Iaşi: Bugetul judeţului, de aproape 2 miliarde de lei, este cel mai mare din ultimii 30 de ani

Bugetul Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi pentru anul 2024, estimat la 1,96 miliarde de lei, este cel mai mare din istorie, a declarat, vineri, preşedintele instituţiei administrative a judeţului, Costel Alexe, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, veniturile prevăzute în proiect sunt de 1,7 miliarde de lei, iar cheltuielile de 1,96 de miliarde de lei. Pentru dezvoltare, au fost prevăzute 527 de milioane de lei, cu 135 de milioane de lei mai mult decât în 2023.
"Anul acesta, vom vota cel mai mare buget al judeţului Iaşi din ultimii 30 de ani. Cu aproape 2 miliarde de lei, vom asigura buna funcţionare şi dezvoltare a judeţului nostru. Am demonstrat în ultimii trei ani că proiectele asumate au devenit realitate. Vom continua să investim în modernizarea drumurilor şi a spitalelor, în construirea parcurilor industriale pentru a creşte numărul locurilor de muncă, în infrastructura culturală şi de învăţământ, în asigurarea serviciilor sociale şi în implementarea proiectelor societăţii civile. Suntem hotărâţi să ducem la bun sfârşit toate proiectele pe care le-am dezvoltat în aceşti ani şi să dăm o perspectivă nouă proiectelor aflate la început de drum. Pe lângă bugetul pe care îl propunem, această administraţie liberală are ca obiectiv să atragă cel puţin 100 de milioane de euro din Programul Operaţional de Sănătate şi împrumutul făcut de Guvernul României la BEI pentru a sprijini construirea Spitalului Integrat de Boli Respiratorii şi a Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară şi, astfel, să dăm o şansă la dezvoltare sistemului public de sănătate'', a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
Cele mai ridicate ponderi în cheltuielile de investiţii prevăzute în bugetul judeţului Iaşi pe 2024 sunt la capitolul Transporturi - 181,5 milioane de lei (35%), Educaţie - 137 milioane de lei (26%), Sănătate - 119 milioane (23%) şi Asigurări şi Asistenţă socială - 42,8 milioane (8%).
Proiectul de hotărâre privitor la bugetul general al judeţului va fi supus votului plenului Consiliului Judeţean într-o şedinţă extraordinară programată luni, 12 februarie.
"De votarea acestui buget depind proiectele pentru dezvoltarea judeţului, iar consilierii judeţeni trebuie să ia decizia responsabilă şi corectă faţă de comunitatea noastră, astfel încât să aprobăm bugetul în cel mai scurt timp şi să nu blocăm funcţionarea judeţului. Acest buget nu este al vreunui partid politic, ci al Iaşului. Le reamintesc tuturor consilierilor judeţeni de jurământul depus în faţa ieşenilor şi că ei sunt cei care trebuie să voteze bugetul, nu preşedintele de partid. Deciziile acestea trebuie luate în plenul CJ, în urma unei dezbateri oneste, nu în sediile de partid'', a adăugat Costel Alexe.
În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, vicepreşedintele CJ Iaşi, Sorin Afloarei, a declarat că la capitolul Infrastructură de transport, cele mai mari sume vor merge către modernizarea drumurilor judeţene, respectiv DJ 282A: Popricani - Larga Jijia - 63 de milioane de lei, DJ 282D: Potângeni (DJ 282) - Româneşti - Podu Iloaiei - Popeşti - Mădârjac (DJ 282E) - 23 de milioane de lei, DJ 282B: intersecţie DN 24C - Bivolari - Traian - Spineni - intersecţie DJ 282F - 19,8 milioane de lei, DJ 249 A, pe sectorul cuprins între localităţile Mânzăteşti şi Ungheni - 16,9 milioane de lei şi DJ 201C: limita cu judeţul Neamţ - Răchiteni - intersecţie DN 28 - 15,5 milioane de lei.
De asemenea, în bugetul Consiliului Judeţean Iaşi, investiţii majore sunt prevăzute şi pentru Educaţie. Astfel, Consiliul Judeţean va cheltui 100 de milioane de lei pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a 108 unităţi de învăţământ preuniversitar şi conexe din judeţul Iaşi. Alte peste 35 de milioane de lei vor fi folosiţi pentru achiziţia de microbuze electrice pentru elevi.
Totodată, şi celălalt vicepreşedinte al CJ Iaşi, Marius Dangă, a afirmat că în cursul anului 2024 peste 16 milioane de lei vor merge către proiectul de extindere şi dotare a Unităţii Funcţionale Regionale de Urgenţă din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sfânta Maria" Iaşi, care a ajuns la stadiul de execuţie de 80%.
Conform acestuia, tot pentru Spitalul de Pediatrie, vor fi alocate 5 milioane de lei pentru documentaţiile tehnico-economice (etapa a II-a) privind extinderea structurii spaţiilor medicale. Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie va avea o alocare bugetară de peste 3 milioane de lei pentru consolidarea si reabilitarea Corpului C1 din Strada Dr. Iacob Cihac şi alte 2,8 milioane de lei pentru consolidarea, modernizarea şi refuncţionalizarea clădirii Secţiei Paşcanu. Consiliul Judeţean a prevăzut, de asemenea, 5,37 milioane de lei pentru proiectul de consolidare, reabilitare şi refuncţionalizare a Pavilionului Administrativ de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva" Iaşi. Investiţiile în Sănătate includ şi 3,7 milioane de lei necesare realizării documentaţiilor pentru construirea Centrului de Neuroexcelenţă de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. N. Oblu" Iaşi.
Bugetul judeţului Iaşi pe 2024 va asigura şi continuarea procesului de închidere a centrelor rezidenţiale din subordinea DGASPC Iaşi şi transformarea lor în case de tip familial. Pentru "Închiderea Centrului rezidenţial C.A. Rosetti Iaşi", lot 1 se vor aloca 1,3 milioane lei, pentru "Închiderea Centrului rezidenţial C.A. Rosetti Iaşi, lot 2 - 715.000 lei, "Închiderea Centrului rezidenţial Bucium Iaşi" - Componenta 1 - 1,1 milioane de lei, "Închiderea Centrului rezidenţial Bucium Iaşi" - Componenta 2 - 577.000 lei, "Închiderea Centrului rezidenţial Sf. Stelian Paşcani - peste 4 milioane de lei, "Închiderea Centrului Rezidenţial "Sf. Andrei" - 2,2 milioane de lei, 'Închiderea Centrului rezidenţial Sf. Nicolae Paşcani - 731.000 de lei. Tot la capitolul Asigurări şi Asistenţă socială vor fi alocate fonduri din bugetul judeţului pentru înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro şi centre de criză, locuinţe protejate în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii de tip vechi şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitate.
"Un obiectiv primordial pentru Consiliul Judeţean Iaşi în 2024 îl reprezintă construirea de parcuri industriale, iar în programul de investiţii sunt prevăzute 12,9 milioane de lei pentru Iaşi Industrial Park, comuna Leţcani, 450.000 lei, pentru Parcul Industrial Holboca - servicii proiectare faza Studiu de fezabilitate, 4,2 milioane de lei, şi pentru Parcul Industrial Paşcani - proiectare, faza PUZ. O sumă record este alocată anul acesta pentru proiectele ONG-urilor şi ale societăţii civile, care se pot depune pe baza legii 350/2005. Astfel, vor fi disponibile 2 milioane de lei pentru proiecte culturale, educaţionale, de tineret, mediu, promovare turistică, sport şi ordine publică", a explicat vicepreşedintele Marius Dangă.
Alocări bugetare importante sunt şi la capitolul Cultură. Pentru reabilitarea şi modernizarea imobilelor în care funcţionează Filarmonica de Stat "Moldova'' Iaşi vor fi alocate 2,3 milioane de lei, 1,00 milion lei va fi alocat pentru organizarea Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi (FITPTI) de către Teatrul pentru Copii şi Tineret Luceafărul, iar 1,2 milioane lei pentru organizarea Festivalului Internaţional de Literatură şi Traduceri FILIT de către Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, cu 200 de mii de lei mai mult ca anul trecut.
Pentru a asigura buna implementare a proiectelor finanţate prin Programul Judeţean de Dezvoltare Economico-Socială, în buget este prevăzută suma de 9,13 milioane lei, pentru finanţarea proiectelor declarate câştigătoare în cadrul sesiunii din anul 2022, precum şi a sesiunii din anul 2023. AGERPRES / (A, AS - autor: Daniela Malache, autor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Arad: Proiecte de milioane de euro pentru modernizarea falezei Crișului Alb și amenajarea de spații vezi, la Ineu
Trei proiecte, cu o valoare totală de aproximativ opt milioane de euro, care vizează amenajarea falezei Crișului Alb în centrul orașului Ineu, realizarea unui parc de distracții și a unui parc cu locuri de joacă pentru copii, vor fi implementate în următoarea perioadă de administrația locală, care a obținut finanțări europene. Prim
Nicușor Dan: Vreau să mă implic, în calitate de cetățean, în dezbaterea pe Planul Urbanistic General al Capitalei
Președintele ales, Nicușor Dan, și-a exprimat intenția de a se implica în dezbaterile privind viitorul Plan Urbanistic General al Capitalei. Precizările au fost făcute vineri, în cadrul ultimei ședințe a Consiliului General al Municipiului București la care Nicușor Dan a luat parte în calitate de primar al Capitalei.
Stelian Bujduveanu (PNL) va fi primarul general interimar al Capitalei
Stelian Bujduveanu (PNL) va exercita începând de luni calitatea de primar interimar al Capitalei, odată ce va intra în vigoare demisia președintelui ales, Nicușor Dan. Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri o hotărâre în baza căruia viceprimarul Stelian Bujduveanu exercită primul calitatea de înlocu
Demisia lui Nicușor Dan din funcția de primar al Capitalei intră luni în vigoare
Nicușor Dan, câștigătorul alegerilor prezidențiale din 18 mai, și-a înaintat demisia din funcția de primar general al Capitalei, începând cu data de 26 mai. Anunțul a fost făcut, vineri, în cadrul ședinței Consiliului General al Capitalei. 'Vreau să aduc la cunoștința Consiliului General că &ici
Maramureș: 28 de proiecte cu finanțare europeană pentru Baia Mare
Cele 28 de proiecte de investiții, în valoare de peste 800 de milioane de lei, pentru care administrația locală solicită fonduri au fost evaluate de către experții Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, a informat, vineri, primarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuș. '28 de proiecte în valoare de peste 800 de milioane de
Ședință CGMB: Stelian Bujduveanu ar putea deveni primar interimar al Capitalei
Viceprimarul Stelian Bujduveanu (PNL) ar putea deveni primar interimar al Capitalei, conform unui proiect de hotărâre care urmează să fie dezbătut în ședința de vineri a Consiliului General al Municipiului București. Ședința extraordinară a fost convocată de primarul general, Nicușor Dan, câștigător al alegerilor prezidențial
Boloș: Vrem un PNRR implementabil; Comisia Europeană a ținut cont de pozițiile noastre și a solicitat documentații suplimentare
Autoritățile române îți doresc un PNRR implementabil, astfel încât atunci când realitățile din teren se schimbă să poată fi solicitată o adaptare în consecință, susține ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Am revenit azi cu o actualizare, așa cum am promis, după discuțiile tehnice cu reprezenta
Tanczos Barna: Avem nevoie de un guvern cu puteri depline în cel mai scurt timp
Avem nevoie de un guvern cu puteri depline în cel mai scurt timp posibil, care să ducă mai departe măsurile de reducere a cheltuielilor și de consolidare fiscală, iar până atunci Ministerul Finanțelor asigură acest interimat în care asigurăm plata salariilor, pensiilor și a investițiilor, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, care s-a înt&ac
Iași: Peste 140 de autobuze, dotate cu sisteme inteligente de avertizare și asistență anticoliziune
Un număr de 140 de autobuze aparținând Companiei de Transport Public (CTP) Iași au fost echipate cu sisteme inteligente de avertizare și asistență anticoliziune pentru siguranța pasagerilor, pietonilor și bicicliștilor. Mijloacele de transport au fost echipate prin proiectul european de 'Sisteme de avertizare și asistență anticoliziune pentru conducă
Nanu (MF): Avem aproape 50% din necesarul de finanțare asigurat
Ministerul de Finanțe are asigurat aproape jumătate din necesarul de finanțare, a declarat, joi, directorul general al Trezoreriei Statului, Ștefan Nanu, la evenimentul de listare a noilor titluri de stat Fidelis. 'Noi, ca în fiecare an, încercăm să fim prudenți pe asigurarea finanțării. Deja avem aproape 50% din necesarul de finanțare asigurat
Președintele CJ Galați: Se lucrează intens la refacerea și consolidarea podului peste râul Bujoru, afectat de inundații
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, joi, că se lucrează intens la refacerea și consolidarea podului peste râul Bujoru, de pe DJ 242H, afectat de inundațiile din toamna trecută. 'În localitatea Lunca din comuna Jorăști, pe DJ 242H, se lucrează intens la refacerea și consolidarea podului peste r&aci
REPER îl susține pe Bujduveanu ca primar interimar al Capitalei dacă acesta se angajează să respecte principiile urbanismului durabil
Partidul REPER anunță că îl va susține pe viceprimarul Stelian Bujduveanu (PNL) pentru funcția de edil interimar al Capitalei, în condițiile în care acesta se angajează să nu elibereze autorizații de construire care să contravină principiilor urbanismului durabil. Precizările vin în contextul în care consilierii g
Boloș: În cinci luni, am redus la zero riscul de decomitere pe anul acesta în ceea ce privește Politica de Coeziune
Riscul de a pierde bani, în acest an, pe Politica de Coeziune a fost redus la zero și suntem într-o fază foarte avansată cu renegocierea PNRR, pentru a putea transmite și cererea de plată 4, a anunțat miercuri seara, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Pe PNRR știți situația, este un mecanism prin care Ministerul Inv
Vaslui: Ministrul Cseke Attila a inaugurat la Huși o creșă construită prin programul 'Sfânta Ana'
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a inaugurat, miercuri, la Huși, o creșă cu program prelungit, construită în cadrul programului guvernamental 'Sfânta Ana'. Obiectivul a fost finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), are o valoare de peste 21 de milioane de lei, cu o capacitate
Iași: Președintele CJ, Costel Alexe, reales la conducerea Euroregiunii Siret-Prut-Nistru
Președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, Costel Alexe, a fost reconfirmat în funcția de președinte al Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru (AESPN), în cadrul Adunării Generale a Asociației și al Forumului Președinților Euroregiunii, organizate la Chișinău. Alexe a fost reales pentru al doilea an consecutiv, cu votul unanim al celor 22 de m