Dolj: CL Craiova a aprobat construirea unui ansamblu rezidenţial în zona centrală şi istorică fără dezbatere publică
Consiliul Local Craiova a aprobat, joi, construirea unui ansamblu rezidenţial compus din 230 de apartamente în blocuri cu regim de înălţime de şase etaje şi galerii comerciale în zona centrală şi istorică a oraşului unde a funcţionat fosta întreprindere 7 Noiembrie.
Locuitorii din zonă cer prefectului de Dolj să nu dea aviz de legalitate acestei hotărâri, pentru că nu a fost organizată dezbatere publică şi nu au primit nicio asigurare că şantierul nu le va afecta locuinţele.
"Potrivit legii, autoritatea publică este obligată să organizeze întâlniri în care să dezbată public proiectul de act normativ, dacă acest lucru este solicitat de către o asociaţie legal constituită. Noi nu am fost informaţi oficial în legătură cu ce se construieşte în zonă, la ce distanţă de construcţiile adiacente vor fi blocurile, dacă ne afectează din punct de vedere al sănătăţii şi siguranţei familiei. Nu putem accepta ca primăria care funcţionează din taxele cetăţenilor să nu ţină cont de interesele acestora. De asemenea, nu a existat niciun panou de informare la faţa locului şi nu ştim nimic în legătură cu ce se va construi. Era de datoria primăriei să se asigure că toţi cetăţenii din zonă sunt informaţi corect şi nu sunt cu nimic afectaţi", susţin locuitorii din zonă, în solicitarea transmisă Prefecturii.
Aceştia mai afirmă că fie nu există studii de poluare fonică, de circulaţie şi de trafic, fie acestea nu au fost luate în considerare.
"Nu poate fi dat doar aviz de principiu din partea poliţiei, trebuie să existe studii serioase, pentru că este mai importantă sănătatea populaţiei şi siguranţa rutieră în zonă. Nu se menţionează nimic în proiect despre câţi copii locuiesc în zonă, dacă sunt bătrâni care vor fi sau nu afectaţi şi vrem să ne asigurăm că nu vor fi în pericol, iar acest lucru este în sarcina primăriei. Nu se cunoaşte care este numărul de maşini estimat/oră, tonaj etc., iar parcarea de la blocuri şi galerii nu este suficientă şi nu respectă planul urbanistic local", se mai afirmă în solicitarea locuitorilor.
Oamenii mai susţin că nu s-au opus schimbării de destinaţie din zonă industrială în zonă mixtă şi servicii, ci faptului că în această zonă centrală istorică regimul de înălţime este P+2, de zeci de ani, iar CL Craiova a aprobat prin acest proiect construirea de blocuri cu regim de înălţime 2S+P+6, 230 de apartamente, cu doar 265 locuri de parcare la subsol şi pentru galeriile comerciale care se construiesc în hala Brătăşanu, pe o suprafaţă de 3.072 m.p.
Potrivit Primăriei Craiova, documentaţia a fost retrasă de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local din luna mai, după ce 26 de persoane au solicitat acest lucru pentru nerespectarea procedurii de informare a publicului, inexistenţa în documentaţie a unui studiu de trafic şi a avizului ISU.
"Aspectele sesizate de semnatarii petiţiei nu sunt reale, procedura de informare a publicului fiind îndeplinită în conformitate cu toate prevederile legale în vigoare, iar în documentaţie existând atât avizul ISU cât şi avizul Poliţiei Rutiere, însoţit de studiu de circulaţie, neexistând nici o prevedere legală care să impună efectuarea unui studiu de trafic în faza PUZ. La data de 11.06.2020, un număr de 63 de persoane, cu proprietăţi în zona de studiu PUZ şi în afara zonei de studiu PUZ, au depus o sesizare prin care se reiau aspectele semnalate prin adresa anterior menţionată, (...), neexistând nici un temei legal pentru reluarea unei proceduri de informare a publicului. La data de 06.07.2020, a fost înregistrată petiţia unui număr de 17 proprietari de apartamente din blocurile de locuinţe colective din Bujorului Residence, amplasate în afara zonei de studiu PUZ. La fel ca în cazul sesizărilor anterioare, aspectele invocate de către petiţionari nu se susţin, procedura de informare a publicului fiind legal îndeplinită", se precizează în proiectul de hotărâre al Primăriei Craiova.
Complexul rezidenţial se va construi pe locul fostei întreprinderi 7 Noiembrie, privatizată în 1993, când a fost cumpărată de omul de afaceri Constantin Popeci. În 2018, firma Valletta Villas din Sibiu, reprezentată prin Marcel Marcea, fost consilier judeţean PNL, a cumpărat de la omul de afaceri craiovean Constantin Popeci terenul fostei fabrici 7 Noiembrie (12.000 mp) pe care se aflau mai multe construcţii, din zidărie şi hale metalice. Halele metalice au fost deja demolate, în picioare rămânând clădirea zidită, care este monument istoric.
Proiectul a fost votat, joi, de consilierii PSD şi un consilier PNL, un vot fiind împotrivă (consilierul ALDE Dumitru Mănescu), iar ceilalţi consilieri PNL abţinându-se. Consilierului PNL Adriana Ungureanu i-a fost interzis votul pe motiv că este incompatibilă, întrucât locuieşte în zonă.
"Astăzi am avut o experienţă foarte tristă în şedinţa CL Craiova, mi s-a interzis să particip la vot pentru că aş fi incompatibilă pe motiv că locuiesc în zonă şi nu am putut prezenta problemele craiovenilor care locuiesc pe străzile Al.Macedonski, Eroilor, Vlad Ţepeş, Dimitrie Bolintineanu care sunt în pericol să le fie dărâmate locuinţele în care trăiesc de zeci de ani. Astăzi, consilierii PSD au arătat încă o dată cât de umili, fricoşi, laşi sunt faţă de forurile conducătoare luminate şi efectiv nu le pasă de doleanţele întemeiate ale cetăţenilor de a face o dezbatere publică pentru a nu construi 4 blocuri cu 230 de apartamente între case vechi cu regim înălţime parter şi construite începând cu anul 1905, care nu vor rezista săpăturilor la 7 m adâncime pentru două subsoluri", a scris Adriana Ungureanu, pe pagina sa de facebook.
Consilierul ALDE Dumitru Mănescu, singurul care a votat împotrivă, susţine că în Craiova autorizaţiile de construcţie se dau haotic, fără viziune urbanistică şi la presiunea intereselor imobiliare. "Eu am vorbit de presiuni politice şi financiare care s-au pus asupra Consiliului Local! Şi colegii mei au sărit ca arşi, spunându-mi că asta este o problemă penală, că s-au făcut poate presiuni asupra mea! Şi eu întreb: nu a fost presiune politică faptul că doamna Ungureanu, cea mai vocală voce împotriva acestui proiect, a fost scoasă din sală pe motivul unei incompatibilităţi găsită fix în această dimineaţă? Nu a fost presiune politică faptul că colegii din PNL se ascundeau sub mese să nu fie bănuiţi că au ceva împotriva proiectului? Nu a fost presiune politică faptul că colegii PSD vorbeau de oportunitatea umplerii zonei centrale a oraşului cu betoane, de urgenţa sufocării centrului oraşului cu blocuri care ar fi putut foarte bine construite în alte zone de dezvoltare ale Craiovei? În schimb era presiune politică faptul că eu le ceream colegilor din Consiliul Local să demonstrăm că suntem un CL al cetăţenilor şi nu al dezvoltatorilor imobiliari, nu al celor care au numai interese financiare!", a scris şi Mănescu pe pagina sa de facebook, după şedinţa CL Craiova. AGERPRES / (AS - autor: Maria Mitrică, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cseke Attila: Nu am nicio problemă de a propune măsuri ca în 2021, când am desființat inspectoratele regionale de stat în construcții
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a afirmat, marți, la Ploiești, că primele măsuri de eficientizare a administrației publice trebuie să vină de la nivel central, punctând că nu are o problemă să propună măsuri de eficientizare similare celor din 2021, când a desființat inspectoratele regionale de stat în cons
Cseke Attila: Suntem în procedura de adoptare a Codului urbanismului; vom elimina această avizare în cascadă
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a afirmat, marți, la Ploiești, că procedura de adoptare a Codului urbanismului este în derulare, urmând să fie eliminată avizarea 'în cascadă'. 'Noi suntem în procedura de adoptare a Codului urbanismului. (...) Noi, prin acest Cod al
Nicușor Dan: 8.000 de chestionare aplicate liceenilor, în vederea prevenirii consumului de droguri; ar putea fi edificat un centru
Un număr de 8.000 de chestionare au fost aplicate în 62 de licee și colegii bucureștene, pentru a identifica factorii care contribuie la prevenirea consumului de substanțe în rândul tinerilor, anunță primarul Capitalei, Nicușor Dan. Rezultatele raportului urmează să fie aduse la cunoștința instituțiilor cu responsabilități &i
Cseke Attila: Programul de construire a creșelor - prioritate absolută în 2025; nu vor fi probleme de finanțare
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a declarat, marți, la Ploiești, că programul guvernamental de construire a creșelor este o prioritate absolută a acestui an, dând asigurări că nu vor exista probleme legate de finanțarea lucrărilor. 'Din punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării și al Guve
Maramureș: Spitalul Județean de Urgență, finanțat cu 450 milioane lei pentru lucrări de extindere
O parte din lucrările de extindere a Spitalului Județean de Urgență (SJU) 'Dr. Constantin Opriș' din municipiul Baia Mare vor fi asigurate de Ministerul Sănătății, a informat, marți, președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Zetea.
Daraban (CCIR): S-a stagnat economic în ciuda faptului că au apărut 20.000 de deponenți de bilanț în plus
România se confruntă cu o stagnare economică în ciuda faptului că la 1 august 2024 au apărut în plus 20.000 de deponenți de bilanț, comparativ cu 2023, a declarat marți președintele Camerei de Comerț a României (CCIR), Mihai Daraban, la un eveniment de specialitate. 'Aș scoate statul din ecuație când vorbim de economie, pentru
Nicușor Dan: Reorganizarea administrativ-teritorială nu se face în sedii de partid
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a afirmat, marți, că reorganizarea administrativ-teritorială nu trebuie să se facă în sedii de partid și 'în nici un caz pe genunchi' având ca scop 'exclusiv' reducerea cheltuielilor. Subiectul trebuie analizat de specialiști, 'numai pe baza unor studii fundament
Arad: Conducte de termoficare schimbate pe o lungime de 47 de kilometri, cu o finanțare de 278 milioane lei
Administrația municipiului Arad va schimba aproximativ 47 de kilometri de conducte de termoficare subterane, pentru a reduce pierderile rețelei, proiect de 278 de milioane de lei, cu cea mai mare parte a finanțării de la Fondul de Monitorizare. Primarul municipiului Arad, Călin Bibarț, este prezent marți la Ministerul Energiei, unde a semnat c
Dâmbovița: O creșă va fi construită în cartierul Sagricom din Târgoviște prin CNI
O creșă va fi construită de la zero în cartierul târgoviștean Sagricom prin Compania Națională de Investiții, valoarea lucrărilor fiind de 12,4 milioane de lei, anunță, marți, primarul Daniel Cristian Stan. 'Creșă construită de la zero, la Târgoviște, în cartierul Sagricom, prin Compania Națională de Investiții (CNI
Sector 1: Reînnoirea contractelor pentru parcările de reședință începe miercuri
Reînnoirea contractelor de închiriere pentru unul dintre cele 10.500 de locuri de parcare de reședință din Sectorul 1 începe miercuri. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 1 transmis marți, cetățenii trebuie să transmită documentele on-line, folosind platforma
Timiș/Primarul Fritz: Sunt nemulțumit de curățenia orașului; preluăm serviciile de salubrizare în regie proprie
Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a declarat, marți, că este nemulțumit de curățenia orașului și că serviciile de salubrizare stradală vor fi preluate în regie proprie. Edilul subliniază că în ultima perioadă au fost înregistrate în platforma dedicată a primăriei și la managerii de cartier reclamații privi
Investițiile directe ale nerezidenților în România s-au redus la 5,852 miliarde de euro în primele 11 luni
Investițiile directe ale nerezidenților în România s-au redus la 5,852 miliarde de euro în primele 11 luni ale anului trecut, de la 6,611 miliarde de euro în perioada ianuarie - noiembrie 2023, potrivit datelor Băncii Naționale a României, publicate luni. Participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit estimat) au în
Baschet masculin: U-BT Cluj-Napoca - CSO Voluntari, capul de afiș al sferturilor Cupei României
Duelul dintre U-BT Cluj-Napoca, deținătoarea trofeului, și CSO Voluntari va fi capul de afiș al sferturilor de finală ale Cupei României la baschet masculin, potrivit tragerii la sorți efectuate luni, a anunțat Federația Română de Baschet pe pagina sa de Facebook.
Președintele CJ Galați: Lucrările la vechile pavilioane ale Spitalului din Gănești sunt aproape de final
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat luni că lucrările la vechile pavilioane ale Spitalului din Gănești, destinat pacienților cu afecțiuni psihice grave, sunt aproape de final. 'Pentru binele pacienților cu afecțiuni psihice grave, lucrările la vechile pavilioane de la UMS Gănești sunt aproape de final. Suntem
Realizarea traseului de biciclete pe bulevardele Libertății - Unirii - Decebal - Basarabia, atribuită Trustului de Clădiri Metropolitane
Contractul pentru actualizarea documentației tehnice și realizarea pistelor de biciclete pe traseul Bd. Libertății - Bd. Unirii - Bd. Decebal - Bd. Basarabia a fost atribuită Trustului de Clădiri Metropolitane. Valoarea totală a contractului este de 15.741.716 lei, exclusiv TVA, conform anunțului publicat pe site-ul Primăriei Municipiului București.