România se află în topul piețelor de birouri din Europa Centrală și de Est (consultanți)

Bucureștiul se numără printre cele mai mari și mature piețe de birouri din Europa Centrală și de Est, alături de Varșovia, Praga și Budapesta, remarcându-se prin creșterea stocului de clădiri verzi și prin integrarea standardelor de sustenabilitate, potrivit unui raport publicat de o companie de consultanță imobiliară, care analizează piețele de birouri din 11 orașe ale regiunii.
''Deși ritmul livrărilor noi a încetinit în ultima perioadă, sustenabilitatea rămâne o prioritate pentru dezvoltatori. Aproximativ 93% dintre clădirile noi de birouri din București, construite în ultimii șapte ani, și 70% dintre clădirile mai vechi, cu o vechime de peste 15 ani, dețin certificări verzi, reflectând un angajament puternic față de sustenabilitate și eficiență energetică'', se arată într-un comunicat al Colliers.
Prin comparație, doar Varșovia depășește Bucureștiul în ceea ce privește certificările verzi, cu 98% dintre clădirile noi certificate. Piața de birouri din București a încheiat anul 2024 cu o cerere totală de leasing de aproape 339.000 de metri pătrați, înregistrând o scădere de 20% față de maximul istoric din 2023, dar menținându-se peste media ultimilor cinci ani.
''Piețele de birouri din ECE se află într-un proces de transformare, influențat de îmbătrânirea stocului de clădiri și de cerințele tot mai stricte privind decarbonizarea, impuse de reglementările europene și de tendințele globale. România este un jucător important în regiune și, deși bine poziționată în adoptarea standardelor de sustenabilitate, deține un stoc semnificativ de clădiri vechi, comparabil cu cel din Bratislava și Budapesta. Modernizarea acestor clădiri reprezintă o oportunitate majoră de investiții, care poate întări competitivitatea pieței pe termen lung și atrage dezvoltatori interesați să răspundă cerințelor actuale de sustenabilitate. Performanța certificărilor verzi sporește atractivitatea pieței locale pentru investitori și contribuie la crearea unui mediu de afaceri competitiv'', a declarat Victor Coșconel, Partner | Head of Leasing | Office & Industrial Agencies la Colliers.
De altfel, clădirile eficiente, situate în zone bune, sunt mai căutate de chiriași, conform datelor de închiriere, afirmă consultantul Colliers. Rata de neocupare pentru clădirile relativ noi din București, unde procentul certificărilor verzi este foarte ridicat, este de o singură cifră, în timp ce, pentru clădirile vechi - deseori situate în poziții mai puțin centrale și cu o eficiență energetică redusă - rata de neocupare se apropie de 20%. Pe de altă parte, datele pentru 2024 arată o încetinire a pieței din perspectiva cererii totale de închiriere, însă, în ceea ce privește cererea nouă, anul trecut a atins 116.000 de metri pătrați, un nivel similar celui din 2023.
Cu o singură livrare în 2024 - AFI Loft, cu aproximativ 16.000 de metri pătrați -, stocul modern de birouri din București a ajuns la circa 3,4 milioane de metri pătrați, fiind reprezentat în proporție de 31% de clădiri construite în ultimii 7 ani, 27% cu o vechime de 8-10 ani și 42% livrate acum mai bine de 15 ani, potrivit celui mai recent raport Colliers.
Rata de neocupare pentru birourile moderne, construite în ultimii 14 ani, se situa în 2024 între 12-14%, comparativ cu aproape 16% pentru clădirile livrate înainte de 2010. Consultanții Colliers observă că cererea pentru spații noi, certificate și eficiente energetic rămâne ridicată în România, la fel ca în alte piețe mature din regiune. În București, clădirile noi (0-7 ani) au o rată de neocupare mult mai mică, de doar 5%, și atrag chirii mai mari, ceea ce arată preferința chiriașilor pentru economii operaționale și facilități moderne.
Calendarul limitat de livrări din 2024 și 2025, completează directorul Colliers, ar putea determina o creștere a chiriilor pentru birourile de clasa A în locații bine poziționate, tendință amplificată de cererea tot mai mare pentru spații care respectă standardele de sustenabilitate. În București, spațiile de birouri din clădiri cu o vechime de până la 7 ani se închiriază în medie la valori în jurul a 16,5 euro pe metru pătrat, comparativ cu 13 euro pe metru pătrat în clădiri mai vechi de 15 ani.
În contextul în care Bucureștiul nu are o supraofertă de birouri pe cap de locuitor, eforturile companiilor de a încuraja angajații să revină mai frecvent la birou ar putea genera o creștere a cererii pe termen mediu.
Consultanții Colliers atrag atenția că vârsta și calitatea clădirilor nu sunt singurii factori care determina nivelul chiriei, întrucât poziția este deseori criteriul determinant care determina chiriașii să aleagă anumite zone. Astfel, chiria pentru clădirile moderne de birouri din Piața Victoriei ajunge la 22 de euro pe metru pătrat în multe cazuri și sare punctual de acest nivel pentru anumite clădiri.
Și la nivel regional, chiriașii sunt dispuși să plătească chirii mai mari pentru clădirile noi, datorită costurilor operaționale reduse și facilităților moderne, iar acest lucru este vizibil pe piețe precum Praga (17,7 euro/metru pătrat), Varșovia (21,0 euro/metru pătrat) sau Atena (28,5 euro/metru pătrat). De asemenea, preferința pentru spațiile de birouri din clădiri noi (0-7 ani) se reflectă și în rate mai ridicate de ocupare, comparativ cu clădirile mai vechi.
Colliers este unul dintre liderii globali în servicii de consultanță imobiliară și de management al investițiilor, cu operațiuni în 70 de țări. Compania are venituri anuale de 4,5 miliarde de dolari și active gestionate de 99 de miliarde de dolari. AGERPRES/(A - autor: Cristian Anghelache, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bihor: Contract de 62 de milioane de lei nerambursabili, semnat pentru realizarea Grădinii termale Ioșia în Oradea
Primăria Municipiului Oradea a semnat contractul de finanțare pentru realizarea Grădinii termale Ioșia, un proiect ce va transforma o parte din actualul Ștrand Ioșia într-un complex modern de relaxare, printr-o finanțare totală de 214 milioane de lei, din care 62 de milioane sunt fonduri nerambursabile, a informat vineri, Biroul de presă al primăriei.
Prahova: Clădirile Spitalului Municipal Ploiești cu risc seismic I, incluse pentru finanțare în programul 'Mihai Cantacuzino'
Clădirile Spitalului Municipal Ploiești care sunt încadrate cu risc seismic I au fost incluse pentru finanțare în Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor, a anunțat, vineri, Primăria Ploiești. 'Prin derularea tuturor demersurilor procedurale necesare, am reușit să facem un pas extrem de important pentru
Mașinile de salubritate - scutite de taxa de tonaj greu pentru traversarea zonei centrale a Capitalei
Autovehiculele utilizate pentru colectarea și transportul deșeurilor vor fi scutite de taxa care se aplică mașinilor cu masa totală autorizată mai mare de cinci tone, în cazul în care circulă în zonele A și B ale Capitalei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de joi seară a Consiliului Genera
Leul s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, dar a scăzut față de dolarul american
Moneda națională s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9770 lei, în scădere cu 0,02 bani față de cotația precedentă, de 4,9772 lei. În schimb, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5295 lei, în creștere cu 1,79 bani (+0,40%), c
Sector 4: Nicușor Dan a semnat avizul Comisiei de Circulație necesar refacerii Planșeului Unirii, după tergiversări
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a semnat avizul Comisiei Tehnice de Circulație (CTC) necesar refacerii Planșeului Unirii, după mai bine de un an de 'întârzieri nejustificate', au anunțat reprezentanții Primăriei Sectorului 4. La finalul unei perioade îndelungate, marcate de 'tergiversări nefondate'
ONRC: 309 societăți cu capital străin au fost înființate în ianuarie 2025
Un număr de 309 societăți cu participare străină la capitalul social au fost înființate în România în ianuarie 2025, în scădere cu 15,76% comparativ cu perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele 309 de societăți noi aveau un capital so
Consiliul Concurenței analizează preluarea unor active Land Motors de către Bavaria Cars și AB Immo Cluj
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Bavaria Cars SRL și AB Immo Cluj SRL intenționează să preia unele active deținute de Land Motors SRL, conform unui comunicat de presă. Activitatea principală a Land Motors SRL o reprezintă comerțul cu autoturisme și autovehicule ușoare sub 3,5 tone. Pe lângă comerțul cu autoturisme și autovehicule ușo
Opt linii de transport în comun vor avea programul prelungit pentru preluarea spectatorilor meciului Rapid-Dinamo
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI) prelungește, duminică seara, programul a opt linii de transport în comun, pentru preluarea spectatorilor meciului Rapid - Dinamo, iar la dispoziția Brigăzii Rutiere, liniile 86, 90, 104 și 143 vor fi deviate. Potrivit unui comunicat al TPBI, liniile 1, 10, 40, 55, 86
Sectorul 2, împuternicit să se asocieze cu Metrorex pentru extinderea magistralei de metrou Pipera-Petricani
Consiliul Local al Sectorului 2 a fost împuternicit să se asocieze cu Metrorex în vederea realizării în comun a proiectului de extindere a Magistralei M2 de metrou Pipera - Petricani. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de joi seară a Consiliului General al Capitalei, proiectul fiind introdus pe ordinea de zi
Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de tranzacționare de vineri
Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de vineri, iar rulajul se cifra la 7,1 milioane de lei (1,4 milioane de euro), după 30 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,35%, iar indicele BET-Plus, care arată e
ANAF: Prejudiciu de peste 3 milioane lei, identificat la un operator economic din Iași
Un prejudiciu de peste 3 milioane de lei a fost identificat la un operator economic din Iași care desfășoară activități de comerț cu ridicata al mărfurilor de uz gospodăresc provenite din importuri, a anunțat, vineri, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). 'Cu ocazia controlului derulat la un operator economic de pe raza județului Iași ce desfăș
Start-Up Nation: Ministerul Economiei a publicat lista furnizorilor de formare profesională
Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) a publicat lista celor 151 de furnizori de formare profesională selectați care vor organiza cursuri de pregătire antreprenorială pentru persoanele interesate să obțină finanțare prin intermediul programului Start-Up Nation. 'Pentru prima dată, finanțăm în Start-Up Nation nu
Nicușor Dan spune că Daniel Băluță va primi vineri avizul pentru reabilitarea Planșeului Unirii
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că vineri dimineața va semna avizul Comisiei Tehnice de Circulație necesar pentru demararea lucrărilor de reabilitare la Planșeul Unirii. Precizările au fost făcute joi seara la finalul ședinței Consiliului General al Municipiului București în care a fost adoptat
Nicușor Dan: Bugetul Capitalei este unul minimal; prevede foarte puțini bani pentru investiții
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a apreciat joi seara că bugetul Bucureștiului pentru anul 2025, aprobat de Consiliul General, este unul 'minimal', care prevede 'foarte puțini bani' pentru investiții.
Primarul Sectorului 1 mulțumește CGMB pentru aprobarea modernizării Clubului 'Cireșarii'
Primarul Sectorului 1, George Tuță, a salutat joi seara votul exprimat în unanimitate în Consiliul General al Municipiului București pentru modernizarea Clubului 'Cireșarii'. 'O veste cu adevărat bună: Consi