Proiecte de peste 410 milioane lei destinate spitalelor, prin finanţare PNRR, pe ordinea de zi a şedinţei CGMB

Un număr de 21 de proiecte, în valoare totală de peste 410 milioane de lei, care vizează reducerea riscului de infecţii nosocomiale în spitale şi dezvoltarea infrastructurii medicale ambulatorii, prin finanţare PNRR, urmează să fie dezbătute în şedinţa de luni a Consiliului General al Capitalei.
Pe ordinea de zi mai figurează proiecte privind staţii de epurare pentru 14 spitale, în valoare de 74 milioane lei, precum şi contractarea unui împrumut de până la 555 de milioane de lei pentru refinanţarea datoriei la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) din 2020.
* CGMB va dezbate proiecte de hotărâre privind staţii de epurare pentru 14 spitale, în valoare de 74 milioane lei. Finanţarea staţiilor de epurare se va face din bugetul propriu al Municipiului Bucureşti prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti şi/sau alte surse legal constituite. Potrivit documentaţiei ataşate proiectelor, în prezent, apele uzate menajere provenite de la cele 14 spitale sunt descărcate în reţeaua de canalizare a Capitalei. Încărcările din aceste ape uzate depăşesc limitele impuse de NTPA 002/2002 - Normativ privind condiţiile de evacuare a apelor uzate în reţelele de canalizare ale localităţilor şi direct în staţiile de epurare şi pot duce la "o funcţionare deficitară" a staţiei de epurare a municipiului Bucureşti (Staţia de epurare de la Glina).
* Pe ordinea de zi mai figurează proiecte în valoare totală de peste 216 milioane lei pentru reducerea riscului de infecţii nosocomiale în zece spitale, pentru care Primăria doreşte să obţină finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Proiectele presupun: reabilitarea/modernizarea/extinderea infrastructurii existente, în vederea organizării în unitatea medicală a unor structuri funcţionale de boli infecţioase; dezvoltarea laboratoarelor de analize de microbiologie specializate; achiziţionarea de echipamente destinate reducerii infecţiilor nosocomiale.
* Proiecte în valoare totală de peste 196 de milioane de lei vizează dezvoltarea infrastructurii medicale ambulatorii în 11 spitale din Capitală, tot prin finanţare PNRR. Se propune: construcţia/reabilitarea/modernizarea/extinderea/dotarea infrastructurii ambulatorii existente; îmbunătăţirea accesibilităţii spaţiului pentru serviciile medicale şi căile de acces; asigurarea/modernizarea utilităţilor generale şi specifice (inclusiv conectarea la utilităţi pe amplasamentul obiectivului de investiţii); achiziţionarea de echipamente pentru infrastructura ambulatorie. Cel mai semnificativ din punct de vedere financiar este proiectul privind ambulatoriul integrat al Spitalului Clinic "Nicolae Malaxa" - Cabinete diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, secţie externă şi laborator RMFB, cu o valoare de 94.577.876,09 de lei, din care cheltuieli neeligibile de aproximativ 81 de milioane de lei.
* Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, propune contractarea unui împrumut de până la 555 de milioane de lei pentru refinanţarea datoriei la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) din 2020. În 2005 Municipalitatea a împrumutat 500 de milioane de euro pe o perioadă de 10 ani, printr-o emisiune de euro-obligaţiuni pe piaţa internaţională de capital. Pentru refinanţarea împrumutului obligatar cu maturitate în 2015, Municipiul Bucureşti a contractat, pe 4 mai 2015, în conformitate cu prevederile hotărârii CGMB nr. 149 din 30 august 2012, patru finanţări rambursabile sub forma unui program de emisiuni de obligaţiuni municipale pe piaţa internă în valoare totală de 2.220.100.000 de lei. Emisiunea de obligaţiuni scadentă pe 4 mai 2020 a fost refinanţată prin împrumutul acordat de BERD, pe 24 aprilie 2020, acesta acţionând ca un credit punte, acoperind decalajul de finanţare cauzat de condiţiile de piaţă nefavorabile de la debutul pandemiei de coronavirus.
* Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) va discuta şi un proiect de hotărâre privind realizarea unui parc pe Bulevardul Doina Cornea, la cererea Primăriei Sectorului 6. Propunerea vine în urma numeroaselor solicitări făcute de locuitorii din Grozăveşti, care sunt lipsiţi de zone de relaxare şi recreere, explică iniţiatorii proiectului. "Se solicită Guvernului României emiterea unei hotărâri pentru transmiterea imobilului în suprafaţă de 11.382 mp (...) situat în Bulevardul Doina Cornea (fost Bulevard Vasile Milea) nr. 5G, Sector 6, din domeniul public al statului şi din administrarea Serviciului Român de Informaţii în domeniul public al municipiului Bucureşti în vederea realizării unui parc", prevede documentul.
* Un proiect de hotărâre care propune redimensionarea reţelelor de distribuţie cu vechime mai mare de 20 ani şi înlocuirea lor cu conducte nemetalice preizolate, cu pierderi de energie termică reduse, se regăseşte pe ordinea de zi a şedinţei CGMB. Proiectul vizează aprobarea Bilanţului termoenergetic pe conturul instalaţiilor de transport şi distribuţie a energiei termice operate de Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA pentru anul trecut. Potrivit documentului, pierderile reale de căldură din reţeaua primară, punctele termice şi reţelele de distribuţie aferente acestora au fost, în 2021, de 36,77%. Pierderile reale de căldură pentru sistemul alimentat din centralele termice a fost de 9,72%. Conform documentului, pentru reducerea pierderilor de energie se recomandă demararea programului de reabilitare a reţelelor termice primare, prin înlocuirea acestora cu conducte preizolate prevăzute cu sistem de detectare automată a pierderilor. Se estimează că reabilitarea întregului sistem de transport al energiei termice ar fi un proiect ce s-ar desfăşura pe cel puţin 20 de ani şi ar costa minim un miliard de euro.
* Alocaţia zilnică de hrană pentru beneficiarii serviciilor sociale acordate de către echipele mobile ale DGASMB urmează să crească de la 6 la 10 lei/zi. Totodată, va creşte de la a 22,6 la 25 lei/zi alocaţia zilnică de hrană pentru: beneficiarii centrelor rezidenţiale pentru persoanele dependente aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială (DGASMB), beneficiarii centrelor de primire în regim de urgenţă pentru victimele violenţei domestice şi beneficiarii locuinţelor protejate pentru victimele violenţei în familie.
* Primăria Capitalei vrea să realizeze centrale electrice fotovoltaice în valoare totală de aproximativ 19 milioane de lei şi să solicitate pentru acestea finanţare prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020. Trei proiecte de hotărâre în acest ar putea fi introduse pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de luni a Consiliului General al Capitalei. Sistemele fotoelectrice vor deservi autobazele Ferentari, Floreasca, Obregia, depourile Militari, Alexandria, Bucureştii Noi, Colentina şi Dudeşti, precum şi Uzina de reparaţii. AGERPRES/(AS - autor: Irinela Vişan, editor: Cătălina Matei, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ Alba: Sesiuni de instruire cu cei 880 de președinți și locțiitori ai secțiilor de vot
Prefectul de Alba, Nicolae Albu, le-a transmis, luni, în cadrul unor sesiuni de instruire, președinților și locțiitorilor secțiilor de votare din județul Alba, că este ''esențial'' ca fiecare persoană implicată în organizarea alegerilor prezidențiale să cunoască ''în detaliu'' responsabilitățile ce îi revin și s
Satu Mare: Noul pod peste Someș va fi inaugurat în luna mai; se fac testele de rezistență (GALERIE FOTO)
Noul pod peste Someș din municipiul Satu Mare, cea mai mare investiție din ultimii 40 de ani, va fi dat în folosință până la finalul lunii mai, fiind efectuate testele de rezistență, a anunțat luni reprezentantul companiei constructoare, Răzvan Voinea, într-o conferință de presă susținută alături de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila,
Marius Lăcătuș a devenit Cetățean de onoare al orașului său natal, Brașov
Fostul fotbalist de la FC Brașov și FC Steaua, Marius Lăcătuș, a devenit, luni, Cetățean de onoare al municipiului Brașov, după ce Consiliul Local a adoptat o hotărâre în acest sens. Inițiativa acordării acestui titlu fostului jucător al echipei naționale a României din perioada de glorie a fotbalului românesc aparține
Daniel Băluță: Un contractor al Termoenergetica semnalează riscul de prăbușire a carosabilului pe Bulevardul Dimitrie Cantemir
Un contractor al Termoenergetica semnalează riscul de prăbușire al unor porțiuni din carosabil din zona bulevardului Dimitrie Cantemir, a anunțat primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, context în care a făcut apel la edilul general al Capitalei, Nicușor Dan, să emită documentele necesare pentru a putea demara lucrările la Planșeul Unirii.
Bacău: Conducerea CJ cere măsuri excepționale de securitate la Maternitatea SJU, după ce o femeie a plecat cu un nou-născut
Conducerea Consiliului Județean (CJ) Bacău a cerut, luni, instituirea de măsuri excepționale de securitate la Maternitatea Spitalului Județean de Urgență (SJU). Solicitarea vine după ce o femeie a intrat, duminică, în secție și a fugit cu un nou-născut. ''Dispariția unui nou-născut din incinta Mate
Aproximativ 400 de blocuri, afectate de lucrări de modernizare și reparații efectuate la rețeaua de termoficare
Aproximativ 400 de blocuri vor fi afectate de lucrările de reparații și modernizare efectuate la sistemul de termoficare din Capitală. Compania Termoenergetica anunță că în următoarele zile se vor efectua lucrări de înlocuire, modernizare și de reparații pe conductele rețelei termice, intervențiile având durate diferite de re
Primăria Capitalei anunță licitație pentru șapte microbuze electrice
Primăria Capitalei anunță pe SEAP licitație pentru achiziționarea a șapte microbuze electrice. Acestea vor fi folosite pentru transportul public metropolitan București - Ilfov. Mai exact, cinci microbuze pentru Municipiul București și două pentru comuna Snagov, informează PMB, luni, pe Facebook. De asemenea, vor fi achiziționate și stațiile de &
ONRC: 1.565 de societăți cu capital străin au fost înființate în primul trimestru din 2025
Un număr de 1.565 de societăți cu participare străină la capitalul social au fost înființate în România în primul trimestru din 2025, în scădere cu 6,57% comparativ cu perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele 1.565 de societăți noi a
ANCOM a primit o nouă plângere în context electoral din partea unui actor politic
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat, sâmbătă, că a primit o nouă plângere în context electoral din partea unui actor politic, care a semnalat limitarea cheltuielilor zilnice pentru propaganda electorală pe profilurile și pagina candidatului pe o anumită platformă online. 'Î
Iași: Prima lopată la 'Podul de Flori', în prezența autorităților din R.Moldova și România
Oficialități din România și Republica Moldova vor fi prezente, sâmbătă, la demararea lucrărilor primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimii 60 de ani - Podul de la Ungheni, printr-un eveniment simbolic denumit generic Festivalul 'Podul de Flori'. 'Podul de Flori' va uni localitatea Zagarancea
Arad: Nisip proaspăt pe Plaja Ghioroc, care poate fi deja frecventată de turiști
Plaja Ghioroc, supranumită 'Litoralul Vestului', este în curs de pregătire pentru deschiderea sezonului estival, fiind aduse sute de tone de nisip fin care va fi întins în următoarele zile, când vor fi reamplasați și cei 75 de palmieri care au schimbat imaginea zonei de agrement în ultimii ani. Primarul comunei Ghi
Sibiu: 50.000 de lalele, narcise și panseluțe plantate de Primărie au înflorit după ploile din ultimele zile
Ploile, dar și căldura din ultimele zile au făcut să înflorească cele aproape 50.000 de lalele, narcise și panseluțe din zonele verzi ale municipiului Sibiu, care au fost plantate toamna trecută, potrivit Primăriei. Primăria anunță că în luna mai urmează să planteze alte 40.000 de flori în parcurile, zonele verzi și sensurile giratorii din Si
Iașiul ar putea fi primul oraș din România cu autobuze fără șofer, dacă ar fi schimbată legislația
Iașiul ar putea fi primul oraș din România în care va circula un autobuz electric autonom, fără șofer, însă pentru transpunerea în realitate a acestui deziderat este nevoie de schimbarea legislației actuale, a declarat, joi, primarul Mihai Chirica. În cadrul unei conferințe de presă, primarul Mihai Chirica și reprezentanții Compan
Timiș: Municipalitatea timișoreană a colectat în şase săptămâni aproape cinci tone de haine uzate
Municipalitatea timișoreană a colectat aproape cinci tone de haine vechi, în ultimele șase săptămâni, care vor fi reciclate în baza unui parteneriat încheiat de primărie și o societate privată de reciclare a produselor textile. În lipsa acestui parteneriat, cele cinci tone de textile uzate s-ar fi putut transforma
Constanța: Festivalul Neversea nu va avea loc în acest an pentru că organizatorii nu au găsit un sector de plajă necontractat
Organizatorii Neversea anunță că ediția a VII-a a festivalului se amână pentru 2026, evenimentul neputându-se desfășura în vara acestui an la Constanța pentru că nu a fost găsit un sector de plajă necontractat și care să corespundă conceptului manifestării. Potrivit sursei citate, după șase ediții spectaculoase și sute de mii de fani care au