logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Prahova: Au început lucrările pentru Centura Comarnicului; va avea 6 kilometri şi va fi parcursă în 4 minute

Image

Lucrările pentru realizarea Centurii oraşului Comarnic au demarat luni, în prezenţa ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, tronsonul urmând să aibă o lungime de 6 kilometri care va putea fi parcursă în 4 minute.

"După ce am fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova şi am spus că vreau să construiesc centuri la Comarnic, Buşteni şi Azuga, foarte multă lume nu m-a crezut şi foarte multă lume mi-a spus că nu am nicio şansă. Iată că astăzi, după 30 de ani de neputinţă a mai multor administraţii locale şi centrale, noi începem efectiv construcţia centurii oraşului Comarnic", a afirmat preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu.

 



Acesta a arătat că are speranţa ca peste un an să se poată circula pe acest drum.

Construcţia Centurii Comarnic a debutat pe o rută paralelă cu DN 1, astfel că nu va perturba, în această iarnă, de sărbători, traficul în zonă. Legăturile cu DN 1 vor fi realizate la finalul lucrării, informează CJ.

"Varianta ocolitoare a oraşului Comarnic, care va avea o lungime de aproximativ 6 kilometri, este construită pentru ca autoturismele să circule pe aceasta cu o viteză de 90 km/oră, ceea ce înseamnă că va putea fi parcursă în 4 minute. În prezent, pe DN 1, pe porţiunea care trece prin Comarnic, valorile de trafic înregistrate în perioada sărbătorilor şi a weekend-urilor sunt situate între 35.000 şi 40.000 de autovehicule/zi, la o viteză medie de 30 km/h. În plus, în Comarnic există mai multe puncte de gâtuire a traficului (treceri de pietoni, parcări în zona centrală şi intersecţii) care afectează direct traficului rutier, pe acest sector formându-se cozi de autovehicule pe o lungime de aproximativ 7-8 kilometri", arată sursa citată.

Preşedintele CJ a spus, referindu-se la exproprieri, că această parte va fi încheiată până la sfârşitul anului.

"Avem o zonă unde avem situaţia juridică legală în regulă şi până la sfârşitul anului încheiem şi cu restul exproprierilor. Deocamdată, noi începem şi suprapunem tot felul de activităţi", a afirmat Iulian Dumitrescu.

Proiectul Centurii Comarnic a fost iniţiat de Consiliul Judeţean Prahova şi este finanţat de Ministerul Transporturilor, prin CNAIR, din Programul Operaţional Transporturi 2021-2027.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, referindu-se la parteneriatul cu CJ Prahova, că pe parcursul anului trecut au fost semnate peste 60 de astfel de protocoale prin care astfel de lucrări sunt descentralizate către autorităţile locale.

"Să ştiţi că noi am semnat pe parcursul anului trecut şi anul acesta peste deja 60 de protocoale prin care am descentralizat aceste tipuri de lucrări către autorităţile locale. Prea puţine, din punctul meu de vedere, asemenea protocoale au ajuns în stadiul în care să fie implementate. Mai sunt exemple, dar mai sunt şi altele care nu au mers cu viteza dorită. Aici lucrurile au intrat pe făgaşul normal pe partea de execuţie, deşi am înţeles că durata de execuţie e ceva mai mare pe la 21 de luni, dacă se întâmplă aceste lucruri într-un an de zile, ăsta e un lucru foarte bun. (...) Asta a fost ideea, de a descentraliza asemenea lucrări către autorităţile locale, fiindcă cei de la CNAIR deja au foarte multe lucrări şi atunci autorităţile locale ştiu mult mai bine şi pot să urmărească mult mai bine lucrări de anvergura aceasta. Sigur, celelalte importante, cele care ţin de drumuri expres, autostrăzi, rămân în continuare în gestiunea celor de la CNAIR", a punctat ministrul.

Centura va ocoli oraşul Comarnic şi DN 1 prin vest. Proiectul presupune şi construirea a trei poduri noi, dar şi dublarea podului peste râul Prahova de pe DJ 101R. În acelaşi timp, se va construi un pasaj peste râul Prahova şi calea ferată Ploieşti-Braşov. La intersecţiile cu DN 1, sunt prevăzute sensuri giratorii dimensionate astfel încât să preia traficul actual care va proveni de pe centura Comarnic şi din oraşul Comarnic.

Centura Comarnic va servi ca drum de descărcare a viitoarei autostrăzi. Licitaţia pentru acest obiectiv de investiţii a fost câştigată de asocierea SC Frasinul SRL (lider) - SC Artehnis SRL, la valoarea de 236.740.000,00 lei fără TVA.

Consiliul Judeţean Prahova este în etapa finală de evaluare a ofertelor depuse la licitaţia pentru construcţia Centurii Azuga-Buşteni, un alt proiect care va conduce la descongestionarea traficului pe Valea Prahovei. AGERPRES/(AS - autor: Anamaria Constantin, editor: Irina Poenaru, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Sursa foto: Cristian Pistol / Facebook

Afisari: 7

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 28-01-2025 14:06

Brașov: Curtea Bisericii Negre - reabilitată cu fonduri europene, în parteneriat cu municipalitatea

Curtea Bisericii Negre va fi restaurată cu fonduri europene, municipalitatea brașoveană și reprezentanții lăcașului de cult urmând să încheie un parteneriat în vederea accesării banilor necesari. Conform unui anunț făcut, marți, de Primăria Brașov, lucrarea, în valoare de 24 de milioane de lei, va fi realizată cu sprijinul unei finanțăr

Administratie 28-01-2025 12:03

Erbașu (FPSC): Suntem deja în întârziere în ceea ce privește implementarea digitalizării

Președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), Cristian Erbașu, a afirmat, marți, la Ploiești, că există deja o întârziere în ceea ce privește implementarea digitalizării, arătând că acesta este drumul care ne va scoate din 'caracatița' birocrației. 'Un asemenea fenomen acum doi an

Administratie 28-01-2025 11:48

Nicușor Dan va transmite Guvernului și partidelor politice propuneri pentru modificarea Codului fiscal

Edilul general, Nicușor Dan, anunță că va transmite Guvernului și liderilor partidelor politice o serie de propuneri pentru modificarea legislației vizând modul de împărțire a banilor între Primăria Capitalei și primăriile de sector. Propunerile au fost formulate de către experții Primăriei după ce la referendumul din 24 noie

Administratie 27-01-2025 21:57

Primarul Ciprian Ciucu anunță că intenționează să înființeze o companie pentru organizarea de evenimente

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a anunțat că intenționează să înființeze o companie pentru organizarea de evenimente, West Side Events, care se va autofinanța integral în primul an, iar de anul viitor va aduce bani la buget. El a scris, luni, pe Facebook, că West Side Events va fi mică în privința personalului, cu maxim

Administratie 27-01-2025 13:47

Bihor: Întâlnire interinstituțională la Primăria Oradea privind soluții pentru limitarea impactului castorilor

Reprezentanții mai multor instituții care au fost solicitați de Primăria Oradea să găsească soluții pentru limitarea impactului castorilor asupra arborilor din centrul orașului au în plan relocarea naturală a castorilor spre periferia orașului, dar, ca măsură de urgență, se vor monta plase de protecție în jurul trunchiurilor arborilor expuși.

Administratie 27-01-2025 13:34

Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, ales președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a fost ales, luni, președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), informează organizația, printr-un comunicat de presă. În cadrul ședinței Adunării Generale a UNCJR, desfășurată la București, Alfred Simonis a primit votul unanim al colegilor

Administratie 27-01-2025 13:29

Bihor: Patru campinguri mari, amenajate în zone turistice bihorene, vor fi inaugurate în primăvară

Patru campinguri mari, cu o suprafață totală de 11,26 hectare, amenajate, cu iluminat inteligent, clădiri pentru igienă, foișoare și zone speciale pentru focuri de tabără sau grătar, vor fi inaugurate în primăvară în cele mai frecventate zone turistice montane din județ, la Vadu Crișului, Șuncuiuș, Bratca și Dobrești, amenajări realizate printr-un proiect

Administratie 27-01-2025 10:25

Arad: Casa Urbarială din Sântana, monument de la 1749, a fost restaurată și devine centru cultural

Casa Urbarială din orașul Sântana, monument istoric de la 1749, în care a funcționat una dintre primele școli gimnaziale din această parte a Europei, dar folosită și ca instituție în care se colectau taxele pentru Viena, a fost restaurată cu fonduri europene, proiect care a costat 8,7 milioane de lei și care transformă imobilul într-un centru

Administratie 25-01-2025 11:44

Nicușor Dan: Continuă modernizarea infrastructurii necesare autobuzelor electrice din București

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, anunță montarea și racordarea la curent a șase stații electrice de încărcare autobuze puse la dispoziție de STB SA, în autobazele Ferentari, Militari, Berceni, Titan, Vatra Luminoasă și Nordului. 'Continuăm modernizarea infrastructurii necesare autobuzelor electrice din București: Trustul de Clădiri M

Administratie 23-01-2025 18:12

Satu Mare: Luna Șes devine un centru de atracție și interes, afirmă primarul Aurelia Fedorca

Zona turistică Luna Șes din județul Satu Mare devine un centru de atracție și interes, pârtia fiind deschisă de la începutul anului, după ce au scăzut temperaturile, a afirmat primarul orașului Negrești Oaș, Aurelia Fedorca, joi, pentru AGERPRES. ''Perspectivele sunt bune, ne-au încurcat un pic temperaturile ridicate

Administratie 23-01-2025 16:58

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe: Am ajuns în situația de a răscumpăra ce s-a privatizat

rimăria Sfântu Gheorghe a cumpărat în ultimii zece ani mai multe imobile închise sau abandonate după privatizare, cu scopul de a le reabilita și a le da o nouă destinație, printre acestea numărându-se fosta Fabrică de Țigarete din municipiu, fostul hotel Bodoc, precum și mai multe terenuri și clădiri din stațiunea Șugaș Băi.

Administratie 23-01-2025 16:37

VIDEO UPDATE Stelian Bujduveanu (PNL) și Adrian Vigheciu (PSD), noii viceprimari ai Capitalei; USR contestă rezultatul

Stelian Bujduveanu (PNL) și Adrian Vigheciu (PSD) sunt noii viceprimari ai Capitalei, în urma votului exprimat, joi, de Consiliul General al Capitalei.

Administratie 23-01-2025 15:35

Bihor: Investițiile gestionate de Direcția Patrimoniu Imobiliar a Primăriei Oradea, mai mari de 5 ori decât cheltuielile

Valoarea investițiilor realizate de Direcția Patrimoniu Imobiliar (DPI) din cadrul Primăriei Oradea a fost, în anul 2024, de 5,6 ori mai mare decât cheltuielile operaționale, fiind continuat programul de investiții menite să îmbunătățească infrastructura orașului și calitatea vieții locuitorilor municipiului, a declarat, joi, directorul Lucian Popa.

Administratie 23-01-2025 14:26

MDLPA: Aproximativ 235 de milioane de lei au fost decontați pentru 335 de obiective realizate prin PNRR

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a decontat facturi în valoare de 234.912.809,80 de lei pentru 335 de obiective realizate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat ministrul Cseke Attila. Potrivit unui comunicat al MDLPA transmis joi, au fost plătiți 174.967.783,16 lei pentru 18

Administratie 23-01-2025 14:05

VIDEO Ședința Consiliului General pentru constituirea comisiilor de specialitate, întreruptă după plecarea grupului AUR

Ședința Consiliului General al Capitalei în care urma să fie stabilită componența comisiilor de specialitate a fost întreruptă din cauza lipsei de cvorum. În cadrul ședinței a fost stabilită doar componența Comisiei juridice și de disciplină, fără a fi stabilită și componența altor zece comisii de specialitate, printre care c