logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: Patru campinguri mari, amenajate în zone turistice bihorene, vor fi inaugurate în primăvară

Image

Patru campinguri mari, cu o suprafață totală de 11,26 hectare, amenajate, cu iluminat inteligent, clădiri pentru igienă, foișoare și zone speciale pentru focuri de tabără sau grătar, vor fi inaugurate în primăvară în cele mai frecventate zone turistice montane din județ, la Vadu Crișului, Șuncuiuș, Bratca și Dobrești, amenajări realizate printr-un proiect cu fonduri europene al Consiliului Județean.

'Noi avem o suprafață de circa trei hectare, pe malul Crișului Repede, unde vom avea de-o parte parcarea pentru mașini, iar peste râu, locurile de campare. Vom putea găzdui cam o sută de corturi, dacă nu mai multe, către pădure. Turiștii vin, intră cu mașina în parcare, își lasă ce vor să își lase acolo și apoi trec podul din imediata apropiere ca să își lase mașina în parcarea păzită. S-au făcut aleile, iluminatul pe alei, dar mai au de făcut unele lucrări de adus pământ, de îndreptat nivelul și altele mai mărunte. Noi estimăm că prin aprilie vom inaugura campingul, odată cu celelalte, presupun, din proiect', a declarat luni, pentru AGERPRES, primarul comunei Vadu Crișului, Dorel Cosma.

Șantierul acestor patru campinguri mari din județ - Vadu Crișului - 3 hectare, Șuncuiuș - 3 hectare, Bratca - 3,5 hectare și Dobrești - 1,76 hectare - a fost vizitat la finele săptămânii trecute de președintele interimar al Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan. Potrivit acestuia, stadiul lucrărilor este de aproape 95%, urmând să fie remediate unele mici neconformități sesizate

'Aceste proiecte au rolul de a proteja natura prin amenajarea la marginea ariilor protejate a acestor zone de campare, astfel încât iubitorii de natură să aibă condiții civilizate. Turismul este una dintre componentele cele mai importante care va duce la dezvoltarea județului nostru. Le mulțumesc primarilor pentru sprijinul acordat în realizarea acestor proiecte', a declarat, într-un comunicat, Mircea Mălan.

În fiecare dintre cele patru campinguri au fost realizate lucrări de nivelare, parcări din pietriș pentru autovehicule și autocare, un camping pentru rulote, zonele de campare vor fi înierbate, au fost amenajate alei pietonale din materiale naturale din zonă (pietriș), s-au amplasat bănci de odihnă și s-a instalat un sistem de iluminat inteligent.

Lucrările au inclus și construirea unor clădiri specifice în fiecare dintre campinguri: foișoare, grupuri sanitare, dar și zone special amenajate pentru grătar și focuri de tabără.

În Bratca au fost amplasate șase foișoare deschise din lemn și o clădire cu terasă acoperită, dușuri și grupuri sanitare.

În Șuncuiuș au fost amplasate patru foișoare și o construcție cu grupuri sanitare, dușuri, sală de conferințe și spații administrative. În plus, aici a mai fost realizată o construcție cu birouri și punct de informare. De asemenea, în această clădire va funcționa și o bază a Salvamont Bihor, cu locuri de cazare pentru angajați.

În campingul de la Vadu Crișului au fost finalizate două construcții din lemn cu spații pentru igienă și au fost montate opt foișoare.

Campingul de la Dobrești se află lângă lacul Vida, cunoscut ca 'lacul cu vârtej', un deversor creat sub formă de pâlnie care conferă spectaculozitate lacului situat la doar 40 km de Oradea, pe Valea Holod. Tot în cadrul proiectului general pentru campinguri se va decolmata Lacul Vida, licitația pentru acesta fiind în curs.

Toate cele patru campinguri sunt supravegheate video.

Lucrările sunt efectuate de compania Silvania, iar valoarea totală a contractului se ridică la 8.527.242,65 lei, inclusiv TVA. Banii sunt alocați din fonduri europene.

Investițiile fac parte din proiectul 'Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crișului Repede - Pădurea Craiului', realizat în cadrul unui parteneriat dintre Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) - ca lider de proiect, Consiliul Județean Bihor și primăriile Bratca, Dobrești, Șuncuiuș și Vadu Crișului.

Obiectivul proiectului este încurajarea vizitării siturilor Natura 2000 într-un mod organizat și civilizat, cu un impact cât mai redus asupra naturii.

Aceste investiții vor contribui la conservarea biodiversității și la crearea unor spații pentru educație ecologică pentru comunitate și vizitatori.

Proiectul general mai prevede amenajarea a cinci peșteri (două peșteri pentru accesul publicului - Vadu Crișului și Unguru Mare și trei peșteri pentru speoturism - Vântului, Osoi și Igrița). În cazul acestora, firma care a câștigat licitația realizează în prezent proiectarea. Lucrările ar urma să înceapă în primăvară. AGERPRES/(A,AS - autor: Eugenia Pașca, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 180

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 28-01-2025 19:52

Sector 2: Poliția Locală a demarat un demers pentru ridicarea vehiculelor staționate ilegal

Poliția Locală Sector 2 a demarat o amplă acțiune pentru ridicarea vehiculelor staționate ilegal, în special în stațiile Societății de Transport București, în apropierea trecerilor de pietoni și în intersecții. Reprezentanții Primăriei Sectorului 2

Administratie 28-01-2025 16:16

Olt: Mărire de salarii timp de doar 12 zile pentru angajații din Primăria Slatina și instituțiile subordonate

Angajații din Primăria Slatina și instituțiile din subordine vor beneficia de mărirea de salarii de 15% aprobată în luna decembrie în Consiliul Local (CL) Slatina timp de numai 12 zile, potrivit primarului Mario De Mezzo, care a precizat, marți, pentru AGERPRES, că 'ordonanța trenuleț' prevede menținerea salariilor la nivelul celor din noiembrie 2024.

Administratie 28-01-2025 14:11

Leul s-a apreciat, marți, în raport cu euro, dar a scăzut față de dolarul american

Moneda națională s-a apreciat, marți, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9748 lei, în scădere cu 0,08 bani (-0,02%) față de cotația precedentă, de 4,9756 lei. În schimb, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,7679 lei, în creștere cu 3,19 bani (+0

Administratie 28-01-2025 14:06

Brașov: Curtea Bisericii Negre - reabilitată cu fonduri europene, în parteneriat cu municipalitatea

Curtea Bisericii Negre va fi restaurată cu fonduri europene, municipalitatea brașoveană și reprezentanții lăcașului de cult urmând să încheie un parteneriat în vederea accesării banilor necesari. Conform unui anunț făcut, marți, de Primăria Brașov, lucrarea, în valoare de 24 de milioane de lei, va fi realizată cu sprijinul unei finanțăr

Administratie 28-01-2025 12:03

Erbașu (FPSC): Suntem deja în întârziere în ceea ce privește implementarea digitalizării

Președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), Cristian Erbașu, a afirmat, marți, la Ploiești, că există deja o întârziere în ceea ce privește implementarea digitalizării, arătând că acesta este drumul care ne va scoate din 'caracatița' birocrației. 'Un asemenea fenomen acum doi an

Administratie 28-01-2025 11:48

Nicușor Dan va transmite Guvernului și partidelor politice propuneri pentru modificarea Codului fiscal

Edilul general, Nicușor Dan, anunță că va transmite Guvernului și liderilor partidelor politice o serie de propuneri pentru modificarea legislației vizând modul de împărțire a banilor între Primăria Capitalei și primăriile de sector. Propunerile au fost formulate de către experții Primăriei după ce la referendumul din 24 noie

Administratie 27-01-2025 21:57

Primarul Ciprian Ciucu anunță că intenționează să înființeze o companie pentru organizarea de evenimente

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a anunțat că intenționează să înființeze o companie pentru organizarea de evenimente, West Side Events, care se va autofinanța integral în primul an, iar de anul viitor va aduce bani la buget. El a scris, luni, pe Facebook, că West Side Events va fi mică în privința personalului, cu maxim

Administratie 27-01-2025 13:47

Bihor: Întâlnire interinstituțională la Primăria Oradea privind soluții pentru limitarea impactului castorilor

Reprezentanții mai multor instituții care au fost solicitați de Primăria Oradea să găsească soluții pentru limitarea impactului castorilor asupra arborilor din centrul orașului au în plan relocarea naturală a castorilor spre periferia orașului, dar, ca măsură de urgență, se vor monta plase de protecție în jurul trunchiurilor arborilor expuși.

Administratie 27-01-2025 13:34

Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, ales președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a fost ales, luni, președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), informează organizația, printr-un comunicat de presă. În cadrul ședinței Adunării Generale a UNCJR, desfășurată la București, Alfred Simonis a primit votul unanim al colegilor

Administratie 27-01-2025 10:25

Arad: Casa Urbarială din Sântana, monument de la 1749, a fost restaurată și devine centru cultural

Casa Urbarială din orașul Sântana, monument istoric de la 1749, în care a funcționat una dintre primele școli gimnaziale din această parte a Europei, dar folosită și ca instituție în care se colectau taxele pentru Viena, a fost restaurată cu fonduri europene, proiect care a costat 8,7 milioane de lei și care transformă imobilul într-un centru

Administratie 25-01-2025 11:44

Nicușor Dan: Continuă modernizarea infrastructurii necesare autobuzelor electrice din București

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, anunță montarea și racordarea la curent a șase stații electrice de încărcare autobuze puse la dispoziție de STB SA, în autobazele Ferentari, Militari, Berceni, Titan, Vatra Luminoasă și Nordului. 'Continuăm modernizarea infrastructurii necesare autobuzelor electrice din București: Trustul de Clădiri M

Administratie 23-01-2025 18:12

Satu Mare: Luna Șes devine un centru de atracție și interes, afirmă primarul Aurelia Fedorca

Zona turistică Luna Șes din județul Satu Mare devine un centru de atracție și interes, pârtia fiind deschisă de la începutul anului, după ce au scăzut temperaturile, a afirmat primarul orașului Negrești Oaș, Aurelia Fedorca, joi, pentru AGERPRES. ''Perspectivele sunt bune, ne-au încurcat un pic temperaturile ridicate

Administratie 23-01-2025 16:58

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe: Am ajuns în situația de a răscumpăra ce s-a privatizat

rimăria Sfântu Gheorghe a cumpărat în ultimii zece ani mai multe imobile închise sau abandonate după privatizare, cu scopul de a le reabilita și a le da o nouă destinație, printre acestea numărându-se fosta Fabrică de Țigarete din municipiu, fostul hotel Bodoc, precum și mai multe terenuri și clădiri din stațiunea Șugaș Băi.

Administratie 23-01-2025 16:37

VIDEO UPDATE Stelian Bujduveanu (PNL) și Adrian Vigheciu (PSD), noii viceprimari ai Capitalei; USR contestă rezultatul

Stelian Bujduveanu (PNL) și Adrian Vigheciu (PSD) sunt noii viceprimari ai Capitalei, în urma votului exprimat, joi, de Consiliul General al Capitalei.