logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bărbulescu (Parcul Văcăreşti): Foarte mulţi platani în Bucureşti; de biodiversitate depinde esenţial viaţa oamenilor

Imagine din galeria Agerpres

Directorul executiv al Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti, Dan Bărbulescu, a declarat pentru AGERPRES că în ultimii ani au fost plantaţi foarte mulţi platani în Bucureşti, care nu sunt agreaţi de către păsări, iar oamenii au început să se confrunte cu problema tigrului de platan şi cu puful produs de acest arbore, care este alergen.

"Cu cât speciile şi habitatele dintr-un oraş - de fapt, de peste tot - sunt mai diverse, cu atât beneficiile şi serviciile pe care acestea le oferă comunităţilor sunt mai valoroase şi mai importante. Atunci când avem monocultură - că vorbim de platan, de salcâm sau alte specii care au tendinţa să colonizeze, să se extindă şi să invadeze, poate, habitate - asta nu face bine. Afectează echilibrul biodiversităţii. Cu cât acest echilibru este hrănit de cât mai multe specii şi habitate, cu atât este mai bine pentru oameni", a precizat el.

Dan Bărbulescu a oferit în acest sens exemplul platanului, care se găseşte în număr mare în parcurile bucureştene şi de-a lungul arterelor.

"Mie îmi plac toţi arborii, toate speciile de arbori, chiar şi cei invazivi. Însă, în ultimii ani, în Bucureşti, s-a plantat atât de mult platan, încât aproape a devenit ca o monocultură. Pe marginea marilor bulevarde, a străzilor sau în parcuri se plantează platani. Ei, tocmai pentru că s-au plantat, la un moment dat, oamenii au început să se confrunte cu problema tigrului de platan, o mică insectă care în august începe să te ciupească. Şi te ciupeşte, nu se joacă. Platanul produce un fel de puf care pentru unii oameni este cât se poate de alergen. Păsărilor nu prea le prea place platanul, pentru că nu au cum să-şi facă cuibul, nu au din ce să şi-l facă. Mai mulţi platani ar putea să strice puţin peisajul, pentru că are acel aspect, i se duce coaja, şi sunt frunzele acelea mari. Aşa se întâmplă dacă nu ai o diversitate. Plantăm şi platan, sigur că da, dar încercăm să plantăm arbori cât mai diverşi, astfel încât poate că, odată cu o specie, vine şi o pasăre care ar putea să se hrănească cu acel tigru de platan. Sau ar putea să asigure o barieră în calea circulaţiei aerului, astfel încât puful provocat de platan să nu mai ajungă la oameni. Diversitatea biologică, biodiversitatea, cu cât este mai mare, cu atât se autocalibrează", a explicat el.

Dan Bărbulescu a remarcat că autorităţile, atunci când vorbesc despre dezvoltarea oraşului, se referă în mod uzual la ansambluri rezidenţiale sau la infrastructura de transport, dar foarte puţini edili fac referire şi la importanţa naturii şi a biodiversităţii.

Asociaţia Parcul Văcăreşti a lansat, în 2021, Reţeaua Naţională de Arii Naturale Urbane, din care fac parte 15 oraşe, un proiect prin care sunt promovate şi monitorizate arii naturale urbane din ţară.

"Foarte puţin primarii noştri vorbesc despre importanţa pe care natura, biodiversitatea şi peisajele le au pentru bunăstarea oraşului. N-o să putem să trăim într-un oraş care e plin de blocuri şi de străzi, pe unde circulă sute mii de maşini. O să se mute oamenii, aşa cum se întâmplă şi cu Bucureştiul, de altfel. Se mută la margine sau pleacă acolo unde există soluţii mai bune de trăit. (...) E dovedit ştiinţific că oamenii care au acces mai mult la natură sunt mai sănătoşi. Ba chiar, copiii sunt mai deştepţi, dacă petrec timp în pădure. Nu de tot, evident, dar cei care au acces la aşa ceva. Acest element reprezentat de natură şi de biodiversitate face parte din strategia noastră, din cadrul Reţelei de Arii Naturale Urbane. Vrem să îl promovăm oamenilor şi alături de autorităţi să-l punem pe strategia de dezvoltare a oraşului Bucureşti şi a altor oraşe din România", a mai precizat directorul executiv al asociaţiei.

În ce priveşte Parcul Văcăreşti, el a atras atenţia asupra faptului că autorităţile trebuie să ia măsuri pentru reconstrucţia ecologică a zonelor umede, în condiţiile în care stuful s-a extins foarte mult. Dan Bărbulescu a adăugat că astfel de intervenţii se realizează cel mai bine în lunile ianuarie - februarie şi că ar trebui intervenit urgent, în contextul în care seceta a redus la rândul ei luciul de apă în ultima perioadă.

"Înţeleg că aceste intervenţii ar putea fi incluse în planul de management (pe care îl realizează Administraţia Parcului, aflată în subordinea Primăriei Capitalei - n.r.), însă ele nu pot fi făcute decât iarna şi lucrul acesta mă face să cred că şi iarna aceasta este ratată, din acest punct de vedere. Seceta de anul acesta deja a determinat restrângerea şi mai mult a luciului de apă şi, cu excepţia câtorva zone care sunt destul de mici deja, posibilitatea vizitatorilor de a vedea animalele care trec sau peisajele acvatice nu mai există. Dacă urci în foişoare, poţi să te uiţi cu un binoclu şi mai vezi o raţă sau câteva păsări în migraţie, care vin pe bălţi. Din păcate, vegetaţia s-a extins foarte mult, fiind necesare intervenţii de reconstrucţie foarte urgent. Asta e o problemă care s-a înţeles la nivelul administraţiei, însă vrem să vedem intervenţii, soluţii concrete, aplicabile, pentru că, în afară de pistele de bicicletă sau alte infrastructuri prin parc, cred că e nevoie de investiţii în acest sens. Nu sunt investiţii costisitoare, dar sunt, cred, mai degrabă costisitoare la nivel de timp şi la nivel de planificare a lor. Cel mai bine să fac în ianuarie - februarie. Nu ştiu dacă anul acesta vor fi făcute", a adăugat el.

Dan Bărbulescu a arătat că atunci când autorităţile aleg să organizeze evenimente în parcuri, precum festivalul de Crăciun din parcul Drumul Taberei sau concertele din Parcul Izvor, ar trebui să ia în considerare şi impactul asupra naturii.

"În Parcul Izvor s-a organizat astă-toamnă un super concert. 40.000 de oameni au fost prezenţi acolo. Au fost politicieni care şi-au pus fotografii. Foarte bine, s-au distrat, nu critic treaba asta. Dar nu este cel mai bun spaţiu să organizezi aşa ceva. Când ai 40.000 de oameni pe spaţiu verde care tropăie şi sar, se bucură, fumează, aruncă chiştoacele, e clar că acolo s-ar putea să nu mai crească multe lucruri după ce oamenii pleacă. E clar că toate animalele care trăiesc în mijlocul Bucureştiului s-ar putea să nu mai vină acolo. Sau s-ar putea să fie atât de stresate şi de afectate, încât să dispară. Am avut o întâlnire la un moment dat cu reprezentanţii primăriei pe acest subiect, pe Parcul Izvor. Şi, la fel, au zis: 'Domnule, dar e mai degrabă, aşa, un fel de maidan'. Nu, în timp ce vorbeam cu ei, pe deasupra a trecut un şorecar. Am văzut trei specii de ciocănitoare, dintre care una nici măcar nu există în Parcul Natural Văcăreşti - e vorba de 'ghionoaia verde'. Şi odată cu astea, sunt sigur că o groază de alte păsări - mai ales păsări mici, păsări cântătoare - vin, pentru că acolo trăiesc arbori destul de bătrâni, de 30 de ani de când există acel loc. Să încercăm să vedem aceste zone ca având o contribuţie la biodiversitate, dar şi în această reţea, în viaţa oraşului. De ce? Pentru că de biodiversitate şi de viaţa naturală a oraşului depinde în mod direct şi esenţial viaţa oamenilor", a subliniat directorul executiv al Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 12-05-2025 16:46

Arad: Șase milioane de euro sunt investiți în modernizarea a trei zone din orașul Nădlac

Șase milioane de euro vor fi investiți, în următorii doi ani și jumătate, în trei zone din orașul Nădlac, în care vor avea loc ample lucrări de reamenajare urbanistică, cea mai mare parte a finanțării fiind obținută de la Uniunea Europeană. Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Agenția de Dezvoltare Regională Ve

Administratie 12-05-2025 16:42

Brașov: Începe montarea, în municipiu, a ecoinsulelor achiziționate prin PNRR

În municipiul Brașov va începe, săptămâna viitoare, montarea primelor ecoinsule pentru care Primăria a obținut, în 2023, finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și care sunt dotate, conform legislației în vigoare, inclusiv cu containere separate pentru materialul biodegradabil. 'De lun

Administratie 12-05-2025 16:38

Ministerul Dezvoltării a aprobat finanțarea a două noi obiective strategice necesare pentru exerciții militare NATO

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MLDPA) a anunțat luni că acordă finanțare pentru reabilitarea unor străzi de interes strategic din municipiul Brașov. Ordinul a fost semnat de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, iar investițiile vor fi finanțate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, etapa a II-a 2017-2026.

Administratie 12-05-2025 14:51

Timiș: Piața istorică Alexandru Mocioni va intra în proces de regenerare urbană, cu fonduri UE

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a anunțat, luni, că proiectul de regenerare urbană a Pieței Mocioni, Pieței Maria și a zece străzi adiacente are autorizație de construire, municipalitatea urmând să înainteze dosarul pentru obținerea unei finanțări europene pentru investiție și apoi să demareze licitația pentru constructor.

Administratie 12-05-2025 14:24

Tulcea: Primăria așteaptă soluții privind furnizorul de căldură în sistem centralizat din municipiu

Consiliul local al municipiului Tulcea va decide, la finele lunii viitoare, ce se va întâmpla cu societatea Energoterm SA, singurul furnizor de energie termică în sistem centralizat din oraș, după ce o comisie formată la nivelul Primăriei municipiului va finaliza un raport care va propune soluții pentru actualii beneficiari ai serviciilor acestei so

Administratie 12-05-2025 14:12

Primăria Sectorului 3 a dat startul înscrierilor la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară

Primăria Sectorului 3 a dat startul înscrierilor la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară, informații detaliate fiind disponibile pe platforma găzduită pe site-ul www.primarie3.ro. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3 transmis luni, e-mail

Administratie 09-05-2025 18:40

Maramureș: Viitorul tinerilor este în Europa, afirmă primarul băimărean Doru Dăncuș

Viitorul familiilor este în Europa, iar viitorul tinerilor și realizarea profesională a acestora se poate întâmpla doar în spațiul european, a afirmat, vineri, primarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuș. 'Baia Mare este și va rămâne Europa! Suntem Europa prin tot ceea ce facem, zi de zi, prin ceea ce construim, prin viitorul

Administratie 09-05-2025 15:49

Bistrița-Năsăud: Ministrul Cseke Attila a inaugurat creșa nr.16 din programul guvernamental 'Sfânta Ana', în Bistrița

Ministrul interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a participat, vineri, la Bistrița, la inaugurarea celei de-a 16-a creșe construite la nivel național prin programul guvernamental 'Sfânta Ana', o investiție în valoare de 12,5 milioane de lei. Creșa este amplasată în cartierul Subcetate din municip

Administratie 09-05-2025 09:23

Hidrologi: Cod galben de inundații pe râuri din Moldova, până la ora 12:00

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, avertizări Cod galben de inundații, ce vizează în următoarele ore râuri din șase județe din Moldova. Conform prognozei de specialitate, până la ora 12:00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și a propagării, se pot

Administratie 08-05-2025 12:34

Bucura-Oprescu: Cu toții simțim nevoia de forță de muncă calificată

Angajatorii români, dar și sindicatele simt nevoia de forță de muncă calificată, iar pentru a putea plăti beneficii sociale corecte este important să avem o piață a muncii puternică, care să ne ofere sustenabilitate, a declarat, joi, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. ''Angaja

Administratie 08-05-2025 12:09

Timiș: Mai multe terase din centrul Timișoarei, care funcționau fără autorizație, au fost desființate

Primăria Municipiului Timișoara a început, joi, să ridice 12 terase din centrul orașului, care își desfășurau activitatea fără autorizație, deși primarul Dominic Fritz a avertizat de săptămâna trecută că trebuie să intre în legalitate. 'Transmitem astăzi un semnal foarte clar tuturor antreprenorilor corecți din Timi

Administratie 08-05-2025 10:59

Sector 3: Fântânile arteziene vor fi repornite de vineri în Parcul Alexandru Ioan Cuza

Fântânile arteziene montate pe luciul apei din Parcul Alexandru Ioan Cuza vor fi repornite de vineri, spectacole acvatice fiind programate zilnic, de la ora 12:00, până în luna noiembrie. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3 transmis joi, pe seară, în fiecare săptămână, de joi până duminic

Administratie 08-05-2025 09:50

Maramureș: Tot mai multe pensiuni și hoteluri folosesc lemnul pentru a se încadra în tradițional, susține președintele CJ

Din ce în ce mai multe pensiuni construite în zonele rurale și hoteluri aleg să folosească lemnul ca element de bază, acest lucru reprezentând o întoarcere la identitate, a precizat, joi, într-o postare pe pagina sa de Facebook, președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Zetea. 'În Maramur

Administratie 07-05-2025 21:53

Olt: Primarul Slatinei susține că fosta administrație a cumpărat containere de gunoi fără stabilirea amplasamentelor

Primarul municipiului Slatina, Mario De Mezzo, a declarat miercuri seara referitor la colectarea selectivă a deșeurilor din municipiu că, deși anul trecut fosta administrație a achiziționat containere de 37 de milioane de lei, ele nu pot fi folosite pentru că nu au fost identificate și locurile de amplasare. 'Au achiziționat (fosta adminis

Administratie 07-05-2025 12:46

Tanczos Barna: Deficitul în prezent este în parametri normali; ne putem încadra în 7%, cu condiția să realizăm veniturile prognozate

Deficitul bugetar este în momentul de față în parametri normali și ne putem încadra în ținta de 7% cu condiția să poată fi realizate veniturile prognozate, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'La patru luni nu am calculat deficitul și nu am finalizat calculele pentru aprilie. Deficitul, î