Bujduveanu: 8.000 de locuri de parcare cu plată, reglementate în acest an; încasările au crescut cu 60% faţă de 2021

Viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu a informat, marţi, că în acest an au fost avizate aproape 8.000 de noi locuri de parcare cu plată, dar o parte dintre ele sunt încă în curs de amenajare.
Banii obţinuţi de către municipalitate de pe urma parcărilor în a doua jumătate a acestui an au crescut cu aproape 60% faţă de perioada similară din 2021. Astfel, dacă în perioada iunie - noiembrie 2021 s-au încasat 11,5 milioane lei, în iunie - noiembrie 2022 veniturile au crescut la 18,3 milioane lei. Stelian Bujduveanu a subliniat însă că scopul nu a fost creşterea încasărilor, ci schimbarea mentalităţii.
Precizările au fost făcute în cadrul dezbaterii publice organizate de Primăria Municipiului Bucureşti pe tema tarifului de parcare de 5 lei/oră, dar şi a proiectului privind ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar.
Viceprimarul a anunţat că obiectivul PMB este să amenajeze 30.000 de locuri de parcare până în iarna anului viitor.
"În Municipiul Bucureşti sunt 18.195 de locuri de parcări publice. Aproape toate sunt reglementate la nivel de stradă. O parte dintre ele încă sunt în proceduri de trasare, marcare, sunt deja avizate prin Comisia Tehnică de Circulaţie, dar vremea sper să ne ajute în continuare ca să putem să mergem mai departe. Am început de la 10.100 de locuri de parcare, în ianuarie, şi am crescut până la 18.000. Am început doar în zona centrală. Uşor-uşor ne extindem şi spre zona de nord, închidem tot inelul central. La anul, pe vremea aceasta, trebuie să avem cel puţin 30.000 de locuri de parcare, parcări publice, cu plată", a spus el.
Conform lui Bujduveanu, în interiorul inelului central şi în zona de nord, se pot crea aproape 80.000 de locuri de parcare cu plată. Sunt vizate inclusiv zonele Floreasca, Dorobanţi, Kiseleff, Herăstrău, Aviaţiei. Aceste 80.000 de locuri de parcare publice nu se vor suprapune cu parcările de reşedinţă. El a menţionat că analizele pentru proiectarea locurilor de parcare vor reliefa şi zonele în care sunt necesare sensuri unice sau piste de biciclete.
"Gândim deja politica de parking integrată cu politica de mobilitate. Scopul nostru nu este doar să trasăm un loc de parcare pe stradă, ci să ne gândim dacă pe acea stradă este necesar pe ambele părţi sau doar pe o parte, câte locuri pentru persoane cu dizabilităţi trebuie să existe, dacă putem renunţa la acele locuri de parcare şi să facem piste de biciclete în acea zonă, ca să unim alte două piste de pe două artere. Atât de departe mergem cu această analiză", a explicat viceprimarul.
Bujduveanu a subliniat că Primăria nu doreşte să amenajeze parcări doar prin marcarea cu vopsea pe stradă. În acest sens, a făcut referire şi la cele 11 parcaje prevăzute în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, în zone precum Sala Palatului sau Mănăstirea Antim.
"Vorbim de parcaje care sunt astăzi în proiectare şi vor fi puse în aplicare în acest mandat. Aşteptăm să iasă documentaţia de urbanism, pentru a le putea licita şi să putem să ne apucăm de execuţie", a menţionat el.
Totodată, sunt identificate terenurile municipalităţii "care stau neutilizate de peste 30 de ani" şi în care pot fi amenajate noi locuri de parcare.
"În paralel cu cele 80.000 de locuri de parcare de la nivelul zonelor de nord şi zona centrală, vom avea cel puţin 10.000 de locuri de parcare din PIDU şi alte cel puţin 10.000 din alte terenuri, pe care aşteptăm, împreună cu Direcţia de Urbanism, Direcţia Transporturi, să vedem dacă se pretează. Nu poţi să vii să torni asfalt pe orice locaţie, fără să ai un certificat de urbanism, fără să fie reglementat ca parcare publică", a indicat viceprimarul.
Stelian Bujduveanu a arătat că proiectul supus dezbaterii publice prevede un tarif de 5 lei/oră, între orele 8,00 - 20,00, fără dublarea acestuia începând din a treia oră. Tariful zilnic va fi de 25 lei, iar abonamentul lunar de 500 de lei se va aplica inclusiv instituţiilor publice.
Potrivit acestuia, în Bucureşti trebuie să beneficieze de locuri gratuite de parcare persoanele cu dizabilităţi, maşinile electrice, presa şi angajaţii anumitor instituţii, fiind însă introduse condiţii noi pentru a beneficia de gratuitate.
Totodată, pentru o calitate mai bună a vieţii în Bucureşti, sunt necesare: eliberarea trotuarelor, crearea benzilor unice pentru transportul public şi a sensurilor unice.
"Scopul nostru nu a fost să încasăm banii bucureştenilor, ci scopul a fost să schimbăm mentalitatea. Să mergem de la o mentalitate de '5 lei la cel care mută lada ca să laşi maşina' şi să facem un serviciu predictibil. (...) Pentru acel om care pleacă de acasă şi vine în zona centrală, la PMB, să depună pentru certificat de urbanism, pentru el un loc de parcare poate să coste 5 lei, 10 lei. El are nevoie ca în acea oră să îşi rezolve treaba, să plece. El are nevoie de o parcare cu plată. Când cetăţeanul care locuieşte în centru are un tarif accesibil pentru parcarea de reşedinţă e mulţumit, pentru că zi-noapte, maşina rămâne în siguranţă pe un loc de parcare", a transmis viceprimarul Bujduveanu. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Anda Badea)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bihor: Contract de 62 de milioane de lei nerambursabili, semnat pentru realizarea Grădinii termale Ioșia în Oradea
Primăria Municipiului Oradea a semnat contractul de finanțare pentru realizarea Grădinii termale Ioșia, un proiect ce va transforma o parte din actualul Ștrand Ioșia într-un complex modern de relaxare, printr-o finanțare totală de 214 milioane de lei, din care 62 de milioane sunt fonduri nerambursabile, a informat vineri, Biroul de presă al primăriei.
Prahova: Clădirile Spitalului Municipal Ploiești cu risc seismic I, incluse pentru finanțare în programul 'Mihai Cantacuzino'
Clădirile Spitalului Municipal Ploiești care sunt încadrate cu risc seismic I au fost incluse pentru finanțare în Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor, a anunțat, vineri, Primăria Ploiești. 'Prin derularea tuturor demersurilor procedurale necesare, am reușit să facem un pas extrem de important pentru
Mașinile de salubritate - scutite de taxa de tonaj greu pentru traversarea zonei centrale a Capitalei
Autovehiculele utilizate pentru colectarea și transportul deșeurilor vor fi scutite de taxa care se aplică mașinilor cu masa totală autorizată mai mare de cinci tone, în cazul în care circulă în zonele A și B ale Capitalei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de joi seară a Consiliului Genera
Leul s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, dar a scăzut față de dolarul american
Moneda națională s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9770 lei, în scădere cu 0,02 bani față de cotația precedentă, de 4,9772 lei. În schimb, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5295 lei, în creștere cu 1,79 bani (+0,40%), c
Sector 4: Nicușor Dan a semnat avizul Comisiei de Circulație necesar refacerii Planșeului Unirii, după tergiversări
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a semnat avizul Comisiei Tehnice de Circulație (CTC) necesar refacerii Planșeului Unirii, după mai bine de un an de 'întârzieri nejustificate', au anunțat reprezentanții Primăriei Sectorului 4. La finalul unei perioade îndelungate, marcate de 'tergiversări nefondate'
ONRC: 309 societăți cu capital străin au fost înființate în ianuarie 2025
Un număr de 309 societăți cu participare străină la capitalul social au fost înființate în România în ianuarie 2025, în scădere cu 15,76% comparativ cu perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele 309 de societăți noi aveau un capital so
Consiliul Concurenței analizează preluarea unor active Land Motors de către Bavaria Cars și AB Immo Cluj
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Bavaria Cars SRL și AB Immo Cluj SRL intenționează să preia unele active deținute de Land Motors SRL, conform unui comunicat de presă. Activitatea principală a Land Motors SRL o reprezintă comerțul cu autoturisme și autovehicule ușoare sub 3,5 tone. Pe lângă comerțul cu autoturisme și autovehicule ușo
Opt linii de transport în comun vor avea programul prelungit pentru preluarea spectatorilor meciului Rapid-Dinamo
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI) prelungește, duminică seara, programul a opt linii de transport în comun, pentru preluarea spectatorilor meciului Rapid - Dinamo, iar la dispoziția Brigăzii Rutiere, liniile 86, 90, 104 și 143 vor fi deviate. Potrivit unui comunicat al TPBI, liniile 1, 10, 40, 55, 86
Sectorul 2, împuternicit să se asocieze cu Metrorex pentru extinderea magistralei de metrou Pipera-Petricani
Consiliul Local al Sectorului 2 a fost împuternicit să se asocieze cu Metrorex în vederea realizării în comun a proiectului de extindere a Magistralei M2 de metrou Pipera - Petricani. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de joi seară a Consiliului General al Capitalei, proiectul fiind introdus pe ordinea de zi
Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de tranzacționare de vineri
Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de vineri, iar rulajul se cifra la 7,1 milioane de lei (1,4 milioane de euro), după 30 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,35%, iar indicele BET-Plus, care arată e
ANAF: Prejudiciu de peste 3 milioane lei, identificat la un operator economic din Iași
Un prejudiciu de peste 3 milioane de lei a fost identificat la un operator economic din Iași care desfășoară activități de comerț cu ridicata al mărfurilor de uz gospodăresc provenite din importuri, a anunțat, vineri, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). 'Cu ocazia controlului derulat la un operator economic de pe raza județului Iași ce desfăș
Start-Up Nation: Ministerul Economiei a publicat lista furnizorilor de formare profesională
Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) a publicat lista celor 151 de furnizori de formare profesională selectați care vor organiza cursuri de pregătire antreprenorială pentru persoanele interesate să obțină finanțare prin intermediul programului Start-Up Nation. 'Pentru prima dată, finanțăm în Start-Up Nation nu
Nicușor Dan spune că Daniel Băluță va primi vineri avizul pentru reabilitarea Planșeului Unirii
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că vineri dimineața va semna avizul Comisiei Tehnice de Circulație necesar pentru demararea lucrărilor de reabilitare la Planșeul Unirii. Precizările au fost făcute joi seara la finalul ședinței Consiliului General al Municipiului București în care a fost adoptat
Nicușor Dan: Bugetul Capitalei este unul minimal; prevede foarte puțini bani pentru investiții
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a apreciat joi seara că bugetul Bucureștiului pentru anul 2025, aprobat de Consiliul General, este unul 'minimal', care prevede 'foarte puțini bani' pentru investiții.
Primarul Sectorului 1 mulțumește CGMB pentru aprobarea modernizării Clubului 'Cireșarii'
Primarul Sectorului 1, George Tuță, a salutat joi seara votul exprimat în unanimitate în Consiliul General al Municipiului București pentru modernizarea Clubului 'Cireșarii'. 'O veste cu adevărat bună: Consi