mi-au dat lacrimile. Şi n-aş mai fi vrut să mă despart de prezenţa domniei sale", a mărturisit Tarcea.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
Şi senatorul Mihai Fifor consideră că vizita Papei este "un moment deosebit pentru România". "Dincolo de valoarea simbolică a acestei vizite este, cred, un moment deosebit pentru România, un moment în care Sfântul Părinte ne vizitează şi înnoadă o tradiţie deja. Iată sunt 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea. Sunt momente în care trebuie să ne gândim cu toţii la ce înseamnă umanitatea şi la ce ar însemna podul acesta între cele două culte ale aceleiaşi religii, pentru că discutăm de creştinism şi discutăm despre creştinismul văzut în toată plenitudinea sa aici, la Catedrala Mântuirii Neamului, alături de Sanctitatea Sa Sfântul Părinte, Patriarhul Daniel. Sunt lucruri unice şi cred că nu poţi să pleci decât încărcat spiritual şi cu gândul către o lume mai bună", a recunoscut Fifor.
Întâmpinat de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, şi de mii de credincioşi care l-au primit cu aplauze, la sosirea pe esplanada Catedralei Naţionale, Suveranul Pontif le-a transmis acestora salutul pascal "Hristos a înviat".
Doi tineri în costume populare româneşti i-au oferit Sfântului Părinte pâine şi sare, precum şi un buchet cu flori.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
În Catedrala Naţională au fost prezenţi, alături de miile de credincioşi, preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu-Tăriceanu şi Marcel Ciolacu, premierul Viorica Dăncilă, membri ai Guvernului şi ai Parlamentului, Custodele Coroanei Române, Margareta, şi principele Radu, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, alte personalităţi ale vieţii politice, culturale româneşti, de afaceri şi sportive, membri ai corpului diplomatic.
În cadrul ceremoniei de la Catedrala Naţională a avut loc rostirea rugăciunii "Tatăl nostru" în limba latină, urmată de cântări pascale catolice. La final a fost rostită rugăciunea "Tatăl nostru" în limba română şi au fost intonate cântări pascale ortodoxe.
Patriarhul Daniel a rostit un cuvânt de salut pascal, în care a mulţumit pentru ajutorul financiar acordat de Papa Ioan Paul al II-lea pentru construirea Catedralei Naţionale.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
El i-a dăruit, la final, Papei o icoană în mozaic a Sfântului Apostol Andrei. "În semn de ospitalitate românească, dorim să oferim Sanctităţii Voastre o icoană în mozaic a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul spiritual al României, dimpreună cu urarea: Ad multos annos!", a spus Patriarhul.
După ceremonie, Papa Francisc şi Patriarhul Daniel au fost salutaţi, pe rând, de preşedintele Klaus Iohannis, de premierul Viorica Dăncilă, foştii şefi ai statului român Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, de Custodele Coroanei, Margareta, principele Radu, de preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu.
La ieşirea din Catedrală, Patriarhul Daniel şi Papa Francisc au salutat din nou credincioşii prezenţi pe esplanadă cu salutul pascal "Hristos a înviat!", rostit de trei ori.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
Papa Francisc şi-a arătat din nou dragostea faţă de copii. La plecare, a ţinut să binecuvânteze trei copii care au aşteptat cu emoţie să-l vadă pe Sfântul Părinte. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Botoșani: Scădere îngrijorătoare a numărului botezurilor în biserici; preoții atrag atenția asupra crizei demografice
O situație îngrijorătoare privind natalitatea extrem de scăzută sau chiar lipsa totală a nou-născuților se înregistrează în numeroase localități rurale din județul Botoșani, fiind remarcată de preoții ortodocși care spun că nu prea au mai avut ocazii pentru a săvârși slujba botezului. Astfel, în numeroase parohii
Patriarhia: Slujbă 'Te Deum', miercuri, în toate bisericile, la aniversarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor
Ierarhii, preoții și diaconii Bisericii Ortodoxe Române vor oficia, vineri, la aniversarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor, o slujbă 'Te Deum' în toate bisericile din Patriarhia Română, iar la final clopotele vor fi trase timp de un minut. Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Român
Alba: Moment de unitate creștină în Catedrala Greco-Catolică din Blaj, cu reprezentanți ai mai multor Biserici
Reprezentanți ai Bisericilor Romano-Catolice, Greco-Catolice, Ortodoxe, Evanghelice și Reformate au participat împreună, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj, la un eveniment desfășurat în cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor, organizată în perioada 18-25 ianuarie.
Patriarhia Română a anunțat evenimentele importante ale Anului Centenar 2025
Proclamarea generală a canonizării celor 16 Sfinți Români, în data de 4 februarie, și Sfințirea Catedralei Naționale și deschiderea lăcașului de cult pe 26 octombrie se numără printre evenimentele importante dedicate Anului Centenar 2025, care vor avea loc pe parcursul următoarelor luni în Patriarhia Română. Potrivit un
VIDEO Patriarhul Daniel: Biserica Ortodoxă Română, susținătoare a culturii creștine în timpul regimului comunist
Patriarhul Daniel a evidențiat, în mesajul său cu prilejul Zilei Culturii Naționale, că Biserica Ortodoxă Română (BOR), deși obligată să își desfășoare activitatea în perioada comunistă într-un regim politic ostil, a promovat credința ortodoxă și valorile creștine, fiind activă în susținerea spiritualității și culturii române
Bihor: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, în perioada 17-26 ianuarie, la Oradea
O nouă ediție a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor va avea loc, în perioada 17 - 26 ianuarie, la Oradea, a anunțat, într-un comunicat, Episcopia greco-catolică de Oradea. Sursa menționează că tema din acest an a fost preluată din Evanghelia după Ioan, 'Crezi tu aceasta?', fiind amintit Papa Francisc,
Proclamarea generală a noilor sfinți români - pe 4 februarie, la Catedrala Patriarhală
Ceremonia de proclamare publică a canonizării noilor sfinți români va avea loc pe 4 februarie, la Catedrala Patriarhală, și va coincide cu aniversarea propriu-zisă a 100 de ani de la adoptarea deciziei Sfântului Sinod de ridicare a Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie. Potrivit Agenției Basilica a Patriarhiei Rom&a
Catedrala Națională va fi sfințită, în octombrie, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I și Patriarhul Daniel
Catedrala Națională va fi sfințită pe 26 octombrie de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit Agenției Basilica a Patriarh
Mesaj al Patriarhului BOR pentru însănătoșirea Arhiepiscopului Tiranei, Durresului și întregii Albanii, Anastasie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a adresat, joi, un mesaj Arhiepiscopului Tiranei, Durresului și întregii Albanii, Anastasie, care este internat la Spitalul general Evangelismos din Atena, Grecia. ''În aceste momente de încercare, ne îndreptăm gândurile spre Preafericirea Voastră și ne r
Iaşi: La Mitropolia Moldovei şi Bucovinei au început pregătirile pentru Bobotează
Catedrala Mitropolitană din Iaşi a pregătit 20 de vase cu apă pentru ziua de 6 ianuarie, când ortodocşii prăznuiesc Botezul Domnului sau Boboteaza, cum se spune în mod tradiţional acestei sărbători. Directorul de Comunicare al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, preotul Lucian Apopei, a declarat, vineri, că în cursul acestei z
Bobotează - Patriarhul Daniel va săvârşi Sfinţirea Mare a Apei; vor fi distribuiţi 10.000 de litri de Agheasmă Mare
Credincioşii ortodocşi sărbătoresc, lunea viitoare, Botezul Domnului, la Catedrala Patriarhală urmând să fie distribuiţi 10.000 de litri de Agheasmă Mare îmbuteliaţi în sticle de 0,5 litri şi 5.000 de pachete cu anafură. Potrivit Biroului de Presă al Patriarhiei Române, evenimentele liturgice de la Catedrala Patriarhală
Constanţa: Arhiepiscopia Tomisului pregăteşte 200.000 de PET-uri cu Aghiasmă Mare pentru a fi oferite credincioşilor de Bobotează
Arhiepiscopia Tomisului a anunţat, vineri, că în Ajunul Bobotezei, după oficierea Slujbei de Sfinţire Mare a Apei de către arhiepiscopul Teodosie, Aghiasma Mare va fi îmbuteliată în 200.000 de PET-uri, care le vor fi oferite credincioşilor de Bobotează, pe 6 ianuarie. Tot pe 5 ianuarie, ÎPS Teodosie le va oferi Apă Sfin
Patriarhul Daniel: Biserica ne îndeamnă să privim cu încredere şi cu responsabilitate fiecare clipă a vieţii
Biserica ne îndeamnă să privim cu încredere şi speranţă, dar şi cu responsabilitate şi gravitate fiecare clipă a vieţii, a transmis, miercuri, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, îndemnând să ne rugăm pentru pacea între popoare. Cuvântul Patriarhului a fost citit de Episcopul vicar al Arhiepi
Patriarhul Daniel: Iisus Hristos, Fiul cel veşnic, s-a smerit pe sine, ca să-i înalţe pe oameni
Iisus Hristos, Fiul cel veşnic al Tatălui din ceruri, s-a smerit pe sine, ca să-i înalţe pe oameni, atunci când s-a născut din Fecioara Maria, în mod voit, într-o peşteră care servea de grajd pentru vite, a spus, miercuri, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. "Fiul veşnic al Tatălui în mod libe
Episcopul Iosif Păuleţ, în scrisoarea pastorală: Să fim misionari ai speranţei în casele noastre, în lumea noastră
Episcopul Diecezei Romano-Catolice Iaşi, Iosif Păuleţ, a transmis, cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului o scrisoare pastorală, în care aminteşte că "odată cu acest Crăciun, intrăm, aşadar, într-un an al speranţei". "La Naşterea Domnului, îngerii au adus un mesaj plin de speranţă, şi anume acela că Dumnezeu a venit la noi, Dum