logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

În Bucureşti există 3 şantiere pentru consolidarea imobilelor; anul viitor urmează să fie deschise alte 15

Imagine din galeria Agerpres

În Capitală există trei şantiere pentru consolidarea imobilelor, iar anul viitor ar urma să fie deschise alte 15, a precizat marţi directorul Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Răzvan Munteanu.

În perioada următoare vor începe lucrările şi la imobilul din str. Boteanu 3A şi 3B, care are 90 de apartamente. A fost încheiat contractul şi a fost obţinută autorizaţia de construire, iar în prezent se desfăşoară procesul de relocare a locatarilor.

Precizările au fost făcute în contextul în care primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a vizitat marţi şantierul din strada Blănari nr. 14 (fostul Club A) pentru a verifica stadiul lucrărilor de consolidare. Alături de primar s-au aflat locatarii imobilului şi reprezentanţi ai autorităţii locale.

Imobilul, monument istoric, are 40 de apartamente şi spaţii cu altă destinaţie. Până în prezent au fost decopertaţi pereţii şi urmează etapa propriu-zisă de consolidare. Astfel, vor fi îmbrăcaţi pereţii cu armătură şi se va turna betonul prin procedura de torcretare (pulverizare cu presiune mare). În ce priveşte contribuţia financiară a proprietarilor, aceştia vor achita în decurs de zece ani sumele care nu sunt acoperite din bugetul local sau PNRR.

Directorul Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a declarat că în fiecare lună situaţia lucrărilor este prezentată deţinătorilor de spaţii comerciale şi reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari. Lucrările respectă calendarul stabilit şi urmează să fie finalizate până la sfârşitul anului 2024.

Potrivit datelor AMCCRS, un număr de 101 imobile au fost consolidate în ultimii 30 de ani în Capitală, iar 27 dintre aceste lucrări au fost realizate de către Municipalitate.

Răzvan Munteanu a mai precizat că imobilele sunt consolidate conform principiului "primul venit, primul servit", astfel încât atunci când este finalizată documentaţia clădirea este introdusă în programul de consolidare. Acest principiu s-a aplicat şi în cazul PNRR şi al Programului Naţional pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

El a menţionat că, în ultimul an şi jumătate, PMB a efectuat expertizare tehnică pentru 70 de imobile. Astfel, în prezent, în Bucureşti există peste 400 de clădiri încadrate în clasa de risc seismic I, iar aproximativ 850 de imobile sunt încadrate în clasa de risc seismic II.

"Fiecare proiect are două mari componente. O parte de pregătire, adică de relaţie cu asociaţia de proprietari, proiectare, obţinere de autorizaţie de construire. Apoi etapa de execuţie de propriu-zisă. Astăzi avem 107 imobile care sunt în prima etapă, cea de pregătire a proiectului. Estimăm că anul viitor vom avea undeva la 15 şantiere nou deschise", a spus el.

Pe durata lucrărilor de consolidare, locatarii sunt mutaţi în locuinţele de necesitate. În prezent, fondul de 240 de apartamente al Primăriei este ocupat în proporţie de 90%. Drept urmare, se recurge la închirierea de pe piaţa liberă, aşa cum s-a procedat în cazul imobilului din str. Boteanu.

De asemenea, din această toamnă, PMB şi primăriile de sector vor începe programul de evaluare vizuală rapidă, care va permite prioritizarea consolidării imobilelor. Însă proiectul de hotărâre care reglementează acest aspect este "blocat" de trei luni, fără a fi adoptat de Consiliul General al Capitalei, a precizat Nicuşor Dan.

"Eu sper să îl votăm, în sfârşit, în şedinţa de la sfârşitul lunii octombrie. (...) Sunt discuţii de, să spunem aşa, tehnică legislativă între grupurile politice din CGMB. (...) Trebuie să fie o împărţire de competenţe între ce evaluează Primăria Generală şi ce evaluează primăriile de sector", a spus el.

Totodată, Primăria Capitalei va expertiza cele zece imobile la care a lucrat Compania Municipală Consolidări şi care nu au fost recepţionate deocamdată. Aceste expertize sunt menite să constate ce lucrări s-au realizat până în prezent. Munteanu a precizat că administratorul judiciar refuză să predea aceste imobilele de doi ani, iar lucrările realizate deja sunt într-un proces de "degradare" continuă.

"Problema este că s-au făcut lucrări fără acte. Şi de aceea lichidatorul care a preluat compania, care acum e în procedură de faliment, în mod logic vrea ca lucrările care s-au făcut să îi fie plătite. Pentru că el are obligaţia de a recupera banii pentru creditorii companiei. De aici a venit problema juridică. Neexistând acte, el cere să fie făcute nişte expertize, ca să vadă cât au lucrat fără acte, ca noi să le dăm banii aceştia înainte să ni le predea. Am decis acum o lună jumătate - două să facem noi expertizele, pe banii noştri, ca în sfârşit să le preluăm", a precizat primarul general al Capitalei. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)

Afisari: 53

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 08-04-2025 17:50

Tescaru (ANRSC): S-au făcut investiții mari în domeniul colectării deșeurilor; ar trebui o rețea națională de reciclare

În România s-au făcut investiții mari în domeniul colectării deșeurilor, însă este necesară și o rețea națională de instalații pentru tratare și reciclare, a declarat, marți, președintele Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, Ionel Tescaru. 'Din punctul nostru de vedere, din analiza

Administratie 08-04-2025 11:54

Sălaj: 51 de microbuze școlare electrice pentru elevii din județ

Un total de 51 de microbuze școlare electrice, achiziționate de administrația județeană în cadrul unui proiect european în valoare de 7,2 milioane de euro, au fost predate, marți, beneficiarilor, respectiv reprezentanților a 48 de comune, două orașe și Consiliul Județean Sălaj, în cadrul unei festivități ce a avut loc pe platoul din centrul Zalăului

Administratie 07-04-2025 20:54

Soos Zoltan: Procurorii DNA Mureș mi-au interzis exercitarea atribuțiilor de primar pentru 60 de zile

Edilul-șef Soos Zoltan a anunțat, luni seara, că procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Târgu Mureș i-au interzis exercitarea atribuțiilor de primar pentru o perioadă de 60 de zile, într-un dosar de corupție aflat în instrumentare. 'Astăzi, am fost pus din nou în fața unei decizii greu de înțeles di

Administratie 07-04-2025 17:01

Consultanți: ANAF încalcă prevederile Codului fiscal, considerând că dobânda-cheie este una de piață în cazul împrumuturilor intra-grup

Instituțiile de control din ANAF ajustează 'din oficiu' dobânzile aplicate în cadrul împrumuturilor intra-grup la nivelul ratei dobânzii de referință a BNR, fără efectuarea unei analize conforme cu principiile prețurilor de transfer, o abordare ce contravine principiilor economice și juridice aplicabile și poate genera nu doar prejudicii contr

Administratie 07-04-2025 12:43

Buzău: Proiecte de consolidare și eficientizare energetică în valoare de 33 milioane lei, semnate de conducerea CJ

Conducerea Consiliului Județean (CJ) Buzău a semnat, luni, trei contracte de finanțare în valoare de aproximativ 33 milioane lei, pentru consolidarea și eficientizarea energetică a trei imobile aparținând Spitalului Județean de Urgență (SJU), Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) și Centrului Militar Județean (CMJ). Potrivit cond

Administratie 04-04-2025 17:25

Bihor: Contract de 62 de milioane de lei nerambursabili, semnat pentru realizarea Grădinii termale Ioșia în Oradea

Primăria Municipiului Oradea a semnat contractul de finanțare pentru realizarea Grădinii termale Ioșia, un proiect ce va transforma o parte din actualul Ștrand Ioșia într-un complex modern de relaxare, printr-o finanțare totală de 214 milioane de lei, din care 62 de milioane sunt fonduri nerambursabile, a informat vineri, Biroul de presă al primăriei.

Administratie 04-04-2025 15:52

Prahova: Clădirile Spitalului Municipal Ploiești cu risc seismic I, incluse pentru finanțare în programul 'Mihai Cantacuzino'

Clădirile Spitalului Municipal Ploiești care sunt încadrate cu risc seismic I au fost incluse pentru finanțare în Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor, a anunțat, vineri, Primăria Ploiești. 'Prin derularea tuturor demersurilor procedurale necesare, am reușit să facem un pas extrem de important pentru

Administratie 04-04-2025 14:13

Mașinile de salubritate - scutite de taxa de tonaj greu pentru traversarea zonei centrale a Capitalei

Autovehiculele utilizate pentru colectarea și transportul deșeurilor vor fi scutite de taxa care se aplică mașinilor cu masa totală autorizată mai mare de cinci tone, în cazul în care circulă în zonele A și B ale Capitalei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de joi seară a Consiliului Genera

Administratie 04-04-2025 13:28

Leul s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, dar a scăzut față de dolarul american

Moneda națională s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9770 lei, în scădere cu 0,02 bani față de cotația precedentă, de 4,9772 lei. În schimb, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5295 lei, în creștere cu 1,79 bani (+0,40%), c

Administratie 04-04-2025 13:28

Sector 4: Nicușor Dan a semnat avizul Comisiei de Circulație necesar refacerii Planșeului Unirii, după tergiversări

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a semnat avizul Comisiei Tehnice de Circulație (CTC) necesar refacerii Planșeului Unirii, după mai bine de un an de 'întârzieri nejustificate', au anunțat reprezentanții Primăriei Sectorului 4. La finalul unei perioade îndelungate, marcate de 'tergiversări nefondate'

Administratie 04-04-2025 11:56

ONRC: 309 societăți cu capital străin au fost înființate în ianuarie 2025

Un număr de 309 societăți cu participare străină la capitalul social au fost înființate în România în ianuarie 2025, în scădere cu 15,76% comparativ cu perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele 309 de societăți noi aveau un capital so

Administratie 04-04-2025 11:09

Consiliul Concurenței analizează preluarea unor active Land Motors de către Bavaria Cars și AB Immo Cluj

Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Bavaria Cars SRL și AB Immo Cluj SRL intenționează să preia unele active deținute de Land Motors SRL, conform unui comunicat de presă. Activitatea principală a Land Motors SRL o reprezintă comerțul cu autoturisme și autovehicule ușoare sub 3,5 tone. Pe lângă comerțul cu autoturisme și autovehicule ușo

Administratie 04-04-2025 11:05

Opt linii de transport în comun vor avea programul prelungit pentru preluarea spectatorilor meciului Rapid-Dinamo

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI) prelungește, duminică seara, programul a opt linii de transport în comun, pentru preluarea spectatorilor meciului Rapid - Dinamo, iar la dispoziția Brigăzii Rutiere, liniile 86, 90, 104 și 143 vor fi deviate. Potrivit unui comunicat al TPBI, liniile 1, 10, 40, 55, 86

Administratie 04-04-2025 10:53

Sectorul 2, împuternicit să se asocieze cu Metrorex pentru extinderea magistralei de metrou Pipera-Petricani

Consiliul Local al Sectorului 2 a fost împuternicit să se asocieze cu Metrorex în vederea realizării în comun a proiectului de extindere a Magistralei M2 de metrou Pipera - Petricani. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de joi seară a Consiliului General al Capitalei, proiectul fiind introdus pe ordinea de zi

Administratie 04-04-2025 10:43

Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de tranzacționare de vineri

Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de vineri, iar rulajul se cifra la 7,1 milioane de lei (1,4 milioane de euro), după 30 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,35%, iar indicele BET-Plus, care arată e