Viceprimarul din Ruse prezent la şedinţa CLM Giurgiu, îngrijorat de construcţia unui incinerator în municipiu

Consilierii municipali au votat joi un proiect de hotărâre privind stabilirea distanţelor minime de amplasare a investiţiilor cu potenţial de poluare accidentală faţă de aglomerările urbane, în contextul în care în municipiul Giurgiu ar putea fi construit un incinerator de produse spitaliceşti.
La şedinţă a fost prezent şi viceprimarul municipiului Ruse, Bulgaria, Dimitar Nedev, care s-a arătat îngrijorat de construirea unui incinerator la Giurgiu.
'Cred că acesta este, poate, cel mai important punct de pe ordinea de zi, acela al aprobării unui proiect de hotărâre care să stabilească distanţele minime de amplasare a investiţiilor cu potenţial de poluare accidentală faţă de aglomerări urbane, iar prin prezenţa aici a viceprimarului din Ruse, Bulgaria, Dimitar Nedev, şi a altor reprezentanţi ai societăţii civile trebuie să privim situaţia cu mare seriozitate. Am certitudinea că toţi vom vota cu gândul că nu va apărea acest incinerator aici, la Giurgiu, pentru că nu ne dorim să avem nici probleme naţionale, nici internaţionale, nici de sănătate', a declarat viceprimarul Ionel Muscalu.
Punctele de vedere ale municipalităţii şi societăţii civile din Ruse au fost transmise în scris şi Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor din România şi au fost prezentate şi în şedinţa CLM Giurgiu de joi.
'Biroul municipalităţii din Ruse a primit 32 de avize negative de la cetăţeni şi asociaţii care îşi exprimă dezacordul cu privire la acest proiect de construcţie a unui incinerator în municipiul Giurgiu. (...) Vă rog să luaţi în considerare nemulţumirea civilă faţă de proiectul de mai sus pentru a proteja sănătatea şi viaţa rezidenţilor din Ruse prin toate măsurile prevăzute de lege şi tratatele internaţionale', a declarat Dimitar Nedev.
Primarul Adrian Anghelescu a explicat care a fost cursul apariţiei acestui proiect privind construcţia unui incinerator în municipiul Giurgiu şi care este punctul de vedere al municipalităţii faţă de acesta.
'O societate a cerut un certificat de urbanism la Primăria municipiului Giurgiu pentru a obţine autorizaţia de construire pentru un incinerator de produse spitaliceşti. Fără să existe un studiu de impact, Direcţia de Sănătate Publică a dat aviz favorabil, de aici, toate celelalte instituţii avizatoare au dat avize favorabile. La un moment dat a apărut şi studiul de impact, deşi acesta ar fi trebuit să apară înainte ca DSP să avizeze acest proiect. Nimeni nu a mai vrut să retragă avizele respective. Noi ştiam că, prin natura fostei legi cu privire la astfel de obiective, era prevăzută respectarea unei distanţe minime de 500 de metri faţă de terenurile sau construcţiile private, dar aceasta a fost înlocuită, amendată doar cu termenul 'vecinătate'. (...) Acum, dumneavoastră, consilierii municipali, sunteţi astăzi aici pentru a defini ce înseamnă vecinătate pentru cetăţenii oraşului Giurgiu. Dacă la deşeurile nepericuloase, ca gropi de gunoi, se prevede o rază de protecţie de 1.000 de metri, atunci consider că trebuie să luăm atitudine şi să venim în sprijinul cetăţenilor care se opun acestui incinerator şi să definim, în spiritul sănătăţii publice, o rază de protecţie de minimum 1.000 de metri, ca la gropile de gunoi', a propus Anghelescu.
Consilierii susţinut că 'toată lumea este împotriva amplasării acestui incinerator' şi unii chiar au opinat ca un astfel de proiect 'să nu fie permis pe întreaga arie administrativă a municipiului' şi că 'parlamentarii de Giurgiu ar trebui să repună pe masa Parlamentului un proiect de lege care să delimiteze cumva aceste distanţe'.
Preşedinta Euroregiunii Giurgiu-Ruse, Lili Ganceva, prezentă la şedinţă, a spus că acest proiect naşte îngrijorare în partea bulgară.
'Sunt şi cetăţean de onoare al municipiului Giurgiu, avem emoţii la discuţiile cu incineratorul, suntem puţin îngrijoraţi şi ne interesează, în primul rând, sănătatea, pentru că este cea mai importantă, de aceea sper să ne înţelegem aşa cum ne înţelegeam până acum', a declarat Lili Ganceva.
În final, cei 19 consilierii locali municipali prezenţi la şedinţă, dintr-un total de 21, au votat un proiect de hotărâre prin care au definit ca "vecinătate" în astfel de situaţii să fie o distanţă de 1.000 de metri faţă de terenurile şi locuinţele private.
Primarul oraşului Ruse, Pencho Milkov, s-a adresat ministrului român al Mediului, Mircea Fechet, căruia i-a transmis îngrijorările cetăţenilor din Ruse cu privire la construirea unui incinerator pentru deşeuri medicale şi animale în oraşul Giurgiu (situat pe malul opus al Dunării faţă de Ruse), potrivit BTA.
Anunţul a fost făcut marţi de centrul de presă al oraşului Ruse.
O scrisoare a fost trimisă şi ministrului bulgar al Mediului şi Apei, Julian Popov, în care sunt anexate toate declaraţiile împotriva construcţiei depuse la sediul primăriei, precum şi petiţia lansată de aproape 1.700 de locuitori din Ruse.
Primăria din Ruse a informat că o altă petiţie împotriva construcţiei incineratorului a fost adresată municipalităţii. Au fost primite, de asemenea, şi alte opinii negative. Toate acestea vor fi transmise ministrului bulgar Popov.
Directorul Inspectoratului Regional pentru Mediu şi Apă din Ruse, Tsonka Hristova, a anunţat în urmă cu câteva zile că inspectoratul a emis un aviz negativ asupra unei propuneri de proiect privind construcţia unei instalaţii de incinerare a deşeurilor medicale şi animale, întrucât evacuările de la această instalaţie ar putea ajunge la oraşul Ruse de peste Dunăre. AGERPRES/(AS-autor: Camelia Bigan, editor: Antonia Niţă, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Olt: Primarul orașului Balș anunță că o investiție într-o fabrică de aluminiu va genera 400 de locuri de muncă
O nouă investiție pe platforma industrială a orașului Balș începe anul acesta și va genera 400 de locuri de muncă, fiind vorba de o fabrică de aluminiu, a anunțat miercuri, primarul localității, Cătălin Rotea, care a precizat că a semnat certificatul de urbanism pentru obiectiv. Fabrica, o investiție a companiei Delta Aluminium, va fi am
Iași: Oficiali de la București, Chișinău și Bruxelles vor fi prezenți la Festivalul 'Podul de Flori' de la Ungheni
Oficialități de la București, Chișinău și Bruxelles vor fi prezente sâmbătă, 26 aprilie, în centrul orașului Ungheni, din Republica Moldova, pentru a lua parte, începând cu ora 12:00, la Festivalul 'Podul de Flori' organizat cu prilejul începerii lucrărilor construcției Podului rutier de la Ungheni - Golăești, parte din Autostrad
Galați: CJ a alocat 150.000 lei pentru refacerea Școlii din Malu Alb distrusă de incendiu pe 30 martie
Consiliul Județean Galați a alocat suma de 150.000 lei pentru refacerea Școlii din localitatea Malu Alb, distrusă într-un incendiu provocat cu intenție de un localnic în vârstă de 35 de ani, în noaptea de 30 martie. 'Am alocat un ajutor de 150.000 lei pentru refacerea Școlii gimnaziale din satul Malu Alb, comuna Dră
Timiș: A fost predat amplasamentul pentru viitorul Institut Oncologic Regional
Administrația județeană a predat miercuri, către firma constructoare, amplasamentul pe care va fi ridicat viitorul Institut Oncologic Regional din Timișoara (IORT). Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat că lucrările vor începe cu demolarea ruinelor a ceea ce s-a dorit a fi, în urmă cu 30 de ani, u
Iași: Programul Primăriei și al instituțiilor din subordine, modificat în perioada Pascală
Primarul Mihai Chirica a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că în perioada 18-21 aprilie, inclusiv, va fi modificat programul municipalității și al societăților furnizoare de servicii publice. 'Conform reglementărilor legale, Primăria Municipiului Iași nu va avea program de lucru de vineri, 18 aprilie, până lu
Arad: Zece tramvaie noi vor fi cumpărate de la fabrica locală Astra Călători
Primăria Arad va cumpăra zece tramvaie Imperio noi de la fabrica Astra Călători, după ce a obținut finanțare europeană totală de 90 de milioane de lei, a informat, marți, administrația locală. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Primăria Arad, au fost semnate două contracte de finanțare cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, fie
Timiș: Conacul de la Banloc, al Principesei Elisabeta, va fi administrat de Consiliul Județean și Mitropolia Banatului
Conacul din comuna timișeană Banloc, al cărui proprietar a fost Principesa Elisabeta, fiica Regelui Ferdinand și a Regiei Maria, va fi administrat de Consiliul Județean (CJ) Timiș și Mitropolia Banatului, care vor să îl transforme într-un centru cultural și turistic. 'Consilierii județeni au votat în plenul extraordinar d
Timiș: Viceprimarul Timișoarei cere Prefecturii controale în internatele școlilor, după ce a descoperit muncitori cazați ilegal
Viceprimarul municipiului Timișoara, Ruben Lațcău, a cerut, marți, Prefecturii Timiș și Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) să elaboreze pe parcursul zilei un plan de control în toate internatele și căminele din oraș, după ce a descoperit într-un internat, în noaptea de luni spre marți, muncitori în construcții cazați ilegal, sedii de firme
Bistrița-Năsăud: Referendum local în comuna Parva, odată cu turul al doilea al alegerilor prezidențiale
Cetățenii comunei Parva din județul Bistrița-Năsăud vor fi chemați la urne în 18 mai, odată cu turul al doilea al alegerilor prezidențiale, pentru a se pronunța și cu privire la o intenție a administrației locale de a schimba categoria de folosință pentru o suprafață de 50 de hectare de pășune, în vederea dezvoltării unor investiții turistice.
Gorj: Prefectul, despre relocarea activității din Palatul Administrativ - O problemă destul de complicat de rezolvat și de durată
Prefectul județului Gorj, Șerban Predescu, a declarat, luni, cu privire relocarea activității din instituția care urmează să fie reabilitată, că 'această problemă este destul de complicat de rezolvat și de durată'. El a menționat, într-o conferință de presă, că până la sfârșitul anului se va cunoaște constructorul care se va ocupa de
Bihor: Sistem video de înaltă rezoluție în Sala ghișeelor din Primăria Oradea
Primăria municipiului Oradea a implementat un nou sistem de supraveghere video în Sala Ghișeelor (Piramida), menit să ofere suportul tehnic adecvat, atât pentru securitatea incintei, cât și pentru orice tip de situații neprevăzute, a informat vineri, într-un comunicat, Biroul de presă al primăriei.
Maramureș: Investiție de 2,3 miliarde de lei în rețele de apă din județ
Rețeaua de apă din municipiul Baia Mare și alte 30 de localități urbane și rurale va fi schimbată și modernizată în urma unei investiții de 2,3 miliarde de lei, a informat, vineri, președintele Consiliul Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Zetea. ''Pentru prima dată în ultimii 35 de ani, Consiliul Județean Maramureș și Primări
Olguța Vasilescu (AMR): Faptul că nu există nicio variantă să se prelungească PNRR nu este o veste bună
Primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, președintele Asociației Municipiilor din România, a declarat, joi, că faptul că nu există nicio variantă să se prelungească durata Planului Național pentru Redresarea și Reziliență (PNRR) nu este o veste bună pentru marile orașe, în condițiile în care toate proiectele începute trebuie finalizate la
Start-Up Nation: Înscrierile pentru cursurile gratuite de antreprenoriat debutează pe 15 aprilie
Înscrierile pentru cursurile gratuite de competențe antreprenoriale încep de marți, 15 aprilie, ora 10:00, conform unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT). Cursurile sunt destinate persoanelor care doresc să își dezvolte abilități esențiale pentru a înființa și conduce o
Sector 3: Târg de Florii, în weekend, în Parcul IOR
Oamenii vor putea cumpăra bunătăți culinare de la Târgul de Florii care va avea loc, de vineri până duminică, în zona 'Biserica Maramureșeană' din Parcul IOR. Reprezentanții Primăriei Sectorului 3