România se află în topul piețelor de birouri din Europa Centrală și de Est (consultanți)

Bucureștiul se numără printre cele mai mari și mature piețe de birouri din Europa Centrală și de Est, alături de Varșovia, Praga și Budapesta, remarcându-se prin creșterea stocului de clădiri verzi și prin integrarea standardelor de sustenabilitate, potrivit unui raport publicat de o companie de consultanță imobiliară, care analizează piețele de birouri din 11 orașe ale regiunii.
''Deși ritmul livrărilor noi a încetinit în ultima perioadă, sustenabilitatea rămâne o prioritate pentru dezvoltatori. Aproximativ 93% dintre clădirile noi de birouri din București, construite în ultimii șapte ani, și 70% dintre clădirile mai vechi, cu o vechime de peste 15 ani, dețin certificări verzi, reflectând un angajament puternic față de sustenabilitate și eficiență energetică'', se arată într-un comunicat al Colliers.
Prin comparație, doar Varșovia depășește Bucureștiul în ceea ce privește certificările verzi, cu 98% dintre clădirile noi certificate. Piața de birouri din București a încheiat anul 2024 cu o cerere totală de leasing de aproape 339.000 de metri pătrați, înregistrând o scădere de 20% față de maximul istoric din 2023, dar menținându-se peste media ultimilor cinci ani.
''Piețele de birouri din ECE se află într-un proces de transformare, influențat de îmbătrânirea stocului de clădiri și de cerințele tot mai stricte privind decarbonizarea, impuse de reglementările europene și de tendințele globale. România este un jucător important în regiune și, deși bine poziționată în adoptarea standardelor de sustenabilitate, deține un stoc semnificativ de clădiri vechi, comparabil cu cel din Bratislava și Budapesta. Modernizarea acestor clădiri reprezintă o oportunitate majoră de investiții, care poate întări competitivitatea pieței pe termen lung și atrage dezvoltatori interesați să răspundă cerințelor actuale de sustenabilitate. Performanța certificărilor verzi sporește atractivitatea pieței locale pentru investitori și contribuie la crearea unui mediu de afaceri competitiv'', a declarat Victor Coșconel, Partner | Head of Leasing | Office & Industrial Agencies la Colliers.
De altfel, clădirile eficiente, situate în zone bune, sunt mai căutate de chiriași, conform datelor de închiriere, afirmă consultantul Colliers. Rata de neocupare pentru clădirile relativ noi din București, unde procentul certificărilor verzi este foarte ridicat, este de o singură cifră, în timp ce, pentru clădirile vechi - deseori situate în poziții mai puțin centrale și cu o eficiență energetică redusă - rata de neocupare se apropie de 20%. Pe de altă parte, datele pentru 2024 arată o încetinire a pieței din perspectiva cererii totale de închiriere, însă, în ceea ce privește cererea nouă, anul trecut a atins 116.000 de metri pătrați, un nivel similar celui din 2023.
Cu o singură livrare în 2024 - AFI Loft, cu aproximativ 16.000 de metri pătrați -, stocul modern de birouri din București a ajuns la circa 3,4 milioane de metri pătrați, fiind reprezentat în proporție de 31% de clădiri construite în ultimii 7 ani, 27% cu o vechime de 8-10 ani și 42% livrate acum mai bine de 15 ani, potrivit celui mai recent raport Colliers.
Rata de neocupare pentru birourile moderne, construite în ultimii 14 ani, se situa în 2024 între 12-14%, comparativ cu aproape 16% pentru clădirile livrate înainte de 2010. Consultanții Colliers observă că cererea pentru spații noi, certificate și eficiente energetic rămâne ridicată în România, la fel ca în alte piețe mature din regiune. În București, clădirile noi (0-7 ani) au o rată de neocupare mult mai mică, de doar 5%, și atrag chirii mai mari, ceea ce arată preferința chiriașilor pentru economii operaționale și facilități moderne.
Calendarul limitat de livrări din 2024 și 2025, completează directorul Colliers, ar putea determina o creștere a chiriilor pentru birourile de clasa A în locații bine poziționate, tendință amplificată de cererea tot mai mare pentru spații care respectă standardele de sustenabilitate. În București, spațiile de birouri din clădiri cu o vechime de până la 7 ani se închiriază în medie la valori în jurul a 16,5 euro pe metru pătrat, comparativ cu 13 euro pe metru pătrat în clădiri mai vechi de 15 ani.
În contextul în care Bucureștiul nu are o supraofertă de birouri pe cap de locuitor, eforturile companiilor de a încuraja angajații să revină mai frecvent la birou ar putea genera o creștere a cererii pe termen mediu.
Consultanții Colliers atrag atenția că vârsta și calitatea clădirilor nu sunt singurii factori care determina nivelul chiriei, întrucât poziția este deseori criteriul determinant care determina chiriașii să aleagă anumite zone. Astfel, chiria pentru clădirile moderne de birouri din Piața Victoriei ajunge la 22 de euro pe metru pătrat în multe cazuri și sare punctual de acest nivel pentru anumite clădiri.
Și la nivel regional, chiriașii sunt dispuși să plătească chirii mai mari pentru clădirile noi, datorită costurilor operaționale reduse și facilităților moderne, iar acest lucru este vizibil pe piețe precum Praga (17,7 euro/metru pătrat), Varșovia (21,0 euro/metru pătrat) sau Atena (28,5 euro/metru pătrat). De asemenea, preferința pentru spațiile de birouri din clădiri noi (0-7 ani) se reflectă și în rate mai ridicate de ocupare, comparativ cu clădirile mai vechi.
Colliers este unul dintre liderii globali în servicii de consultanță imobiliară și de management al investițiilor, cu operațiuni în 70 de țări. Compania are venituri anuale de 4,5 miliarde de dolari și active gestionate de 99 de miliarde de dolari. AGERPRES/(A - autor: Cristian Anghelache, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministrul Florin Barbu: Zootehnia va beneficia de un program de investiții de aproape 4 miliarde de lei
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat vineri, în satul Peșteana din județul Hunedoara, că fermierii din sectorul zootehnic vor beneficia de un program de investiții în valoare de 4 milioane de lei pentru dezvoltare, această schemă de ajutor de stat urmând să înceapă în circa două luni de zile. Vor fi el
Nicușor Dan anunță că a atribuit contractul pentru realizarea unui nou Plan Integrat de Calitate a Aerului
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, vineri, că a atribuit contractul pentru realizarea unui nou Plan Integrat de Calitate a Aerului (PICA), în valoare de 2.234.895 lei. PICA este un document strategic care vizează gestionarea și îmbunătățirea calității aerului în oraș,
Dâmbovița: A fost semnat contractul de proiectare și execuție pentru centura Pucioasa-Fieni
Președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a semnat, vineri, contractul de proiectare și execuție pentru centura ocolitoare Pucioasa-Fieni, investiție de 686 milioane de lei. ''Acest drum de legătură la DN 71 asigură optimizarea traficului nu doar pentru cele două orașe, Pucioasa și Fieni, dar și pentru toate localitățile din D&
Prefectul Maria Forna: Organizarea Campionatului European de Handbal este o reconfirmare a nivelului sportiv al Clujului
Prefectul Maria Forna a declarat, pentru AGERPRES, că organizarea, la Cluj-Napoca, a tragerii la sorți a grupelor preliminare pentru Campionatul European de Handbal Feminin din 2026, precum și a jocurilor unor grupe ale acestuia reprezintă o nouă dovadă a nivelului sportiv la care a ajuns Clujul. 'Pentru județul Cluj reprezintă o reconfirmare a nivelului s
Arad: Un nou pod pietonal peste Mureș, investiție de 17 milioane de lei, va fi deschis înainte de Paști
Un nou pod pietonal construit în municipiul Arad peste râul Mureș va fi deschis înainte de Paști, după o investiție de aproximativ 17 milioane de lei, construcția fiind situată la zona de agrement 'Trei Insule', unde sunt sute de cabane, dar și locuințe permanente. Reprezentanții Primăriei Arad au transmis vineri, la solicitarea AGERP
Botoșani: Un bărbat a fost rănit după ce s-a răsturnat cu camionul în localitatea Vorona
Un bărbat în vârstă de 55 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui accident rutier produs, vineri, în localitatea Vorona, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit sursei citate, în camion se afla doar șoferul.
Primăria Piatra-Neamț alocă trei milioane de lei pentru reabilitarea școlii în care s-a prăbușit un tavan
Primăria municipiului Piatra-Neamț a alocat trei milioane de lei pentru lucrări de reabilitare a Școlii 2, necesare după ce, în urmă cu doi ani, tavanul unei săli de clasă s-a prăbușit, în afara orelor de curs.
Tulcea: Primăria municipiului a început procedura de expropriere pentru consolidarea unor blocuri cu risc seismic
Primăria municipiului Tulcea a transmis primele notificări prevăzute de legislație în cadrul procedurii de expropriere a unor persoane care dețin apartamente în blocuri cu risc seismic ridicat și care refuză, de mai mult timp, accesul reprezentanților autorității publice în proprietăți, în vederea execuției lucrărilor de consolidare a imobilelor.
Sector 2: Poliția Locală, ADP și Direcția Buget Local vor fi desființate și preluate de Primărie (proiect în dezbatere)
Poliția Locală, Administrația Domeniului Public și Direcția Generală Venituri Buget Local Sector 2 vor fi desființate ca entități distincte și vor fi preluate integral în cadrul Primăriei Sectorului 2. Un proiect de hotărâre a fost pus joi în consultare publică. Într-un comunicat transmis AGERPRES, primar
Capacitatea adăpostului ASPA Mihăilești - mărită cu 64 de țarcuri, pentru 140 de câini
Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor a anunțat, joi, că au fost finalizate lucrările pentru mărirea capacității de cazare a adăpostului său de la Mihăilești. Lucrările au durat două luni și jumătate și au vizat construirea a 56 de țarcuri comune și opt țarcuri individuale pentru câinii care fac parte din categoriile c
Galați: Investiție de 66 milioane de lei pentru construirea a opt centre de colectare a deșeurilor inerte
Consiliul Județean Galați are în derulare o investiție de 66 milioane de lei, fonduri obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru construirea în județ a opt centre de colectare a deșeurilor inerte. Localitățile din județul Galați unde vor exista astfel de centre de colectare a deșeurilor inerte sunt municipiul Galați, or
Cseke Attila: Cazinoul din Constanța este restaurat; redăm românilor această bijuterie arhitecturală
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat joi că restaurarea Cazinoului din Constanța este finalizată, impresionanta clădire putând fi acum redată Primăriei Constanța, respectiv publicului. 'Cazinoul din Constanța este restaurat, am finalizat recepția lucrării. Urmează în scurt timp să redăm comunității locale, beneficiarului - Primăriei m
Zeci de exemplare de ciobănești românești vor putea fi admirate, duminică, la PetExpo
Zeci de exemplare de ciobănești românești vor putea fi admirate, duminică, de la ora 11.00, în Pavilionul Central de la Romexpo, în cadrul PetExpo 2025. În cadrul evenimentului, ajuns la a 14-a ediție, rasele românești de câini vor avea un loc special, oferind vizitatorilor ocazia să descopere 'tradiția canină autentică&
Burduja: Proiectul Mintia este în grafic, cu cele mai importante elemente pentru realizarea sa deja livrate
Proiectul Mintia este în grafic, cu cele mai importante elemente pentru realizarea sa deja livrate, instalate sau în curs de instalare, a anunțat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Astăzi a ajuns pe șantierul centralei de la Mintia al doilea generator uriaș, de aproape 800 de tone, construit pe baza unor tehnolo
Prahova: Primarul Ploieștiului propune disponibilizări și reducerea temporară a salariilor
Primarul Ploieștiului, Mihai Polițeanu, va propune Consiliului Local măsuri pentru reducerea cheltuielilor de funcționare ale primăriei, între care disponibilizări și o reducere temporară a salariilor, el arătând că veniturile sunt mai mici decât necesarul de funcționare cu peste 35 de milioane de euro. 'Voi propune Consi