Dolj: În Craiova s-a schimbat operatorul de salubrizare; se impune taxă specială de gunoi pentru toţi locuitorii

Operatorul de salubritate din Craiova, aflat în subordinea Consiliului Local, a încetat joi, 1 iulie, activitatea de colectare a deşeurilor de la populaţie, toate contractele fiind preluate de firma Iridex Group Salubrizare.
"Începând cu 01.07.2021, se schimbă operatorul de salubrizare. De astăzi, operatorul judeţean, Asocierea Iridex Group Salubrizare, va începe prestarea activităţii de colectare a deşeurilor şi în municipiul Craiova", a anunţat, joi, Primăria Craiova.
De la 1 iulie, craiovenii vor plăti pentru ridicarea gunoiului o taxă obligatorie anuală, prin Direcţia de Impozite şi Taxe a Primăriei, şi nu contravaloarea unei facturi pentru serviciile prestate, aşa cum a fost până acum.
"O schimbare majoră pentru persoanele fizice este aceea că serviciul de salubrizare nu se mai plăteşte la operator, ci la Primărie - Direcţia de Impozite şi Taxe. Toţi cetăţenii rezidenţi vor fi impuşi la plata taxei speciale de salubrizare. De la 1 iulie, taxa de salubrizare este mai mică cu doi lei decât tariful achitat până acum pentru acest serviciu", mai informează Primăria Craiova.
Astfel, taxa specială de salubrizare este de 11 lei/persoană/lună şi se datorează pentru lunile iulie-decembrie 2021 (6 luni). Aceasta poate fi achitată pe fiecare lună, dar şi anticipat, pentru câte luni se doreşte. De asemenea, taxa poate fi achitată atât la punctele de lucru ale Direcţiei de Impozite şi Taxe, cât şi online sau prin mandat poştal.
"Informaţii privind declaraţia de impunere, modalitatea de depunere a declaraţiei şi modalitatea de plată se regăsesc pe website-ul Primăriei Municipiului Craiova (https://www.primariacraiova.ro/ro/taxe-si-impozite, www.primariacraiova.ro, www.ghiseul.ro) şi la punctele de lucru ale Direcţiei Impozite şi Taxe Craiova", mai informează Primăria Craiova.
Persoanele juridice (agenţi economici, instituţii, profesii liberale etc.) trebuie să îşi încheie contract cu noul operator. Pentru încheierea contractului, persoanele juridice trebuie să apeleze numărul de dispecerat 0251/979 sau să se prezinte la unul dintre punctele de lucru ale operatorului Iridex: din Malu Mare, strada Prelungirea Bechet, km7; din Craiova, bld. Nicolae Titulescu, nr. 30 B. Programul este de luni până vineri, între orele 8,00-17,00.
Tot de la 1 iulie se modifică şi programul de colectare al deşeurilor în zona de case din Craiova, iar noul program de colectare poate să nu coincidă cu programul de până acum. Frecvenţa de colectare la case va fi după cum urmează: o dată pe săptămână pentru deşeurile reziduale din pubela neagră, o dată la două săptămâni pentru deşeurile din plastic/metal puse în pubela galbenă, o dată la patru săptămâni pentru deşeurile din hârtie/carton în pubela albastră. Pentru deşeurile din sticlă (container verde tip clopot), au fost înfiinţate puncte de colectare. Harta cu aceste puncte va putea fi accesată pe website-ul www.iridexsalubrizare.ro.
După ce platformele de gunoi din Craiova stau pline de mai multe zile, Primăria Craiova anunţă că deşeurilor reziduale din zonele de blocuri vor fi ridicate o dată la trei zile, iar colectarea va fi corelată cu gradul de umplere. "Acolo unde va fi necesar, se va colecta zilnic. Noua infrastructură pentru colectarea separată va fi pusă la dispoziţie etapizat în următoarele luni", susţine municipalitatea.
Majoritatea primarilor din Dolj au atras atenţia Consiliului Judeţean în repetate rânduri că preţul gunoiului pe care primăriile îl achită ca taxă către firma Iridex reprezintă o mare problemă pentru bugetul acestora. Potrivit conducerii CJ Dolj, ideea de tarif versus taxă a fost o hotărâre în 2012 a celor 111 primari de atunci, pe motiv că UE ar fi impus achitarea unei taxe ca formă de constrângere la plată pentru toţi cetăţenii.
Contractul "Delegarea prin concesionare a gestiunii unor activităţi componente ale serviciului de salubrizare, respectiv colectarea şi transportul deşeurilor municipale şi a altor fluxuri de deşeuri în judeţul Dolj şi operarea staţiei de sortare şi transfer Goicea" a fost atribuit, în 2018, prin licitaţie publică, Asocierii SC Iridex Group Salubrizare SRL - SC Servicii Salubritate Bucureşti SA - SC Iridex Group Import Export SRL, având o valoare totală de 250.652.467,44 lei, fără TVA şi a fost aprobat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) "EcoDolj".
CJ Dolj a aprobat în şedinţa din ianuarie a.c. modificarea tarifelor de gunoi ca urmare a faptului că Iridex va prelua anul acesta colectarea gunoiului şi din Craiova, activitate pe care până acum o făcea SC Salubritate Craiova SRL, care se va ocupa doar de măturarea străzilor şi eventuale acţiuni de deszăpezire. Proiectul a fost votat de majoritatea consilierilor PSD şi PER, iar consilierii judeţeni PNL s-au abţinut de la vot. AGERPRES / (AS - autor: Maria Mitrică, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prahova: Penalități de 500.000 de euro pe lună, plătite de Primăria Ploiești din cauza stației de epurare vechi
Primăria Ploiești plătește penalități de 500.000 de euro pe lună din cauza stației de epurare vechi care a fost construită în perioada 1965-1970, lucrările la noua stație de epurare fiind sistate de 12 ani, a afirmat, miercuri, edilul Mihai Polițeanu. 'La acest moment, plătim penalități în valoare de 500.000 de euro pe lună pen
Tulcea: Concursul internațional pentru regenerarea urbană a centrului municipiului, lansat oficial
Ordinul Arhitecților din România (OAR) și Primăria municipiului Tulcea au anunțat, miercuri, lansarea concursului internațional de soluții pentru regenerarea urbană a centrului orașului, valoarea totală a proiectului fiind estimată la 8 milioane de euro. Concursul, anunțat deja în urmă cu o săptămână, a atras atenția speciali
Harghita: A fost inaugurată baza sportivă din Borsec; ministrul Cseke și Ladislau Boloni - printre invitați
Baza sportivă din stațiunea Borsec, renovată, modernizată și extinsă cu fonduri de la Compania Națională de Investiții (CNI) a fost inaugurată miercuri, în prezența ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a președintelui UDMR Kelemen Hunor, dar și a fostului mare fotbalist Ladislau Boloni, la eveniment fiind prezenți și parlam
Mureș: Cinematograful Patria, predat Primăriei Reghin de ministrul Dezvoltării; investiție de peste 15 milioane de lei
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a predat, marți, municipiului Reghin Cinematograful Patria, o investiție de peste 15 milioane de lei, derulată prin Compania Națională de Investiții, care a constat în reparații capitale și modernizarea unei clădiri în ruină, abandonată timp de 20 de ani.
Sector 5: O zonă de relaxare cu parcuri și terenuri de sport va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei
O zonă de relaxare cu terenuri de sport, parcuri și locuri de joacă pentru copii va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei din Sectorul 5. Reprezentanții autorității locale au scris, marți,
Sector 1: Un parc tematic de educație rutieră va fi amenajat pe terenul Academiei de Poliție
Primăria Sectorului 1, în parteneriat cu Academia de Poliție 'Alexandru Ioan Cuza', va amenaja pe terenul instituției de învățământ un parc tematic de educație rutieră, complet echipat cu semne de circulație, intersecții și semafoare, asigurând un mediu sigur și educativ pentru tinerii participanți. Reprezentanții autorității lo
Harghita: CJ a alocat de urgență 400.000 lei comunei Praid pentru stoparea infiltrațiilor de apă în salină
Consiliul Județean Harghita a alocat, marți, în cadrul unei ședințe extraordinare, suma de 400.000 lei comunei Praid, pentru efectuarea de lucrări de urgență în cazul infiltrațiilor de apă din Salina Praid. Potrivit unei informări transmise Biroul de Presă al Consiliului Județean Harghita, această sumă va fi utilizată 'pentru realizarea unor lu
Galați: Pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în inundațiile din septembrie 2024
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că a început construcția unui pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în urma inundațiilor din septembrie 2024. Investiția este de 5,4 milioane lei, iar noul pod rutier, care va lega localitățile Cudalbi și Băleni, va fi supraînălțat cu 4
Timiș/ Primarul Fritz: Timișoara, de la orașul libertății, la orașul ideilor care schimbă lumea
Primarul Dominic Fritz a declarat că miza administrației locale este ca Timișoara să devină un oraș mai mult decât atractiv pentru marile companii, unul în care se nasc idei și se dezvoltă start-up-uri, în acest sens urmând să fie organizată, în data de 28 mai, o întâlnire ce va reuni mediul privat, universitățile și investit
CTP Arad nu găsește suficienți șoferi pentru autobuze deși oferă inclusiv școlarizare gratuită
Compania de Transport Public (CTP) Arad caută de câteva săptămâni să angajeze 25 de șoferi care ar trebui să lucreze din iunie, când tramvaiele de pe o linie principală vor fi înlocuite cu autobuze, dar la interviuri se prezintă puțini doritori, astfel că doar patru au fost angajați până acum. Directorul CTP Arad, Claudiu Godja,
Maramureș: Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, reamenajată arhitectonic
Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, situată în zona centrală a orașului, a intrat într-un amplu program de modernizare și implementare a unui nou concept arhitectonic menit să pună în valoare zona, a declarat, marți, într-o conferință de presă, primarul Doru Dăncuș. 'Azi, deschidem șantierul de lucru pentru o
Olt: Primăria Slatina înlătură gardurile bordurate de pe spațiile verzi și amplasează aparate fitness
Gardurile bordurate ce delimitează spațiile verzi din municipiul Slatina vor fi eliminate treptat și în toate cartierele din oraș vor fi montate aparate de fitness pentru diferite categorii de vârstă, a declarat luni primarul Mario De Mezzo. Edilul a precizat pentru AGERPRES că se urmărește amenajarea, în următorii pa
Hunedoara: Primarul din Petroșani solicită includerea Termocentralei Paroșeni în renegocierea PNRR
Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, solicită ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să includă și Termocentrala Paroșeni pe lista centralelor care vor rămâne în funcțiune în cazul renegocierii PNRR, el apreciind că dezbaterea privind viitorul industriei energetice din România trebuie să aibă în vedere și exploatările
Arad: Șase milioane de euro sunt investiți în modernizarea a trei zone din orașul Nădlac
Șase milioane de euro vor fi investiți, în următorii doi ani și jumătate, în trei zone din orașul Nădlac, în care vor avea loc ample lucrări de reamenajare urbanistică, cea mai mare parte a finanțării fiind obținută de la Uniunea Europeană. Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Agenția de Dezvoltare Regională Ve
Brașov: Începe montarea, în municipiu, a ecoinsulelor achiziționate prin PNRR
În municipiul Brașov va începe, săptămâna viitoare, montarea primelor ecoinsule pentru care Primăria a obținut, în 2023, finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și care sunt dotate, conform legislației în vigoare, inclusiv cu containere separate pentru materialul biodegradabil. 'De lun