Prahova: Prefectura cere revocarea hotărârii privind trecerea Parcului Municipal Ploieşti Vest în patrimoniul CJ

Prefectura Prahova a solicitat revocarea hotărârii Consiliului Local (CL) Ploieşti privind trecerea Parcului Municipal Ploieşti Vest, cel mai mare din oraş, în patrimoniul Consiliului Judeţean (CJ), a informat, marţi, Primăria Ploieşti.
Potrivit sursei citate, municipalitatea a cerut Prefecturii să efectueze un control privind legalitatea adoptării HCL 94/ 2023, iar în urma acestui control, Instituţia Prefectului Prahova solicită reanalizarea şi revocarea hotărârii. În caz contrar, aceasta va fi atacată la instanţa de contencios administrativ, solicitându-se anularea ei.
În decizia Prefecturii făcută publică de Primăria Ploieşti se invocă mai multe motive care vizează nejustificarea temeinică a încetării uzului sau interesului public judeţean sau local, încălcări ale prevederilor legale privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, dar şi încălcarea unor prevederi referitoare la statutul juridic al personalului care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Serviciului Administrare Parc Municipal Ploieşti.
CL Ploieşti a aprobat, vineri, trecerea Parcului Municipal Ploieşti Vest în patrimoniul Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, după dezbateri intense care au durat circa o oră, şedinţa fiind temporar suspendată din cauza unui scandal în care a fost implicat deputatul neafiliat de Prahova Mihai Poliţeanu.
Acesta a avut repetate luări de poziţie în spaţiul public împotriva acestui proiect, iar în timpul şedinţei de CL a intervenit în cadrul dezbaterilor, fără a i se da cuvântul, spunând că deţine documente oficiale de la CNI care demonstrează că CJ nu a trimis "nici măcar o cerere de finanţare" pentru investiţiile despre care susţine că intenţionează să le realizeze în Parcul Municipal Vest, iar ceea ce apare scris în referatul de aprobare aferent proiectului supus votului CL este "un fals grosolan".
Secretarul primăriei a precizat, înaintea votului, că nu a avizat de legalitate acest proiect şi nu va contrasemna această hotărâre, spunând că, din punctul său de vedere, "nu este în regulă acest proiect şi am putea găsi alte soluţii".
În iunie 2022, Consiliul Judeţean a aprobat o hotărâre privind solicitarea trecerii unor imobile din domeniul public al municipiului Ploieşti în domeniul public al judeţului Prahova, hotărârea făcând referire la Parcul Municipal Ploieşti Vest.
Conform documentelor aferente hotărârii de CJ, solicitarea este motivată prin faptul că CJ a depus solicitări de finanţare la Compania Naţională de Investiţii SA în vederea realizării unor investiţii de interes judeţean, precum bazin de înot olimpic, patinoar şi un complex sportiv.
"Având în vedere faptul că pe teritoriul administrativ al municipiului Ploieşti la ieşire la DJ 129, în imediata vecinătate centurii ocolitoare de vest a oraşului (DN 1), municipiul Ploieşti deţine în proprietate publică mai multe loturi de teren, respectiv teren intravilan cu număr cadastral 128388, situat în municipiul Ploieşti, strada Mărăşeşti nr. 285A, în suprafaţă de 157.552 mp, precum şi teren intravilan cu număr cadastral 129944, situat în municipiul Ploieşti, strada Mărăşeşti nr. 285B, în suprafaţă de 529.654 mp, consider oportună solicitarea trecerii acestor imobile din domeniul public al municipiului Ploieşti în domeniul public al judeţului Prahova în vederea utilizării lor în interes public judeţean", arată sursa citată.
Ca urmare a hotărârii aprobate de CJ, un proiect privind transmiterea din domeniul public al municipiului Ploieşti în domeniul public al judeţului Prahova a fost iniţiat de mai mulţi consilieri locali, majoritatea de la PNL, dar şi aleşi de la alte partide, fiind pus de mai multe ori pe ordinea de zi a unor şedinţe de CL, însă proiectul nu a ajuns până vineri în faza de vot din diverse motive, între care avize negative de la direcţiile de specialitate.
De fiecare dată, primarul Andrei Volosevici a făcut apel către CL pentru ca respectivul obiectiv să nu fie trecut la CJ, consilierii explicând, la rândul lor, că trecerea se va face temporar, pentru ca CJ să poată face acolo o serie de investiţii, iar la finalizarea lor, parcul va reveni în patrimoniul oraşului.
În luna ianuarie, acest proiect a fost pus în dezbatere publică.
Conform proiectului aprobat cu 20 de voturi "pentru", 4 voturi "împotrivă" şi o abţinere, dacă într-o perioadă de doi ani de la semnarea protocolului de predare-primire nu este începută nicio procedură investiţională, atunci municipiul Ploieşti are dreptul de a revoca hotărârea în cauză.
În caz contrar, dacă investiţiile vor fi realizate, atunci acestea, împreună cu întregul teren, revin în patrimoniul Ploieştiului, la cererea Consiliului Local.
Parcul Municipal Ploieşti Vest, o investiţie de aproximativ 16 milioane de euro realizată la marginea oraşului Ploieşti, a fost inaugurat în mai 2016.
Parcul, care se întinde pe o suprafaţă de peste 50 de hectare, a fost realizat în cadrul unui proiect cu fonduri europene la care au fost înregistrate întârzieri, el fiind inaugurat la aproape cinci ani de la momentul semnării contractului de finanţare. AGERPRES/ (AS- autor: Anamaria Constantin, editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Arad: Nisip proaspăt pe Plaja Ghioroc, care poate fi deja frecventată de turiști
Plaja Ghioroc, supranumită 'Litoralul Vestului', este în curs de pregătire pentru deschiderea sezonului estival, fiind aduse sute de tone de nisip fin care va fi întins în următoarele zile, când vor fi reamplasați și cei 75 de palmieri care au schimbat imaginea zonei de agrement în ultimii ani. Primarul comunei Ghi
Sibiu: 50.000 de lalele, narcise și panseluțe plantate de Primărie au înflorit după ploile din ultimele zile
Ploile, dar și căldura din ultimele zile au făcut să înflorească cele aproape 50.000 de lalele, narcise și panseluțe din zonele verzi ale municipiului Sibiu, care au fost plantate toamna trecută, potrivit Primăriei. Primăria anunță că în luna mai urmează să planteze alte 40.000 de flori în parcurile, zonele verzi și sensurile giratorii din Si
Iașiul ar putea fi primul oraș din România cu autobuze fără șofer, dacă ar fi schimbată legislația
Iașiul ar putea fi primul oraș din România în care va circula un autobuz electric autonom, fără șofer, însă pentru transpunerea în realitate a acestui deziderat este nevoie de schimbarea legislației actuale, a declarat, joi, primarul Mihai Chirica. În cadrul unei conferințe de presă, primarul Mihai Chirica și reprezentanții Compan
Timiș: Municipalitatea timișoreană a colectat în şase săptămâni aproape cinci tone de haine uzate
Municipalitatea timișoreană a colectat aproape cinci tone de haine vechi, în ultimele șase săptămâni, care vor fi reciclate în baza unui parteneriat încheiat de primărie și o societate privată de reciclare a produselor textile. În lipsa acestui parteneriat, cele cinci tone de textile uzate s-ar fi putut transforma
Constanța: Festivalul Neversea nu va avea loc în acest an pentru că organizatorii nu au găsit un sector de plajă necontractat
Organizatorii Neversea anunță că ediția a VII-a a festivalului se amână pentru 2026, evenimentul neputându-se desfășura în vara acestui an la Constanța pentru că nu a fost găsit un sector de plajă necontractat și care să corespundă conceptului manifestării. Potrivit sursei citate, după șase ediții spectaculoase și sute de mii de fani care au
Sector 1: Apel de idei pentru transformarea clădirii administrative a Pieței Amzei în hub pentru industrii creative
Primăria Sectorului 1 și filiala București a Ordinului Arhitecților din România au lansat, miercuri, un apel de idei pentru transformarea a cinci săli din clădirea administrativă a Pieței Amzei într-un hub pentru industriile creative, suma maximă pentru această investiție fiind estimată la un milion de lei. 'Ne aflăm într-o clădire istori
Nicușor Dan: Între Primăria Capitalei și Termoenergetica sunt datorii care se vor stinge pe parcursul anului
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, miercuri, că datoriile între Primăria Generală și Termoenergetica se vor stinge pe parcursul anului. 'Între Primăria Capitalei și Termoenergetica sunt ca în fiecare început de an datorii care se vor stinge pe parcursul anului, pentru că în lunile de iarnă sunt facturile m
Timiș: A fost desemnat câștigătorul licitației pentru proiectarea și construcția viitorului stadion 'Dan Păltinișanu'
Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că a fost desemnat, prin licitație, câștigătorul contractului pentru proiectarea și construcția viitorului stadion 'Dan Păltinișanu' din Timișoara. 'Procedurile pentru stabilirea câștigătorului licitației de proiectare și construcție a stadionului 'D
Maramureș: Casa Iancu de Hunedoara va intra în proces de restaurare și la final, în circuitul turistic local
Casa Iancu de Hunedoara, clădire istorică situată în centrul vechi al municipiului Baia Mare, va intra în proces de restaurare, ca apoi să fie introdusă în circuitul turistic, a informat primarul Doru Dăncuș. 'Am demarat procedura de achiziție publică pentru proiectarea și execuția lucrărilor de restaurare a Casei Iancu H
Arad: Noul pod peste Mureș din municipiu, investiție de 165 de milioane de lei, va fi deschis în vară (GALERIE FOTO)
Noul pod peste Mureș din municipiul Arad, care a costat peste 165 de milioane de lei, este aproape finalizat, fiind necesare mici lucrări precum cele la rosturile de dilatație, urmând să fie deschis traficului în vara acestui an și astfel să lege mai multe cartiere mari.
CJ Ilfov efectuează, de marți până pe 30 aprilie, tratamente pentru combaterea țânțarilor
Consiliul Județean (CJ) Ilfov, prin Direcția de Dezinsecție și Ecologizare Mediu Ilfov, efectuează, de marți până pe 30 aprilie, tratamente terestre pentru combaterea țânțarilor adulți în județ, pe spațiul public, inclusiv pe zonele verzi din interiorul localităților, în intervalul orar 21:00-5:00. Reprezentanții CJ Ilf
Tulcea: Propunerea privind pescuitul sportiv pe lacul Ciuperca, în dezbatere publică
Primăria municipiului Tulcea așteaptă, până miercuri, sugestiile locuitorilor cu privire la proiectul de hotărâre pentru modificarea unei decizii luate anul trecut privind pescuitul recreativ-sportiv pe lacul Ciuperca și intenționează să monitorizeze video zona de agrement reamenajată în urmă cu aproximativ 15 ani. Proiectul
Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele
Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
REPORTAJ/Șimleu Silvaniei, orașul în care bugetul de dezvoltare a crescut de patru ori în ultimii patru ani
Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene. Primarul orașului Șim