Iaşi: Municipalitatea a premiat personalităţile locale în cadrul "Serii Valorilor"

Primăria Iaşi a organizat o nouă ediţie a Serii Valorilor, eveniment din cadrul "Sărbătorilor Iaşului" dedicat omagierii personalităţilor locale şi naţionale.
Cu acest prilej, primarul Mihai Chirica a declarat că toate domeniile sunt esenţiale în dezvoltarea unei comunităţi, motiv pentru care administraţiei locale îi revine onoranta misiune de a-i prezenta comunităţii şi de a-i premia pe cei mai buni.
"Vechile cronici ne transmit că o cetate fără înţelepţi e sortită decăderii. Şi ne mai spun că un oraş, fie el târguşor ori mare metropolă, dacă nu-şi recunoaşte înţelepţii, nu se respectă pe el însuşi, fiindcă nu-şi respectă valorile. Valoarea este singura fortăreaţă care nu poate fi cucerită prin impostură. Ne aflăm astăzi, aici, cu un scop nobil. Să cinstim valorile Iaşului. Nu puteam alege o zi mai potrivită decât aceasta pentru a cinsti cele mai importante personalităţi ale oraşului nostru! Desfăşurată sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva, precum şi sub semnul Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, gala "Seara Valorilor" îi aduce pe scenă şi-i premiază pe ieşenii, dar şi pe prietenii Iaşului care s-au remarcat prin gesturi şi fapte deosebite de-a lungul ultimilor ani în varii domenii", a spus primarul Iaşiului, Mihai Chirica.
Prezent la eveniment, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş a recomandat autorităţilor locale să continue tradiţia ieşeană în ceea ce priveşte educaţia şi cultura, iar modelele de până acum să fie de referinţă pentru viaţa de zi cu zi a ieşenilor.
"M-am uitat la personalităţile culturale ale comunităţii dumneavoastră. E o listă atât de lungă, de la Mihai Eminescu, Luceafărul poeziei româneşti, Ion Creangă, cu opera sa autobiografică. Lungă e această listă. Aceste evenimente pe care le organizaţi fac vie istoria aceasta marcantă a personalităţilor dumneavoastră. De aceea trebuie să repetaţi această ediţie cu aceeaşi însufleţire şi dăruire. Aici inclusiv pe ceea ce înseamnă Educaţie găsim baza pentru ceea ce înseamnă prima universitate de România, Universitatea Al.I.Cuza, care este reperul sistemul învăţământului universitar din România. Prima şcoală de inginerie din România, de asemenea, este din municipiul Iaşi: Universitatea Tehnică Gh.Asachi. Vă doresc tot binele din lume ca să faceţi lucruri mari pentru tot ceea ce înseamnă viitorul municipiului, pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea municipiului", a declarat ministrul Marcel Boloş.
El a recunoscut că, deşi a întârziat la Slujba Liturgică oficiată în cursul dimineţii cu prilejul Hramului Sf Cuvioase Parascheva, a fost impresionat de numărul mare de credincioşi veniţi la Iaşi în pelerinaj.
"Dimineaţă m-au încercat emoţiile când am văzut zecile de mii de pelerini veniţi din toată ţara. Pelerinajul este forma cea mai pură de răspuns la chemarea lui Dumnezeu. Nu există ceva mai frumos pe lumea asta decât să vezi pelerini din toată ţara adunaţi pentru a se închina Sf.Cuvioase Parascheva. Acolo simţi cu adevărat chemarea şi răspunsul la chemarea lui Dumnezeu", a mai spus ministrul Boloş.
În cadrul evenimentului intitulat "Seara valorilor" Premiul Pogor, oferit de Academia Română - Filiala Iaşi, a fost acordat prof. univ. dr. Panaite Nica, preşedintele Comisiei pentru Dezvoltare Strategică a Cercetării Ştiinţifice a Academiei Române - Filiala Iaşi
Premiul "Vanda Condurache" pentru jurnalism, oferit de soţul acesteia, prof. univ. dr. Daniel Condurache, a fost acordat jurnalistei BBC Oana Andreea Marocico.
"Un premiu pentru jurnalismul de calitate. Nu întâmplător a fost acordat în acest an unui personaj absolut fabulos, absolvent al Facultăţii de Jurnalism de la Universitatea "Al.I.Cuza", mai apoi redactor la TVR - Studioul Iaşi, în acelaşi timp freelancer la Aljazeera, RFI, BBC - secţia română. Acum lucrează într-o instituţie care este standardul de calitate pentru orice jurnalist din lume, BBC One, la emisiunea Panorama, care este cea mai longevivă emisiune de ştiri din istoria presei, unde face cea mai "hard" parte a meseriei noastre: investigaţiile undercover. Nu spun "sub acoperire" pentru că în româneşte a început să aibă tot felul de alte conotaţii", a spus prof. univ. dr. Daniel Condurache.
Premiul special pentru implicare în comunitate a fost oferit Silviei Elena Iftimoaiei, pentru organizarea şi coordonarea a peste 100 de voluntari la centrul comercial Egros în sprijinul a peste 5.000 de refugiaţi din Ucraina în perioada 24 februarie - 30 aprilie. Acelaşi premiu a fost acordat centrului comercial EGROS, pentru găzduirea refugiaţilor din Ucraina.
De asemenea, preotul Dan Damaschin a primit din partea municipalităţii premiul special pentru organizarea primului Festival al familiei, INIMO, prin intermediul căruia 10.000 de copii din familii defavorizate au avut ocazia de a începe noul an şcolar cu îmbrăcăminte şi încălţăminte nouă, dar şi cu ghiozdane echipate cu rechizite.
"Slavă lui Dumnezeu că am reuşit să aducem la Iaşi aceşti oameni (artişti de renume -n.r) care au pus umărul pentru a ne ajuta să facem oameni mari din aceşti copii sărmani. În acest moment nu putem decât să ne rugăm să avem cât mai mulţi oameni inimoşi, oameni capabili să ne ajute să facem o lume mai bună", a declarat Dan Damaschin, preotul paroh al bisericii din curtea maternităţii Cuza Vodă.
Premiul diasporei ieşene a fost oferit lui Clement Ifrim, cofondator şi CEO al Quantarium, companie de top în domeniul inteligenţei artificiale.
Premiul pentru excelenţă în sport a fost oferit de municipalitatea ieşeană lui Andrei Oriţă, pentru organizarea celei de a treia ediţii a turneului ATP Challenger 100 Concord Iaşi Open şi a primei ediţiii a turneului WTA BCR Ladies Open.
Diploma aniversară a fost oferită celor de la Arhivele Naţionale Iaşi, cu prilejul marcării a 190 de ani de la înfiinţarea Arhivelor Moldovei.
În cadrul aceleiaşi festivităţi a fost acordat titlul de "Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi" prof.univ.dr. Cristian Dragomir (post mortem), artistului Ştefan Pintilie şi prof.univ.dr. Nicolae Gâscă. AGERPRES/(A, autor: Daniela Malache, editor: Antonia Niţă, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Arad: Nisip proaspăt pe Plaja Ghioroc, care poate fi deja frecventată de turiști
Plaja Ghioroc, supranumită 'Litoralul Vestului', este în curs de pregătire pentru deschiderea sezonului estival, fiind aduse sute de tone de nisip fin care va fi întins în următoarele zile, când vor fi reamplasați și cei 75 de palmieri care au schimbat imaginea zonei de agrement în ultimii ani. Primarul comunei Ghi
Sibiu: 50.000 de lalele, narcise și panseluțe plantate de Primărie au înflorit după ploile din ultimele zile
Ploile, dar și căldura din ultimele zile au făcut să înflorească cele aproape 50.000 de lalele, narcise și panseluțe din zonele verzi ale municipiului Sibiu, care au fost plantate toamna trecută, potrivit Primăriei. Primăria anunță că în luna mai urmează să planteze alte 40.000 de flori în parcurile, zonele verzi și sensurile giratorii din Si
Iașiul ar putea fi primul oraș din România cu autobuze fără șofer, dacă ar fi schimbată legislația
Iașiul ar putea fi primul oraș din România în care va circula un autobuz electric autonom, fără șofer, însă pentru transpunerea în realitate a acestui deziderat este nevoie de schimbarea legislației actuale, a declarat, joi, primarul Mihai Chirica. În cadrul unei conferințe de presă, primarul Mihai Chirica și reprezentanții Compan
Timiș: Municipalitatea timișoreană a colectat în şase săptămâni aproape cinci tone de haine uzate
Municipalitatea timișoreană a colectat aproape cinci tone de haine vechi, în ultimele șase săptămâni, care vor fi reciclate în baza unui parteneriat încheiat de primărie și o societate privată de reciclare a produselor textile. În lipsa acestui parteneriat, cele cinci tone de textile uzate s-ar fi putut transforma
Constanța: Festivalul Neversea nu va avea loc în acest an pentru că organizatorii nu au găsit un sector de plajă necontractat
Organizatorii Neversea anunță că ediția a VII-a a festivalului se amână pentru 2026, evenimentul neputându-se desfășura în vara acestui an la Constanța pentru că nu a fost găsit un sector de plajă necontractat și care să corespundă conceptului manifestării. Potrivit sursei citate, după șase ediții spectaculoase și sute de mii de fani care au
Sector 1: Apel de idei pentru transformarea clădirii administrative a Pieței Amzei în hub pentru industrii creative
Primăria Sectorului 1 și filiala București a Ordinului Arhitecților din România au lansat, miercuri, un apel de idei pentru transformarea a cinci săli din clădirea administrativă a Pieței Amzei într-un hub pentru industriile creative, suma maximă pentru această investiție fiind estimată la un milion de lei. 'Ne aflăm într-o clădire istori
Nicușor Dan: Între Primăria Capitalei și Termoenergetica sunt datorii care se vor stinge pe parcursul anului
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, miercuri, că datoriile între Primăria Generală și Termoenergetica se vor stinge pe parcursul anului. 'Între Primăria Capitalei și Termoenergetica sunt ca în fiecare început de an datorii care se vor stinge pe parcursul anului, pentru că în lunile de iarnă sunt facturile m
Timiș: A fost desemnat câștigătorul licitației pentru proiectarea și construcția viitorului stadion 'Dan Păltinișanu'
Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că a fost desemnat, prin licitație, câștigătorul contractului pentru proiectarea și construcția viitorului stadion 'Dan Păltinișanu' din Timișoara. 'Procedurile pentru stabilirea câștigătorului licitației de proiectare și construcție a stadionului 'D
Maramureș: Casa Iancu de Hunedoara va intra în proces de restaurare și la final, în circuitul turistic local
Casa Iancu de Hunedoara, clădire istorică situată în centrul vechi al municipiului Baia Mare, va intra în proces de restaurare, ca apoi să fie introdusă în circuitul turistic, a informat primarul Doru Dăncuș. 'Am demarat procedura de achiziție publică pentru proiectarea și execuția lucrărilor de restaurare a Casei Iancu H
Arad: Noul pod peste Mureș din municipiu, investiție de 165 de milioane de lei, va fi deschis în vară (GALERIE FOTO)
Noul pod peste Mureș din municipiul Arad, care a costat peste 165 de milioane de lei, este aproape finalizat, fiind necesare mici lucrări precum cele la rosturile de dilatație, urmând să fie deschis traficului în vara acestui an și astfel să lege mai multe cartiere mari.
CJ Ilfov efectuează, de marți până pe 30 aprilie, tratamente pentru combaterea țânțarilor
Consiliul Județean (CJ) Ilfov, prin Direcția de Dezinsecție și Ecologizare Mediu Ilfov, efectuează, de marți până pe 30 aprilie, tratamente terestre pentru combaterea țânțarilor adulți în județ, pe spațiul public, inclusiv pe zonele verzi din interiorul localităților, în intervalul orar 21:00-5:00. Reprezentanții CJ Ilf
Tulcea: Propunerea privind pescuitul sportiv pe lacul Ciuperca, în dezbatere publică
Primăria municipiului Tulcea așteaptă, până miercuri, sugestiile locuitorilor cu privire la proiectul de hotărâre pentru modificarea unei decizii luate anul trecut privind pescuitul recreativ-sportiv pe lacul Ciuperca și intenționează să monitorizeze video zona de agrement reamenajată în urmă cu aproximativ 15 ani. Proiectul
Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele
Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
REPORTAJ/Șimleu Silvaniei, orașul în care bugetul de dezvoltare a crescut de patru ori în ultimii patru ani
Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene. Primarul orașului Șim