logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Harghita: Mulţime impresionantă, unită în credinţă, la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc

Image

O mulţime impresionantă, unită în credinţă, a participat, sâmbătă, la marele pelerinaj de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc, închinat Fecioarei Maria, care are o tradiţie de secole.
 

Foto: (c) Gina ŞTEFAN/AGERPRES


Încă de la primele ore ale dimineţii, oamenii au urcat muntele Şumuleu pentru a ajunge în faţa altarului în aer liber, de la care s-a oficiat Sfânta Liturghie de Rusalii. Cei mai mulţi purtau steaguri religioase, crenguţe verzi şi rosteau cântece şi rugăciuni către Fecioara Maria. Unii dintre pelerini au venit pe jos de la distanţe impresionante spunând că i-a întărit credinţa şi convingerea că Fecioara Maria îi va veghea şi le va răspunde la rugăciuni.

Izsák Laszlo are 64 ani şi a pornit către Şumuleu Ciuc pe 4 aprilie, de la Mariazell, Austria, un important loc de pelerinaj din această ţară, de unde începe Via Mariae, drumul spiritual care trasează o cruce pe harta Europei Centrale şi are ca finalitate marea procesiune de Rusaliile Catolice din Harghita.

Însoţit de prietenul său Magyarós Csaba, pelerinul originar din judeţul Harghita spune că la finalul drumului, după 1300 de kilometri, se simte de parcă ar fi "în Cer" şi speră că toţi oamenii vor fi mai buni, mai răbdători, vor avea grijă unul de celălalt şi se vor iubi din suflet.

Izsák Laszlo a avut şi un mesaj către toţi credincioşii, maghiari şi români, indiferent de confesiune: "să fie fraţi, ca şi până acum".

Un alt pelerin, însoţit de soţia sa bolnavă, a venit din Ditrău, judeţul Harghita, şi a mărturisit că din anul 1994, când Maica Domnului l-a chemat pentru prima dată la pelerinaj, nu a lipsit niciodată şi simte că toate rugăciunile i-au fost ascultate.

Printre participanţii la procesiune s-a numărat şi o doamnă de 82 ani, din judeţul Bacău. Povesteşte că, până când a urcat muntele, şi-a pierdut tălpile la ambii pantofi şi a căzut de trei ori, "ca Iisus", dar Maica Domnului a ajutat-o să ajungă cu bine la destinaţie şi i-a umplut sufletul de bucurie.

"Fecioara Maria ne ajută mult, numai să ştim să ne rugăm şi să avem credinţă, altfel e degeaba", spune femeia, care speră să poată ajunge şi anul viitor. "Dacă nu, vă voi privi din cer", adaugă ea.

Un credincios în vârstă de 81 ani susţine că, la fel ca orice pelerin care merge la Lourdes, la Fatima, la Medjugorje sau la Nicula, lângă Cluj, simte "o înălţare în suflet pentru Maica Domnului, cea care a fost declarată oficial de Papa Francisc, ca Mama Bisericii".

Mai sunt două ore înainte de a începe Sfânta Liturghie organizatorii evenimentului - reprezentanţi ai Ordinului Franciscanilor - făceau ultimele pregătiri, împodobesc altarul cu flori, anunţă de la microfon numele localităţilor de unde vin pelerinii şi îi îndeamnă să aibă grijă unii de ceilalţi, să fie atenţi la copii şi la persoanele în vârstă.

Din difuzoare se aud cântece religioase, unii dintre preoţi îi spovedesc pe credincioşii care doresc acest lucru şi mulţi dintre cei prezenţi rostesc rugăciuni şi se pregătesc de Sfânta Liturghie.

Foto: (c) Gina ŞTEFAN/AGERPRES


În tot acest timp, grupuri numeroase de pelerini, unii îmbrăcaţi în port popular, se îndreaptă spre şaua dintre muntele Şumuleul Mare şi muntele Şumuleul Mic.

Printre cei prezenţi se numără persoane de toate vârstele, de la vârstnici care abia pot merge şi care se ajută de bastoane sau se sprijină de cei mai tineri, până la copii de câteva luni, purtaţi în braţe de părinţii lor.

Foto: (c) Gina ŞTEFAN/AGERPRES


Potrivit tradiţiei, mulţi dintre pelerini s-au oprit la catedrala franciscană de la baza dealului Şumuleu şi s-au închinat la statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, după care au pornit în procesiune către locul unde s-a oficiat liturghia.

Unii dintre credincioşi nu au folosit ruta obişnuită pentru a ajunge la altarul în aer liber, ci au urcat spre locul slujbei pe un deal abrupt, denumit şi "Drumul Crucii", care porneşte la câteva sute de metri de catedrala franciscană şi pe care se află 14 cruci ce simbolizează locurile de oprire a lui Isus pe Golgota.

De asemenea, unii dintre ei s-au recules la patru vechi lăcaşe din zonă: Capela Salvator, Capela lui Iisus Suferind, Capela Sfântul Anton şi Capela Sfântul Ioan din Nepomuk.

"Nu am simţit deloc oboseala. Parcă aş fi zburat. Şi ştiu sigur că m-a ajutat Fecioara Maria să ajung cu bine", spune un domn din Satu-Mare.

Foto: (c) Gina ŞTEFAN/AGERPRES


Cu puţin timp înainte de începerea slujbei, la faţa locului ajunge cordonul oficial, format din preoţi şi credincioşi, care au purtat Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului. Alături de ei se află şi preşedintele Ungariei, Ader Janos, însoţit de soţia sa, Anita Herczegh, cei doi fiind primiţi cu aplauze de către participanţi. De asemenea, cu aplauze a fost primit şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, printre participanţi numărându-se şi reprezentanţi ai comunităţii maghiare din România.

Foto: (c) Gina ŞTEFAN/AGERPRES


Sfânta Liturghie de Rusalii a fost oficiată de arhiepiscopul catolic de Alba Iulia, dr. Jakubinyi György, episcopul auxiliar de Vac (Ungaria), dr. Varga Lajos, şi episcopul auxiliar de Miercurea Ciuc, Tamás József.

Singurul invitat al slujbei de Rusalii, care a rostit şi predica festivă, a fost părintele Marian Adam Waligóra, rector şi superior local de Jasna Góra (Częstochowa, Polonia).

Arhiepiscopul catolic de Alba Iulia, dr. Jakubinyi György, a vorbit despre însemnătatea pelerinajului, dar şi despre motto-ul din acest an - cuvintele Fecioarei Maria, adresate Domnului, la Bunavestire: "Fie mie după cuvântul tău".

"Aici, la Şumuleu Ciuc, în fiecare an, sâmbătă, înainte de Rusalii, ne adunăm pentru a-i mulţumi Preacuratei Fecioare Maria că strămoşii noştri, în 1567 au putut rezista Reformei şi au rămas credincioşi şi fideli faţă de credinţa noastră străbună, catolică. Iar pelerinajul de anul acesta vrea să ne arate Preacurata Fecioara Maria, ca model al tuturor creştinilor, în acceptarea voinţei dumnezeieşti", a spus dr. Jakubinyi György.

Foto: (c) Gina ŞTEFAN/AGERPRES


În timpul slujbei a început să plouă, dar cei peste 140.000 de participanţi nu s-au clintit din loc, până când evenimentul nu a luat sfârşit şi au plecat bucuroşi că au putut ajunge şi în acest an la procesiunea considerată a fi cea mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est.

La fel ca şi în anii precedenţi, nu au fost rostite discursuri, organizatorii dorind să nu dea evenimentului conotaţii politice.

Manifestarea s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei şi a celui secuiesc.

Foto: (c) Gina ŞTEFAN/AGERPRES


Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are în centru statuia Fecioarei Maria, aflată în Catedrala Franciscană din apropiere, care este considerată făcătoare de minuni, preoţii şi credincioşii fiind de părere că cel mai mare miracol al său este evenimentul care stă la originea acestui pelerinaj.

În 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Casin. Aceştia s-au împotrivit şi, adunaţi la Şumuleu sub conducerea preotului Istvan din Joseni, au pornit să înfrunte armata mult mai numeroasă a principelui. În tot acest timp, cei rămaşi la biserică - bătrânii, femeile şi copii - s-au rugat la statuia Fecioarei Maria să îi ajute pentru a-şi apăra credinţa. Secuii s-au întors la Şumuleu împodobindu-şi steagurile cu crengi de mesteacăn şi, împreună cu cei aflaţi în biserică, s-au rugat Domnului şi Sfintei Fecioare în semn de mulţumire.

În memoria acestui eveniment istoric, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc, purtând crengi verzi în mâini, şi se roagă la statuia făcătoare de minuni. AGERPRES/ (A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 30

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 14-05-2025 12:09

Prezidențiale2025/Episcopia Greco-Catolică Maramureș: Exercitarea dreptului la vot este o datorie morală

Votul este expresia democrației, iar exercitarea dreptului de vot reprezintă responsabilitatea față de viitorul țării, se arată, miercuri, într-un mesaj adresat credincioșilor pe pagina de socializare de către Episcopia Greco-Catolică Maramureș. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot și exercitarea l

Culte 13-05-2025 16:46

Prezidențiale2025/Episcopii catolici din România: Alegerile prezidențiale privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației

Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România transmit un îndemn pentru participarea la votul pentru alegerile prezidențiale de duminica viitoare, subliniind că acestea 'privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației'. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot

Culte 12-05-2025 22:09

Mureș: Săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor, la împlinirea a 1.700 de ani de la Sinodul de la Niceea

Reprezentații cultelor Evanghelic, Reformat, Ortodox, Romano-Catolic, Unitarian și Greco-Catolic se vor ruga împreună la Sighișoara, timp de șase zile, în cadrul evenimentului tradițional 'Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor', inițiat în urmă cu mai mulți ani de către Biserica Evanghelică C. A., ediția actuală fiind dedi

Culte 12-05-2025 10:15

Iași: Pelerinaj cu moaștele Sfântului Pantelimon la Mănăstirea Hadâmbu, în perioada 16-23 mai

Cu prilejul aniversării a 35 de ani de la reînființare, la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași va fi expusă, în perioada 16-23 mai, racla cu un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Racla va fi adusă în așezarea monahală din Dealul Mare vineri, la ora 17:00, de la Mănăstirea 'I

Culte 11-05-2025 19:17

Prezidențiale2025/ Biserica Ortodoxă Română își reafirmă neutralitatea în alegeri

Patriarhia Română a transmis, duminică, un comunicat de presă în care arată că Biserica Ortodoxă Română își 'reafirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale'. 'Biserica Ortodoxă Română își reafirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale, prin delimitarea de o

Culte 10-05-2025 13:06

Patriarhul Daniel l-a primit în vizită de rămas bun pe Ambasadorul Republicii Iranului la București

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, l-a primit vineri, 9 mai, în vizită de rămas bun, la Reședința Patriarhală, pe ambasadorul Republicii Iranului la București, Sadat Meidani, informează Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Potrivit sursei citate, la începutul întrevederii, Patriarhul Rom

Culte 08-05-2025 22:07

Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.

Culte 08-05-2025 19:09

PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință

Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R

Culte 08-05-2025 16:47

BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare

Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir

Culte 07-05-2025 14:41

Bihor: Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români', la Oradea

Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români' va fi vernisată joi, 8 mai, ora 12, în Muzeul Orașului Oradea, din Cetate, pentru a putea fi vizitată până în 21 mai a.c. Cu acest prilej va fi lansat și albumul bilingv român-englez 'Fericitul Valeriu Traian Frenț

Culte 07-05-2025 06:04

Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' - miercuri la Catedrala Sf. Iosif din București

O Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' (pentru alegerea Pontifului Roman) va fi oficiată miercuri, de la ora 18:30, la Catedrala Sf. Iosif din București. ''În unire cu Biserica Universală, ne rugăm ca Duhul Sfânt să îi inspire pe cardinalii electori în alegerea celui care va f

Culte 06-05-2025 17:00

Brăila: Adunarea Generală a Federației Filantropia, în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Arhiepiscopia Dunării de Jos găzduiește, în perioada 5-7 mai, lucrările Adunării Generale a Federației Filantropia, eveniment care se desfășoară la sediul Așezământului socio-medical 'Sfântul Mare Mucenic Pantelimon' din stațiunea Lacu Sărat. 'Programul a debutat ieri seară, în Capela 'Sfântul Mare Mucenic Pantelim

Culte 06-05-2025 15:43

Primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi întronizat sâmbătă la Londra

Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie, primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord, va fi întronizat, sâmbătă, la Catedrala Arhiepiscopală 'Sfântul Mare Mucenic Gheorghe' din Londra, Marea Britanie. Sfânta Liturghie și ceremonia de întronizare vor fi oficiate începând cu ora 9:00 de

Culte 04-05-2025 18:22

Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de

Culte 04-05-2025 09:07

CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare

În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor